Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Recommended Posts

Posted (edited)

Ne znam gde ovo da stavim iskreno, a zelim da stavim negde. Mozda ne pripada ovoj temi, a mozda bas najvise pripada ovoj temi.

Sinoc sam saznao nesto sto me je sokiralo i pogodilo na cudan nacin. Jako je potresno samo po sebi, ali mozda cudno sto me je toliko pogodilo jer nisam bio involviran niti poznavao tu osobu, cak je nisam posebno ni pratio, samo sam znao ko je ona.

Ako ste ikada pratili ljude koji spasavaju zivotinje na drustvenim mrezama, verovatno znate da su mnogi tu zbog klikova i para, i da cak postoje oni koji namerno stavljaju zivotinju u opasnu situaciju da bi je spasli, u potrazi za viralnim videom. Mozda onda verovatno znate da se neki i neopravdano optuzuju i svaki potez im se gleda kroz lupu.

Jedna od aktivista je zbog toga juce sebi oduzela zivot.

Mikayla Raines, osnivacica Save a Fox utocista i YouTube kanala je preminula juce posto vise nije mogla da se bori neosnovanim optuzbama i online maltretiranjem.

Njen muz je u ovom videu otkrio da se borila sa depresijom, drugim psihickim poremecajima kao autisticna osoba. Gledajuci njene videe, nikada mi to nije palo na pamet, mada kada vratim ima smisla, ali to govori koliko zapravo ne mozemo da znamo nista o nekome dok ga gledamo preko ekrana i mislimo da ga poznajemo, bar tako preko medija.

Od jutros listam postove i saucesca ljudi po mrezama, a najvise mi je ostao u secanju jedan post vlasnice drugog utocista, koja je napisala da nije imala pojma o njenim problemima, ali da je znala da je psihicki maltretirana i online i cak od strane njenih blizih poznanika i prijatelja koji je nisu podrzavali.

I cutala je. Nikada nije stala u njenu odbranu, jer i sama ima svoje mentalne probleme i plasi se konflikta, vec okrece glavu i "gleda svoja posla".

I sada, kada je vise nema, na stotine ljudi pise lepo o njoj i zali sto je izvrsila samoubistvo. Tako tipicno, a juce kada je to uradila i ostavila muza i dete, verovatno se osetila kao sama na svetu i nije vise mogla da izdrzi.

Ne znam sta da kazem vise osim da ukoliko mislite da se neko muci i ima probleme, pogotovo zenskog pola, stanite u njenu odbranu ako mozete i pricajte sa njom kad god mozete.

Mozda nenadano spasite jedan zivot. Mikajla je spasila i pokusala da spasi na hiljade divljih zivotinja. Nekada isla i preko svojih granica, verovatno pravila greske, ali cak i te opravdane kritike padaju u vodu onda kada vode do toga da ta osoba digne ruku na sebe.

Edited by McLeod
  • Tuzno 3
Posted
10 hours ago, Dragan said:

Zasto tako zestoko reagujes na feministickim temama, kada se neka sitnica ne uklopi 100% u tvoju semu razmisljanja ?

O kakvoj to "šemi razmišljanja" ovde govorimo? Iznela sam svoje iskustvo. Bezvezan pivot, da prebaciš lopticu u moje dvorište i vršiš neku analizu, bez da odgovoriš na pitanje. 

@McLeod, baš težak slučaj. Mislim da skroz može na ovu temu. Nažalost, depresivni ljudi to uglavnom dobro "kriju", često su uklopljeni u društvo i spolja ne deluju kao da su nesrećni. Ovo je još jedan od slučajeva koji pokazuje efekat virtuelnog nasilja, koji mnogi bezazleno doživljavaju i kao da ne može naneti stvarne posledice.

• Like 1
Posted
1 hour ago, Dragan said:

Da li se situacija pogorsala poslednjih 10-20-30 godina, ili je sada samo vidljivije ono sto je oduvek bilo tu ?

Nije se pogorsala, naprotiv, cak se i poboljsala u skladu s osvescivanjem pojedinaca, institucija, novim zakonima itd. Da li sad treba da skacemo od srece zbog toga?

• Like 2
Posted
12 hours ago, Dragan said:

Zasto tako zestoko reagujes na feministickim temama, kada se neka sitnica ne uklopi 100% u tvoju semu razmisljanja ?

PS

"Ja se ne ćutim krivim, jer ne smatram ovaj sud kompetentnim, već samo sud Partije."

Sve je lakše nego priznati da je post bio neprikladan jer se čita kao relativizacija, eto i muškarcima se dešava, umanjivanje ozbiljnosti iskustva druge osobe. Namjerno ili nenamjerno, nije važno. 

Evo ja sam Partija, i presuđujem da bi jedno izvinjenje Dame bilo gest dostojan ozbiljne i zrele osobe. 

Posted
19 hours ago, DameTime said:

Zapravo, ne znam da li je čovek to hteo da radi ili sam pogrešno protumačila.

Naravno da je to namerno radio, ko jos zeli da sedi zbijen pored nekog i da se dodiruje cak i ramenom, nego smo mi prihvatili da je normalno biti kao sardina u gradskom prevozu. 

To su ti kripovi iz gradskog prevoza, vidjao sam vise puta, da bus bude polu prazan i da udje neki polupanko koji sedne bas pored neke devojke iako ima bar pet mesta gde su oba mesta prazna. Vecinu mladih devojaka ce da pogodi neka vrsta spazma i blokade, dok starije devojke zene odma ustanu i pomere se. 

Naravno ne daj boze u skoli da se uci nesto sto pomaze u real lifeu, ali treba uciti decu kako reagovati u takvim situacijama iako je nekad tesko sabrati se. Moje misljenje je da treba pristupiti u nekom neeskalirajucem fazonu, sacekati 15 sekundi i samo ustati ili reci izvinite izlazim uskoro da bi se mentol pomerio. Uglavnom su takvi likovi neagresivni, jer imaju mooda ko u miša. 

• Like 2
Posted

Najgore je kad se takvi manijaci nađu u nekom noćnom prevozu, jer ne možeš baš da izađeš i sačekaš drugi bus. 

A još groznije kad izađe na tvojoj stanici (meni se dešavalo, bio je neki baš jeziv i naoko nenormalan lik na mojoj liniji), i djeluje kao da je usmjerio pažnju na tebe. 😰

Posted
2 hours ago, Mina D. Harker said:

Sve je lakše nego priznati da je post bio neprikladan jer se čita kao relativizacija, eto i muškarcima se dešava, umanjivanje ozbiljnosti iskustva druge osobe. Namjerno ili nenamjerno, nije važno. 

Prvi je u redu da napiše kako su feministkinje previše agresivne i isključive, ali zato ne vidi koliko mu je onaj post neprikladan.