BattleBender Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago On 3/8/2025 at 2:02 PM, Arsenije Pesic said: Tako bih voleo da si u pravu. A da bi bio u pravu morao bi da se dogodi neki ozbiljan domino efekat, koji još uvek nije dovoljno jak. Jeste, ima nas mnogo, puni smo energije i nikad veće želje da ovo konačno rešimo, pumpamo i taj talas se ozbiljno širi. Ali. Sada imamo masovnost koju bih nazvao generalna, heterogena masovnost. Ono što nam dalje treba je masovnost unutar pojedinačnih celina i grupa. Stalno se pominju rudari, EPS, Kolubara, Kostolac, ali tu nema dovoljno masovnosti još uvek. Nekoliko puta su pokušavane akcije, ali bez realnog uspeha i dometa. Još smo uvek daleko od nekog generalnog štrajka u EPS-u ili bilo kojem od njegovih vitalnih delova. Ili recimo pošta, generalni štrajk bi svakako imao svoju težinu i značaj, ali toga još uvek nema. Ne postoji ni u zdravstvu kritična masa koja bi pokrenula nešto ozbiljno, a ne samo sporadično. Državna administracija, lokalne samouprave, ništa od toga. Policija i vojska, ni blizu. Ostaje školstvo i visoko školstvo. Ovi prvi se junački bore, ali nema jedinstva, tako da imamo šarenu situaciju da neko ne radi a neko radi. Dovoljno da vlast može da se ustremi na ove koji su u blokadi, šipak bi smeli da smanjuju plate da su svi profesori i nastavnici jedinstveni. I mnogo više bi ih žuljalo da nijedna škola ne radi. Tako da jedino univerzitete možemo smatrati homogenom celinom koja je u istinskom generalnom štrajku. Sa time vlast još uvek može da živi, mogla je da živi i sa štrajkom advokata, za koji sam se ja recimo nadao da bi mogao da izazove neku vrstu domino efekta. Tako da ja ne vidim brzo rešenje ovde. Brzo u smislu da se vlast može promeniti u sledećih nekoliko meseci. Daleko od toga da je takav scenario nemoguć, jer mnogo veće čudo od toga se već dogodilo. Ovakvo buđenje mladih ljudi, pa onda buđenje stotina mesta po po čitavoj Srbiji je nešto što mi je do pre par meseci bilo potpuno nezamislivo. Sve dobro što bi se nadalje moglo desiti mi je manje nezamislivo. Samo konstatujem da imam utisak da trenutno nismo došli do te tačke. I mislim da je mnogo bitno ne gubiti strpljenje, fokus i energiju ukoliko se ne dođe tako brzo do cilja, u principu to je ono što hoću da kažem. Ja se ličo sve slažem sa tobom, tj imam isti utisak. Ali sam uvideo da studenti mogu da napumpaju van mog poimanja i van onoga sto može da bude moj utisak. Da budem iskren. Na svoj način neprimetno, i bez konkretnih checkpoints u ovom naletu doslo se do ovoga. A došlo se. Došlo se i do konkretnih stvari ostvarenja. Ostvarenja, probudjenja, podizanja, podobnog zaustavljanja... Fora je sto vec nekoliko godina svi mi koji smo na cistijoj strani svebesramnog oportunizma u Srbiji, se naivno nadamo da ce one koji obitavaju sa, i uz SNS, i zive svoje trule zivote, stvaraju nekakve pare i pozicije... jednog dana da bude previse sramota svega. Kao "ne mogu da budu baš toliko besramni"... Tim granicama smo nekako nadali, ali do njih nije došlo niti će. Medjutim, oni se plaše. Neka medju njima svima ima dosta glupih, i ali ima i onih koji nisu totalno glupi. Još bitnije, ima onih koji su glupi, ali ne toliko da se plaše šta će biti sutra kada se sve urušu, i kada se pomere strane. Secikese možda jesu prosti i glupi u širom pogledu na život, ali za svoj domen muvanja, gnjidisanja i sl nisu. Tj to je njihova škola, ekspertiza, tu xp imaju. Znaju oni da vide kad brod tone. A miševi su... 1
uncletima Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Na koga je trebao da puca onaj nesrecnik sa okacenim polumitraljezom? Na separatiste iz Kovacice?
Recommended Posts