fancy Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 23 minutes ago, DameTime said: Svrgnuti i kapitalizam, zajedno sa patrijarhatom. 😁 Da ste mi živi još 100 godina i ti i svetska revolucija, ali mislim da baš u kapitalizmu problem o kome smo pričali (ako sam dobro shvatio, one 2 opcije po rođenju deteta o kojima je JPM pisao?) ne postoji ili je mnogo manje izražen. Lično sam pisao o vrlo realnoj situaciji u kojoj smo se našli jer je posao ovde, u Srbiji, kapitalno loše plaćen, a zemlja u nekom divljem stadijumu, svi znamo kakvom... Oni koji su bili u sličnoj situaciji ali na vreme (90ih i do polovine 2000ih) se iselili na zapad, takvih problema u sličnoj konfiguraciji jednostavno nisu imali. Ergo, nije problem kapitalizam... E, sad, patrijarhat. OK, ako će matrijarhat da donese da gospođa radi i zarađuje za porodicu a ja se bavim kućom i detetom - gde da potpišem? Mada, gledajući sad... to izgleda pali samo u patrijarhatu 3 hours ago, DameTime said: Niko ne želi da deli život sa osobom koju treba da "nosi na grbači". Koje su mi onda šanse Okreni obrni I'm fucked. 17 minutes ago, Malkolm Brogdon said: ovaj problem direktna posledica sistema u kojem zivimo. Da, da, to upravo rekoh. I ja sam o tome zapravo pričao iz ličnog ugla, ovde i uslovno "sad". 1 minute ago, Smrtokapa said: Bukvalno se i nordijske zemlje udaljuju od tog modela usled globalnog pritiska. Mada su i dalje jako dobre po tom pitanju.
JPM Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 4 minutes ago, fancy said: OK, ako će matrijarhat da donese da gospođa radi i zarađuje za porodicu a ja se bavim kućom i detetom - gde da potpišem? e pa kurac, neće ona da te nosi na grbači... šta si ti hteo, da dizaš noge na kauč? Nema bato... 5 minutes ago, fancy said: Mada su i dalje jako dobre po tom pitanju. Ako se dobro sećam, Norvaška je tokom pandemije svakom svom stanovniku dala 10 000 evra čiste pomoći jer prosto imaju. A to znači samo jedno, da se novac koji se ubire porezom namenski i pažljivo troši. I mi bi imali da smo racionalni. Kako se ono kaže fudbalskim žargonom "domaćinsko poslovanje".
fancy Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 2 minutes ago, JPM said: e pa kurac Ukratko, suština matrijarhata. 1
DameTime Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 minute ago, fancy said: Da ste mi živi još 100 godina i ti i svetska revolucija, ali mislim da baš u kapitalizmu problem o kome smo pričali (ako sam dobro shvatio, one 2 opcije po rođenju deteta o kojima je JPM pisao?) ne postoji ili je mnogo manje izražen. Lično sam pisao o vrlo realnoj situaciji u kojoj smo se našli jer je posao ovde, u Srbiji, kapitalno loše plaćen, a zemlja u nekom divljem stadijumu, svi znamo kakvom... Oni koji su bili u sličnoj situaciji ali na vreme (90ih i do polovine 2000ih) se iselili na zapad, takvih problema u sličnoj konfiguraciji jednostavno nisu imali. Ergo, nije problem kapitalizam... E, sad, patrijarhat. OK, ako će matrijarhat da donese da gospođa radi i zarađuje za porodicu a ja se bavim kućom i detetom - gde da potpišem? Mada, gledajući sad... to izgleda pali samo u patrijarhatu Očigledno se nismo razumeli. Uzeo si deo moje rečenice - nositi nekog na grbači - i predstavio to kao da je u pitanju binarna opcija (jedan partner zarađuje i on nosi na grbači ovog koji je nezaposlen). Što uopšte nisam pokušavala da iskomuniciram, btw. Naravno da je ok da gospođa radi i zarađuje, dok se ti baviš kućom i detetom - dokle god je to posledica vašeg dogovora i oboje ste u redu sa tim. To je neki zdrav balans. 1 minute ago, fancy said: Koje su mi onda šanse Okreni obrni I'm fucked. Ono o čemu sam ja pisala u primeru nositi nekog na grbači je disproporcija obaveza koja ide ka jednom partneru, dok drugi partner jednostavno od svega toga profitira. Nemojmo biti nerealni, ne postoji osoba, bilo žena ili muškarac, koja bi volela da bude u partnerskom odnosu gde treba i da radi 8-9h, i da čuva dete, da plaća račune, da čisti, pere i kuva itd. Zato što to i nije partnerski odnos. Sad, na temu kapitalizma - ako želiš da platiš brigu i negu za dete dok vi radite, moraš da radiš k'o konj, što onda ostavlja malo prostora da se posvetiš sebi, a na kraju krajeva i partnerskom odnosu. Odatle ovo što je JPM spomenuo, da danas TV i telefoni odgajaju decu. Kapitalizam nas dovodi u situaciju da žongliramo između karijere, brige o detetu, brige o sopstvenom fizičkom i mentalnom zdravlju, društvenom životu, odnosu sa partnerom itd. Naravno da će za većinu ljudi ovo da postane overwhelming u nekom trenutku života i da je velika verovatnoća da neku "lopticu" ispuste. Rešenje - jake socijalne politike, dok ne srušimo kapitalizam i smislimo nešto bolje, što do sada nismo probali. 1
Smrtokapa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 10 minutes ago, fancy said: Oni koji su bili u sličnoj situaciji ali na vreme (90ih i do polovine 2000ih) se iselili na zapad, takvih problema u sličnoj konfiguraciji jednostavno nisu imali. Ergo, nije problem kapitalizam... Nisu ni svi kapitalizmi isti. Ako bismo pogledali taj isti zapad, mislim da bismo videli da je baš problem o kojem govorimo veći nego pre trideset godina.
JPM Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Ovo kod nas inače nije ni kapitalizam. Ovo je čista kaubojština. Podmetnuta kao kapitalizam.
Smrtokapa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Just now, JPM said: Ovo kod nas inače nije ni kapitalizam. Ovo je čista kaubojština. Podmetnuta kao kapitalizam. Neki bi rekli da je upravo to kapitalizam u svom čistom obliku. 2
AlexMaxim Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 3 hours ago, DameTime said: Niko ne želi da deli život sa osobom koju treba da "nosi na grbači". Objava "Dugokontova" za omiljenog Blazera- a šta ću sa decom, da li za njih ovo važi?😁
JPM Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 3 minutes ago, Smrtokapa said: Neki bi rekli da je upravo to kapitalizam u svom čistom obliku. Kapiram šalu ali svakako nije. Kapitalizam ne podrazumeva bezvlašće i nepostojanje normi i kontrole. Kapitalizam "samo" ne ograničava zaradu. U svojoj biti on ti dozvoljava da zaradiš koliko si sposoban. Ono što smo mi dobili je iskarikirani, Kolumbijski kapitalizam.
Mina D. Harker Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 4 minutes ago, AlexMaxim said: a šta ću sa decom, da li za njih ovo važi?😁 100%, i doslovno i figurativno. 😁
DameTime Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 6 minutes ago, AlexMaxim said: Objava "Dugokontova" za omiljenog Blazera- a šta ću sa decom, da li za njih ovo važi?😁 Iz moje perspektive da, mada (još uvek) nemam decu. 1
Smrtokapa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Just now, JPM said: Kapitalizam ne podrazumeva bezvlašće i nepostojanje normi i kontrole. Ne podrazumeva ga, ali ga i ne isključuje. Tu se bore dva vuka, jedan kaže da čoveku sa kapitalom treba pravna država da bi zaradio više para, drugi kaže da čoveku sa kapitalom treba mogućnost da svojim novcem institucije potčini sebi da bi zaradio što više para. Smer u kojem će kapitalističko uređenje otići zavisi u velikoj meri od nekih drugih društvenih činilaca. 1
JPM Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 minute ago, Smrtokapa said: Ne podrazumeva ga, ali ga i ne isključuje. Tu se bore dva vuka, jedan kaže da čoveku sa kapitalom treba pravna država da bi zaradio više para, drugi kaže da čoveku sa kapitalom treba mogućnost da svojim novcem institucije potčini sebi da bi zaradio što više para. Smer u kojem će kapitalističko uređenje otići zavisi u velikoj meri od nekih drugih društvenih činilaca. Sve je do institucija. Ako ima kontrole ima i poštenja. Slažem se da češće nema kontrole. Apsolutne svakako nema nigde, ali ne mora baš ni ova drpavšina kao kod nas. Ti danas imaš najbičnije sitne činovnike multimilionere. To nije bilo ni kod Slobe ni ranije u komunizmu.
Chaos Is Me Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 13 minutes ago, JPM said: Ti danas imaš najbičnije sitne činovnike multimilionere. Gde ovo ima?
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 14 minutes ago, Chaos Is Me said: Gde ovo ima? U Srbiji. Bukvalno neki opštinski prašinari imaju stanove i stanove.
AlexMaxim Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Mislim da se razlika delom ogleda i u tome što recimo koji post ranije @DameTime kaže da uspešna i ostvarena žena traži još uspešnijeg muškarca. Ja smatram da kod muškaraca izbor partnera ne zahteva takvu vrstu jednakosti. Šta više materijalni momenat potencijalne životne saputnice i pozicija u društvu nema takvu "težinu". Naravno sve je to po meni i normalno i očekivano.
Chaos Is Me Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 10 minutes ago, JPM said: U Srbiji. Bukvalno neki opštinski prašinari imaju stanove i stanove. Pa nije im to od činovničke plate nego od kriminala ili nasledstva.
Smrtokapa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 12 minutes ago, AlexMaxim said: Mislim da se razlika delom ogleda i u tome što recimo koji post ranije @DameTime kaže da uspešna i ostvarena žena traži još uspešnijeg muškarca. Ja smatram da kod muškaraca izbor partnera ne zahteva takvu vrstu jednakosti. Šta više materijalni momenat potencijalne životne saputnice i pozicija u društvu nema takvu "težinu". I ovo mu dođe neki patrijarhat, zar ne?
AlexMaxim Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 6 minutes ago, Smrtokapa said: I ovo mu dođe neki patrijarhat, zar ne? Ma problem je kada se ova po meni prirodna odlika muškarca tumači kao potreba za kontrolom, a ne za ravnopravnim saputnikom u životu.
Smrtokapa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, AlexMaxim said: Ma problem je kada se ova po meni prirodna odlika muškarca tumači kao potreba za kontrolom, a ne za ravnopravnim saputnikom u životu. Nijanse su tu u pitanju, jedno je kad tražiš ravnopravnog saputnika a materijalni položaj je pritom u drugom planu jer all we need is love, drugo je kad ciljano tražiš saputnika materijalno slabijeg stanja. Inače, proverih, Dame ipak nije napisala da "uspešna i ostvarena žena traži još uspešnijeg muškarca", što je šteta jer bismo onda mogli da je banujemo sa ove teme zbog nedoslednosti 1/1. 1
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 37 minutes ago, Chaos Is Me said: Pa nije im to od činovničke plate nego od kriminala ili nasledstva. Pa to sam i hteo da kazem.
DameTime Posted 59 minutes ago Posted 59 minutes ago 41 minutes ago, AlexMaxim said: Mislim da se razlika delom ogleda i u tome što recimo koji post ranije @DameTime kaže da uspešna i ostvarena žena traži još uspešnijeg muškarca. Pisala sam o nečemu drugom - sposobnosti i snazi, da joj taj muškarac bude partnerska podrška. Ne mora nužno da ima definisanu poziciju u društvu i bogznakakvu materijalnu prednost. Evo osoba koja je sticajem okolnosti predsednik Srbije ispunjava obe stavke, pa sumnjam da ga mnogo žena vidi kao materijal za partnera. Postoji element da što su žene finansijski nezavisnije i uspešnije, sve više u partneru traže emocionalnu zrelost i podršku, što se kod dečaka nažalost slabo podstiče. Zbog toga sam u svojoj definiciji pobede nad patrijarhatom pisala upravo o odgajanju generacija dečaka kod kojih se emocionalna zrelost podstiče koliko i kod devojčica. Jedna poznanica je izjavila nešto sa čim se veoma slažem, parafraziram: ja sam toliko sposobna i samostalna da sam sama na 100%. Meni treba muškarac koji će da me digne na 105%, ne da me spusti na 90%. Pa čak i za onog koji me drži na 100%, nisam sigurna da to želim.
McLeod Posted 43 minutes ago Posted 43 minutes ago (edited) Od svih stvari koje je Dame strovalila na kapitalizam, za ovu je kapitalizam verovatno najmanje kriv. Nikada u istoriji ljudske civilizacije nije bilo toliko dostupnih opcija i nikada nismo znali vise o podizanju dece. To sto je nesto skupo - jbg. To nije krivica kapitalizma. Kakve dece ima, ja bih rekao da je jeftino. Da radim sa decom u Srbiji na bilo koji nacin ne znam da li bi mi bila dovoljna plata od 5000 evra mesecno. Edited 42 minutes ago by McLeod
Recommended Posts