Jump to content

Strane reprezentacije

Drug Crni

Recommended Posts

4 hours ago, RatzenStadt said:

Afriku mi je najteze da prognoziram. Valda bi samo Maroko, Nigerija i Senegal trebalo da budu sigurni. Na tom kontinentu ocekujem najvise iznenadjenja i najneizvesniju borbu za plasman. 

...a na spisak tih ekipa koje bi se vrv plasirale na SP da igraju kvale na nekom drugom kontinentu (izuzimajuci COMNEBOL) bih dodao i Vels, Irsku, Bosnu, Gruziju, Finsku, S. Makedoniju. Voleo bih da vidim kako bi ove evropske trecerazredne repstacije prosle u CONCACAFu ili AFC-u.

Kako ono rece Kalimero...

Kamerun, Senegal, Maroko, Nigerija, Tunis, Alžir, Obala Bjelokosti, Egipat, Gana. Promašit ću maksimalno 3 od 9. Doslovno sam stavio sve afričke reprezentacije koje sam gledao na SP. Ne, fali Južna Afrika.

Što se tiče reprezentacija iz Europe, kroz azijske kvalifikacije bi se plasirale apsolutno sve reprezentacije osim Gibraltara, San Marina, Andore, i Lihtenštajna. Ali ne isključujem da bi neka od njih ulovila 9. mjesto i playoff.

Svima je jasno da Evropa ima najvise kvalitetnih ekipa, ali zato postoji evropsko prvenstvo, a ovo je svetsko gde se daje sansa ekipama sa drugih kontinenata da ucestvuju, ne razumem raspravu o tome da li je Irska jaca od Novog Zelanda, pa zasluzuje da ide na svetsko pre njega kada to nije poenta tog takmicenja.

Bednici bedni stalno se provlače. Čuj, žale se na rasizam, a Rumunima skandirali "Cigani", uz to i tripuju da su neka viša rasa u odnosu na njih.

Sve i da je skandiranje "Srbija" neprimereno, kakve to veze ima s rasizmom?

Sramota je kako UEFA reaguje na to njihovo krindž kmečanje i izigravanje žrtve gde god im se ukaže prilika.

Da ima neke pravde, bili bi izbačeni iz takmičenja na koju godinicu, pa nek se loptaju negde drugde.

Edited by pentatonik

6 hours ago, diego said:

Svima je jasno da Evropa ima najvise kvalitetnih ekipa, ali zato postoji evropsko prvenstvo, a ovo je svetsko gde se daje sansa ekipama sa drugih kontinenata da ucestvuju, ne razumem raspravu o tome da li je Irska jaca od Novog Zelanda, pa zasluzuje da ide na svetsko pre njega kada to nije poenta tog takmicenja.

Zašto ne ide 5 momčadi iz Europe a 18 iz Azije?

12 minutes ago, Bugl Khan said:

Zašto ne ide 5 momčadi iz Europe a 18 iz Azije?

Zato sto FIFA (a i ja, kao i cela planeta) zeli da svetsko prvenstvo napravi tacan balans izmedju kompetitivnosti najjacih ekipa na planeti, i iskonskog znacenja "svetsko prvenstvo", te otuda i stalno sitna prilagodjavanja koja FIFA pravi sa rasporedom mesta, ali nista drasticno u odnosu na istorijski kontekst.

Edited by diego

20 hours ago, Bugl Khan said:

Sitna prilagođavanja? Ja mislim da kad s 5 reprezentacija skočiš na 10, ili s 3 na 8, da to nije sitno prilagođavanje. Složit ćemo se da se ne slažemo.

Sitno prilagodjavanje se odnosilo na skoro ceo vek istorije svetskog prvenstva, sa vremena na vreme se poveca broj ucesnika ali sustina ostaje ista. Sada je po prvi put drasticnije povecan broj ucesnika. Istorijski, to je ovako izgledalo:

1930–1978 

Povecanje od 13 do 16 timova

1982. je prva velika ekspanzija, sa 16 na 24.

od 1982. do 1998. stigli smo do 32, i to se odrzalo do 

2022.

I sada imamo veliki skok sa 32 na 48.

Procentualno, 2022. je to izgledalo ovako:

Europe (UEFA)13 40.6%

Africa (CAF) 5 15.6%

Asia (AFC) 6 18.8%

South America (CONMEBOL) 4.5 14.1%

North America (CONCACAF) 4 12.5%

Oceania (OFC) 0.5 1.6%

a 2026.:

Europe (UEFA) 16 33.3%

Africa (CAF) 9 18.8%

Asia (AFC) 8 16.7%

South America (CONMEBOL) 6 12.5%

North America (CONCACAF) 6 12.5%

Oceania (OFC) 1 2.1%

Dakle, Evropa i Juzna Amerika imaju vise mesta, ali su procentualno pali u novoj raspodeli.

Ne znam jesi li sam računao postotke, ili negdje pišu, ali na SP će sudjelovati 48 momčadi, a ne 46.
Južna Amerika ima 6 direktno+1 u dodatnim kvalifikacijama
Afrika ima 9 direktno+1 u dodatnim kvalifikacijama

Azija ima 8 direktno+1 u dodatnim kvalifikacijama
Sjeverna Amerika ima 6 direktno+2 u dodatnim kvalifikacijama

Oceanija ima 1 direktno+1 u dodatnim kvalifikacijama

Playoff će ukupno imati 4 utakmice, i igrati će se u jednoj od zemalja domaćina. Prvo se odrede 2 nositelja (2 najboljeplasirane reprezentacije po FIFA ljestvici). Znači reprezentacija iz Južne Amerike će biti jedan od nositelja.  Trebalo bise desiti čudo u ostalim kvalifikacijama da ne bude tako.
Ostale 4 momčadi će tvoriti 2 polufinalna para koji će se odrediti slučajnim odabirom. Pobjednici polufinala će zatim igrati finale protiv 2 nositelja. Pobjednici finala idu nas SP.
Tako da mislim da sa velikom sigurnošću možemo reći da Južna Amerika ima 7 predstavnika. Kad smo već kod postotaka, to bi bilo 70% kontinenta i 14.58% SP-a.
Također mislim da sa sigurnošću (nešto manjom) možemo reći da Afrika ima 10 predstavnika to je 21,73% SP-a.
Mislim možemo računati CONCACAF +0.3333333, a ostali +0.166666 predstavnika. To bi bilo ispravno. Ovo kako sam ja računao je realno. Jer kad bi računali da će kvalifikacije završiti po FIFA ljestvici (neće, ali neće ni Japan biti deveti, niti Meksiko sedmi, a ni Lesoto deseti), nositelji bi bili Venezuela i Kongo, a potencijalni protivnici bi im bili Honduras, Salvador, Jordan i Fidži.
Iznenađenja su uvijek moguća. Recimo Australija je iz nekog 6. pokušaja izbacila Južnoamerikance. Mislim da ih negdje 2 ili 3 puta izbacio Urugvaj. To je bilo prije nego su, radi kompetitivnih utakmica, odlučili igrati azijske kvalifikacije.

Uglavnom, ako smo do sada imali nekakvih 6 do 8 reprezentacija za koje si 90+% bio siguran da idu na SP. Sad ćemo ih imati 14 do 16.

Al ajde, ako neke kvalitetne UEFA reprezentacije nisu sigurne za svako SP, barem će uskoro biti sigurne za svaki EURO. Najavljeno proširenje na 32 momčadi je pravi potez.

On 11/20/2024 at 2:17 PM, diego said:

Razumem sta zelis da kazes, ali postoje i druga kontinetalna prvenstva pa tamo mogu da igraju reprezentacije iz Afrike, Azije i Severne Amerike.

Ovakvom raspodelom dobili smo da ce na SP ucestvovati svaka cetvrta reprezentacija, a da male evropske zemlje nece moci ni da sanjaju da budu deo te price. Prakticno se cela Evropa svodi na ovih 8 velikih zemalja + eto, ima mesta i za Tursku, Ukrajinu (ove dve reprezentacije su pogurane na EP/SP od strane Francuske na stetu Islanda i Finske), neku Poljsku, Cesku, Hrvatsku, Dansku, Srbiju, Rumuniju, Svajcarsku i to je manje vise to. To je sve super, a sta cemo sa Slovenijom? Sa reprezentacijama sa severa Evrope (Island, Finska, pa i Svedska)? Sa Madjarskom, Slovackom, pomenutom Irskom, Velsom, Skotskom, Albanijom, Jermenijom, Gruzijom...

Po meni bi mnogo bolje bilo da se broj direktnih ucesnika ogranici na 30, a da se za ostalih 18 mesta bore ne znam koliko reprezentacija iz celog sveta na jednom turniru. Tako je u kosarci ako pricamo o odlasku na OI.