Amigdala Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Muskarci i zene (u globalu) za mnoge specijalnosti jednostavno nisu podjednako dobri. Naravno, ima sijaset profesija u kojima razlika u polovima, po mom misljenju zaista nema nikakvu ulogu (profesori, razne pozicije u zdravstvu, umetnost itd). Zene su, sto kaze @Eddard , generalno, osiji vozaci, anatomski nisu predodredjene za teze fizicke poslove (rudnik , gradjevina), da budu profesionalni vojnici ili profesionalni navijaci (hehe). Isto tako, a to nije bez razloga, zene su mnogo bolje kao psiholozi, trgovinski radnici, pregovaraci, mnogo toga jos. Zaista je besmisleno po svaku cenu sve izjednacavati, cisto jednakosti radi. Sa druge strane, potpuno je u redu i apsolutno ispravno zalagati se za ravnopravnost polova, ali to se onda svodi na individualnost (ako jos uvek govorimo o profesijama), koja je u svakom slucaju posebna, od coveka do coveka, nevezano za polnu pripadnost. Tu onda nema mesta kmecanju na temu da se neki pol, kao takav, favorizuje. Ukratko, nisam za to da oba pola (ili koliko ih vec danas ima) dobijaju uvek i u svemu defaultno jednake prilike, ali jesam za to da apsolutno svaki pojedinac/pojedinka/pojedinče ( 🙂 ) ima ravnopravan tretman/sansu (u cemu god) te da ne bude diskriminisan ili favorizovan samo zbog polne pripadnosti.
Eddard Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 3 minutes ago, Amigdala said: Zene su, sto kaze @Eddard , generalno, osiji vozaci Pročitaj ponovo
DameTime Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago To sa vožnjom je primer samoispunjavajućeg proročanstva. Muškarci su u prošlosti češće (jedini jelte) vozili, usled čega se stvorio framework "dobre vožnje" koji si spomenuo. Žene se danas suočavaju sa predrasudom da su lošiji vozači, pa ni ne bruse dovoljno svoje vozačke sposobnosti, anksioznije su u vožnji, manje sigurne itd. Tako na većem uzorku ispada da potvrđuju početnu premisu - kako u proseku voze lošije od muškaraca.
Amigdala Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) 2 hours ago, Eddard said: Ja zaista mislim da su žene lošiji vozači od muškaraca. Ovo. 🙂 Naravno: ne apsolutno svaka zena niti je apsolutno svaki muskarac defaultno bolji u necemu. Nije to samo voznja, vec generalno orijentacija u prostoru npr, koju si takodje pomenuo ("zalutati", "izgubiti se"). Da li to znaci da se nijedna zena ne snalazi u (otvorenom) prostoru? Naravno da ne. Edit 2:nisu zene losiji vozaci samo zato sto su opreznije, sporije voze itd ( sto je potencijalno opasno koliko i brza ,neprilagodjena voznja) vec pre svega zbog koordinacije i osecaja u prostoru dok voze. Tipican primer je parkiranje, a tu nema uticaja "spoljnog sveta" na vozaca, ili je on minimalan. Edited 4 hours ago by Amigdala
Helena Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Ja želim da istaknem ovo- mi smo u RS po zakonu ravnopravne u potpunosti, a po potrebnom stažu za penziju i nešto ispred. Problem je u svakodnevnom životu, od stvari tipa šta je ženski a šta muški posao u kući, preko odabira kandita za posao umesto kanditatkinje ("da li planirate decu"!?!) do načina na koji se tretira nasilje nad ženama i sam femicid. Najžalosnije mi je što to velik broj žena ne poznaje i ne prepoznaje to ( klasika-udario me moj čovek, a kad pozovem policiju, brani ga). Toliko je mnogo toga, a deca se od malih nogu uče da je to normalno.
Amigdala Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 11 minutes ago, Helena said: Problem je u svakodnevnom životu, od stvari tipa šta je ženski a šta muški posao u kući, preko odabira kandita za posao umesto kanditatkinje ("da li planirate decu"!?!) do načina na koji se tretira nasilje nad ženama i sam femicid. Najžalosnije mi je što to velik broj žena ne poznaje i ne prepoznaje to ( klasika-udario me moj čovek, a kad pozovem policiju, brani ga). Ovo je isto pitanje postojanja pravne drzave - ne samo donosenja, nego i dosledna primena postojecih zakona. Osim naravno, raspodele obaveza u domacinstvu 🙂 Ja kupujem, brisem, usisavam, rasprostirem ves, setam kuce, ona kuva, pegla, pakuje, sredjuje. Sudovi: pola/pola. Nama tako funkcionise, kod drugih drugacije i opet sve oket.
Eddard Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 hour ago, Amigdala said: Ovo. 🙂 "Ja mislim" A posle sam objasnio zašto je to mišljenje pogrešno. Kad već moram da crtam.
Helena Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, Amigdala said: Ovo je isto pitanje postojanja pravne drzave - ne samo donosenja, nego i dosledna primena postojecih zakona. Osim naravno, raspodele obaveza u domacinstvu 🙂 Ja kupujem, brisem, usisavam, rasprostirem ves, setam kuce, ona kuva, pegla, pakuje, sredjuje. Sudovi: pola/pola. Nama tako funkcionise, kod drugih drugacije i opet sve oket. Ništa ti mene nisi razumeo. Pogotovo što nisam govorila o individuama i kako one funkcionišu.
40Wins Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago "Zene su losiji vozaci'' se cesto pomisli zbog manje sigurnosti ili opreznije/bezbednije voznje, koje u 99.9% slucajeva nisu uzrok nikakvih nesreca ili havarija, vec ova ''uzrecica'' dolazi kao posledica 2 stvari: - cesto jako samouverenih zena koje su ubedjene da mogu da multitaskuju, stavile bi ruku u vatru koliko veruju da nema frke da se telefonira/prebira po torbi samo 2 sekunde/prolazi kroz 10 radio stanica - slabije orijentacije u prostoru koja donekle moze da se prepise nesigurnosti i manje vezbanja, a sa druge strane verovatno bioloskim razlikama za procenu kretanja. Pre 8-9 godina uzela bivsa direktorka da me vrati kuci jer smo zaginuli nesto, Honda CR-V, kamera pozadi, osvetljen parking, nabode ogradu rikverc, kaze mislila je ima jos prostora na kameri, evo ne znam.
Angelia Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Mislim da je dosta stvari receno o zenama kao losim vozacima tacno. Ne iskljucuju jedno drugo. Jedno je da je standard postavljen jer su muskarci vecinski vozaci, a ima i bioloskih razloga, zene su pazljivije, manje agresivne. Ali i cesto multitaskuju. Sebe smatram poprilicno dobrim vozacem, ali primecujem da cesto parkiram dalje od ivice nego vecina muskaraca, da li je percepcija prostora ili sto brinem da ne ogrebem felne... potpuno je nebitno. U proseku vozimo razlicito. Ako ja kao zena mogu da procenim kad vidim losu voznju, ko je vozac, i to se ne odnosi samo na zene (u nekim slucajevima odredjeni tip muskarca), I 90% slucajeva budem u pravu... sorry. Dodjite u Majami I otkrijte nove stereotipe 😀 zamenicete "zene su losi vozaci".
Helena Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 42 minutes ago, 40Wins said: "Zene su losiji vozaci'' se cesto pomisli zbog manje sigurnosti ili opreznije/bezbednije voznje, koje u 99.9% slucajeva nisu uzrok nikakvih nesreca ili havarija, vec ova ''uzrecica'' dolazi kao posledica 2 stvari: - cesto jako samouverenih zena koje su ubedjene da mogu da multitaskuju, stavile bi ruku u vatru koliko veruju da nema frke da se telefonira/prebira po torbi samo 2 sekunde/prolazi kroz 10 radio stanica - slabije orijentacije u prostoru koja donekle moze da se prepise nesigurnosti i manje vezbanja, a sa druge strane verovatno bioloskim razlikama za procenu kretanja. Pre 8-9 godina uzela bivsa direktorka da me vrati kuci jer smo zaginuli nesto, Honda CR-V, kamera pozadi, osvetljen parking, nabode ogradu rikverc, kaze mislila je ima jos prostora na kameri, evo ne znam. Biološke razlike za procene kretanja!?!! Lolčina pa opet. Niko nije opasniji vozač od muškarca koji misli da ima "dobre biološke procene za kretanje". Veruj, radila sam u hitnoj.
Amigdala Posted 58 minutes ago Posted 58 minutes ago 1 hour ago, Helena said: Ja želim da istaknem ovo- mi smo u RS po zakonu ravnopravne u potpunosti, a po potrebnom stažu za penziju i nešto ispred. Problem je u svakodnevnom životu, od stvari tipa šta je ženski a šta muški posao u kući, preko odabira kandita za posao umesto kanditatkinje ("da li planirate decu"!?!) do načina na koji se tretira nasilje nad ženama i sam femicid. Problem je u svakodnevnom životu, od stvari tipa šta je ženski a šta muški posao u kući, 1 hour ago, Amigdala said: Ovo je isto pitanje postojanja pravne drzave - ne samo donosenja, nego i dosledna primena postojecih zakona. Osim naravno, raspodele obaveza u domacinstvu 🙂 6 minutes ago, Helena said: Ništa ti mene nisi razumeo. Pogotovo što nisam govorila o individuama i kako one funkcionišu. Ja sam razumeo kako je napisano i prema tome odgovorio.
Recommended Posts