Mina D. Harker Posted yesterday at 01:26 PM Posted yesterday at 01:26 PM Nenametljivost, ljubaznost, pitomost, saradljivost ili negresivnost nisu "ženske osobine" već ženska socijalizacija. Da pojednostavim, to nije ženska priroda nego odgoj. Kad se neka žena usudi da ne ispoljava ove "osobine" na poslu ili u životu (teškom mukom prevazišla socijalizaciju otirača ili je imala sreće u odrastanju), odmah je vještica, kučka, teška, itd. 1
DameTime Posted yesterday at 02:24 PM Posted yesterday at 02:24 PM 52 minutes ago, Mina D. Harker said: Nenametljivost, ljubaznost, pitomost, saradljivost ili negresivnost nisu "ženske osobine" već ženska socijalizacija. Da pojednostavim, to nije ženska priroda nego odgoj. Kad se neka žena usudi da ne ispoljava ove "osobine" na poslu ili u životu (teškom mukom prevazišla socijalizaciju otirača ili je imala sreće u odrastanju), odmah je vještica, kučka, teška, itd. A odmah nakon tvog komentara, vidim ovu objavu kod Nine (@kritički) https://www.instagram.com/p/DSF1sExjAOn/?img_index=1 Da sam dobila dinar svaki put kad mi je neki lik rekao kako sam previše strastvena, arogantna ili emotivna, te da me kao takvu niko neće shvatiti ozbiljno... Mada sam i od rođene keve čula određene komentare. 1
McLeod Posted yesterday at 02:29 PM Posted yesterday at 02:29 PM Mozemo i o glumcima, nije problem. Postoje price i zene su izlazile sa svedocenjima da su kao female lead bile 10 puta manje placene od man lead. Naravno da to nije ok i da je cesce nego sto treba da bude. Sa druge strane, ima gomila filmova gde to nije tako, nego je zena placenija. Na primer, Charlize Theron za Atomic Blonde je bila placenija od Mekavoja. Kad bih bunario o tome nasao bih desetine primera. Pitanje je ko prodaje film. U filmskoj industriji nije uvek ekonomska logika glavna, zene su digle glas, to se menja i tako treba da bude. Imate li jos neki pametni primer koji mi glupi ne razumemo ili smo zavrsili?
Blade Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 18 hours ago, Mina D. Harker said: Kad se neka žena usudi da ne ispoljava ove "osobine" na poslu ili u životu (teškom mukom prevazišla socijalizaciju otirača ili je imala sreće u odrastanju), odmah je vještica, kučka, teška, itd. Moram da pitam...U čijim očima je sve to što si navela? Nekog kolege/koleginice na poslu? Neke osobe koja je i u privatnom zivotu igrom slučaja naišla, a koja sutra najverovatnije neće biti tu? Nekog sličnog? Da li si muško ili žensko, ako umeš da zaštitiš sebe od drugih - ne pokazujući svoje osobine koje drugi mogu da iskoriste protiv tebe, a mnogi će da iskoriste - ti zbog toga nisi loša - nego pametna osoba. I ako si žena, kao takva nisi sve ovo što si navela. - Zašto da ti se na poslu nametne više obaveza od drugih, a imate isto radno mesto i istu platu? - Zašto se podrazumeva da si ti uvek tu, a drugi nisu? A to je njihova obaveza koliko i tvoja ili nije ničija. Zato što si ti vaspitana?! NE!!! Ti u tom slučaju nisi vaspitana, nego si osoba koja je dozvolila da se drugi izivljavaju na njoj. Stvari treba nazivati pravim imenom. Možda malo i skrećem sada, ali sve je u dobru svrhu. Na primer: Ako neka osoba muška ili ženska, takođe je nebitno - traži da se poštuju njene granice i ,,seče" napade manipulatora, nebitno da li je u pitanju posao ili privatni život - ona zbog toga nije loša osoba. A ove osobine u bezuslovnom smislu: 19 hours ago, Mina D. Harker said: Nenametljivost, ljubaznost, pitomost, saradljivost ili neagresivnost Eventualno možeš da ostaviš za mali broj ljudi koji to zaslužuje u svakom smislu. Koje to neće da zloupotrebe i spremne su na to isto za tebe. 1
JPM Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Mogu da prihvatim da je navedeno stvar izbora žene, a ne njene osobine. Kada žena odluči da ispolji navedene osobine, ona može biti percipirana kao kučka. Ali isto tako i muškarac bude percipiran kao kreten. Poenta je da biznis uspeh nije takmičenje u popularnosti. Mnogi poslovno uspešni ljudi nisu ni malo prijatni u poslovnom okruženju. Oni imaju odvojene modele ponašanja u privatnom i u poslovnom životu. Ljubaznost, saradljivost i nenametljivost su divne osobine, kada je u pitanju privatan život, kada se koriste u okruženju prijatelja. Za poslovno okruženje su slabost. 1
McLeod Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) Ne mora da znaci uopste. Ljubaznost i saradljivost (kako ste je definisali) je izrazito pozitivna osobina ako je autenticna. Sleazy salesmani naravno nikome nisu simpaticni, ali davno je proslo vreme gde neka menadzercina cvrstom rukom upravlja timom i projektima. Takve saljem kuci mami njihovoj i dajem otkaz odmah. Ne znam u kakvim firmama radite, ako vam je ovo reper news flash - radite u toksicnom okruzenju, i ne, nije normalno biti neprijatan u poslovnom okruzenju. Drugo, necu da kazem da osoba koja je neprijatna u poslovnom okruzenju, a divna prema svojim prijateljima ne postoji, ali je nikada nisam upoznao sigurno. Onaj ko je neprijatan u poslovnom okruzenju, najcesce je jos neprijatniji van njega. Edited 5 hours ago by McLeod 1
JPM Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Ne mora da bude neprijatan bukvalno (u smislu da je seksista ili da ponižava kolege), ali tvrdoglav, uporan, istrajan, neko ko ne dozvoljava da mu neko drugi nameće stav. Takvi ljudi su uspešni u poslovnom okruženju, a u određenim situacijama mogu biti percipirani kao bahati, bezobrazni i slično. Finoća i spremnost na dijalog često se gledaju kao slabost.
DameTime Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 1 hour ago, Blade said: Zato što si ti vaspitana?! NE!!! Ti u tom slučaju nisi vaspitana, nego si osoba koja je dozvolila da se drugi izivljavaju na njoj. Stvari treba nazivati pravim imenom. Let's cut this bullshit, gde ti kao muškarac objašnjavaš ženama kako njihovo iskustvo ženske socijalizacije nije autentično i relevantno.
Blade Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 11 minutes ago, DameTime said: Let's cut this bullshit, gde ti kao muškarac objašnjavaš ženama kako njihovo iskustvo ženske socijalizacije nije autentično i relevantno. Ti brkaš neke stvari. Ovo je univerzalno za oba pola i nije vezano samo za žene. I ne treba to konkretno vezivati samo za žene. Pritom si izvukla iz konteksta i nije ti prvi put. Gubi pravi smisao tako. Ne kažem da neka žena nema takvo iskustvo. Ali isto tako i muškarac može da ima. I imaju oba pola. Imam dosta koleginica na poslu, koje ne znam kakve su privatno, ne druzim se sa njima. Ali što se tiče posla, iako su žene, to ih ništa manje ne sprečava od muškaraca da na poslu imaju držanje u smislu da budu poštovane i da ne budu lutke za iživljavanje. Zato što su umele da postave granice i ostale poslovne stvari. Tako i treba. A muškarac koji ne zna da se izbori, a ima takvih, isto kao i žena, može da bude ta lutka. I sistem ih proguta i samelje kao paradajz za kuvanje. Danasnji sistem je surov. 1
Mina D. Harker Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 hour ago, DameTime said: Let's cut this bullshit, gde ti kao muškarac objašnjavaš ženama kako njihovo iskustvo ženske socijalizacije nije autentično i relevantno. Dežura čovjek, da objasni đe šta treba.
DameTime Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Ti si prvi Minin post potpuno izvukao iz konteksta i odveo diskusiju u neku selfhelp Lujza Hej priču. Razlike u socijalizaciji devojčica i dečaka postoje. Danas su manje nego pre npr. 50 godina, zahvaljujući većoj osvešćenosti roditelja na temu, ali i dalje postoje. Pogotovo u društvu, koje svojim odnosom prema ženama kontinuirano pokazuje da smo udaljeniji od jednakosti između polova, nego što smo možda mislili. To što postoje pojedinačni primeri muškaraca i žena koji ispoljavaju određene osobine, ne govori ništa o načinu na koji sistem tretira žene (što je bila tema Mininog komentara). @Blade
JPM Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Ja se slažem da to nisu default ženske osobine, već naučene, nametnute od strane društva. Ni jedna osoba pojedinačno nema isti temperament, pa je iluzorno misliti da je priroda žena da budu umiljate, ljupke i lake za preskočiti. Pa tako imamo stav po kojem je žena koja je umiljata, blagog temperamenta, ljupka - prava žena, a neka koja je možda malo otresitija, samosvesna i čak grublja - muškarača ili kučka. I tu je jedan od dokaza da je pokazatelj profesionalnog uspeha takav da favorizuje osobine koje se usađuju muškarcima. Ali problem ostaje. Čak i ako smo svesni svega toga, ostaje činjenica o tome kakve se osobine traže kao predikcija profesionalnog uspeha. I tu je pitanje da li je to toliko stvar društvenih tokova ili prosto zakon jačega koji je sve prihvatljiviji u svetu.
Blade Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 15 minutes ago, Mina D. Harker said: 1 hour ago, DameTime said: Let's cut this bullshit, gde ti kao muškarac objašnjavaš ženama kako njihovo iskustvo ženske socijalizacije nije autentično i relevantno. Dežura čovjek, da objasni đe šta treba. Izvini što sam se tebi obratio, evo kajem se. Kada se naučiš kulturi i lepom ponašanju, možemo da pričamo, a ne moramo nikada što se mene tiče. Ja ti se više prvi obratiti neću. A želim ti sve najbolje. @DameTime Jesam i ja izvukao iz konteksta, u pravu si. Ali ta rečenica nije toliko vezana za kontekst, ova moja jeste i skroz drugačije zvuči kada se izvuče. Drugačija je socijalizacija devojčica i dečaka i ne može da bude ista. Moraju drugačije metode. Bitno je da od oboje napraviš ljude koji su vaspitani, ali da umeju da se izbore za sebe u sistemu i ne budu ničije žrtve. A kako možeš kao roditelj da upripastiš žensko, možeš i muško dete. Od svih kuća, koje posećuješ...Da li znaš i jednu gde je muškarac dominantna figura kao pre 60 godina? Ja ne, a bio sam u u puno. I ne treba tako da bude, ovo je drugo vreme, druge okolnosti i sve ostalo. Danas može da se živi samo sa ogromnim međusobnim poštovanjem, ljubavi i dogovaranjem. Ja tako živim - ne znam za drugi model danas, a da funkcioniše. Svest je mnogo veći problem, nego bilo šta drugo. I u njoj je najveće ograničenje, a ima i drugih. Meni je zaista žao svakoga ko je na polnoj osnovi doziveo degradaciju i loš tretman na poslu. Ili se našao u raljama sistema neke firme koja je u tom smislu ostala zaglavljena u 1950-oj godini. Meni je nepojmljivo da takva još postoji. Mozes i tu da isteras pravdu, ali to je lov u mutnom, jer je primena zakona slaba sa obzirom na to koliko je ovo ozbiljna stvar, dodatno što je blag. I zato mnoge žene i ne pokušaju. Što se mene tiče, uvek sam se trudio da se borim protiv diskriminisanja nekoga na bilo kojoj osnovi, pa i polnoj i nastaviću tako. Za neki posao si sposobna ili nisi zbog svojih sposobnosti ili nesposobnosti za isti. A da li si @JPM ili si @DameTime ili si neko treći, to me ne zanima, u tom smislu. Ja nisam vaspitan, ni naučio tako da svoju veličinu ličnosti gradim na diskriminaciji bilo koga i sličnim stvarima, niti mi je okruženje takvo. A u mom okruženju, tako nešto, bilo bi surovo osuđeno. Nikome ništa ne namećem i objašnjavam, to je samo moje mišljenje, formirano na osnovu iskustva, koje ne mora da bude ni tačno, a ni prihvaćeno. Ovo je ćaskalište, a ne sastanak stručnih ljudi. Takođe i tebi sve najbolje želim.
Blade Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 hours ago, McLeod said: Ne mora da znaci uopste. Ljubaznost i saradljivost (kako ste je definisali) je izrazito pozitivna osobina ako je autenticna. Sleazy salesmani naravno nikome nisu simpaticni, ali davno je proslo vreme gde neka menadzercina cvrstom rukom upravlja timom i projektima. Takve saljem kuci mami njihovoj i dajem otkaz odmah. Ne znam u kakvim firmama radite, ako vam je ovo reper news flash - radite u toksicnom okruzenju, i ne, nije normalno biti neprijatan u poslovnom okruzenju. Drugo, necu da kazem da osoba koja je neprijatna u poslovnom okruzenju, a divna prema svojim prijateljima ne postoji, ali je nikada nisam upoznao sigurno. Onaj ko je neprijatan u poslovnom okruzenju, najcesce je jos neprijatniji van njega. Prošlo je odavno to - Ako nećeš, ima ko hoće i kada je bila situacija takva da si bio srećan što uopšte imaš neki posao. Sada uvek ima posla, ko hoće da radi. A ako hoćeš da budeš menadžer koji će da bude slepo slušan, te ljude za to moraš da platiš na tom nivou, a opet neće svako hteti tako. Ali onda, neka ide, doćiće ko hoće. Za bolju platu će biti ko hoće. I ti ljudi te opet neće slušati, jer te se boje, nego zato što ih dobro plaćaš i motiv će im biti da to ne izgube. Ako daješ prosečnu ili ispod prosečne plate za neki posao i onda se cudis što imaš neradnike i one sa kojima ne možeš da radiš i rukovodiš im - ne znam šta očekuješ. I da ih plaćaš ne znam koliko i da su oni zadovoljni, to ti opet ne daje za pravo da se ponašaš kao neki sef koji je ostao zaglavljen u 2002. godini, što se ponašanja sa te strane tiče. Samo ćeš, pošto najbolje ili među boljima plaćaš, moći da probereš najsposobnije ljude na tržištu rada, koji će taj posao da poštuju.
Mina D. Harker Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 19 minutes ago, Blade said: Ovo je ćaskalište Zanimljivo da si baš feminističku temu odabrao za iznošenje opštih stavova o životu, vaspitavanju djece, ljudskom ponašanju i slično, budući da ovo nije opšta tema za ćaskanje već tema koja se bavi vrlo konkretnim pojavama i problemima iz domena ženskih prava. Dakle ne, ova tema nije "ćaskalište" gdje ćeš ti da se iščuđavaš kako to da i danas postoji diskriminacija po polu, jer se tebi i tvojoj okolini to ne dešava, npr.
Darko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago On 12/11/2025 at 11:26 PM, Mina D. Harker said: Nenametljivost, ljubaznost, pitomost, saradljivost ili negresivnost nisu "ženske osobine" već ženska socijalizacija. Da pojednostavim, to nije ženska priroda nego odgoj. I prirode. Ima mnoštvo naučnih radova o razlikama u ponašanju između polova sa biološke tačke gledišta, to jest kako je evolucija uzrokovala te razlike. Naravno, ovim ne negiram da socijalni faktori nemaju uticaja, nego tvrdim da nije SAMO socijalni uticaj u pitanju. Mnogo toga zavisi i od gena.
Blade Posted 55 minutes ago Posted 55 minutes ago 12 minutes ago, Mina D. Harker said: Zanimljivo da si baš feminističku temu odabrao za iznošenje opštih stavova o životu, vaspitavanju djece, ljudskom ponašanju i slično, budući da ovo nije opšta tema za ćaskanje već tema koja se bavi vrlo konkretnim pojavama i problemima iz domena ženskih prava. Dakle ne, ova tema nije "ćaskalište" gdje ćeš ti da se iščuđavaš kako to da i danas postoji diskriminacija po polu, jer se tebi i tvojoj okolini to ne dešava, npr. Teško će to na forumu, na koji može da se učlani svako, da bude tako. Može ako je neka zatvorena grupa, gde su odabrani članovi. Izneo sam šta bi po tom pitanju trebalo da se uradi i uveravam te da bi kroz par godina bilo manje maltretiranih i ubijenih žena u porodičnim zajednicama. Bilo bi i manje sklopljenih brakova, a više razvoda, ali neka bude, ako je to cena da bude manje maltretiranja i ubistava žena u porodicama. To nikada neće nestati, nažalost, a ja bi voleo, ima i u najcivilizovanijim društvima, gde zakon najbolje funkcioniše, ali daj da smanjimo najviše što možemo, svim dostupnim metodama. Provlače se i mnoge druge stvari, samo se tako zove. Piše se i o muško-ženskim odnosima, prožimaju se deca, posao...Svašta. A nema takvih tema, da ima pisao bi tamo, a ne ovde. I te teme su za ljude, ako je normalna razmena mišljenja uz međusobno poštovanje i uvažavanje. I u najozbiljnim temama, dvosmerna komunikacija, ali na kulturnom nivou, mora da postoji. Mada, sa svakim ko je ekstreman u nečemu, teško takva komunikacija može da postoji. Tebe lično, ni sa čim nisam uvredio, da bi imala osnovu da mi se u ovom tonu obraćaš. Može meni tvoje mišljenje da se ne sviđa i da sa njim ne budem saglasan, ali ću uvek biti na tvojoj strani u smislu da na svoje mišljenje imaš pravo, pod uslovom da nikoga ne vređaš i ne ugrožavaš.
Mina D. Harker Posted 23 minutes ago Posted 23 minutes ago 23 minutes ago, Blade said: Teško će to na forumu, na koji može da se učlani svako, da bude tako. Može ako je neka zatvorena grupa, gde su odabrani članovi. Pa upravo na forumu možeš da biraš, a ne budeš "osuđen" da divaniš na jednoj temi i pritom oftopičariš. Samo na ovom pdf, na prvoj str. ima tema koje apsolutno odgovaraju tvojim opštim interesovanjima, a pazi sad - možeš i da otvoriš temu po svom nahođenju. Ti biraš da ignorišeš sve opcije osim one gdje si zasjeo na feminističku temu, držiš opšte slovo feministkinjama i ostalima kao da ti je to sveta misija. Ergo, od svog tvog mantranja o uljudnoj i uvažavajućoj komunikaciji ti sam ne poštuješ principe za koje se navodno zalažeš i pokazuješ da si zapravo tu da iritiraš i kontriraš, pa i ovim pasivno-agresivnim citatom koji poručuje: tu sam došao i morate da me trpite.
DameTime Posted 19 minutes ago Posted 19 minutes ago @Blade U komunikaciji ne mora biti uvredljiv samo ton, već i sadržaj. Konkretno, meni je ovo ignorisanje feminističkih tema te njihovo svođenje na hrpu opštih mesta veoma uvredljivo, iako nisi upotrebio nijednu ružnu reč. 1
Recommended Posts