Jump to content

Šta kupiti od tehnike?

Recommended Posts

4 minutes ago, Green23 said:

https://www.market.metalac.com/side-by-side-frizideri/gorenje-frizider-nrs-9182-vxb1.html

Ja imam ovakav, samo bez ovog mini bara sa desne strane, evo već treću godinu, ja sam prezadovoljan kako radi 🙂 Inače, ovo je ubedljivo najbolja cena za ovaj frižider, malo je iznad budžeta. U drugim radnjama je i po 160-170k, 

Hvala. Veci je friziderski deo pa mi ova kombinacija ne igra. Vise sam za jednak friziderski deo i zamrzivac, jer vec imam frizider sa malim zamrzivacem a necu da ga prodajem jer ne mogu nikakve pare da se uzmu.

On 10/19/2024 at 1:49 PM, JPM said:

Hvala. Veci je friziderski deo pa mi ova kombinacija ne igra. Vise sam za jednak friziderski deo i zamrzivac, jer vec imam frizider sa malim zamrzivacem a necu da ga prodajem jer ne mogu nikakve pare da se uzmu.

Teško ćeš naći da ima jednak deo, jer je veći prostor u frižideru veći prioritet. Možeš tražiti bez ovog dela za vodu i led, pa ćeš imati više prostora u delu zamrzivača, ali meni je ovo bilo bitnije. Meni nikad zamrzivač nije bio ni blizu pun. 

• Like 1

• 2 weeks later...

Treba mi preporuka za laptop koji bi se koristio za office paket i pretraživanje interneta. Voleo bih da bude što lakši i kompatibilniji za mlaćenje po aerodromima, da ima mogućnost da se poveže na monitor (HDMI) i da ima ulaz za iphone punjač. Razmišljao sam o MacBook Air-u, ali ne patim od marke, a ni performanse mi nisu naročito bitne (poželjno bi bilo da ima SSD i to je sve), pa ako postoji neka ultra laka varijanta ali da je jeftinija rado bih je odabrao. 

Zasto bi uzimao MacBook kada ces platiti vise nego za Windows laptop, a treba ti za osnovne stvari? Za to sto ti treba bilo koji Dell XPS ili lenovo ima da odrade posao, a biraj manji ekran da bi ga lakse nosio. Ja imam Dell 7340 kada putujem, ekran 13" , tezina manje od 1 kg. Vidi Asus ili Acer, verujem da su jeftiniji.

• Like 1

• 4 weeks later...

Kao Macbook (Pro) user, evo vec treca godina, mogu da kazem da zaista ne mora da ga uzimas.
Ako kao korinsik ne koristis mnogo touchpad, preplacivanje je zaista sada uzeti Mac. Kaskaju sa inovacijama. Verenica ima neki Lenovo, od oko 150k, izuzev touchpad-a ono je mozda i bolja masina. Necujem da brundi, nema zagrivanja, napravljen od aluminijuma, skroz fina masina. Nekad je Mac-ova retina bila znacajna razlika, sad su i ekrani drugih proizvodjaca sasvim dovoljno dobri.

Mac-ov Finder i dobar deo organizacionih native tool-ova u Mac-u su cist debakl. Ako vam neki Apple bot kaze da i to voli, jede govna, da vam kazem. Nekim ljudima je bas udaranje na ponos da prihvate da nesto sto ugradjuju u svoj identitet nije savrseno.
Kao product (ui/ux) designer, i kao neko ko voli generalno apple, moram da kazem da je da su neki njihovi tool-ovi uzasni sa UX strane. Koji je razlog toga ne znam, Apple je pioniri UX-a a sa nekim stvarima mase osnovne UX principe.

I dalje je njihov touchpad savrsenstvo user experience-a (dok je magic mouse najgori uredjaj ikada), ali bukvalno se sada drze na njemu. Morace uskoro da menjaju nesto, da li ce to biti nekakav touch screen itd, ali ne mogu zanaveka da se drze bez novog value-a.

Edited by BattleBender
  • Like 1

On 11/4/2024 at 6:02 PM, DJORDJE said:

Zasto bi uzimao MacBook kada ces platiti vise nego za Windows laptop, a treba ti za osnovne stvari? Za to sto ti treba bilo koji Dell XPS ili lenovo ima da odrade posao, a biraj manji ekran da bi ga lakse nosio. Ja imam Dell 7340 kada putujem, ekran 13" , tezina manje od 1 kg. Vidi Asus ili Acer, verujem da su jeftiniji.

slazem se da je glupost uzeti laptop od 17", jer to nije laptop, sa komponentama koje su kvalitetne kao laptop.

Svakako, obrni okreni, svi smo danas multi-screen korisnici, tako da se velicina screen-a resava velicinom (zapravo bolje rezolucijom monitora).

Ako ga nosiš onda da, međutim sve je više ljudi koji kupuju laptop kao kućni kompjuter jer ne žele  da im zauzima mnogo prostora ili da kupuju sto za desktop a žive u 50 m2. Postoje neke aktivnosti koje opravdavaju 17 inči i za one koji ga nose sa sobom ali to je vrlo mali procenat ljudi.

On 11/28/2024 at 1:34 PM, Klotzen said:

Ako ga nosiš onda da, međutim sve je više ljudi koji kupuju laptop kao kućni kompjuter jer ne žele  da im zauzima mnogo prostora ili da kupuju sto za desktop a žive u 50 m2. Postoje neke aktivnosti koje opravdavaju 17 inči i za one koji ga nose sa sobom ali to je vrlo mali procenat ljudi.

Ne kazem da nije tacno, ali nema smisla. Ako ga drzis u kuci, onda je PC daleko bolja opcija, pogotovo jer imas mini PC-je koji zauzimaju malo vise prostora od laptopa, ali je upgrade daleko jednostavniji i jeftiniji.

Ne možeš ti to njima nikako objasniti. Ja imam desktop, držim hardver u malom prstu, znam da sklopim PC, čak i da opravim neke manje kvarove. Ali sve to pada u vodu kada ja mog rođenog brata nisam uspeo da ubedim da je ludost kupovati laptopove umesto PC-ja. Jednostavno ne žele da im kompjuter zauzima deo prostorije što sa desktopom mora da bude slučaj. Oni koriste kompjuter 1-2 sata dnevno i posle toga ga samo stave u orman. Bratanica ga koristi samo kada joj treba za školu, ona visi na mobilnom. A takva je situacija i sa mnogim mojim prijateljima i rodbinom. Imam jednog rođaka koji živi u kući od 200 m2 , igra igre redovno ali neće desktop nego kupuje laptop od 2000 evra. Reko za te pare da kupiš PC mogao bi sledećih 5 godina sve živo da igraš na njemu ali ne vredi njih jednostavno ne zanimaju razlozi da je desktop jeftiniji i bolji nego se sve svodi na onih par prednosti što laptop ima u odnosu na desktop.

On 11/4/2024 at 2:51 PM, robespierre said:

Treba mi preporuka za laptop

https://www.lenovo.com/us/en/p/laptops/thinkpad/thinkpadp/lenovo-thinkpad-p14s-gen-5-14-inch-amd-mobile-workstation/21me001mus

Apsolutni Best buy, nećeš naći ništa bolje a ni za manje para.

Ali, ako hoćeš da se bahatiš onda apsolutno ovo - model sa 2TB, ima samo u Brazilu i... U Gigatronu:

https://gigatron.rs/laptop-racunari/asus-zenbook-s-16-um5606warj139w-r932gb2tbw11h-680586

• Like 1
  • Thanks 1

On 11/30/2024 at 9:27 AM, Klotzen said:

Ne možeš ti to njima nikako objasniti. Ja imam desktop, držim hardver u malom prstu, znam da sklopim PC, čak i da opravim neke manje kvarove. Ali sve to pada u vodu kada ja mog rođenog brata nisam uspeo da ubedim da je ludost kupovati laptopove umesto PC-ja. Jednostavno ne žele da im kompjuter zauzima deo prostorije što sa desktopom mora da bude slučaj. Oni koriste kompjuter 1-2 sata dnevno i posle toga ga samo stave u orman. Bratanica ga koristi samo kada joj treba za školu, ona visi na mobilnom. A takva je situacija i sa mnogim mojim prijateljima i rodbinom. Imam jednog rođaka koji živi u kući od 200 m2 , igra igre redovno ali neće desktop nego kupuje laptop od 2000 evra. Reko za te pare da kupiš PC mogao bi sledećih 5 godina sve živo da igraš na njemu ali ne vredi njih jednostavno ne zanimaju razlozi da je desktop jeftiniji i bolji nego se sve svodi na onih par prednosti što laptop ima u odnosu na desktop.

TI ocigledno volis to, hardver itd, deo interesovanja ti je, i onda ti to daje nekakav value.
Inace, vecina takvih kao sto su ti kojima ne moze da se objasni, su u pravu.
Racunar nije vredan onoliko kakve su njegove perfomanse i usability vredne u svim okolnostima.
Te edge, dodatne performanse desktop racunara za 99% ljudi nemaju nikakvu upotrebnu vrednost.
Koliko god da tebi cudno mozda deluje to, ali to da zauzima manje prostora i jeste value za usera/consumera. Value za usera/consumera nije ona koju je proizvodjac zacrtao da ce biti, niti ono sto su te vrednosti u nekakvim vakum okolnostima. U okolnostima maksimalnog i najvarijabilinijeg koriscenja... Vrednost se ne meri nekakvim perfomansama komponenti i njiovim apsolutnim mogucnostima... kao da svi mi koristimo svaki dan, po ceo dan, svaku od mogucnosti racunara. Vrednost se meri koliki value stvara za use case-ove i koliko ispunjava njihove needs.

Ja sam dovoljno tehnicki edukovan da znam da kada kupujes desktop racunar, da za isti novac dobijas em bolje perfomanse, em kvalitetnije komponente. Sve jo to tacno.
Ali ja cu desktop da kupim samo u nekim ekstrenim slucajevima. Kao prvu, zelim da imam opciju da se uvalim u kauc dok radim. Let alone, da ga nosim sa sobom. Hocu da barem imam tu opciju, to me cini slobodnijim. To je value. Iznervirao me neko na poslu, naredna 2,3 sata radim nesto za sta mi treba jedan screen, ajde malo da provedem vreme sa mackama i devojkom.

Evo, ja sam osoba kojoj sada treba kvalitetan racunar zbog video editinga i color gradinga. To sto meni treba je ozbiljna masina. Ta ozbiljna masina mnogo kosta.
Kosta ne samo zbog tog mog konkretnog use case-a.. Nego zato sto je to 90% i gejmerski komp. A ja nisam gejmer. A retko ko je i gejmer i i video editor i sve...
Svakako, pre cu da ulozim ozbiljan kes u monitor, i da placam na mesecnom nivou virtuelnu masinu koja savrseno ispunjava moje potrebe. Subscription i placam to sto mi treba.
Dodje leto, odmori, letnje veceri, ne sedi mi se uz racunar, ukines subscription i cao. 2,3 meseca dok ga ne koristis, vec si ekonomicniji nego da kupujes masinu. Kojoj ce pasti vrednosti. A nisi platio svoj usage.

Naravno u slucaju kada jaka masina motivise coveka da nauci nesto, kako bi mogao da je koristi, to ima smisla...

Edited by BattleBender
  • Like 1

On 11/30/2024 at 10:04 AM, fancy said:

Sad sam na brzinu pogledao po KP-u i ovaj račuanar košta od 2.5k EUR pa naviše, dva puta više nego na ovom linku. Bolest. 

Mislim da je ovo malo preozbiljna mašina za moje potrebe, ja od softvera koristim isključivo Office paket. 

Npr, M2 Air može da se nađe već od 2k na KP, a za 250 grama je lakši od ove tvoje zverkice, što je meni ipak bitnije od onoga što ima pod haubom. 

Edited by robespierre

2 hours ago, robespierre said:

Sad sam na brzinu pogledao po KP-u i ovaj račuanar košta od 2.5k EUR pa naviše, dva puta više nego na ovom linku. Bolest. 

Zato sam ti poslao. 

Ponuda kakva više nikad neće biti.

+ nešto sitno za DE Prevoz i trajaće ti, performansama, dugo, dugo...i posle pada Vučića :lol_2:

• Like 1

Kupih Davinci Studio, 270e za softver....Dosad sam se igrao u Resolve verziji.
Ni to ne bi bilo moguce da nemam ortaka koji zivi u Poljskoj. Jer nije moguce kupiti iz Srbije O.o

Vec neko vreme polako napustam sve Adobe-ove tool-ove. Video Editing sam krenuo totalno sa kraja, tj od After Effects-a.
Neverovatno je koliko bolje radi DaVinci nego Premiere ili After Effects.
Premiere i After Effects su me u toj meri isfrustrirali da sam se prakticno bio prebacio na CapCut. 

Ukoliko znate, ili znate nekog ko moze da zna koji bi kurs bio dobar za DaVinci color grading, bio bih jako zahvalan. Znaci ne treba mi neko da mi objasnjava interface, i one naj naj osnove.

______

I kad smo kod videa, je l ima neko da fotka/snima aparatom? Priblizava mi se kupovina jos jednog objektiva.
Za sada ima Sigma 16mm (24mm je to na mom crop aparatu) f/1.4 DC. 
Malo nestrpljivo sam uzeo 24mm focal length, iako su mi 35mm i 45mm najlepse focal length.

Ako je neko upucen, i oko toga bih bi mi savet/misljenje znacio. Citam po netu, ali tesko mi je da vise verujem ljudima.
Planiram da idem sa prime lenses, ali me kopka ideja da kupim Sigma 18-50mm DC (f/2.8) jer je bas kompatiblina sa ovim sto imam za sada.

5 hours ago, djole said:

Prijatelji, zna li neko jel moguce na amazon fire stick instalirati EON aplikaciju? Nisam nikad koristio fire stick pa ne znam kako to sve ide. 

Vidi, na KupujemProdajem imaš gomilu istih na prodaju, zašto ne zaređaš sa prodavcima na privatne poruke, siguran sam da znaju. 

Mada, nešto se mislim... da može verovatno bi im to bio highlight oglasa, a onako na brzaka u 2-3 oglasa nisam video da se to pominje.

Iskreno sumnjam da može, jer i na neke ozbiljne Android TV boxove nije mogao da se instalira EON, koliko se sećam mogao je na onaj neki Xiaomi koji je bio pre neku godinu kod nas u prodaji... znam da je tad ortak uzeo i uspeo da instalira EON.

Sad se možda nešto i poboljšalo potom pitanju, ali pre kupovine baš treba proveriti.

Doduše sad ima i EON aplikacija na novijim Smart televizorima.  Ortak uzeo skoro nekog LGa, model iz 2023, ima EON, radi.

Pa trebalo bi da može na svakom androidu iznad 6.0 , što je stvarno praistorija.

Problem je što dosta box-ova, nije android. Oni jesu emulatori na kojima radi veliki broj aplikacija, ali ne i sve. Isto je i sa televizorima i njihovim smart softverima.

Ma fora je i u tome da na dosta Android boxova jednostavno nećeš naći u Google play da instaliraš ono što te zanima (posledica emulacije)... a onda kreće zajebavanje sa kućnim VPNom ili jurenje piratskih apk-ova, prebacivanja istih na box (ergo, traži još jedan app za to...) radi instaliranja (pa i kad instaliraš nekad ga ne nalaziš u listi aplikacija, pitaš se šta je i kako krenulo pogrešno... pa lutaš i nađeš je među sistemskim aplikacijama, shvatiš da ćeš uvek morati da ideš tim putem ako želiš da startuješ nešto "zanimljivo" pa zatim tražiš i app za mapiranje tastera na daljincu, prođeš još jedan krug pakla iz kog si taman izašao :classic_biggrin:...  pa onda tražiš slobodne tastere) i sl...  Puno if-than-else-ova... Nije za svakoga ko bi plug & play. 

• Like 1

On 12/9/2024 at 5:02 AM, djole said:

Prijatelji, zna li neko jel moguce na amazon fire stick instalirati EON aplikaciju? Nisam nikad koristio fire stick pa ne znam kako to sve ide. 

Moze, ja je koristim na firesticku vec 3-4 godine. 

• Like 1
  • Thanks 1

Pozdrav, planirao sam da kupim monitor, neki okvirni budzet do 25k. Ne razumem se preterano van osvezavanja i kvaliteta (uhd/fhd itd), vidim da imaju raznorazne tehnologije izrade i svakakvi bakraci. Vec imam jedan Xiaomi 24i 60hz monitor koji bi koristio kao sekundarni, dok mi je sad potreban 'glavni' koji bi mozda imao bolje specifikacije.

HZ su bitni ako igras igrice, za ostale stvari nije bitno. 
60hz je sasvim dovoljno za 95% namena. Sve moderne multimedije su na 24,25fps, neeeeeeki koriste 30fps. Izuzev gejminga, hz imaju smisla za nekakve extreme case prilikom video editinga. Ako neko hoce da im punu kontrolu nad procesom, na snimku od 120fps. Sto je slucaj... ako radis za National Geographic ili BBC.

Imao sam prilike da nesto moram da odradim na tim gejmerskim monitorima. Uzas boze gospode. Ni u jednu boju ne verujem, i za svaku boju sam se oslanjao na HSL i HSB.
Vidim duzi trag kursora kad se pomera... wow, apsolutno nepotrebno gomilanje cognitive load-a.

Za rad je rezolucija jako bitna, jer je vidljivi workspace veci jednostavno sa vecom rezolucijom. Na manje inca vidis ostriju sliku i vise stvari, i fizicki manji element ima istu vidljivost/readility kao na fizicki vecem prostoru. Evo mojeg primera, u vidljivom delu screen-a tokom radi u Figmi ja mogu da vidim jedan screen kada radim na monitoru 1920x1080 (i to jedva, i uglavnom mi nije zumiranije), dok na 3840 x 2160 mogu simultano da vidim 2 screen-a lagano, ako ne i 3.
Nevezano za samu velicinu monitora. Da su oba neka 24 ili 25''.
Bitno je naravno i osvetljenje monitora, tj ti niti, mada svi oni imaju sada dobro.

Dugo nisam gledao cene, ali verujem da ima za 23-28k sigurno neki sa rezolucijom koja je iznad 1920x1080. Meni je firma poslala 2 od 1920x1080. IT guy nam je jedna zamlacotka teska, mesec dana nakon toga su ga otpustili.  Ali ja ostadoh na ova 2 glupa monitora. Tebra, daj ti meni jedan 4k, ne moras 2 kao DELL najkvalitetnija.
Upao sam u najgadniji finansijski rabbit hole sa videografijom, pa mesecima odlazem kupovinu monitora, a bas se spremam da kupim jedan Asus ProArt.

Edited by BattleBender