Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Recommended Posts

Posted

Nenametljivost, ljubaznost, pitomost, saradljivost ili negresivnost nisu "ženske osobine" već ženska socijalizacija. Da pojednostavim, to nije ženska priroda nego odgoj.

Kad se neka žena usudi da ne ispoljava ove "osobine" na poslu ili u životu (teškom mukom prevazišla socijalizaciju otirača ili je imala sreće u odrastanju), odmah je vještica, kučka, teška, itd.

• Like 1
Posted
52 minutes ago, Mina D. Harker said:

Nenametljivost, ljubaznost, pitomost, saradljivost ili negresivnost nisu "ženske osobine" već ženska socijalizacija. Da pojednostavim, to nije ženska priroda nego odgoj.

Kad se neka žena usudi da ne ispoljava ove "osobine" na poslu ili u životu (teškom mukom prevazišla socijalizaciju otirača ili je imala sreće u odrastanju), odmah je vještica, kučka, teška, itd.

A odmah nakon tvog komentara, vidim ovu objavu kod Nine (@kritički) :classic_smile:

https://www.instagram.com/p/DSF1sExjAOn/?img_index=1

Da sam dobila dinar svaki put kad mi je neki lik rekao kako sam previše strastvena, arogantna ili emotivna, te da me kao takvu niko neće shvatiti ozbiljno... Mada sam i od rođene keve čula određene komentare.

• Like 1
Posted

Mozemo i o glumcima, nije problem. Postoje price i zene su izlazile sa svedocenjima da su kao female lead bile 10 puta manje placene od man lead. Naravno da to nije ok i da je cesce nego sto treba da bude.

Sa druge strane, ima gomila filmova gde to nije tako, nego je zena placenija.

Na primer, Charlize Theron za Atomic Blonde je bila placenija od Mekavoja. Kad bih bunario o tome nasao bih desetine primera.

Pitanje je ko prodaje film. U filmskoj industriji nije uvek ekonomska logika glavna, zene su digle glas, to se menja i tako treba da bude.

Imate li jos neki pametni primer koji mi glupi ne razumemo ili smo zavrsili?