berti Posted Monday at 10:30 AM Share Posted Monday at 10:30 AM Kada pisem, ruka sama ide i to tako da pisem latinicom, potpisujem se cirilicom. Jadno je to srpstvo ako je njegova odbrana koriscenje cirilice. Srpstvo se brani na mnogo drugih načina. Ulaganjem u obrazovanje, nauku, kulturu, ekonomiju... Edukovanjem ljudi da ne prave deponiju gde im odgovara... Dovođenje obrazovanih i sposobnih ljudi na bitna mesta u drustvu... Znaci, sve suprotno od onoga što radi ova vlast koja, gle čuda, svuda oko sebe ima samo cirilicu. Logo, plakati, zastave, natpisi... Eno, i onaj zastitnik srpstva Belivuk i mamlazi oko njega imaju zastave i dukseve na kojima pise cirilicom. Dakle, sa jedne strane imamo to agresivno cirilicarenje. Sa druge strane cesto imamo takodje agresivno izvrgavanje ruglu mnogih stvari vezanih za tradiciju, veru, forsiranje narativa da je Kosovo eto gotova stvar, da nisu vazne teritorije, a to jedino vazi za Srbiju, odsustvo empatije za nas narod tamo uz vrlo cesto formulisanje da su tako nesto i zasluzili... Forum... Sportski deo cesto isto reaguje kao politicki, postoji usvojeno misljenje o mnogik stvarima i ako neko iskoči, odmah je zigosan. Vise se i ne secam ko me je banovao kada sam napisao da su pojedini mediji u Engleskoj jedva docekali da opljunu po Zvezdi. Obrazlozenje je bilo da se znaju moji stavovi o zapadu, a i to je generalizacija. Skoro identicno sam banovan i na politici. Kako god, forum je takav kakav je. Takva mu je politika i to je to. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaos Is Me Posted Monday at 10:39 AM Share Posted Monday at 10:39 AM Ćirilica je prelepo pismo (mnogo lepše i raskošnije od sterilne latinice), kad god pišem svojeručno i na srpskom uvek pišem ćirilicom i tako će i ostati. Mislim da je veoma kontraproduktivno tražiti neprijatelje tamo gde ih nema i napadati uvek na tradiciju/folklor, problem u ovoj državi nisu tradicija i folklor koji apsolutno imaju svoju vrednost, već što se tradicija i folklor stavljaju kao ultimativni alibi i zloupotrebljavaju od strane onih koji mentalno još nisu ušli u 21. vek. Simbol nakaradnog i pogubnog nacionalističkog i velikosrpskog diskursa nije ćirilica nego oni koji baštine tu ideju, pa se upinju uvek i svuda da je napad na njih napad na srpstvo, zastavu, pismo itd, dakle te stvari su zloupotrebljene od strane gadnih stvorova. Veoma nes(p)retna serija postova od strane Don Duška po mom mišljenju. 10 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Monday at 10:44 AM Share Posted Monday at 10:44 AM 5 minutes ago, berti said: Sa druge strane cesto imamo takodje agresivno izvrgavanje ruglu mnogih stvari vezanih za tradiciju, veru, forsiranje narativa da je Kosovo eto gotova stvar, da nisu vazne teritorije, a to jedino vazi za Srbiju, odsustvo empatije za nas narod tamo uz vrlo cesto formulisanje da su tako nesto i zasluzili... Ja isto smatram da je Kosovo gotova stvar i ne mislim da time vređam srpski narod na Kosovu niti da nemam empatiju niti da je teritorija nevažna. U ovom slučaju. Generalno jesam stava da mi nije važno gde živim već kako živim. Naš narod treba da shvati da je Kosovo izgubio i da ne živi u prošlosti, koliko god to bilo nefer, a jeste. Izgubili smo ga iz hiljadu razloga, a svi oni se svode na to da nismo vodili na pravi način brigu o tome kad je trebalo. No nevažno, hteo sam da napišem nešto drugo pa sam naleteo na tvoj upis. Naime, ja ne mislim da je Duško pisao nešto mnogo tragično i netačno. Kako drugačije opisati čoveka koji se zalaže za izbacivanje latinice i za obavezno pisanje ćirilicom samo iz nekih nazovi patriotskih razloga? Kako drugačije nego kao budalu, nacionalistu, čak i fašistu. Jedno je ako neko kaže da preferira ćirilicu ali nema ništa protiv latinice i učio je i ne želi da je Srbija izbaci iz škola. Potpuno je legitimno pravo čoveka da bira. Ali ovi drugi? Nemam ništa lepo o njima za reći, čak se potpuno slažem sa Duškom. Ne mislim da je imao oko čega posebno da se izvinjava. Dozvolite mi da možda nisam u pravu ali takav mi je stav. Ili hajde ovako, dajte mi i jedan jedini zdravorazumski motiv za izbacivanje pisma iz upotrebe? Nešto konstruktivno, nešto što će unaprediti bilo šta u našim životima? Ne, samo bismo načinili buduće generacije 1. Nepismenima, 2. Ilegalcima, jer bi svejedno morali da nauče latinicu da bi se sporazumevali sa svetom. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
berti Posted Monday at 10:56 AM Share Posted Monday at 10:56 AM Ma samo budaletine mogu da traze da se izbaci latinica. Ok, neka onda bojkotuju sve sto pise na latinici. Necu marlboro dok ne pise cirilicom, necu koka kolu, samsung, tojotu... Necu u bioskop ako titl nije ma cirilici... Ma gluposti teske. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Monday at 11:02 AM Share Posted Monday at 11:02 AM 5 minutes ago, berti said: Ma samo budaletine mogu da traze da se izbaci latinica. Ok, neka onda bojkotuju sve sto pise na latinici. Necu marlboro dok ne pise cirilicom, necu koka kolu, samsung, tojotu... Necu u bioskop ako titl nije ma cirilici... Ma gluposti teske. To ti kažem. Zato i mislim da Duško nije prozvao ljude koji preferiraju ćirilicu, već one koji su za izbacivanje latinice. Velika razlika. Možda grešim ali ja sam tako shvatio. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Valensija Posted Monday at 11:18 AM Share Posted Monday at 11:18 AM Da se ne lazemo, nigdje nije bilo price o latinici. Jos manje o nekakvom izbacivanju iste… Covjek je pojasnio, uputio izvinjenje. Samim tim je za mene ovo zavrsena prica. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Dusko Posted Monday at 11:22 AM Share Posted Monday at 11:22 AM 40 minutes ago, Chaos Is Me said: Ćirilica je prelepo pismo (mnogo lepše i raskošnije od sterilne latinice), kad god pišem svojeručno i na srpskom uvek pišem ćirilicom i tako će i ostati. Mislim da je veoma kontraproduktivno tražiti neprijatelje tamo gde ih nema i napadati uvek na tradiciju/folklor, problem u ovoj državi nisu tradicija i folklor koji apsolutno imaju svoju vrednost, već što se tradicija i folklor stavljaju kao ultimativni alibi i zloupotrebljavaju od strane onih koji mentalno još nisu ušli u 21. vek. Simbol nakaradnog i pogubnog nacionalističkog i velikosrpskog diskursa nije ćirilica nego oni koji baštine tu ideju, pa se upinju uvek i svuda da je napad na njih napad na srpstvo, zastavu, pismo itd, dakle te stvari su zloupotrebljene od strane gadnih stvorova. Veoma nes(p)retna serija postova od strane Don Duška po mom mišljenju. I to bas jer je meni u glavi bilo vise ono sta predstavljaju Delije i vodeca hunta sa tom cirilicom. Nije meni cirilica kao pismo problem vec mi je problem ako ne pises cirilicom nisi Srbin pravoslavac jer boze moj. I to je meni problem ljudi koji poturaju te stavove i isto bi mi bio problem da neko potura latinicu kao neko ultimativno resenje(nacionalno). 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Monday at 11:58 AM Share Posted Monday at 11:58 AM Slažem se sa svim što je @Don Dusko pisao. Jedan deo tj. jedan upis jeste malo nespretno napisan, ali suština je jasna. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted Monday at 12:25 PM Share Posted Monday at 12:25 PM Don se nije srecno izrazio, ali mislim da je svima dobronamernima bilo jasno sta zeli reci i sta ga je trigerovalo, te da ta prica ne zasluzuje ovoliko galame. I to kazem kao neko ko gotovo da insistira da zavrsni radovi iz polja tehnickih nauka budu na cirilici. I kao neko ko kada pise na papiru povremeno brka cirilicu i latinicu. I kao neko ko ce pre u kucanoj neformalnoj komunikaciji koristiti "sh" nego "š". Znaci kao neko ko je po malo multipolaran 😄 . Mnogo su veci drugi problemi na KKCZ temi od nes(p)retne izjave... 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Monday at 12:37 PM Share Posted Monday at 12:37 PM Pa ja se u Nemačkoj potpisujem svojim ćiriličnim potpisom. Nije poenta u ćirilici, već za šta se zloupotrebljava. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Čvarkov Posted Monday at 01:54 PM Share Posted Monday at 01:54 PM (edited) 1 hour ago, Eddard said: Pa ja se u Nemačkoj potpisujem svojim ćiriličnim potpisom. Nije poenta u ćirilici, već za šta se zloupotrebljava. Isto. Mali krenuo ove godine u prvi razred i već naučio i latinicu i ćirilicu da piše i čita (ide i u nemačku i u srpsku školu) i smatram da je dete time bogatije. Ja sam koristim oba pisma, ali češće latinicu. Kao što je već neko rekao, ćirilica je prelepo pismo i treba je negovati, svakako ne kažem da treba koristiti samo nju, naprotiv. Shvatio sam naravno šta je Duško hteo da kaže i svi znamo da je korektan i zdravorazuman forumaš, ne može nespretan post da obriše ceo njegov opus, svako ima pravo na grešku. Meni su jedino problematični ovi % koje su napisali i Utopista i Duško i to je generalizacija, a čini mi se da si i ti napisao da se slažeš sa obojicom. Uzmimo za primer ljude na ovom forumu, ima dosta njih koji pišu ćirilicom i velika većina su kvalitetni i korektni forumaši, to pre svega nije lepo prema njima, a očekivalo bi se prema onim % da 4/5 ili 9/10 praktikuju stavove delija ili da su nacisti. Svakako određeni ljudi koriste ćirilicu na pogrešan način, a Haos je to lepo objasnio, samo se ne bih frljao procentima. Edited Monday at 01:57 PM by Čvarkov 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Utopista Posted Monday at 02:02 PM Share Posted Monday at 02:02 PM Izgleda da imam bolje mišljenje o ovom forumu nego ti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Monday at 02:41 PM Share Posted Monday at 02:41 PM 46 minutes ago, Čvarkov said: Uzmimo za primer ljude na ovom forumu U ovome je kvaka, mislim da se Duskovo misljenje uopste ne odnosi na ljude sa ovog foruma, zar ne? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Čvarkov Posted Monday at 02:55 PM Share Posted Monday at 02:55 PM (edited) 55 minutes ago, Utopista said: Izgleda da imam bolje mišljenje o ovom forumu nego ti. Možeš molim te da mi pojasniš. 16 minutes ago, JPM said: U ovome je kvaka, mislim da se Duskovo misljenje uopste ne odnosi na ljude sa ovog foruma, zar ne? Siguran sam da nije, ali se obratio čoveku na ovom forumu. Svakako sam hteo da iznesem svoj stav i da doprinesem ako mogu, ne bih da produbljujem priču. 🍻 Edited Monday at 02:57 PM by Čvarkov Link to comment Share on other sites More sharing options...
Utopista Posted Monday at 02:58 PM Share Posted Monday at 02:58 PM Pa objasnio je forumaš JPM. Duško verovatno kao i ja, vidi ovaj forum kao malu oazu ili ostrvo u divljoj pučini srpskog inteneta punog ludaka, gadost i mržnje, na kojem pišu ljudi koji su ipak u tom smislu bolji od proseka. Zato ti je računica iznad pogrešna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Čvarkov Posted Monday at 03:12 PM Share Posted Monday at 03:12 PM Ne znam kako si to zaključio. Ovo je moje mišljenje: 1 hour ago, Čvarkov said: Uzmimo za primer ljude na ovom forumu, ima dosta njih koji pišu ćirilicom i velika većina su kvalitetni i korektni forumaši, Računica je sa vašim procentima. 1 hour ago, Čvarkov said: a očekivalo bi se prema onim % da 4/5 ili 9/10 praktikuju stavove delija ili da su nacisti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gavran Posted Monday at 03:14 PM Share Posted Monday at 03:14 PM 4 hours ago, berti said: Ok, neka onda bojkotuju sve sto pise na latinici. Necu marlboro dok ne pise cirilicom, necu koka kolu, samsung, tojotu... Sreća ima među nama vizionara koji bi te bojkote i neslaganja odavno predupredili: Spoiler Da ne budem loše shvaćen, volim ćirilicu i uvek nju koristim kada pišem ručno. Duško je pretpostavljam mislio na isključivo ove tipove ličnosti, samo se (baš) nespretno izrazio. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted Monday at 03:24 PM Share Posted Monday at 03:24 PM (edited) Mali off, što se tiče te "kontroverze" sa ćirilicom (van foruma), mislim da sve staje u one natpise НЕ ГАЗИ ЋИРИЛИЦУ koji su pre nekoliko godina bili ispisivani po trotoarima. Dakle neki ljudi koji navodno "brane" ćirilicu i protiv su njenog "gaženja" istu tu ćirilicu postavljaju baš na mesto gde će naići stopala koja će je pogaziti. Što se mene tiče i ja branim ćirilicu. Upravo od takvih slepaca. Edited Monday at 03:24 PM by Smrtokapa 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Utopista Posted Monday at 03:34 PM Share Posted Monday at 03:34 PM 19 minutes ago, Čvarkov said: Ne znam kako si to zaključio. Ovo je moje mišljenje: Računica je sa vašim procentima. Dobro, da što se mene tiče završimo - ako nekome nije jasno ponoviću još jednom da mislim da ovde obitava bolji deo Srbije, i da nisam želeo da vredjam ovdašnje forumaše. Mada verujem da je većina dobronamernih to već i sama uvidela. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kooineeperk Posted Monday at 05:33 PM Share Posted Monday at 05:33 PM Upravo sam imao jedan uzasno tezak sastanak pun nekog filozofiranja koje nicemu ne vodi, pa rekoh, da dodjem malo ovde da se odmorim 🙂 ovo filozofiranje ovde je laganezze... Meni u ovoj filozofiji oko "cirilicarenja" smeta kad neko izbaci "statistiku" da su "80% cirilicara na netu teski nacionalisti" (neko kaze i 90%) i jos "da to nije tesko utvrditi nikome ko ima drustvene mreze". Da ne pominjem metodologiju "udjes u profile takvih i vidis sta pisu". Takav podatak je cisto frljanje brojki, jer da je zaista koriscena metodologija koja je navedena, takva analiza bi bas potrajala, odnosno kontinuirano morala da se desava, i samo zaludan um bi mogao time da se bavi (da ulazi u profile i analizira sta pisu kako bi ih klasifikovao). Da ne pominjem to kako drustvene mreze funkcionisu - ako posecujes odredjeni profil ljudi na internetu, algoritam te drustvene mreze ce ti dalje predlagati slicne, pa ces stvoriti bias da je 8 od 10 profila koje vidis bas takvi na celokupnoj drustvenoj mrezi. A da ne pominjemo da ti 8 od 10, a ni 16/20 pa ni 80/100 bas i nije dovoljan uzorak na osnovu kog mozes da baziras neku statistiku, cak i da algoritamski bias ne postoji. Ostavite se coravog posla etiketiranja. To nikom nikada nije nista dobro donelo. Iz istog razloga, ja ne volim ni izraz "sendvicari" - nikada ne znas koja je muka nekog naterala da sedne u autobus za taj sendvic. Dok neko to radi iz suludog ubedjenja, neko iz koristi, neko iz moranja... Etiketiranje sluzi samo da se polarizujemo, sto nije dobro. 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sinnerman Posted Monday at 06:22 PM Share Posted Monday at 06:22 PM Evo rasplakao si me na kraju vezano za sendvičare, mislim da mi je i voda iz kolena istekla na oči. 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Utopista Posted Monday at 06:31 PM Share Posted Monday at 06:31 PM (edited) Svašta sa tobom baš si odvalio sada - naravno da trebamo da se polarizujemo. Valjda tradicionalisti znaju onu o odvajanju žita od kukolja? Bez brige - ima ko radi analize za ljude koji nisu u mogućnosti da sami zapaze ko uglavnom piše ćirilicom na društvenim mrežama: Edited Monday at 06:32 PM by Utopista Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kooineeperk Posted Monday at 06:43 PM Share Posted Monday at 06:43 PM 10 minutes ago, Utopista said: Bez brige - ima ko radi analize za ljude koji nisu u mogućnosti da sami zapaze ko uglavnom piše ćirilicom na društvenim mrežama: Ako sebe ovako dozivljavas, sto bih ti ja nesto protivrecio? 😁 19 minutes ago, Sinnerman said: Evo rasplakao si me na kraju vezano za sendvičare, mislim da mi je i voda iz kolena istekla na oči. Drago mi je da sam ti pomogao sa kolenom! 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Utopista Posted Monday at 06:51 PM Share Posted Monday at 06:51 PM (edited) Ma dobro pusti nas statističare amatere - mi smo nebitni. Daj neku statistiku ABA vs KLS, i pričaj nam malo kako unosiš velike pare u Srbiju i kakav si ti sam sebi car. Edited Monday at 06:54 PM by Utopista Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kooineeperk Posted Monday at 07:10 PM Share Posted Monday at 07:10 PM 16 minutes ago, Utopista said: Ma dobro pusti nas statističare amatere - mi smo nebitni. Daj neku statistiku ABA vs KLS, i pričaj nam malo kako unosiš velike pare u Srbiju i kakav si ti sam sebi car. Mozes da editujes koliko hoces 🙂 Ako nisi u stanju da ucestvujes u diskusiji a da ne spustas stvari na neki licni animozitet kad nemas vise odgovora na argumente, zaobidji me tada, molim te. Hvala. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts