Jump to content

R.I.P.

Ivan

Recommended Posts

• 2 weeks later...

lin.jpg

O jbm ti :classic_sad:

Ode. Baš mi je žao. Jedinstven i neponovljiv. Tako je nenametljivo proveo te poslednje godine...

Idu polako i oni koje sam gledao dok su još snimali... :classic_sad: Generacijski.

Ne znam šta bih rekao...

Počivaj u miru dragi čoveče.... :heart:

Edited by Besni lala
...
  • Love 1
  • Tuzno 13

Jedan od režisera čiji su filmovi u velikoj meri oblikovali moj ukus od Plavog Somota koji sam pogledao među prvima, preko Tvin Piksa i Mulholand Drajva....
Linč nikada nije želeo da se postavlja ispred gledaoca, nije hteo da kaže - o tome je film. Uvek je dopuštao da gledalac odluči i neće biti u krivu.
Bio je veliki profesionalac i želeo je uvek da autentičnost bude na prvom mestu. Kada ga je Spilberg ubedio da glumi Džon Forda u The Fabelmans tražio je da mu odelo u kome će glumiti donesu nekoliko dana ranije. Bukvalno je tri dana nosio odelo, čak i spavao u njemu, kako bi odelo izgledalo iznošeno i korišćeno, a niko to nije tražio od njega. Ali on je želeo da filmska scena u filmu koji on nije režirao bude autentična i realna.

• Like 4
  • Love 1

Nekada se trcalo iz grada da se stigne za novu epizodu Tvin Piksa. Nije bilo premotavanja tada, gledas uvece ili ne gledas, toliko. Coveka vezuju za prosle dane pojedine stvari. Pojedina putovanja, pojedini događaji, neka knjiga koja ih je razvalila, neki koncert, album... Jedan deo svog zivota pamticu po Tvin Piksu. Svi smo komentarisali, svi se odusevili kada smo nabavili muziku iz serije, raapravljali koja riba je najbolja u seriji, maštali da nas put nekada nanese u ovaj gradic, terali kevu da pravi pitu sa borovnicama...

Zbogom, veliki majstore.

• Like 9

David... Veci od zivota. Verovatno reziser cije filmove i serije sam najvise gledao sa gospodjom. Vecno postovanje

12 minutes ago, berti said:

Nekada se trcalo iz grada da se stigne za novu epizodu Tvin Piksa. Nije bilo premotavanja tada, gledas uvece ili ne gledas, toliko. Coveka vezuju za prosle dane pojedine stvari. Pojedina putovanja, pojedini događaji, neka knjiga koja ih je razvalila, neki koncert, album... Jedan deo svog zivota pamticu po Tvin Piksu. Svi smo komentarisali, svi se odusevili kada smo nabavili muziku iz serije, raapravljali koja riba je najbolja u seriji, maštali da nas put nekada nanese u ovaj gradic, terali kevu da pravi pitu sa borovnicama...

Zbogom, veliki majstore.

Neki od nas vuku i prve traume iz formativnog perioda. Nikada necu zaboraviti gde sam bio i kako sam se osecao kad sam video Boba kod kreveta

• Thanks 1

Zanimljiva stvar oko Twin Peaks serije. Naime, Linč je tek u trećoj sezoni snimljenoj 2017 godine imao potpunu umetničku slobodu. I to se jasno vidi, treća sezona je daleko više misterija nego prve dve, iako su prve dve mnogo bliže generalnoj publici.

U svakom slučaju, veliki gubitak za kinematografiju.

"This is the water And this is the well. Drink full and descend. The horse is the white of the eyes and dark within."

• Like 1

18 hours ago, Don Juan said:

Linč nikada nije želeo da se postavlja ispred gledaoca, nije hteo da kaže - o tome je film. Uvek je dopuštao da gledalac odluči i neće biti u krivu.

Nije baš tako, po njegovim rečima iz svakog njegovog dela mogu se izvući konkretne i tačne poruke, samo on nikada nije želeo da otkrije šta je tačno želeo sa nama da iskomunicira.

46 minutes ago, JPM said:

Zanimljiva stvar oko Twin Peaks serije. Naime, Linč je tek u trećoj sezoni snimljenoj 2017 godine imao potpunu umetničku slobodu. I to se jasno vidi, treća sezona je daleko više misterija nego prve dve, iako su prve dve mnogo bliže generalnoj publici.

U svakom slučaju, veliki gubitak za kinematografiju.

"This is the water And this is the well. Drink full and descend. The horse is the white of the eyes and dark within."

Scenario za TP su pisali Linč i Mark Frost zajedno, sve dok Linč nije napustio seriju sredinom tokom druge sezone. O gubitku umetničke slobode se može govoriti od trenutka kada je publika krenula da pravi pritisak na televizijsku kuću da se otkrije ko je ubio Loru Palmer (a to je po Linčovim rečima antiteza serije, poenta je u istraživanju misterije!), i tada privremeno napušta projekat. Linč se onda vraća u projekat i snima poslednju epizodu u kojoj Bob ulazi u Kupera (Kuper između ostalog simobiliše publiku, ovo je Linčova mala osveta). Serija operiše na nekoliko nivoa, a jedan od njih je i komentar na stanje u američkom filmu i televiziji, naročito na policijske procedurale koji konzumeristički i bez posledica prikazuju nasilje i ubistva da bi se već sledeće nedelje prešlo na sledeću žrtvu. 

• Like 2

4 hours ago, robespierre said:

Linč se onda vraća u projekat i snima poslednju epizodu u kojoj Bob ulazi u Kupera (Kuper između ostalog simobiliše publiku, ovo je Linčova mala osveta).

Jedan od transparenata sa studentskih protesta 1992.godine,bio je: Bobi je u Slobi! :18::Hail:

• Like 1
  • Love 1