Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Geronimo

Recommended Posts

2 hours ago, zoran59 said:

DameTime, uvredila si me i povredila da ti ne mogu reci koliko.

Ceo post sam napisala vrlo pažljivo, da ne bi ispao uvredljiv (što mu i nije namera), ali ti si se (kao i ostali) uhvatio jedne rečenice koja te trigeruje. I opet se vraćamo na priču o individualnim primerima i grupama.

Par decenija kasnije, supruga je imala bolne menstruacije. Ispostavice se, uzasna endomentrioza. Pazio sam je, milovao, radio sve (inace podeljene) kucne poslove tih dana.

Sta da radim, kako da imam menstruaciju i ja?!

Pa ne možeš da imaš menstruaciju, što je upravo poenta mog pisanja. Omeđeni smo biološkim faktorima kad su polovi u pitanju, što nema veze lično sa tobom ili bilo kojim drugim muškarcem. Kako bih ja mogla da se do kraja solidarišem sa partnerom koji ima erektilnu disfunkciju, kad to nemam i neću imati u iskustvu? 

Maksimalno što možemo uraditi je da nastojimo da se međusobno razumemo, saosećamo i podržavamo, što si evo ti ovde opisao (a i ja naglasila u svom prvom postu).

Ne trpaj nas (moju voljenu suprugu i mene) u pseudoznanstvene ili statisticke kolektivitete.

Nema šta da se trpamo, mi jesmo podjednako individue kao što i pripadamo određenim (demografskim) grupama. Nije to samo po sebi loše, više je tu da opiše svakog od nas, a šta ćemo dalje raditi sa tim... well, zavisi od nas.

Uostalom, kao što sam napisala, meni samoj je bilo teško da dam definitivan odgovor na pitanje, kao i da ga prihvatim :classic_smile:

Celu ovu priču o solidarnosti je besmisleno posmatrati na nekom ličnom, to jest individualnom nivou. "Bilo koje" dve individue imaju potencijal da budu solidarne jedna sa drugom. Evo npr. da uzmemo ove stavke o solidarnosti iz Dejminog posta:

- sposobnost da se iz svoje perspektive/pozicije prebaciš u tuđu 

- razumevanje perspektive/pozicije te osobe

- saosećanje prema osobi koja se nalazi u nekom položaju (često nezavidnom) 

- akcija koja proizilazi iz tog saosećanja

- solidarnošću gotovo uvek nešto rizikuješ

Ovde ne postoji stavka za koju je nemoguće da jedan muškarac i jedna žena čekiraju. Jedino ako za prve dve stavke kažemo "e, postoje biološke razlike, muškarac npr. ne može da ima menstruaciju, pa samim tim nikada u potpunosti ne može da se prebaci u žensku perspektivu". Te biološke razlike su datost. Ali takvo razmišljanje obesmišljava celu stvar, pošto ja mogu da odem još jedan korak dalje i da kažem, ne samo da je nemoguće da razumem kako je biti žena, nego npr. ne mogu da razumem ni kako je biti Japanac, pošto bi za to trebalo da sam odrastao i vaspitan u jednoj potpuno drugačijoj kulturi od moje. U stvari, ajmo dalje, niko od nas ne može u potpunosti da se prebaci u tuđu perspektivu i da zaista zamisli da je neka druga osoba a ne ova koja jeste. Insistiranjem na takvom tumačenju uslova solidarnost postaje besmislena kao koncept.

Ali koliko razumem to ni nije bila ideja.

• Like 2

For the record, volim, cenim, pazim, pomažem i solidarišem se sa svojom suprugom i majkom i svakom ženom koja nije zadojena mržnjom, koliko je to ljudski moguće. Volim ih i čuvam kao moja dva oka.

A za svoju ćerkicu bih poginuo bilo kad. Name time and place.

Toliko.

• Like 2

Spoiler

Cekaj, bre, iz prostitucije i socijalnih aspekata iste prebacismo se na  "rodno zasnovanu solidarnost"?

Solidarnost ne zavisi od pola, vec od obrazovanja i to sa feminizmom (bar ovim danasnjim) nema veze.

Empatija je nesto sto svako od nas nevezano za pol ima i zavisi od onoga sto vidimo kao dokaze za obe strane - nista manje, nista vise.

Insistiranje na necem vise od toga podriva samu sustinu ideje bilo kog od tog misljenja - mogu ja da budem macho Toplicanin, ali mi ne smeta da ponekad pustim ves masinu ili skuvam rucak, ali gospodja ponosna Sumadinka i ne ocekuje od mene da joj  (ponovo) kazem da nacepa 10 kubika cvornovate bukovine, niti ce vise insistirati na "rodnoj rapnopravnosti"

Jednostavno, meni(a i potomku nam) nije problem da vitlamo sa sekirom od 2KG i cepamo panjeve - ona ne moze tu sekiru ni da podigne!

I to je normalno - svako u okviru svojih sposobnosti i uz postovanje drugih.

Ako smatram da ja treba da spremim neko jelo - nece se gospodja Kronos osecati nista ugrozenom vec ce mi samo reci "Hvala" kao sto ce reci i za svako moje razumevanje njenih obaveza.

Koju vi "solidarnost medjupolarnu" ocekejete?

Razumevanje mogucnosti i potreba izmedju obe strane, i to iskreno, je sasvim dovoljno - ne neko bullshit  newage proseravanje o pravima bilo koje strane.

Bemliga, dok sam se sa sadasnjom "hanumom" zabavljao - okolina je bila protiv zbog naseg razlicitog obrazovanja, porekla, socijalnog statusa.... svega!

Evo nas zajedno i sada 30 godina nakon svega toga!

Oterao sam sve "kriticare" u 3 PM i ostvario sve ovo danas sto imam - sto ne znaci da se ponekad ne svadjamo (to je normalno i iskreno se zabrinem kad me Sumadinka ne psuje zbog necega: onda znam da sam zasrao!

Epilog svega toga je nas "podmladak" - Master Psihologije, zaposljen jos u prvim godinama studija, njegova devojka, koja je prespavala u Cassa de Kronos tek kad je svojim roditeljima javila gde ce prespavati (i to je uslov i sada - dok se ne ozvanici, akobogda, a i vreme je :s_d:) i isto ocekujem i od sina jedinca, naslednika imena i slave predaka.....

Pricamo o "solidarnosti"?

Mene bi moj pokojni otac odvalio od batina jos sredinom `80ih (tad sam poceo da "dovodim" devojke kuci) da se na blo koji nacin ponasam kao dzukela prema njima.

Do duse, i devojke su volele da ih izvedem u "Klub Knjizevnika", Aeroklub, Tabor., Na kraju sveta...... :s_d:

Solidarnost pocinje iz kuce - ko je u kuci nije imao tesko da  moze pricati o njoj!

• Like 1
  • Love 1

25 minutes ago, JPM said:

For the record, volim, cenim, pazim, pomažem i solidarišem se sa svojom suprugom i majkom i svakom ženom koja nije zadojena mržnjom, koliko je to ljudski moguće. Volim ih i čuvam kao moja dva oka.

A za svoju ćerkicu bih poginuo bilo kad. Name time and place.

Toliko.

Za suprugu, sina, brata i bracu, snaju a i snajke(bivse i sadasnje), sestru/e i nihovu decu i unuke.... SVE!

Ne trazim da mi niko od njih uzvrati - moja je duznost i pitanje casti i moralnog integriteta da im pomognem kad im treba i da ih kritikujem isto kad treba.

Ako prihvate kritiku - na njima je.

To je prokletststvo "najstarijeg u svojoj generaciji" i sa tim se nosim vec 30 godina.

:default_coffee:

• Like 2

1 hour ago, Smrtokapa said:

Ovde ne postoji stavka za koju je nemoguće da jedan muškarac i jedna žena čekiraju. Jedino ako za prve dve stavke kažemo "e, postoje biološke razlike, muškarac npr. ne može da ima menstruaciju, pa samim tim nikada u potpunosti ne može da se prebaci u žensku perspektivu". Te biološke razlike su datost. Ali takvo razmišljanje obesmišljava celu stvar, pošto ja mogu da odem još jedan korak dalje i da kažem, ne samo da je nemoguće da razumem kako je biti žena, nego npr. ne mogu da razumem ni kako je biti Japanac, pošto bi za to trebalo da sam odrastao i vaspitan u jednoj potpuno drugačijoj kulturi od moje. U stvari, ajmo dalje, niko od nas ne može u potpunosti da se prebaci u tuđu perspektivu i da zaista zamisli da je neka druga osoba a ne ova koja jeste. Insistiranjem na takvom tumačenju uslova solidarnost postaje besmislena kao koncept.

Pa u mnogim situacijama i ne možemo potpuno da se prebacimo u tuđu perspektivu. Razumevanje toga je ključno za komunikaciju, da smo svesni kako mi imamo filtere (svesne i nesvesne, bilo biološki date ili usvojene) koji nas na neki način "ograničavaju". 

Da li misliš da multimilijarder može da se solidariše sa radničkom klasom? Da li uopšte možemo da se solidarišemo sa baš svakom osobom na svetu? A da nam se u nekom momentu ne uključe gorepomenuti filteri. 

2 hours ago, Smrtokapa said:

U stvari, ajmo dalje, niko od nas ne može u potpunosti da se prebaci u tuđu perspektivu i da zaista zamisli da je neka druga osoba a ne ova koja jeste.

Ovo i jeste osnova solidarnosti. Treba tolerisati i razumeti da je nekome tesko ili ima neku potrebu u situacijama koje nama samima nisu najjasnije niti razumljive.

Ljudi u najvecoj meri imaju kapacitet da se solidarisu, medjutim mnogi taj kapacitet ispoljavaju samo u slucajevima kada solidarnost iziskuje osoba njima vredna paznje. Ja jos nisam video osobu, muskog ili zenskog pola, da ima apsolutnu toleranciju i solidatnost za sve oko sebe.

Mislim...we are basically talking about Jesus.

25 minutes ago, DameTime said:

Pa u mnogim situacijama i ne možemo potpuno da se prebacimo u tuđu perspektivu. Razumevanje toga je ključno za komunikaciju, da smo svesni kako mi imamo filtere (svesne i nesvesne, bilo biološki date ili usvojene) koji nas na neki način "ograničavaju". 

Da li misliš da multimilijarder može da se solidariše sa radničkom klasom? Da li uopšte možemo da se solidarišemo sa baš svakom osobom na svetu? A da nam se u nekom momentu ne uključe gorepomenuti filteri. 

Kako ces da razumes tudju perspektivu bez prihvatanja da stavis sebe u istu i svime sto t donosi?

Ako nisi spremna na to - kako ocekujes da iko razume tvoje stavove koji nemaju i trunku razumevanja druge strane u sebi?

Feminizam? OK?

Feministicki ekstemizam - e, to nije ok, kao ni ekstremizam druge strane.

31 minutes ago, DameTime said:

Slažem se potpuno.

31 minutes ago, DameTime said:

Da li misliš da multimilijarder može da se solidariše sa radničkom klasom? Da li uopšte možemo da se solidarišemo sa baš svakom osobom na svetu?

Ne može, ne možemo.

Multimilijarderi ne mogu da se solidarišu sa radničkom klasom (kao grupe), ali opet to ne znači da neki određeni multimilijarder ne može da se solidariše sa nekim određenim radnikom, na tom ličnom nivou. Ne mora da ga u potpunosti razume, to je nemoguće, zato mi je besmisleno da se postavlja takav uslov.

Naravno da se ne možemo solidarisati sa svakom osobom na svetu, nego kažem da ne možemo apriori isključiti mogućnost da se u nekoj tamo drugoj grupi nalazi osoba sa kojom se možemo solidarisati, bez obzira na razlike u perspektivama koje nužno postoje.

Edited by Smrtokapa
mala dopuna
  • Like 2

And Now for Something Completely Different

Pored veoma vaznih ekonomskih i politickih aspekata nastojanja za rodnu ravnopravnost,

treba spomenuti jos jednu, po meni veoma bitnu - dvostruku potlacenost zenske seksualnosti.

Pri tome ne mislim na mnogobrojne primere seksualnog nasilja.

Dok su i muskarci i zene vecinom robovi svojih podsvesnih seksualnih nagona,

zene su uz to jos potlacene internalizovanom drustvenom prinudom (dobrim delom od oca i religije)

u oblasti seksualnosti, zbog cega nisu u mogucnosti da izraze svoj puni potencijal.

Ovo se cak (psiholoski, a i fizioloski) desava i zenama koje su ekonomski/politicki emancipovane.

Bez oslobadjanje u tom delu svoga bica, za sta su najvise same odgovorne, ali i muskarci koje srecu,

tesko da ce biti moguca stvarna ravnopravnost.

• Like 1

26 minutes ago, Smrtokapa said:

Ne može, ne možemo.

Multimilijarderi ne mogu da se solidarišu sa radničkom klasom (kao grupe), ali opet to ne znači da neki određeni multimilijarder ne može da se solidariše sa nekim određenim radnikom, na tom ličnom nivou. Ne mora da ga u potpunosti razume, to je nemoguće, zato mi je besmisleno da se postavlja takav uslov.

Naravno da se ne možemo solidarisati sa svakom osobom na svetu, nego kažem da ne možemo apriori isključiti mogućnost da se u nekoj tamo drugoj grupi nalazi osoba sa kojom se možemo solidarisati, bez obzira na razlike u perspektivama koje nužno postoje.

Upravo zbog toga se konstantno i vraćam na priču o grupama. 

Solidarnost je sve manje i manje moguća tamo gde su razlike (u društvenom, ekonomskom položaju, moći) između grupa veće. To ne mora da bude nužno npr. zato što su svi multimilijarderi zli hohštapleri, nego zato što kao pripadnici određenih grupa mi jesmo nabaždareni na određeni način. 

Again, ženska solidarnost se odnosi na ženska iskustva muškog nasilja ili na neko drugo iskustvo patrijarhata koje njoj veoma škodi. To ne znači da neka žena ne može da nas iznervira, ili da ne možemo smatrati za drugu ženu da nije kvalitetna kao osoba, ili da ona ne može da slaže u vezi nečeg.

Recimo Karleuša, da li se solidarišem sa njom jer joj je ugašen Instagram? Ne, zato što tu radi moj filter zvani stavovi i vrednosti. 

Da li bih se solidarisala sa njom da sutra izađe i prijavi (bivšeg) partnera za nasilje? Da, zato što u tom trenutku biram da isključim ove gore filtere, jer smatram da je borba protiv nasilja neki viši cilj. 

4 minutes ago, Dragan said:

And Now for Something Completely Different

Pored veoma vaznih ekonomskih i politickih aspekata nastojanja za rodnu ravnopravnost,

treba spomenuti jos jednu, po meni veoma bitnu - dvostruku potlacenost zenske seksualnosti.

Pri tome ne mislim na mnogobrojne primere seksualnog nasilja.

Dok su i muskarci i zene vecinom robovi svojih podsvesnih seksualnih nagona,

zene su uz to jos potlacene internalizovanom drustvenom prinudom (dobrim delom od oca i religije)

u oblasti seksualnosti, zbog cega nisu u mogucnosti da izraze svoj puni potencijal.

Ovo se cak (psiholoski, a i fizioloski) desava i zenama koje su ekonomski/politicki emancipovane.

Bez oslobadjanje u tom delu svoga bica, za sta su najvise same odgovorne, ali i muskarci koje srecu,

tesko da ce biti moguca stvarna ravnopravnost.

Na šta misliš, potiskivanje ženske seksualnosti? 

1 minute ago, DameTime said:

Na šta misliš, potiskivanje ženske seksualnosti? 

Jedan od aspekata na pr. - nemogucnost da se dozivi orgazam i odnos prema vlastitoj telesnosti.

Tema je prilicno siroka i dobrim delom zadire u oblast ezoterije, koja mene zanima, a koja verovatno nije bliska vecini ovde,

no vec sa psiholosko-socioloskog stanovistva postoje sigurno mnogobrojne studije raznim drugim aspektima 

(i koje bi tebi verovatno vise trebale biti poznate).

• Like 1

1 minute ago, Dragan said:

Jedan od aspekata na pr. - nemogucnost da se dozivi orgazam i odnos prema vlastitoj telesnosti.

Tema je prilicno siroka i dobrim delom zadire u oblast ezoterije, koja mene zanima, a koja verovatno nije bliska vecini ovde,

no vec sa psiholosko-socioloskog stanovistva postoje sigurno mnogobrojne studije raznim drugim aspektima 

Mogu da potvrdim da ovo sto Dragan prica. Imao sam seksualne partnerke koje su bile neverovatno stegnute zbog aktuelnog body shaminga koji je forsiran u modernom drustvu. Do te mere da verujem da je njima seks predstavljao problem a ne uzivanje.

Za to su krive moderne stigmatizacije zenskog tela, kako ono "treba"da izgleda i slicne budalastine.

Ja taj problkem nisam imao.Prihvatio sam sebe kao bucka sa prosecnom "opremom" i kao takav mogu u potpunosti opusteno da udjem u intimni kontakt.

15 minutes ago, Dragan said:

Mislim da i ovo dosta zavisi od vrednosti, iracionalnih uverenja, stavova, u kojoj meri je žena prihvatila sve ono što društvo nameće... U tom smislu poteškoće u dostizanju orgazma mogu biti posledica neke "psihološke blokade". 

Može da bude opterećena time kako izgleda, da li će se svideti muškarcu, da li je dovoljno seksualno "oslobođena" za njega. Ili je možda prisvojila uverenje da seks služi samo za muško zadovoljenje i(li) reprodukciju, te da je njeno zadovoljstvo tu nevažno. Ili jednostavno nikad nije posvetila pažnju svojoj telesnosti i seksualnosti, pa možda ni ne zna šta joj prija. Ili je u adolescentnom periodu niko od odraslih nije ohrabrivao da istražuje i informiše se o tome, već je seks bio tabu tema u kući... 

Moj lični stav kao žene kojoj je bilo potrebno vreme da upozna sebe u tom smislu - ako ne možeš da pričaš o seksu, ne treba da ga imaš. And it works both ways, kako za žene, tako i za muškarce. Mnogo je bitna komunikacija između partnera, da postoje granice u kojima će se oboje osećati bezbedno da dalje istraže svoju seksualnost.

15 minutes ago, Dragan said:

Nemam pojma sa aspekta ezoterije, ali bih možda mogla da iščačkam neke članke na tu temu koje sam čitala. 

9 minutes ago, DameTime said:

Upravo zbog toga se konstantno i vraćam na priču o grupama. 

Solidarnost je sve manje i manje moguća tamo gde su razlike (u društvenom, ekonomskom položaju, moći) između grupa veće. To ne mora da bude nužno npr. zato što su svi multimilijarderi zli hohštapleri, nego zato što kao pripadnici određenih grupa mi jesmo nabaždareni na određeni način. 

Again, ženska solidarnost se odnosi na ženska iskustva muškog nasilja ili na neko drugo iskustvo patrijarhata koje njoj veoma škodi. To ne znači da neka žena ne može da nas iznervira, ili da ne možemo smatrati za drugu ženu da nije kvalitetna kao osoba, ili da ona ne može da slaže u vezi nečeg.

Naravno da treba razgovarati i o grupama. Nego sam hteo da zatvorimo ovaj lični nivo, ako je moguće.

Kada ste se skupile tamo i definisale svoju žensku solidarnost, vi ste tu napravile neki svoj, ajd' da kažem logički safe space u koji muškarci ne mogu da vas prate. Inače ne bi bila ženska solidarnost. Tj, ovo:

14 hours ago, DameTime said:

Pa dobro, ti ne veruješ, ja da, što je potpuno ok, jer je to ženska solidarnost. S tvoje strane je sasvim dovoljno da ne preispituješ 😁

Ne možeš očekivati od muškarca da se ženski solidariše sa tobom, to je potpuno logično i to je potpuno ok kao što kažeš. Ali to ne znači da žensku solidarnost treba da generalizuješ na solidarnost. Inače, ti bi za bilo koje dve osobe koje su solidarne na ličnom nivou mogla da nađeš partikularnost gde ne mogu biti solidarne, bilo da je to pol, rasa, vera, nacionalnost, klasa, sposobnost, obrazovanje ili tako nešto.

To je to što sam hteo da kažem za ovaj lični nivo, da se ne vrtimo dalje u krug.

• Like 1

Ženska solidarnost je za mene, između ostalog, vjerovanje ženama žrtvama nasilja bez ifs and buts. Žrtvama nasudujeoslobođen Lečića, učitelja glume Aleksića, žrtvama napasnika iz Petnjice. Ako treba objašnjavati za neverne Tome, recimo ovako, žene ne mogu istovremeno da budu (ono što se smatra) slabijim polom i da budu u kontroli u situacijama fizičkog i seksualnog nasilja a i ja sam uvijek bila sklona da empatišem sa slabijima, manje privilegovanima, a to svakako uključuje žene, djecu, stare i nemoćne.

Muška solidarnost takođe postoji a o njoj se slabo govori. Ja je vidim na svakom koraku, podržati i uzdići fellow muškarca - znanog ili neznanog - što samo po sebi nije problematično; refleksna upotreba fraze not all men ukazuje na potrebu da se cijela grupa odbrani od potencijalne generalizacije. Ne postoji, ili nije zaživjela identična fraza koja bi se odnosila na žene kao grupu, klasu (not all women). Zašto? Nisu žene ništa manje generalizovane od muškaraca u svakodnevnoj komunikaciji. Generalno - ne mislim (samo) na ovaj forum.

2 minutes ago, DameTime said:

Mislim da i ovo dosta zavisi od vrednosti, iracionalnih uverenja, stavova, u kojoj meri je žena prihvatila sve ono što društvo nameće... U tom smislu poteškoće u dostizanju orgazma mogu biti posledica neke "psihološke blokade". 

Može da bude opterećena time kako izgleda, da li će se svideti muškarcu, da li je dovoljno seksualno "oslobođena" za njega. Ili je možda prisvojila uverenje da seks služi samo za muško zadovoljenje i(li) reprodukciju, te da je njeno zadovoljstvo tu nevažno. Ili jednostavno nikad nije posvetila pažnju svojoj telesnosti i seksualnosti, pa možda ni ne zna šta joj prija. Ili je u adolescentnom periodu niko od odraslih nije ohrabrivao da istražuje i informiše se o tome, već je seks bio tabu tema u kući... 

Moj lični stav kao žene kojoj je bilo potrebno vreme da upozna sebe u tom smislu - ako ne možeš da pričaš o seksu, ne treba da ga imaš. And it works both ways, kako za žene, tako i za muškarce. Mnogo je bitna komunikacija između partnera, da postoje granice u kojima će se oboje osećati bezbedno da dalje istraže svoju seksualnost.

Nemam pojma sa aspekta ezoterije, ali bih možda mogla da iščačkam neke članke na tu temu koje sam čitala. 

Na kom statistickom uzorku temeljis ove tvrdnje?

Licnom (subjektivnom) ili opstem - sto opet podrazumeva izvor tih tvrdji?

:default_coffee:

Ja nikad nisam bezrezervno podrzao ni jednog muskarca, ukoliko je podrska znacila bilo kakvu ozbiljniju odluku koja bi mogla da srusi integritet mene kao osobe ako se pokaze kao pogresna. Tako da podrsku bez ifs and buts po meni moze da pruzi samo naivna osoba. Svako od nas moze da zloupotrebi poverenje u svakom trenutku. Nekad je to prosto mnogo laksi put koji ljudi izaberu jer u konacnici svi najvise volimo sebe.

Tako da ja ne poznajem musku ili zensku solidarnost, iako mi je jasno o cemu pricate. Prosto takav nacin podela ne prihvatam u svom ponasanju. Solidaran sam ili ne prema ljudskoj osobi. Pol nema veze sa time, dovoljno je razumeti ljudska osecanja i dobro ih citati. A povodi za ista mogu biti razliciti.

• Like 3

16 minutes ago, Besni lala said:

Ćaos drugari.:heart:
Izvinite što uklizavam.

@DameTime draga,- hteo sam da te pitam:

Šta kažeš na ovo?
Imaš li neko mišljenje o njoj kao aktivisti?
...
Izvinite i hvala.

Uh, o J. K. Rowling kao aktivistkinji nemam baš pozitivno mišljenje.

Ona je u početku možda iznosila neka razmišljanja koja su imala smisla. Ticala su se ovog otvaranja zajedničkih ženskih prostorija i za trans žene, gde je bila u fazonu da se time otvaraju vrata i za bilo kog muškarca koji bi to mogao da zloupotrebi i naudi ženama, da nekima ta činjenica trigeruje traume i sl. 

To i jeste "problem" koji feminizam ima sa ovim stvarima. Međutim, onda je baš otišla daleko i na trans women are women bila u fazonu no itd. Što se tiče same ove organizacije, razumem iz koje pozicije žene nastupaju. 

Ako se dobro sećam, raspravljali smo malo o tome na forumu (na nekoj drugoj temi).

10 minutes ago, Clash said:

Ne mogu sad da čitam ovo sve ali vidim da se  @DameTime mačuje ovde sa svima te stoga puna podrška za nju šta god da piše.

Rešio si da direktno udariš na onu moju tezu o solidarnosti :thumbsup:

• Like 1
  • Love 1

15 minutes ago, JPM said:

Ja nikad nisam bezrezervno podrzao ni jednog muskarca, ukoliko je podrska znacila bilo kakvu ozbiljniju odluku koja bi mogla da srusi integritet mene kao osobe ako se pokaze kao pogresna. Tako da podrsku bez ifs and buts po meni moze da pruzi samo naivna osoba

Mogu da živim sa tim, i ako se pokaže da nisam u pravu.

U pitanju je princip - svi imamo principe, zar ne?

1 minute ago, Mina D. Harker said:

Ok, ali onda ipak previse dajes sebe, to cesto nije pametno. Mozes zbog neke maliciozne osobe koja je dobar manipulator da ispadnes grbava.

Ljudi su sposobni da manipulisu da sacuvaju sebe, nisu bas ceste osobe koje ce u nezgodnim trenucima biti potpuno iskrene po cenu licne stete.

Principi su ok, ja upravo o principima i pricam. Ok je da tvrdite da kao zene imate verovatno veci kapacitet razumevanja i saosecanja sa zenama, ali to vas ne cini otpornim na manipulaciju i zloupotrebu takodje od zena koje su svesne vase dobrote i lakovernosti.

Moj je stav da iz principa treba biti oprezan.

9 minutes ago, Mina D. Harker said:

Lm, posto pitas za principe kolegu -koji su tvoji principi?

Ako vec uleces djonom, sestro - red je da znamo tvoje preferencije....

Ovako, svi te gledaju ka` kleptomanijanku Vinonu Rajder - aj` nesto ozbilnije...

Msm, nemam nista protiv Vinone...

:smiley33:

17 minutes ago, DameTime said:

...Uh, o J. K. Rowling kao aktivistkinji nemam baš pozitivno mišljenje.

Ona je u početku možda iznosila neka razmišljanja koja su imala smisla. Ticala su se ovog otvaranja zajedničkih ženskih prostorija i za trans žene, gde je bila u fazonu da se time otvaraju vrata i za bilo kog muškarca koji bi to mogao da zloupotrebi i naudi ženama, da nekima ta činjenica trigeruje traume i sl. 

To i jeste "problem" koji feminizam ima sa ovim stvarima. Međutim, onda je baš otišla daleko i na trans women are women bila u fazonu no itd. Što se tiče same ove organizacije, razumem iz koje pozicije žene nastupaju. 

Ako se dobro sećam, raspravljali smo malo o tome na forumu (na nekoj drugoj temi)...

Hvala Draga Dame.
Poštujem.

• Like 1