Jump to content

U Zvezdu, zna se! 2022/23


Brat od Korneta

Otvaranje teme za 22/23  

140 members have voted

  1. 1. Koga bi ste da otvori temu za 22/23

    • WingWalker
      35
    • Devil
      14
    • Sarac
      53
    • Ridji
      17
    • Princeton
      20

This poll is closed to new votes

  • Please sign in or register to vote in this poll.
  • Poll closed on 06/22/2022 at 01:00 PM

Recommended Posts

8 minutes ago, kokodakalo said:

Ako me secanje dobro sluzi u Srbiji se strani trener moze angazovati samo ako je osvojio titulu u zemlji iz koje dolazi ili u kojoj je radio, a nijedan od nabrojanih taj uslov ne ispunjava.

Nije odabir stranih trenera tako lak.

 

U pravu si, zaboravio sam na to. Zanima me kako tačno zvuči i koji su uslovi. Siguran sam da bi i kroz te kriterijume mogao da se napravi izbor koji nama odgovara, samo kada bi bilo želje.

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Kankkunen said:

Naravno da postoji i to još komplikovanije nego što je navedeno.

Mislim da ne postoji takav uslov za ABA i EL, a za domaćicu bi se smislila neka gimnastika, da postoji volja postojao bi i način. Problem je što Čović neće stranog trenera izuzev Itudisa i Trinkijerija. Taj Čovićev stav ima i za i protiv, ali je urezan u kamenu 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Manu said:

 

U pravu si, zaboravio sam na to. Zanima me kako tačno zvuči i koji su uslovi. Siguran sam da bi i kroz te kriterijume mogao da se napravi izbor koji nama odgovara, samo kada bi bilo želje.

Ne znam tacno, ali pisao je neko o tome kad smo prizeljkivali Trinkijerija kod nas, jos pre nego sto je dosao u Partizan, jer je on ispunio te uslove valjda sa Albom.

Znam da sam jos onda pomislio da su samo jaka imena u opticaju i da bi svima njima to bio veliki korak unazad u karijeri. 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, necke said:

Opet bi taj kriterijum ispunili i Zvezdan, Dusko, za Sferopulosa i Lasa da ne pricam, Pedro Martinez itd

Od svih tih imena, realni su samo prva dva, a pitanje je koliko i oni, a na kraju krajeva i da li su nam potrebni.

3 minutes ago, Milos 3.14 said:

Mislim da ne postoji takav uslov za ABA i EL, a za domaćicu bi se smislila neka gimnastika, da postoji volja postojao bi i način. Problem je što Čović neće stranog trenera izuzev Itudisa i Trinkijerija. Taj Čovićev stav ima i za i protiv, ali je urezan u kamenu 

NIsam siguran ali mislim da moraju da dobiju dozvolu od ne znam koga da bi uopste mogli da postanu treneri naseg kluba. Neko zna tacno i pisao je pre o tome valjalo bi da nam ponovi.

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, necke said:

Opet bi taj kriterijum ispunili i Zvezdan, Dusko, za Sferopulosa i Lasa da ne pricam, Pedro Martinez itd

Naravno, samo pitanje je da li oni to žele, kao i onaj što odlučuje u ime kluba ...

to nam je što nam je, džaba krečimo.

Edited by Kankkunen
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, Manu said:

 

Ok, to sam želeo da čujem. Dakle trener nam u CV-u ima vođenje dve ekipe donjeg doma ABA lige i otkaze u njima, bez značajnog rezultatskog uspeha, pa čak ni značajne pobede. What can possibly go wrong.

 

Ova priča kako nema ni stranih trenera koje bismo mogli da dovedemo je tek smešna. Katsikaris, Calles, Duran, Iisalo su samo neka trenerska imena među onima za koje sam siguran da bi bili radi da prihvate naš poziv, koji su iz mlađe/srednje generacije i koji su se ozbiljno dokazivali u jakim ligama i kojima je sledeći prirodan korak preuzimanje EL ekipe. I to su samo oni koji mi na prvu padaju na pamet, siguran sam da bi @Kankkunen i @Guru dali još brojnije i bolje predloge.

 

Postoje i neki treneri između coach Dovle i Pabla Lasa u toj Evropi? Naravno da postoje, ali u isto vreme i ne postoje kada se za sve pita Nebojša, koji za dalje od ABA i EL ne zna.

 

 

Slazem se ja sa tobom u potpunosti ali da bi se menjalo nesto u srpskoj kosarci,to mora da se menja iz korene.Mi nemamo sistem rada sem mozda u megi i to je to.Sto se tice navedenih imena msm da u srbiji ne mogu da rade strani treneri bez osvojenih trofeja ili tako nesto.

 

Sve u svemu u nasem sistem vrednovanja sporta i kosarke gde se gleda samo sada i odmah,i to je ta sezona pa videcemo na kraju koliko se duguje i da li ce se igrati ta el da bi preživeli iz godine u godinu,tesko da moze da se funkcionise i razmislja o nekim dugorocnim planovima i planira neki napredak 

Link to comment
Share on other sites

Lica koja nemaju državljanstvo Republike Srbije, mogu steći licencu o dozvoli za rad sportskih stručnjaka, isključivo za obavljanje poslova trenera seniorskog tima u takmičenjima koje organizacije Košarkaški savez Srbije, uz materijalni dokaz da ispunjavaju jedan od dole navedenih uslova:

Ispunjavaju uslove iz člana 3 Pravilnika o dozvoli za rad sportskih stručnjaka („Službenik glasnik RS“ broj 60 od 24.04.2020. godine),

Kao prvi trener tima, ima osvojen nacionalni šampionat,ili nacionalni Kup u poslednjih 5 godina u košarkaškim prvenstvima Španije, Italije, Grčke, Francuske, Turske, Nemačke ili  VTB  lige

U zvanju ili statusu prvog trenera, osvojeno drugo ili treće mesto, na jednom od poslednja tri evropska ili svetska prvenstva, odnosno Olinpijskim igrama. Ili osvojeno prvo mesto na navedenim manifestacijama, bez vremenskog ograničenja,       

Da je kao prvi trener kluba osvoijo Euro ligu, Euro kup ili FIBA liga šampiona,

Da je u zvanju prvog trenera  u  NBA timu, proveo tri takmičarske sezone,

 Da je kao prvi trener osvojio titulu USA NCAA. 

Pre dobijanja, odnosno izdavanja licence državljanin strane države, dužan je da na račun UKTS uplati bespovratno taksu u vidu kotizacije za dobijanje licence u visini od  10.000 EUR (bodova) u dinarskoj protivrdnosti,

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, necke said:

Opet bi taj kriterijum ispunili i Zvezdan, Dusko, za Sferopulosa i Lasa da ne pricam, Pedro Martinez itd

Dusko se zahvalio vec par puta Covicu na ponudi nije prvi put da ga zovemo a i msm da bi to bio epski raspad na pola sezone i sukob izmedju njega i Covica. Zvezdan ili Lukic su mozda bila najbolja resenja koja smo mogli da dovedemo,ali prosto ni jedan ni drugi nisu zelel da prihvate i to je to

Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, Hogar said:

Ne kažem da nema i ovoga ali opet ti ne odgovori na pitanje. 

 

 

Nisam ti odgovorio zato što je malo nezahvalo pitanje. 

 

Ne znam odakle bih ga dovodio, a da se ja pitam ne bih uopšte dovodio trenera početnika u EL. A ako ima neko ko ima dobre rezultate sa nekom drugom ekipom, makar to bio i Borac, da, uzeo bih i njega u razmatranje jer ne vidim koje to reference ima Jovanović što se tiče treniranja prvih timova da možemo da kažemo da se pokazao i da obećava. 

 

Ima FMP i Cibonu gde je dobio otkaz. Ne vidim šta je tu pokazalo da je on trener sa dosta potencijala kome treba dati šansu. 

 

A to da treba uzeti nekog jer je već deo sistema, ok, samo kad vidimo kako je sistem postavljen, to ne uliva neko veliko poverenje, pogotovu jer znamo ko se za šta pita i kako su prolazili raniji treneri koji su isto bili deo tog sistema. 

Edited by major josip
Link to comment
Share on other sites

Holand za Mozzart Sport: Srpski derbi vrhunac evropske košarke, biće ovo posebna sezona.

 

„Nikada nisam dobio ovoliko poruka za jedan dan. Preplavljen sam podrškom i pohvalama na društvenim mrežama. Pre nego što sam potpisao ugovor, rekli su mi da mogu to da očekujem. Ali opet... Vau.... Izgleda će ovo biti specijalna sezona“

 

Vest da Džon Holand posle tromsečne epizode u Bursi kod Dušana Alimpijevića stiže na Mali Kalemegdan žestoko je protresla srpsko tlo, jer je srčani Amerikanac još od prošle sezone ostao u pamćenju ljubitelja naše košarke, zbog sjajnih partija u završnici Evrokupa, ali i spontanosti, zbog koje su ga zavoleli ne samo navijači turskog kluba.

Juče je promenio klub Ali, nije narav.

 

„Zovite. Imam samo 15 minuta vremena, ali imam šta da izjavim“, bio je brz odgovor Holanda na SMS poruku Mozzart Sporta.

A kada je telefonska veza uspostavljena, harizmatičnom Amerikancu nije terbalo da se postavljaju pitanja...

 

„Čoveče, nikada nisam dobio ovoliko poruka za jedan dan. Preplavljen sam podrškom i pohvalama na društvenim mrežama. Pre nego što sam potpisao ugovor, rekli su mi da mogu to da očekujem. Ali opet... Vau.... Izgleda će ovo biti specijalna sezona“, nije novi igrač Zvezde krio oduševljenje načinom na koji je primljen u Srbiji.

 

Neko ko uvek, bez kalkulisanja ide "prsa u prsa" mogao bi da bude idealan spoj sa crveno-belim dresom i navijačima koji uvek znaju da ispoštuju borbenog igrača.

„To je nešto što radim tokom čitave karijere, uvek mogu da obećam da ću ostaviti srce na terenu. Borio sam se čitav život i ta borba me je dovela do ovde, nastaviću tako i u novom klubu. Verujem da će svi znati to da cene“.

 

U Bursi je bio Holand vojnik Dušana Alimpijevića koji je u jučerašnjem razgovoru za Mozzart Sport apostrofirao karakter kao Džonov glavni adut.

„Izuzetno poštujem Dušana. Fenomenalan stručnjak i čovek. Pronašli smo zajednički jezik i mislim da ga čeka sjajna budućnost, znam da je i on bio u Crvenoj zvezdi“.

 

Ipak, nije bio potrebno da mu Alimpijević posebno priča o njegovom novom klubu.

„Već neko vreme igram u Evropi, znam vrlo dobro šta znači Crvena zvezda u Evropi koja prema mom mišljernju imaju status legendarnog kluba, sa navijačima koji su posebni i jedinstveni u svetu košarke. Iskren da budem, to je jedna od stvari koja me je privukla da dođem u Beograd. Evo sada dok pričam se ježim, već sada želim da istrčim na teren i pokažem šta umem“.

 

Holandove reči su idealan uvod u prili o sada već legendarnom nastupu na poluvremenu meča Burse i Cedevite Olimpije, kada je zarežao pred kamerama ističući da je Bursa grupa pit-bulova.

„Ahahaha, verujte da i dalje svakodnevno dobijam komentare oko te izjave. Znate, ja sam emotivan momak, nikada ne skrivam emocije. Nisam planirao tako nešto da izjavim, jednostavno je to izašlo iz mene u tom momentu. Bio sam motivisan, spreman za borbu, nekako se sve poklopilo i dao sam takvu izjavu, valjda sam to ja“.

 

Alimpijević zna Holanda u dušu: Džonova zarazna borbenost idealna za Zvezdu

Ali navijači Zvezde ne cene Holanda samo zbog reči, već i dela, poštovanja prema klubovima u kojima igra...

„Srce sam spreman da ostavim na terenu, stižem sa mentalitetom pit bula. Biću sada ozbiljan, zaista sam vrlo zadovoljan i motivisan da na pravi način nastavim karijeru u Zvezdi, klubu sa renomeom i bogatomn istorijom. Velika je stvar biti deo toga. Ne mislim da sam bitan lično ja ili neke moje izjave, već tim, Važno je kako ćemo da igramo kao grupa. Ja sam timski igrač, jedva čekam da sve počne“.

 

Pre Holanda ugovore sa Zvezdom su potpisali Nemanja Nedović i Hasan Martin.

„Znam vrlo dobro ko je došao pre mene. Pratio sam Evroligu, a odgledao sam mnogo utakmica Panatinaikosa. Nemanja je sjajan igrač, očekujem da će biti izvanredno igrati sa njim. Vidi se veliki kvalitet. Takođe i kod Hasana. Obojica su sjajni“.

 

Još pamti meč u Beogradu protiv Partizana u kojem je upravom on preuzeo ulogu dželata, kada je u nestvarnoj završnici pogodio trojku za produžetak iz kojeg je turski tim izašao ka pobednik i učesnik četvrtfinala Evrokupa.

„Jedna od najboljih i najluđih utakmica u kojoj sam učestvovao. Pobediti u takvoj atmosferi protiv tima kakav je Partizan… Zaista smo napravili veliki rezultat, iznenadili smo mnoge tada.“

 

Naredne sezone Holand će biti učesnik večitog derbija.

„Vrhunac evropske košarke. Tokom godina shvatio sam da postoje tri košarkaška derbija koja se izdvajaju: Real Madrid - Barselona, Olimpijakos - Panatinaikos i Crvena zvezda - Partizan. Ne bih da se ponavljam stalno, ali jedva čekam da sve to vidim uživo i učestvujem u istorijskom meču“.

 

Bližio se kraj dogovorenih 15 minuta… Ali Džon je posle odgovaranja, želeo da postavi i on jedno pitanje...

„Stani... Ceo dan čitam da Šabaz Nejpir stiže u Zvezdu, da li tu ima istine? Nikako ne mogu da saznam da li je tačno. To bi bilo ludo“, završava Holand razgovor za Mozzart Sport…

  • Like 8
  • Love 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

 

Just now, Kankkunen said:

Ne mogu tačno da se setim, mislim da ima negde u dokumentima na sajtu KSS ...

Ozbiljne lige i takmičenja su u pitanju.

Španije, Italije, Grčke, Francuske, Turske, Nemačke ili  VTB

Nasao sam ja gore vam pise. i to u zadnjih 5 godina

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Maverick88 said:

Dusko se zahvalio vec par puta Covicu na ponudi nije prvi put da ga zovemo a i msm da bi to bio epski raspad na pola sezone i sukob izmedju njega i Covica. Zvezdan ili Lukic su mozda bila najbolja resenja koja smo mogli da dovedemo,ali prosto ni jedan ni drugi nisu zelel da prihvate i to je to

Lukić GTR prevara. Da mu ćale nije čuvao Dudi golubove ne bi ni licencu završio a kamoli nešto preko toga.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Postoji baš dosta razloga zašto kouč Vlada teško da je rešenje za prvog trenera evroligaša koji će očito imati i igrača/e sa milionskim ugovorom:

- do sada trenirao isključivo ABA ligaše iz donjeg doma

- nikad nije igrao nijedno evropsko takmičenje, kamoli Evroligu koja je svetlosnim godinama udaljena od bilo kog sledećeg takmičenja u Evropi

- nikad nije vodio ekipu koja može da ima i 3 utakmice nedeljno

- nikad nije vodio skupe igrače

- nije bio vrhunski košarkaš pa da u tom reonu makar ima neki autoritet

- ima vrlo skroman stručni štab, sa jednim početnikom koji ne deluje baš kao intelektualna gromada

- iznad sebe ima predsednika koji dokazano voli da se meša u rad stručnog štaba

- ima vrlo nestrpljive i neprijatne navijače a očekivanja su ogromna jer je dobio skupu igračku na upravljanje

 

Dakle, sve i da je kouč Vlada vrhunski košarkaški štreber koji stalno uči o košarci i ima izuzetan playbook, on će imati ogroman problem da se nametne kao autoritet i kod igrača i kod sudija i kod navijača i kod uprave kluba i kod svojih saradnika.

 

Što bi se reklo: what could possibly go wrong?

 

Momak se sam uvalio u ovo. Neku avansnu podršku će imati u startu ali ne mogu se oteti utisku da miriše ovo na Milivoja Lazića debelo. Alimpije je makar izdržao celu sezonu.

 

Jedina nada da stvari ne krenu baš tako po zlu su neki iskusniji igrači poput Mitrovića, Markovića, Lazića, koji će morati više nego ikad pre da budu kohezioni faktor u svlačionici. Ako i oni ne prihvate kouča Vladu interno, on ga je ugasio u roku od par nedelja.

Edited by Chaos Is Me
  • Like 21
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Mozda nije za poredjenje al npr. Sferopulos kada je preuzeo Olimpijakos bio je trener Panioniosa koji je u tom trenutku imao skor u grckoj ligi 0-5, ako se dobro secam. Pre toga je samo par godina bio prvi trener po ispodprosecnim grckim klubovima. Mozda ce neko da kaze kako je bio asistent u nekoliko top klubova. Pa bio je Gavrilovic pa nije za prvog trenera.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Chaos Is Me said:

Jedina nada da stvari ne krenu baš tako po zlu su neki iskusniji igrači poput Mitrovića, Markovića, Lazića, koji će morati više nego ikad pre da budu kohezioni faktor u svlačionici. Ako i oni ne prihvate kouča Vladu interno, on ga je ugasio u roku od par nedelja.

 

jedini problem sa jedinom nadom je to što teško da trener može da stekne autoritet tokom sezone, ukoliko mu se čović meša u posao.

tako da je ta osovina problema prilično dobro povezana: nemaš resektabilan stručni štab koji u teškim trenucima za trenera (bilo tokom tekme, na treningu ili pri pripremanju utakmice) može da pomogne a igrači će za najdalje 2-3 metra dana videti da kouč nije eksluzivni donosioc odluka, pa će frustracija rasti sa više strana.

 

time se ionako minimalne šanse za uspeh srozavaju za cca 10 puta nizbrdo.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Kankkunen said:

@Chaos Is Me Poturiće predsednik leđa kao nikad do sad, bez brige ...

još uvek priča kako se ogrešio o Alimpijevića, neće se to ponoviti.

Upravo tako. Rezultati slični Alimpijevim, znači 10+ pobeda u EL i poraz u finalu ABA lige uz iole smislenu igru i Dovla je trener i dogodine

Link to comment
Share on other sites

Jovanović je sezonu u Ciboni započeo odlično. A taj slom forme se je otprilike poklopio sa promenom vodstva kluba, koje je odma želelo da dovede svog trenera (Rimac se beše spominjao?).  Nije im to uspelo, jer je ovaj bio dobro zaštičen svojim ugovorom, ali od te tačke napred je sve krenulo nizbrdo. Tako se barem ja sječam, a nek me ispravi neko ako bolje zna.

 

Tako da sigurno ima toga da su slabi rezultati prouzrokovani katastrofalnom situacijom u klubu. I mogu se priznati kao neki olakšavajuči faktor. Ali kao što je neko več spomenuo, biće tokom sezone sličnih problema i kod nas. Samo što je to Zvezda u EL sa večim auditorijumom od Cibone. Igrači sa velikim imenima, koje je teže hedlovati od one dječurlije u Zagrebu. itd. Tako da tu kad stvar bukne i krene u lošem pravcu, jako teško je tu situaciju okrenuti. 

 

Najbolje što bi Čović mogao da uradi, je da se zainati i podrži Jovanovića kroz dobro i slabo, te svu negativnu energiju preusmeri na sebe (Mourinho style), kako bi ovaj mogao da radi u relativnom miru.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...