DJ_Vasa Posted December 5 Share Posted December 5 3 hours ago, Div said: Rad, a ne rat. 😁 I ja se informišem sa TV, N1 i novaS, malo je izveštaja sa lica mesta, sa fakulteta, rektorata, više pojedinačnih izjava ponekog učesnika, komentara spolja, po mom mišljenju valjalo bi da se veći broj profesora javno izjasni priključi studentima u blokadi, još nisam video da neko od učesnika blokade gostuje u studiju TV, sam ili više njih, na osnovu razvoja događaja od blokade FDU i pokušaja blokad e FFNS do danas, deluje da ovo nije rezultat planiranih akcija već spontana, a ipak promišljena, reakcija na nasilje vlasti i neispunjavanje zahteva sa protesta na ulicama. Verujem da će sstudenti izabrati nekakav štab protesta, štrajka, na nivou univerziteta, koji bi planirao i koordinirao akcije, takođe, verujem, da im ideje i kreativnost ne nedostaju. Koordinacija je potrebna i sa drugima koji protestuju, iz bilo kog razlogs, prosvetnim radnicima, advokatima, inženjerima, ekolozima, ProGlasom, političkim partijama. Kaže juče Ivan Marović iz Otpora, pored ocene da se vlast plaši studenata da je odlična taktika borbe razvlačenje protesta na mnogo mesta u različita vremena, plamičak po plamičak na kraju se spoje u jednu buktinju. Baš mi je drago što su studenti digli glas,a oduševljen sam i reakcijama srednjoškolaca, bez mladih se ne može ništa menjatia ai nebi imalo svrhe. Očekujem vidnije angažovanje poznati pojedinaca, glumaca, muzičara, drugih umetnika, sportista. Mogli bi i da se družepovremeno sa studentima na fakultetima, razgovaraju, izvedu poneki performans, malo je onih koji se sećaju '68, ali ima zapisa, mogu da pročitaju. edit: Naravno, i akcije studenata '96-97 su dobar primer za ugled i inspiraciju. Izgleda da studenti čekaju da se priključi što više fakulteta. Upravo sam saznao za jednu stranicu koja se bavi protestima: https://www.instagram.com/studenti_u_blokadi/following/ Koliko vidim, tamo postavljaju objave i za fakultete koji tek treba da se priključe danas ili sutra. Na N1 nisam video Ekonomski fakultet, ali na ovoj stranici ne spominju Biološki, koji je juče spomenut u medijima. Na osnovu ovo malo podataka koje imamo, deluje mi da će se više fakulteta priključiti ovih dana, pa da bi neka veća akcija mogla da počne već u ponedeljak. Tada bi na scenu mogli da stupe ProGlas, strukovna udruženja i slični, pa da protest preraste u nešto ozbiljnije. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted December 5 Share Posted December 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted December 5 Share Posted December 5 Nije mi nešto žao stanovnika H2O, oni ionako imaju prioritet što se tiče komunalnog održavanja, odnošenja smeća itd, dok su neka manje fensi naselja zarasla u korov i sa punim kontejnerima. Nego, ne daj bože da udari neki jači zemljotres, desiće se isto što i u Gazijantepu. Preživeće starije građevine, od novogradnje možda ne ostane ni kamen na kamenu. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted December 5 Share Posted December 5 Baš da tonu i Kalemegdan i Knez to ne mogu da poverujem, ali da je BgH2O krš, to se znalo od početka. Šteta, jer se meni naselje kao takvo sviđa, čak sam se zanosio da uzmem nešto tamo, ali samo iz principa nisam, što je i dobro, jer bi po svemu sudeći bile bačene pare u vodu (pun intended). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted December 5 Share Posted December 5 11 hours ago, McLeod said: Cuj Cedomir Antic mozda povezan sa SNS, lik je tezak udbas i meni nije jasno kako je moguce da bilo ko njega smatra za nekog intelektualca. Kvazi istoricar kao Deretic samo ima diplomu Baš je ružno ovako kvalifikovati ljude sa validnim diplomama iz struke i upoređivati ih sa Deretićem na osnovu njihovih političkih stavova, a isto sam ranije čitao ovde i za Lompara, lažni intelektualac i slično. Takve kvalifikacije su anti-intelektualne relativizacije. Što se tiče studentskih blokada, baš je neprijatno za videti ovo zabijanje glave u pesak tehničkih fakulteta, građevinskog posebno. Naročito uzimajući u obzir da je uprava fakulteta izdala saopštenje da im kolegu nepravedno drže u pritvoru. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted December 5 Share Posted December 5 (edited) 21 minutes ago, Eddard said: Baš da tonu i Kalemegdan i Knez to ne mogu da poverujem, ali da je BgH2O krš, to se znalo od početka. Šteta, jer se meni naselje kao takvo sviđa, čak sam se zanosio da uzmem nešto tamo, ali samo iz principa nisam, što je i dobro, jer bi po svemu sudeći bile bačene pare u vodu (pun intended). Postoji razlog zašto se tamo decenijama nije ništa gradilo, ali šta to zanima sns mafiju kojoj BgH2O služi za pranje para. Mene ne bi iznenadilo ovo za Kalemegdan i Knez (možda na 4umu ima nekog ko se više razume), jer pretpostavljam da takav vid gradnje i promene utiču na zemljište, podzemne vode itd. Edited December 5 by DameTime 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted December 5 Share Posted December 5 8 minutes ago, robespierre said: Što se tiče studentskih blokada, baš je neprijatno za videti ovo zabijanje glave u pesak tehničkih fakulteta, Da se pomerimo: 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted December 5 Share Posted December 5 28 minutes ago, Eddard said: Baš da tonu i Kalemegdan i Knez to ne mogu da poverujem, ali da je BgH2O krš, to se znalo od početka. Šteta, jer se meni naselje kao takvo sviđa, čak sam se zanosio da uzmem nešto tamo, ali samo iz principa nisam, što je i dobro, jer bi po svemu sudeći bile bačene pare u vodu (pun intended). Kalemegdan i Knez, uz Terazije i dalje prema Slaviji, se nalaze na Torlackoj Gredi koja se spusta od Avale i napaja Rimski bunar na Kalemegdanu. Pre par godina, kad su renovirali Pozoriste na Terazijama su imali problem sa podzemnim vodama, a i one pumpe u Hotelu"Moskva" i Beogradjanci nisu postavljene reda radi.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted December 5 Share Posted December 5 29 minutes ago, robespierre said: Baš je ružno ovako kvalifikovati ljude sa validnim diplomama iz struke i upoređivati ih sa Deretićem na osnovu njihovih političkih stavova, a isto sam ranije čitao ovde i za Lompara, lažni intelektualac i slično. Takve kvalifikacije su anti-intelektualne relativizacije. U pravu si donekle, ali odnekle i nisi. Nije na osnovu politickih stavova vec na osnovu onoga sto pise i govori iz svoje struke. Lik relativizuje istoriju i promovise alternativne netacne teorije poput Deretica, samo eto ima diplomu pa mu se vise veruje, sto je jos gore. Da te podsetim, i Nestorovic je doktor, i Danica Grujicic ima diplomu, pa ne zna fiziku za sesti razred osnovne kad krene da baljezga o osiromasenom uranijumu. Diploma ne sme nikoga da stiti od gluposti koje prica niti da pribegavamo appeal to authority logickoj gresci 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted December 5 Share Posted December 5 6 minutes ago, McLeod said: i Danica Grujicic ima diplomu, pa ne zna fiziku za sesti razred osnovne kad krene da baljezga o osiromasenom uranijumu. I onda se ljudi lepe na te "diplome" i "struke" i sl. budalaštine... Uvek je zgodno podsetiti: https://ljudilazi.blogspot.com/2017/07/uranijum-obogacen-zabludama.html 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted December 5 Share Posted December 5 36 minutes ago, Smrtokapa said: Da se pomerimo: Ima još, a ovog puta su u pitanju gimnazije: Beogradske gimnazije oblepljene plakatima s pozivom na prekid nastave u petak 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted December 5 Share Posted December 5 11 minutes ago, McLeod said: U pravu si donekle, ali odnekle i nisi. Nije na osnovu politickih stavova vec na osnovu onoga sto pise i govori iz svoje struke. Lik relativizuje istoriju i promovise alternativne netacne teorije poput Deretica, samo eto ima diplomu pa mu se vise veruje, sto je jos gore. Da te podsetim, i Nestorovic je doktor, i Danica Grujicic ima diplomu, pa ne zna fiziku za sesti razred osnovne kad krene da baljezga o osiromasenom uranijumu. Diploma ne sme nikoga da stiti od gluposti koje prica niti da pribegavamo appeal to authority logickoj gresci Moram da ti priznam da nisam upoznat sa Antićevim naučnim radom. Ono što mogu da pretpostavim je da se ne radi o teorijama poput Deretićevih da je Aleksandar Makedonski bio Srbin, verovatno su u pitanju neke stvari koje nisu jednostavne za analizu. I tu onda dolazimo do ključne stvari, a to je da ni ti ni ja nismo baš kompetentni da odredimo koliko je to validno. Dalje, verovatno se radi o nekim ispolitizovanim pitanjima i onda je jako teško razlučiti gde prestaje istorija kao nauka a počinje ideologija (situacija slična Rio Tintu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted December 5 Share Posted December 5 Ok, ako cemo biti cistunci, slazem se, ali upravo se tu ogleda opasnost i stetnost javnog delovanja osobe koja je autoritet i poznata u akademskim krugovima. Primera ima milion i kod nas i u svetu i to nije nista novo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Thursday at 01:14 PM Share Posted Thursday at 01:14 PM Čeda Antić gostuje u Balkan Info, tvrdi kako se srpstvo ne neguje dovoljno u CG, a svojevremeno je podržao i Irinejevu izjavu da Srbi u CG imaju tretman kao nekad pod NDH. Struka u pm, ne bi njemu pomoglo ni da ima pet fakulteta i doktorata. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
NMX Posted Thursday at 01:38 PM Share Posted Thursday at 01:38 PM Ma da li smo krenuli i Zagorku da peremo jebem nam sve da nam jebem više. Posle svega, osoba koja je najdirektnije odgovorna za stanje vladavine prava u ovoj državi, kreće pranje biografije. Mrš 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Thursday at 01:40 PM Share Posted Thursday at 01:40 PM Ako će da bude svedok saradnik nekad u (skorijoj) budućnosti, gde ćeš bolje od nje. Ako se dokaže da ta žena uopšte postoji... 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted Thursday at 01:52 PM Share Posted Thursday at 01:52 PM E, ako od zadovoljstva Zage Dolovac zavisi - onda je ova vlast u zescim probleima... Discclaimer: No misoginia in this post, just common sence! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
NMX Posted Thursday at 01:57 PM Share Posted Thursday at 01:57 PM Ne ide to baš tako. Nit može da bude saradnik za sve (zapravo može samo za dela u kojima je učestvovala i za koja bi bila okrivljena/osuđena) niti će se ovima ikada suditi pa da će tu biti potrebno nečije svedočenje. Pa mi je dosta zanimljivo ovo pranje biografije osobe koja je najdirektnije kriva za izostanak vladavine prava 5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted Thursday at 02:14 PM Share Posted Thursday at 02:14 PM 8 minutes ago, NMX said: Ne ide to baš tako. Nit može da bude saradnik za sve (zapravo može samo za dela u kojima je učestvovala i za koja bi bila okrivljena/osuđena) niti će se ovima ikada suditi pa da će tu biti potrebno nečije svedočenje. Pa mi je dosta zanimljivo ovo pranje biografije osobe koja je najdirektnije kriva za izostanak vladavine prava Sve to stoji , nego - Da li je iko podneo krivicnu prijavu i poceo proces protiv Zagorke Dolovac i zasto nije? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NMX Posted Thursday at 02:24 PM Share Posted Thursday at 02:24 PM 7 minutes ago, Kronostime said: Sve to stoji , nego - Da li je iko podneo krivicnu prijavu i poceo proces protiv Zagorke Dolovac i zasto nije? Koliko znam, nije. A i ako jeste, proćiće krivična prijava (možda čak i optužnica) protiv nje kao i protiv svih drugih ikdaa u ovoj državi. Evo vrtim u glavi, ja ne znam nikoga iz pred petooktobarskog perioda niti ikoga iz perioda 2000-2012. da je bio osuđen. Mira, Sloba, Kertes, Karić, Mišković, Dulić, Bubalo, Dragin, Milosavljević, Matić, Rašeta....ja mislim da niko osuđen nije. Pa mi se nešto javlja da neće ni ubuduće 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemanjaol Posted Thursday at 02:27 PM Share Posted Thursday at 02:27 PM Samo da pohvalim studente za akcije prethodnih nekoliko dana. Pametni i konkretni zahtevi koji na oko deluju sitno, a zapravo gađaju u suštinu metoda kojim ova interesna grupa koja upravlja Srbijom organizuje svoju vlast 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted Thursday at 02:34 PM Share Posted Thursday at 02:34 PM 3 minutes ago, NMX said: Koliko znam, nije. A i ako jeste, proćiće krivična prijava (možda čak i optužnica) protiv nje kao i protiv svih drugih ikdaa u ovoj državi. Evo vrtim u glavi, ja ne znam nikoga iz pred petooktobarskog perioda niti ikoga iz perioda 2000-2012. da je bio osuđen. Mira, Sloba, Kertes, Karić, Mišković, Dulić, Bubalo, Dragin, Milosavljević, Matić, Rašeta....ja mislim da niko osuđen nije. Pa mi se nešto javlja da neće ni ubuduće Nisam pravnik ali dovoljmo znam da pravnog postupka ne moze biti bez prijave kojom se isti postupak pocinje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted Thursday at 02:45 PM Share Posted Thursday at 02:45 PM Zar nije Dulic osudjen? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NMX Posted Thursday at 02:53 PM Share Posted Thursday at 02:53 PM 7 minutes ago, 40Wins said: Zar nije Dulic osudjen? Ma jok. https://www.danas.rs/vesti/drustvo/dulic-janjic-i-drobnjak-pravosnazno-oslobodjeni-optuzbi-za-zloupotrebu-polozaja/ Mislim da niko nije osuđen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geronimo Posted Thursday at 04:09 PM Share Posted Thursday at 04:09 PM @protesti na fakultetima - studenti mog fakulteta ce imati plenum sutra, nakon koga se ocekuje blokada. Studentski parlament studenata mog fakutleta je na objavu za blokadu reagovao sa jednim jaaako bezveze "zabrinutost zbog zloupotrebe visokoskolskih institucija" - vec godinama je jasno da vecinu studentskih parlamenata (u manjoj ili vecoj meri) vodi/instruise SNS, pa evo i potvrde. Inace, studenti koji predlazu blokadu su poslali i uljudan mejl profesorima, pa vas izvestavam koliko se pojavilo sutra na blokadi. Sad, niko se od studenata koji pozivaju na blokadu nije predstavio, ali se nadam da su dobro ili makar solidno organizovani, a ne da idu na 'pomoz Bog'. Dalje, nisam odusevljen koji su studenti vodili dosadasnje opozicione aktivnosti na mom fakultetu, ali tako to ide, valjda. Jos par crtica gde je vlast presla crvenu liniju sto se tice univerziteta: - zasto SNS kontrolise studentske parlamente, osim zbog potrebe da kontrolise sve - promenom zakona pre par godina uvedeno je da predstavnici studenata (citaj studentskog parlamenta) ucestvuju u izboru dekana sa 20% glasova. Ovo naizgled izgleda kao dobra mera, ali samo naizgled - u praksi, ovo je moguc tas na vagi za "napredne" kandidate i preglasavanje kolektiva fakulteta. Imao bih jos sta pisati, ali ovo je glavno. - pravila glasanja za clanove studentskih parlamenata je na mnogim fakultetima obeshrabrilo neSNS (citaj neorganizovane i neinstruisane) studente da ucestvuju u ovom procesu, sto je dovelo do totalne SNSizacije parlamenata... - pre par nedelja su probali da promuvaju bez javne rasprave i na brzinu zakon o visokom obrazovanju u kome se dozvoljava dovodjenje stranih fakulteta i njihovo dotiranje iz budzeta. U teoriji odlicna mera, mogucnost da Srbi imaju pristup dobrim/odlicnim skolama, imaju celokupnu nastavu na eng, a uz sve to nostirfikovanu diplomu i trasiran put i u Srbiji i inostranstvu. U praksi - obicna shema za degradiranje domacih fakulteta i za pranje para. Naime, ti strani fakulteti ne bi prolazili proces akreditacije, odnosno proces provere nastavno-naucnih kapaciteta i valjanosti nastavnog plana. Dalje, drzava budzetska sredstva drzavnim fakultetima uplacuje neredovno i konstantno mashe smanjenjima, platnim razredima, oduzimanjem sopstvenih sredstava, inspekcijama, neslaganjima razlicitih ministarstava oko finansiranja, itd. Drugim recima, ni za drzavne fakultete se nema para/ne zeli da se izdvaja, a sad hoce da izdvajaju za strane - tipicna shema za pranje para... Naravno, SNS pusta traceve da su hteli da dovedu Bocconi i bavarski TUM, ali znamo za jadac... Dobrom i pravovremenom reakcijom dekana i rektora, Univerzitet je Vucevica i Vucica prilicno iznervirao, predlog je povucen, ali jasno je da ce ponovo potegnuti. Zbog svega ovoga (uz ono "sad su dosli po mene"), ocekujem bar 25% nastavnog kadra sutra... Mojih 5 centi, mozda neko ovo vidi drugacije... I plz, ne idite u smeru 'a sto su studenti/profesori cutali do sad'.. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts