Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Recommended Posts

Posted
29 minutes ago, Mina D. Harker said:

Nema šta ja da "mislim", gledam i čitam svojim očima upoređivanje seksističkog ponašanja i njegovog uticaja na žene sa dedom i vakcinama.

Inače dešava se, lično sam sjedjela sa dva para porodičnih ljudi gdje je jedan (kasne 30, rane 40) apsolutno odvratno i vulgarno pričao razna smatranja i anegdote pred svojom i drugim ženama i muškarcima i svi su se smijali. Osim mene.

Ovaj zaključak o feministkinjama koje mrze muškarce je neki tvoj film koji ne proizilazi iz mojih komentara i ne služi ti na čast. @McLeod

Ovo prvo je mnogo stetnije i cesce i deo je "folklora" kojem smo izlozeni.

Ja apsolutno smatram da su uvredljivi vicevi glupavi i da treba da nestanu, kao sto i simpatisem sa sentimentom onih koji se uvrede ako se nadju u okruzenju dok se vic prica.

Ali ova prenaduvana konstrukcija je stvarno nesto posebno.

• Ruke su vam krvave! 1
Posted

da li je ovaj lik realan - "prenaduvana konstrukcija"

srbin ko kuća, moj brat šumadinac. ja ovakve stvari i viceve slušam samo kad odem u natalince, van toga to je skoro pa izumrlo u mom okruženju

• Love 1
Posted

Mek hoće da kaže da se ovakve stvari IRL skoro ne dešavaju. Ako sam ga dobro razumeo. Te da je, stoga, cela stvar naduvana više u fazonu kako neko zamišlja da se dešava, nego li kako se zaista dešava. Ja se s time ne slažem ali ne treba sad ni čoveka da pravimo na nešto što nije.

Moje je iskustvo da i dan danas stalno slušam viceve sa uvredljivom konotacijom. Najčešće su mete žene i Romi. Takođe, doduše ne pred njima, učestalo je "ocenjivanje" izgleda žena koje uđu u kancelariju. A takođe učestalo je i ocenjivanje njihovog karaktera, bez da ih ocenjivači lično znaju. Valjda na prvi pogled.

Tako, recimo, svaka koja uđe u suknji je jebačica, a svaka koja uđe profesionalno obučena je "suvopičasta", niko je ne jebe.

Meni je sam taj proces odvratan, ali ti recimo to slušaš od ljudi koji imaju žene i porodice, mnogi od njih imaju ćerke. I kako to da shvatim? Kao mizoginiju ili kao jednostavno ljudsku glupost? Ja pre mislim da je ovo drugo. Nisu svesni šta pričaju. ALi ne sporim da postoje i otvoreni ženomrzci.

• Ha-ha 1
Posted
1 hour ago, McLeod said:

Evo onda mi reci kada si se poslednji put nasla u konkretno ovoj situaciji, ili ne moras ni ti, nego cula da se neko nasao u toj situaciji?

Stavljaš me u neprijatan položaj - ako ne odgovorim na ovo (a ne želim, jer pitanje smatram bespotrebnim spuštanjem diskusije na nivo anegdotalnih argumenata), obznanićeš kako je to ultimativni pokazatelj da si u pravu.

To što se nešto meni (ne) dešava, ne znači da (ni)je česta pojava u društvu. To što se nešto (ne) dešava osobi koju poznajem, ne znači da (ni)je česta pojava u društvu.

A dešavalo nam se i te kako.

Posted
1 minute ago, JPM said:

Tako, recimo, svaka koja uđe u suknji je jebačica, a svaka koja uđe profesionalno obučena je "suvopičasta", niko je ne jebe.

kvalitetan kontent, svaka čast. ima nade za ovaj forum.....

Posted
1 minute ago, rodriguez said:

kvalitetan kontent, svaka čast. ima nade za ovaj forum.....

Meni to nije ni malo smešno.

Posted
21 minutes ago, JPM said:

Mek hoće da kaže da se ovakve stvari IRL skoro ne dešavaju. Ako sam ga dobro razumeo. Te da je, stoga, cela stvar naduvana više u fazonu kako neko zamišlja da se dešava, nego li kako se zaista dešava. Ja se s time ne slažem ali ne treba sad ni čoveka da pravimo na nešto što nije.

Moje je iskustvo da i dan danas stalno slušam viceve sa uvredljivom konotacijom. Najčešće su mete žene i Romi. Takođe, doduše ne pred njima, učestalo je "ocenjivanje" izgleda žena koje uđu u kancelariju. A takođe učestalo je i ocenjivanje njihovog karaktera, bez da ih ocenjivači lično znaju. Valjda na prvi pogled.

Meni je sam taj proces odvratan, ali ti recimo to slušaš od ljudi koji imaju žene i porodice, mnogi od njih imaju ćerke. I kako to da shvatim? Kao mizoginiju ili kao jednostavno ljudsku glupost? Ja pre mislim da je ovo drugo. Nisu svesni šta pričaju. ALi ne sporim da postoje i otvoreni ženomrzci.

Tacno, kakvi su to ljudi. Ja se ne bih ni trudio da saznam kakvi su, da li su sovinisti, fasisti, ili "samo" seljoberi, ko ih jebe.

Da reagujes na svaku glupost koju produkuju ne bi nista drugo radio ceo dan.

21 minutes ago, DameTime said:

Stavljaš me u neprijatan položaj - ako ne odgovorim na ovo (a ne želim, jer pitanje smatram bespotrebnim spuštanjem diskusije na nivo anegdotalnih argumenata), obznanićeš kako je to ultimativni pokazatelj da si u pravu.

To što se nešto meni (ne) dešava, ne znači da (ni)je česta pojava u društvu. To što se nešto (ne) dešava osobi koju poznajem, ne znači da (ni)je česta pojava u društvu.

A dešavalo nam se i te kako.

To nisu nikakvi anegdotalni dokazi, nego stavljanje problema na koji si ukazala u prave okvire.

Posto je problem blown out of proportion, zakljucak je u skladu sa tim potpuno pogresan.

Ako ces time da se vodis tvoja je stvar potpuno, ali ce to i dalje da bude prvobitni opis - ovo nema veze sa zivotom.

Posted
3 minutes ago, McLeod said:

To nisu nikakvi anegdotalni dokazi, nego stavljanje problema na koji si ukazala u prave okvire.

Posto je problem blown out of proportion, zakljucak je u skladu sa tim potpuno pogresan.

Ako ces time da se vodis tvoja je stvar potpuno, ali ce to i dalje da bude prvobitni opis - ovo nema veze sa zivotom.

Kao i obično kada si suočen sa nedostatkom pravih argumenata u diskusiji, regresiraš na ponavljanje onog što si samouvereno istresao u prvom postu, a kasnije ni na koji način nisi dokazao. 

Posted
1 minute ago, DameTime said:

Kao i obično kada si suočen sa nedostatkom pravih argumenata u diskusiji, regresiraš na ponavljanje onog što si samouvereno istresao u prvom postu, a kasnije ni na koji način nisi dokazao. 

Ne, nego sam te samo uputio zasto dvojica od deset aplaudiraju smejuci se, trojica se kurtoazno smeskaju, a petorica ili koje su vec brojke cute, ali po tvom dobrom starom obicaju ti poznajes i zensku feministicku perspektivu, i zensku nefeministicku perspektivu i musku sovinisticku perspektivu i objasnjavas da ako i nama deluje da to nije tako, i dalje je to sve sovinisticka perspektiva i znas bolje sta muskarac misli od njega samog. 

A ovo konkretno je bas teska, ali teska glupost koju sam ti argumentovano priblizio i objasnio to ponasanje.

Ti si po svom dobrom starom obicaju odlucila da preuzmes perspektivu neke keyword feminist warriorke slepo i bez imalo promisljanja o logici koju je iznela, pa se onda opet po obicaju duris kad ti neko ukaze da je to sto preachujes ne samo glupo, nego i stetno za stvari za koje se zalazes i probleme na koje ukazujes.

I to ne utice na cinjenicu da masni vicevi jesu sovinisticki, glupavi i treba da nestanu sa lica zemlje, zajedno sa rasistickim, nacionalistickim i svim drugima u paketu i da medju njima nema razlike, jer ce ista osoba da prica iste tipove viceva.

I ako to moze, ali ne mora da govori mnogo o toj konkretnoj osobi, koja zaista moze biti klasican sovinista bezvredan paznje, slepo guranje muskaraca koji reaguju po tvom misljenju nepozeljno na taj dogadjaj u isti kos sa sovinistom je kratkovido, potpuno pogresno i stetno.

Pogotovo u Srbiji!

Jer smo mi okruzeni sa toliko gluposti svaki dan kada bi reagovali na svaku glupost zavrsili bi u Lazi.

I izvini sto meni, a i objektivno jeste prica o vakcinama i drugim stvarima koje se vezuju za globalni pogled na svet mnogo problematicnija, kancerogenija i vaznija za ovo usrano drustvo od toga sto neka seljacina uvredi zenu dok pajtosima prica masne viceve.

• Like 1
Posted
7 minutes ago, McLeod said:

I ako to moze, ali ne mora da govori mnogo o toj konkretnoj osobi, koja zaista moze biti klasican sovinista bezvredan paznje, slepo guranje muskaraca koji reaguju po tvom misljenju nepozeljno na taj dogadjaj u isti kos sa sovinistom je kratkovido, potpuno pogresno i stetno.

Ovo se nije desilo.

• Like 1
  • Ha-ha 1
Posted
15 minutes ago, DameTime said:

Ovo se nije desilo.

10 minutes ago, Mina D. Harker said:

Aha, znači ovo skretanje sa teme služi za-zbog #notallmen. Pa što ne reče odmah?

Nista koleginice, nastavite da se tapsete po ledjima u svojoj eho komori.

Posted

Masan/rasistički vic je šta znam, zajebancija ko i svaka druga. Isto važi i za memeove. Savršeno razumem da nekom to ne leži i da je načelno protiv. Lično, neću naravno ispričati takav neki fazon u širem, raznovrsnijem društvu, nego ću najpre da potegnem te fore, u da kažem, muška svlačionica ekipama. Da li sam takav lik sam po sebi ne znam, verovatno jesam, ponajviše jer su mi muški članovi familije od svega i svačeg pravili sprdnju često ne štedeći ni prijatelje i rodbinu, a što se tiče takoreći online formiranja, 2000-te su te godine za mene, kad je net bio mnogo slobodniji i neopterećeniji ovim ili onim senzibilitetima i ovom ili onom korektnošću (Jbt, šta sam ja sve pisao onda po ovim ili onim chatovima) Onda, pre ne znam koliko godina, sam sugerisao da se ovde napravi humor topic 18+, sa svim mogućim i nemogućim disclaimerima i napomenama, ali admini nisu hteli, jbg 😁

Posted

Ма најбоље да укинемо комедију генерално зашто само вицеве, или још боље да нам woke идиоти објасне шта је смешно а шта не. :lol_2:

Posted
7 hours ago, Mina D. Harker said:

Aha, znači ovo skretanje sa teme služi za-zbog #notallmen. Pa što ne reče odmah?

Ne bih baš rekao da je ovo u pitanju.

Opšte je mesto da kod ovakvih tema, gde smo silom prilika podeljeni u dva tabora, treba pokušati da se uđe u tuđu obuću i pogledaju stvari iz perspektive onog drugog. Naravno da je ispravno da se odreaguje kada se ženi u našem prisustvu neko obraća nipodaštavajuće, seksistički, neprikladno, kako već, a ne povlađivati, ćutati, ići linijom manjeg otpora. Isto važi i kada komentari nisu upućeni diretno ženi, već u njenom prisustvu (na šta se proširila diskusija). Isto važi i kada nema žene da to čuje.

E sad, mi aproksimiramo tuđe iskustvo nekim najpribližnijim iskustvom koje smo sami na neki način iskusili. I ja mogu da razumem Meka kada kaže da ga više iznerviraju komentari o vakcinama. Nije uzeo dovoljno u obzir koliko komentari ovog drugog tipa umeju jako da pogode na ličnom nivou, ali i meni se x puta desilo da me više izvedu iz takta izlivi opšte gluposti nego neki nipodaštavajući komentari na račun neke od grupa kojima identitetski pripadam. Samo, jasno mi je da ne razmišljaju svi na isti način i da moj doživljaj nije nužno jedini ispravan.

S te strane, ja nemam zamerki na sadržaj posta koji je podeljen, iako je paušalan, u smislu da je neko izvukao i nacrtao grafik na osnovu ličnog doživljaja. Glavna poenta je jasna, treba da budemo bolji i bitno je da budemo bolji.

S druge strane, hajde da pogledamo sa druge strane. Svaki dan smo preopterećeni informacijama o gomili nepravdi koje se događaju svuda, sve vreme. Stalno iznova gledamo stvari koje nam ukazuju na našu neadekvatnost, lično, grupno, kao čovečanstvo... Evo je još jedna nepravda, još jedna stvar koja nije dobra. Evo, ova grupa kojoj ja pripadam, iako to nisam ni tražio, ponovo ne radi stvari kako treba. Evo, i oni članovi te grupe koji misle da rade stvari nešto bolje - nisu dovoljno dobri. Pa čak i ako je sa poruka ispravna, iz jednog od emotivnih uglova je negde normalna i ta prva, visceralna reakcija na nju koja glasi otprilike "dobro, ajde sjašite malo".

Pogotovo što je kao primer za ovakvu situaciju dato:

10 hours ago, Mina D. Harker said:

Inače dešava se, lično sam sjedjela sa dva para porodičnih ljudi gdje je jedan (kasne 30, rane 40) apsolutno odvratno i vulgarno pričao razna smatranja i anegdote pred svojom i drugim ženama i muškarcima i svi su se smijali. Osim mene.

gde imamo odvratne i vulgarne komentare na račun žena, a u istoj prostoriji imamo i:

- žene koje se tome smeju, idu linijom manjeg otpora, povlađuju, ohrabruju takve komentare

- jednu ženu, koja se ponela najadekvatnije od svih prisutnih, ženu koja, ako sam dobro razumeo, ćuti.

Ili ne ćuti, u kom slučaju se izvinjavam, što ne menja reakciju ostalih koji se nisu polno i rodno podelili u svojoj odvratnosti.

Posted

Nije problem Mekovo iskustvo, koje je drugačije od mog ili nečijeg drugog, problem je što bi da to svoje iskustvo izjednači sa nekim iskustvom koje nema nikakve veze.

Takođe je problem i kada neka strana u diskusiji ne može da validira tuđe iskustvo/emociju bez čuvenog ALI. 

Postoji vrlo jednostavno objašnjenje za to što vas (muškarce) neki drugi komentari više tangiraju - ne doživljavate iskustva koja mi žene imamo u toku svog života. Samim tim ne možete da gledate na određene stvari onako kako mi gledamo.

I to je potpuno okej, I get it - kada postoji validacija emocija/iskustva, a ne konstantni gaslighting jer neko misli da feministkinje preteruju (usput učitavajući nešto što nikad nije izrečeno) zato što on smatra da neka pojava ne postoji u društvu (jer je on jelte nije video).

Grafik je utoliko "paušalan" što ne prikazuje baš sve oblike ponašanja između dva ekstrema, ali je suština poruke jasna. Verujem da bi se svi složili sa tvrdnjom da za biti dobar čovek (bez obzira na pol) nije dovoljno da npr. samo nisi nasilnik/ubica, već da između potpuno crnog i belog ima mnooogo nijansi. Zašto je pojedincima problem kad se to primeni na muškarce u određenim situacijama, je pitanje za te pojedince.