Dragan Posted yesterday at 07:22 AM Posted yesterday at 07:22 AM Da li se situacija pogorsala poslednjih 10-20-30 godina, ili je sada samo vidljivije ono sto je oduvek bilo tu ?
McLeod Posted yesterday at 08:32 AM Posted yesterday at 08:32 AM (edited) Ne znam gde ovo da stavim iskreno, a zelim da stavim negde. Mozda ne pripada ovoj temi, a mozda bas najvise pripada ovoj temi. Sinoc sam saznao nesto sto me je sokiralo i pogodilo na cudan nacin. Jako je potresno samo po sebi, ali mozda cudno sto me je toliko pogodilo jer nisam bio involviran niti poznavao tu osobu, cak je nisam posebno ni pratio, samo sam znao ko je ona. Ako ste ikada pratili ljude koji spasavaju zivotinje na drustvenim mrezama, verovatno znate da su mnogi tu zbog klikova i para, i da cak postoje oni koji namerno stavljaju zivotinju u opasnu situaciju da bi je spasli, u potrazi za viralnim videom. Mozda onda verovatno znate da se neki i neopravdano optuzuju i svaki potez im se gleda kroz lupu. Jedna od aktivista je zbog toga juce sebi oduzela zivot. Mikayla Raines, osnivacica Save a Fox utocista i YouTube kanala je preminula juce posto vise nije mogla da se bori neosnovanim optuzbama i online maltretiranjem. Njen muz je u ovom videu otkrio da se borila sa depresijom, drugim psihickim poremecajima kao autisticna osoba. Gledajuci njene videe, nikada mi to nije palo na pamet, mada kada vratim ima smisla, ali to govori koliko zapravo ne mozemo da znamo nista o nekome dok ga gledamo preko ekrana i mislimo da ga poznajemo, bar tako preko medija. Od jutros listam postove i saucesca ljudi po mrezama, a najvise mi je ostao u secanju jedan post vlasnice drugog utocista, koja je napisala da nije imala pojma o njenim problemima, ali da je znala da je psihicki maltretirana i online i cak od strane njenih blizih poznanika i prijatelja koji je nisu podrzavali. I cutala je. Nikada nije stala u njenu odbranu, jer i sama ima svoje mentalne probleme i plasi se konflikta, vec okrece glavu i "gleda svoja posla". I sada, kada je vise nema, na stotine ljudi pise lepo o njoj i zali sto je izvrsila samoubistvo. Tako tipicno, a juce kada je to uradila i ostavila muza i dete, verovatno se osetila kao sama na svetu i nije vise mogla da izdrzi. Ne znam sta da kazem vise osim da ukoliko mislite da se neko muci i ima probleme, pogotovo zenskog pola, stanite u njenu odbranu ako mozete i pricajte sa njom kad god mozete. Mozda nenadano spasite jedan zivot. Mikajla je spasila i pokusala da spasi na hiljade divljih zivotinja. Nekada isla i preko svojih granica, verovatno pravila greske, ali cak i te opravdane kritike padaju u vodu onda kada vode do toga da ta osoba digne ruku na sebe. Edited yesterday at 08:34 AM by McLeod 3
DameTime Posted yesterday at 08:49 AM Posted yesterday at 08:49 AM 10 hours ago, Dragan said: Zasto tako zestoko reagujes na feministickim temama, kada se neka sitnica ne uklopi 100% u tvoju semu razmisljanja ? O kakvoj to "šemi razmišljanja" ovde govorimo? Iznela sam svoje iskustvo. Bezvezan pivot, da prebaciš lopticu u moje dvorište i vršiš neku analizu, bez da odgovoriš na pitanje. @McLeod, baš težak slučaj. Mislim da skroz može na ovu temu. Nažalost, depresivni ljudi to uglavnom dobro "kriju", često su uklopljeni u društvo i spolja ne deluju kao da su nesrećni. Ovo je još jedan od slučajeva koji pokazuje efekat virtuelnog nasilja, koji mnogi bezazleno doživljavaju i kao da ne može naneti stvarne posledice. 1
vilhelmina Posted yesterday at 09:04 AM Posted yesterday at 09:04 AM 1 hour ago, Dragan said: Da li se situacija pogorsala poslednjih 10-20-30 godina, ili je sada samo vidljivije ono sto je oduvek bilo tu ? Nije se pogorsala, naprotiv, cak se i poboljsala u skladu s osvescivanjem pojedinaca, institucija, novim zakonima itd. Da li sad treba da skacemo od srece zbog toga? 2
Chaos Is Me Posted yesterday at 09:19 AM Posted yesterday at 09:19 AM Kao što sam video negde na netu, ja sam već uspešan čovek jer do 40e nikad nisam: - imao podcast ili youtube kanal - nosio Crocs-ice 1
Mina D. Harker Posted yesterday at 10:25 AM Posted yesterday at 10:25 AM 12 hours ago, Dragan said: Zasto tako zestoko reagujes na feministickim temama, kada se neka sitnica ne uklopi 100% u tvoju semu razmisljanja ? PS "Ja se ne ćutim krivim, jer ne smatram ovaj sud kompetentnim, već samo sud Partije." Sve je lakše nego priznati da je post bio neprikladan jer se čita kao relativizacija, eto i muškarcima se dešava, umanjivanje ozbiljnosti iskustva druge osobe. Namjerno ili nenamjerno, nije važno. Evo ja sam Partija, i presuđujem da bi jedno izvinjenje Dame bilo gest dostojan ozbiljne i zrele osobe.
40Wins Posted yesterday at 10:36 AM Posted yesterday at 10:36 AM 19 hours ago, DameTime said: Zapravo, ne znam da li je čovek to hteo da radi ili sam pogrešno protumačila. Naravno da je to namerno radio, ko jos zeli da sedi zbijen pored nekog i da se dodiruje cak i ramenom, nego smo mi prihvatili da je normalno biti kao sardina u gradskom prevozu. To su ti kripovi iz gradskog prevoza, vidjao sam vise puta, da bus bude polu prazan i da udje neki polupanko koji sedne bas pored neke devojke iako ima bar pet mesta gde su oba mesta prazna. Vecinu mladih devojaka ce da pogodi neka vrsta spazma i blokade, dok starije devojke zene odma ustanu i pomere se. Naravno ne daj boze u skoli da se uci nesto sto pomaze u real lifeu, ali treba uciti decu kako reagovati u takvim situacijama iako je nekad tesko sabrati se. Moje misljenje je da treba pristupiti u nekom neeskalirajucem fazonu, sacekati 15 sekundi i samo ustati ili reci izvinite izlazim uskoro da bi se mentol pomerio. Uglavnom su takvi likovi neagresivni, jer imaju mooda ko u miša. 3
Mina D. Harker Posted yesterday at 10:46 AM Posted yesterday at 10:46 AM Najgore je kad se takvi manijaci nađu u nekom noćnom prevozu, jer ne možeš baš da izađeš i sačekaš drugi bus. A još groznije kad izađe na tvojoj stanici (meni se dešavalo, bio je neki baš jeziv i naoko nenormalan lik na mojoj liniji), i djeluje kao da je usmjerio pažnju na tebe. 😰
DameTime Posted yesterday at 12:53 PM Posted yesterday at 12:53 PM 2 hours ago, Mina D. Harker said: Sve je lakše nego priznati da je post bio neprikladan jer se čita kao relativizacija, eto i muškarcima se dešava, umanjivanje ozbiljnosti iskustva druge osobe. Namjerno ili nenamjerno, nije važno. Prvi je u redu da napiše kako su feministkinje previše agresivne i isključive, ali zato ne vidi koliko mu je onaj post neprikladan.
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Ne znam gde ovo da zataknem. Mislila sam da imamo neku temu o seksualnom napastvovanju i trgovini ljudima, ali nisam nasla. Ako je promasena tema, premestite... Da, u pitanju je brava koja se zakljucava na daljinski Spoiler Nalazi se na benzinskoj pumpu.
RatzenStadt Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago Koliko sam razumeo, zrtve nisu bile samo devojke, ali jesu vecina zrtava... Jedan deo javnosti je vec uperio prst u Arape, iako ne postoje konkretni dokazi za ubadanje, pojavljuju se i cudni videJi, gde grupa Arapa startuje devojke sa malo je reci neukusnim i neprijatnim pitanjem, da prokomentarisu njihovo (upitanih devojaka) oblacenje i da li su svesne da je to 'haram'. Jedna je kratko i jasno odgovorila "onda je dobro sto sam hriscanka". Valda se sumnja da je ista grupa pocinilac zlocina. Svakakve supstance su mogli biti sadrzane u iglama. 1
Dragan Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago Cure, previse ste agresivne. Moj post nije nikakva relativizacija. Jedina veza sa DT upisom je bus+telesni kontakt, sto je kod mene dovelo do asocijacije na jedno secanje na neobican dozivljaj bus+telesni kontakt i zato sam ispricao tu pricu. @vilhelmina Zasto bi neko skakao od srece, ako jos uvek ima toliko nasilja nad zenama ? Imas li neke statisticke podatke o promenama, ili je to vise osecaj ?
DameTime Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago (edited) 5 hours ago, Dragan said: Cure, previse ste agresivne. Moj post nije nikakva relativizacija. Jedina veza sa DT upisom je bus+telesni kontakt, sto je kod mene dovelo do asocijacije na jedno secanje na neobican dozivljaj bus+telesni kontakt i zato sam ispricao tu pricu. Da li si ti svestan koliko je neprikladno da govoriš o svom "neobičnom doživljaju" preko moje situacije, koja za mene nije bila neobična, već izuzetno traumatična? Da ne pričam kako te od cele priče asocirao taj "telesni kontakt" u autobusu (kao da sam napisala, e videla sam goluba kako proleće), gde opet potpuno preskačeš neprijatnost mog iskustva. Najmanje što si mogao je da graciozno prećutiš. I zabole me spolovilo što misliš da sam agresivna. Edited 10 hours ago by DameTime
vilhelmina Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 5 hours ago, Dragan said: @vilhelmina Zasto bi neko skakao od srece, ako jos uvek ima toliko nasilja nad zenama ? Imas li neke statisticke podatke o promenama, ili je to vise osecaj ? O kontekstu trenutne rasprave tvoje pitanje mi je zvucalo tendenciozno; Zato onakav odgovor. Sto se tice ovih promena, neces ih naci u statistikama. To je zato sto je glavna promena ona u stavovima javnosti, bar onog dela izvan domasaja raznih mula, talibana i ostalih zatucanih elemenata. Po meni, najveci korak ucinjen je promenom definicija silovanja i uopste nasilja nad zenama. Koliko god imale razloga da i dalje budemo nezadovoljne, bar se od zrtava vise ne trazi da dokazuju da su se fizicki branile, da su nasilniku pruzale aktivan otpor. Umesto toga, danas pricamo o aktivnom pristanku. Ima i to svoje izazove, ali po meni je ovo redefinisanje pojmova ogroman korak napred i dobra osnova za dalju borbu.
Dragan Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) Naravno da mi je zao sto ste imale negativna iskustva sa muskarcima. Kao sto mi je zao za svaku zenu koja je bila zrtva nasilja. Sto se tice ostalog - cuvena woke cancel kultura ? Verbalna policija i tuzilastvo u jednom. Fali jos samo zatvor za gresnika. Zasto to radite ? Sta hocete time da postignete ? Vec ste to primenili, manje ili vise, na jos neke forumase, zbog bezazlenih izjava. PS Ovo je stvarno tendenciozno. Vilhelmina, mislio sam pre svega na situaciju u Srbiji, ali i inace bilo bi interesantno uporediti podatke od pre 10-20 godina sa sadasnjim i videti koje tendencije postoje, koje mere deluju, kako i zasto. Edited 8 hours ago by Dragan
fancy Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 52 minutes ago, Dragan said: cuvena woke cancel kultura ? Pa dobro, ovde, na Vox92, to svakako neće proći.
Mina D. Harker Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago @Dragan ne drami. Niko nije bio agresivan, (čak sam pokušala da budem duhovita sa Partijom koju si sam pomenuo i koja bi te - da je ovdje prisutna - zaista "kenselovala" zbog nepoštovanja prema drugarici ) ali očigledno ne tolerišeš ni najmanji protest na svoje pisanje. Bar kad dolazi sa ženske strane, odmah se poteže agresija i woke kultura. Vidi to sa svojim egom, umjesto što se posipaš pepelom.
Recommended Posts