Jump to content

HRVATSKA: Lijepa nasa


McCarthy

Recommended Posts

Meni se cini da je DP dosta blizi HDZ, dok je Most blizi SDP.

 

Sve ce zavisiti od toga da li ce HDZ ponovo skrenuti udesno i postati nesto kao PP u Spaniji ili konzervativci u UK. Njihova sadasnja pozicija je slicna poziciji nemacke CDU ili grcke ND, liberalni desni centar. Ako ostanu na toj poziciji, nemaju koalicionih partnera, Mozemo, IDS i SDP svakako ne mogu sa njima (to je 10+2+42 = 54 mandata), Most je populisticka i konzervativna stranka i ne mogu sa ovakvim HDZ (11 mandata), DP moze da se ugasi ako udje u koaliciju sa korumpiranom strankom koja je blize centru nego desnici.

 

Dakle, postoje dva scenarija - HDZ+DP+5 odbornika nac. manjina ili novi izbori. Ovo drugo zato sto bi i desnica i levica morale u sire koalicije jer samo tako mogu do povecanja broja mandata u Saboru.

 

Par zanimljivosti:

 

- Hrvatski gradjani prilicno plemenski glasaju - vec 20 godina je to ili SDP ili HDZ, bez obzira ko je na celu stranke. Evo, sada smo imali socijaldemokrate (SD) sa 17-18 poslanika u Saboru kao jednu frakciju SDP koja na izborima nije dobila ni 1% glasova.

- Neke stranke su definitivno proslost jer su prodale svoju ideologuju i birace za malo vlasti. Kako objasniti da je HNS na listi HDZ, sta te dve stranke imaju zajednicko? HSLS je takodje bio velika i uticajna stranka, kao i HSS ili HSP.

 

- Sve u svemu, politicka scena u Hrvatskoj malo podseca na grcku - tamo takodje postoji konzervativna, populisticka i nacionalisticka desnica koja je prilicno udaljena od ND i jedini nacin da ND ode u opoziciju je upravo koalicija partija levice i ekstremne desnice.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Dp je klasičan populisticki desni pokret iz koga stoje biznismeni koji na sve načine žele da opravdaju svoga ulaganja, ove priče oko demografije su smešne pogotovo želja vraćanja potomaka crnih iz Južne Amerike.

 

 

 

Penava i Mlinaric su se lepo prodali, a još su bolji prodavaci magle...

 

 

Srbima će ponovo biti sve teže i teže nazalost, a Pupovac im iz usta je izlazi dok se lizu sa Plenkovicem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...