Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

1 hour ago, Smrtokapa said:

Za forumaše iz dijaspore, napomena da Mek voli da ishiperboliše. Još uvek ne vršimo veliku nuždu u Terazijsku česmu. 🙃

Tacnije bi bilo neki Dusanbe ili Biskek recimo (to ti je original kad gledas ono cudo od 20 metara ispred stanice), ali oni su cisti za razliku od vecine indijskih gradova

Kragujevac metropola za Beograd sa najgorim univerzitetom u Srbiji, zemlji gde je školstvo jako nisko. Moj profesor krivičnog prava, Dragan Jovašević, je kada god se neko žalio na ocenu ili to što je pao govorio: "Kolega ako vam je teško idite u Kragujevac".

19 minutes ago, Мџе said:

Kragujevac metropola za Beograd sa najgorim univerzitetom u Srbiji, zemlji gde je školstvo jako nisko. Moj profesor krivičnog prava, Dragan Jovašević, je kada god se neko žalio na ocenu ili to što je pao govorio: "Kolega ako vam je teško idite u Kragujevac".

Profesor fakulteta gde su najbolji đaci bili vučić i dačić ne bi smeo nikog da proziva 

• Like 4

6 hours ago, JPM said:

Ako su Slovenci zaista odbili predlog da Goran Vesic bude ambasador Srbije u Sloveniji, ja evo ne mogu dublji naklon ka Slovencima. Znaci apsolutni carevi od ljudi.

Vazda su oni cenili sebe. Razlika između patriotizma iole normalne države i udbaške prćije koja okiti Stefana Nemanju trobojkom i to smatra vrhuncem srpstva. Dok bi istovremeno sutra prihvatili da ambasador Slovenije u po Beograda bude neki njihov učesnik rijalitija, uličar, diler, ko god, još bi ga ugošćavali po jutarnjim. Ogromne su to razlike. 

Edited by Molina23
  • Like 1
  • Thanks 1

14 minutes ago, Perkos2 said:

Profesor fakulteta gde su najbolji đaci bili vučić i dačić ne bi smeo nikog da proziva 

Dačić je sa FPN, a Vučić nije bio najbolji student.

A i ovaj što proziva je iz Niša.

Mada i ovi iz žute zgrade svakako treba da se pokriju ušima. 😁

Edited by Smrtokapa
  • Like 2

39 minutes ago, Мџе said:

To vazi samo za Pravni.

41 minutes ago, Smrtokapa said:

Dačić je odličan student bio stvarno i nije nikako glup za razliku od Vučića. Nije ni prvi ni poslednji "štreber" sa faksa što je govno 😄

• Like 5

52 minutes ago, Smrtokapa said:

Žuta kuća je izvor zla, a Boga mi i niskog IQ-a.  Kad se setim tih davnih dana i spodoba koje su to studirale, ijaooo.... uz par izuzetaka koje i danas poštujem.

• Like 1

4 hours ago, zoran59 said:

Helena, nemam ni ja (zivim na drugoj strani okeana) - ali imam internet, kao i ti.

Sve se to moze procitati, pa i videti, ovde: https://nova.rs/

Ne volim sto trolujem, ovo spada na neku drugu temu...

Vec godinama nemam televizor ni kablovsku pretplatu. Postoji gomila sajtova preko kojih mozes gledati TV programe iz citavog sveta. Kao i sajtovi samih medijskih kuca kao ovaj koji sam naveo.

Mada, razmisljam da kupim veliki televizor - samo da ga prikopcam na komp pa da imam veci ekran (TV pretplatu necu).

Dole na sportskim temama ce cesto pojavi pitanje gde se moze videti neki mec ili trka pa smo mi neki kacili linkove.

Ali isto vredi i za politiku ili dnevne vesti.

Sta cu, perverzan sam (nostalgican/emocionalno vezan) pa gledam (i) vesti iz domovine, mada me ne lupaju direktno u dupe.

Sam portal Nove se ne razlikuje mnogo od Pinkovog, isti bombastične naslovi, gluposti od vesti i glupavi novinari-uglavnom.

I slabo ja gledam TV da bih se jedila što nemam te stanice, i ja koristim uglavnom net.

Nama nedostaje portal sa objektivnim ljudima i objektivnim novinarstvom i ono nikad neće ni postojati, jer se tamo neće niko ni oglašavali, i ne može biti isplativ.

TV mi fali kad ima, eto, tenis, pa ne mogu da gledam.

I ako je Mask u nečemu u pravu, to je da su društvene mreže potopite mejnstrim medije.

• Like 2

9 hours ago, MarkoKep said:

2025. godina pred vratima a mi i dalje razglabamo o socijalizmu, drugu Titu, moćnoj Jugoslaviji, spavanju na klupi u parku i sličnim budalaštinama. Patimo za sistemom koji je još pre 35 godina bio mrtav. Pitam se samo dokle više ?

Da nesto kazem na ovo . Dragi momce mora da si mlad. Moras da znas da neki pate za tim sistemom koji nije bio bas najbolji ali morao bi da znas da ima ljudi kojima fali ono sto je bilo u tom sistemu. Neka sigurnost, dobra muzika, dobri filmovi  to je bilo u glavi nas omladinaca iz tog vremena. Da dodam oko rasprave partizani i cetnici. Gubitnici probaju da nam objasne nemoguce. A ti vjerujes da je to neka rasprava. Tu brate nema rasprave. Ovi drugi su bili i ostace supci.I da GUBITNICI.

• Like 3
  • Love 1
  • Thanks 1

18 hours ago, Chaos Is Me said:

Mene generalno nervira taj crno-beli pogled na svet i brutalna dihotomija. Da li ima nešto između ovog sad turboprimitivizma, ultranacionalizma i protokapitalizma sa jedne strane i dokazano usranog komunizma sa druge strane?

Tekst nije političko propagandni, autor nije politički analitičar, on upravo govori o tome, nismo hteli jednu krajnost, nismo hteli ni umerenost, izabrali smo drugu rajnost. Isto se ponašamo i u izboru opcija i u oceni ljudi i događaja. Komunizam je neuspeli ekspeiment, nedemokratski, totalitarni sistem, ali nema razloga da se laže kako nismo smeli da slavimo slave, idemo u crkve, nema razloga ni da lažemo kako smo živeli fantastično, svi imali sve. Odbacili smo komunističku parolu, bratsvo i jedinstvo, da bi pokazali koliko smo se ideološki oslobodili, poklali smo se sa susedima, braćom, a umesto jedinstva imamo podvojenost, društva i ličnosti.

Kad su sazrele prilike za raskid sa komunizmo, nismo pogledali gde se nalazi svet, nismo se prikačili na dostignuti nivo, svesti i mišljenjs, ako ne tehnologije, već smo pohrlili u prošlost, u despotiju, tiraniju, ali bez ideologije, bez cilja ako nije izražen stanjem na ličnom računu.

• Like 13

8 hours ago, Helena said:

Sam portal Nove se ne razlikuje mnogo od Pinkovog, isti bombastične naslovi, gluposti od vesti i glupavi novinari-uglavnom.

I slabo ja gledam TV da bih se jedila što nemam te stanice, i ja koristim uglavnom net.

Nama nedostaje portal sa objektivnim ljudima i objektivnim novinarstvom i ono nikad neće ni postojati, jer se tamo neće niko ni oglašavali, i ne može biti isplativ.

TV mi fali kad ima, eto, tenis, pa ne mogu da gledam.

I ako je Mask u nečemu u pravu, to je da su društvene mreže potopite mejnstrim medije.

Kao i ostalo, ni to nije sam smislio. U epizodi Star Trek TNG The Neutral Zone su decenijama pre njega predvideli da je TV kao medij nestao oko 2040, što se u stvari desilo ranije. Striming servisi i drustvene mreze jesu već ubili TV :thumbsup: i osim za direktne prenose sportskih nadmetanja, danas je to samo za zaustavljene u vremenu :87:

On 11/9/2024 at 2:43 PM, Smrtokapa said:

Vi to gledate iz sopstvene perspektive.

Ta porodica najverovatnije uopšte ne shvata vezu između Vučića i rušenja nadstrešnice.

Koliko treba da si lud da posle svih afera bez epiloga pa i te strahote sa obrusenom nadstresnicom ne vidis vezu? Ako ste u pravu, onda mi i nismo drustvo vec azil za umobolne. Ne vidi vezu samo onaj ko ne zeli da je vidi. Istina o svima nama je tako ocigledna, tako bode oci da bi i slep mogao da je opipa, ako je dovoljno hrabar i pametan da se sa njom suoci. Avaj, odavde su i pamet i hrabrost odavno proterani. 

17 hours ago, JPM said:

I zato mi je enormno odvratno, organski gadno, kada politicari opozicije pokusavaju da te proteste na neki nacin prisvaoje i anektiraju svojoj borbi za vlast.

Sustinski pogresan stav!

Parlamentarna opozicija i postoji zato da bi kontrolisala vlast, da bi bila glas naroda u zakonodavnom telu! Koji smo vrag izlazili na izbore, birali opozicione pretstavnike da bi oni sad cutli kao mule?! Za sta ih placamo, da budu ukras Vucicevog rezima i potvrda legitimiteta njegove strahovlade? 

Ne, placamo ih da raskrinkavaju zlodela, nepravdu, korupciju u vrhu vlasti i da budu nasi glasnogovornici, da govore umesto nas jer ne moze 6 miliona gradjana da stane u tu skupstinu. Zbog toga je parlamentadnoj opoziciji mesto za govornicom na svakom protestu, oni to nisu cinili ni posle Ribnikara a ne cine ni sad posle uzasa na zeleznickoj stanici u Novom Sadu. Za mene su oni gliupavi oportunisti i saucesnici koji ovaj narod vode Vucicu pod noz. 

Politika je umetnost moguceg a u modernim vremenima je to cista tehnologija vlasti o kojoj ovi nasi pojma nemaju. I zato im se Vucic smeje, s punim pravom, potukao ih je do nogu.

Uzgred, Aristotel je pisao pre cca 2300 godina da je covek zoon politicon, politicka zivotinja, samo budala to ne razume.

Edited by Pletilja
  • Like 1

Zasto opozicija jos uvek sedi u skupstini koja je izglasala vladu, a ta ista vlada je svojim radom koja se ogleda u namestenim tenderima, neviđenoj korupciji i nestrucnim kadriranjem dovela do zločina u Novom Sadu. Šta radi u skupstini drzave koja posle ovoliko dana na saldu uhapsenih zbog tragedije ima ljude koji su dosli na protest i koji su pored Tita ispali jedini krivci. Šta radi u skupštini čiji predsednik kao hijena ide na grob ubijenih u Novom Sadu bez imalo srama i osecaja odgovornosti. Šta radi, na kraju karajeva, opozicija u skupstini koja je rezultat neviđene kradje protiv koje se i sama bunila. Miki Aleksic kaze da ce naterati vlast da barem u skupstini kaze nesto o vlastitoj odgovornosti. I sada svi treba da kazemo bravio Miki, ala si im rekao. Bruka i sramota.

Ako opozicija misli da bar malo povrati izgubljeni ugled, mora vec danas da vrati mandate i clanstva po jebivetarskim odborima svuda, na svim nivoima. Bez odlaganja. Nikakvi izbori dok se ne ispune zahtevi, a u zahteve ukljuciti pored trazenih ostavki jos mnogo toga.

Naravno, nista od toga nece biti.

15 hours ago, DJ_Vasa said:

U pravu je Mek kada kaže da se taj nalupetao za medalju, osim kod treće stavke, koja je sasvim tačna. Ne znam zbog čega je bitno mišljenje nekog tako sa Tnjitera, ali zaista je u prve dve tačke izrekao gomilu gluposti.

Hajde što ne razumem šta mu znači da Beograd 'sija', u smislu da li je primetio da postoje visoke zgrade za velikim brojem stanova koje noću obično sijaju ili je mislio na onu zgradu falusnog oblika kod gazele, na neki tržni centar koji može da plati struju i slično, ali svaka velika naseljena površina obično sija noću, osim ako nije mislio na restrikcije struje. Ne znam kada je stigao da ode na protest i proveri popunjenost restorana ili tržnih centara na praznik, ali me zanima da li ima podatak o procentu populacije koji je tamo video. Nije isto da li je u restoranima hiljadu ljudi u gradu od sto hiljada ili od milion stanovnika. Možda je za njega taj broj automobila koji je video 'more', ali verujem da bi se tek zaprepastio da ode u Kairo. Beogradski saobraćaj je mala maca u odnosu na njihov saobraćaj, a nije da se u Kairu baš živi kao na Beverli Hilsu. Automobili koji se mogu videti na ulicama se mogu kupiti i za 1000-2000 evra, a nije baš da su plate toliko bedne da je polovan auto nemoguće kupiti. To što je Škoda ili Audi od petnaestak godina samo dobro ulickana ne znači da se ispod haube krije zver.

Ne znam kada je stigao da anketira sve te što sede po restoranima ili čak sedaju u automobile šta misle o ovome što se desilo, ali to što neko ne ide na protest ne znači da nešto i odobrava. Dosadašnji protesti su to veoma dobro i pokazali.

Ne znam ni šta mu znači da bi krupnije promene ne bi bile u interesu svetskim političkim centrima i biznisu niti šta podrazumeva pod krupnijim promenama. To što bi neki inženjer Milojko dobio smeštaj o državnom trošku jer nije projektovao onu nadstrešnicu ili nadzornik Pera otišao iza rešetaka jer nije odradio svoj posao ne bi izazvalo pometnju u Vašingtonu, Londonu, Berlinu niti Parizu, baš kao što bi ih boleo deo tela na kome sede ako bi neki baja iz SNS-a završio u Zabeli. Što se tiče biznisa koji spominje, verovatno mu nije poznato da živi u zemlji koja se ne smatra povoljnom za neko ozbiljnije ulaganje.

Odlican upis i fino si me nasmejao iako je ozbiljan upis, a evo i zašto.

Mek je za neke stvari u pravu ali kad kaže da je Kragujevac ispred Beograda kako da se ne nasmeješ. Kragujevac je, uz sve poštovanje prema ljudima koji ovde pišu a odatle su, je ruglo od grada. Sa sve onom krstačom na ulasku u isti. Odvratno. Nije ni moj Niš ništa bolji.

Ali ono za šta sam se nasmejao je poređenje sa Kairom. Ja tamo ne bih smeo da sednem u auto. Saobraćaj gde semafori postoje samo kao dekoracija, gde su ležeći policajci na ulicama visoki 50cm a izgledaju kao peščane dine (oni koji su bili znaju o čemu pričam). Kairo je neuporediv, ono je apsurd. Tamo ne smeš ulicu da pređeš.

50 minutes ago, JPM said:

Odlican upis i fino si me nasmejao iako je ozbiljan upis, a evo i zašto.

Mek je za neke stvari u pravu ali kad kaže da je Kragujevac ispred Beograda kako da se ne nasmeješ. Kragujevac je, uz sve poštovanje prema ljudima koji ovde pišu a odatle su, je ruglo od grada. Sa sve onom krstačom na ulasku u isti. Odvratno. Nije ni moj Niš ništa bolji.

Ali ono za šta sam se nasmejao je poređenje sa Kairom. Ja tamo ne bih smeo da sednem u auto. Saobraćaj gde semafori postoje samo kao dekoracija, gde su ležeći policajci na ulicama visoki 50cm a izgledaju kao peščane dine (oni koji su bili znaju o čemu pričam). Kairo je neuporediv, ono je apsurd. Tamo ne smeš ulicu da pređeš.

Mene je u celoj priči najviše začudilo što neko iz Novog Sada piše da Beograd ima mnogo automobila i da je prebogat grad samo na osnovu toga što je video dva tržna centra i tri restorana, pa sam najpre zbog toga reagovao. Taj što je to pisao nije iz Burkine Faso ili iz Južnog Sudana pa da mu ovo deluje kao Los Anđeles, u najmanju ruku. Novi Sad takođe ima saobraćajne gužve, a ako putuje npr. od Futoga ili Begeča u špicu, neće moći baš da se vozi kao pre dvadeset godina, pri čemu mislim na broj automobila.

Dalje, ako je dotičnom pokazatelj 'bogatstva' to što neko vozi automobil, malo se zeznuo. Namerno sam spomenuo Kairo, gde su plate mnogo manje nego kod nas, pa je uprkos tome saobraćaj mnogo zagušeniji samo zbog broja učesnika u saobračaju. Koliko god da voze i automobile normalnog izgleda i olupine, čovek bi pomislio da se i njima preliva, ali to baš i nije slučaj. Ima i kod njih solitera u staklu, tržnih centara koji su puni i tome slično, ali relativno blizu tih mesta se nalaze favele.

Ako hoće da stekne utisak o Beogradu, morao bi da se prošeta do Borče, Ovče, Krnjače ili Koteža, koji su na samo nekoliko kilometara od centra, ali nemaju ni kanalizaciju. Neka se prošeta i Bulevarom, naročito onim delom pred kraj, pa da vidi kakve su zvezdarske ulice. Može da skokne i do Karaburme ili Mirijeva kako bi dopunio iskustvo. NIje loše otići ni u Železnik ni u Sremčicu. Ne bih da spominjem neke delove Zemuna, kao što je npr. Kalvarija ili onaj deo na kraju Prvomajske, kao ni Altinu, Plave horizonte i možda još ponešto. A ako ima vremena, može da ode i do prigradskih naselja kako bi upotpunio sliku.

9 minutes ago, DJ_Vasa said:

ali relativno blizu tih mesta se nalaze favele.

Ovo je tacno...relativno blizu, pa bukvalno dve ulice od mog grandioznog hotela, zive ljudi koji prose na ulicama. Neka hvala, ne ide mi se opet.

Sve u svemu, malo sam digresirao od teme jer si me podsetio na Kairo.

Isto kao sto mi imamo krstacu i imamo glavnu ulicu koja se bukvalno raspada imamo i druge lepe stvari na prvom mestu svaki park nam je lepsi i sredjeniji nego beogradski, javni prevoz nam je uredjeniji, grad je cistiji, nemamo beskucnike po centru a istovremeno imamo Indijce, Kineze i Evropljane koji studiraju ovde. Iz Beograda dolaze na nasu muzicku akademiju da studiraju jer je bolja (znam nekoliko ljudi iz Bga sto studiraju sada i nekoliko koji su zavrsili), svakog stranca da pitas grad im je super jer je otvoren i topao i niko nema problema, Rumun koji radi u Stelantisu mi je rekao da ako nadje dobru zenu ovde hoce da se ozeni i dobije papire i ostane bas u Kragujevcu. To su sve individualni primeri, ali za razliku od Beograda, Kragujevac ima duh i za svoju velicinu je relativno ziv grad. Beograd je gladac a unutra jadac, nema duha, ne predstavlja nista, prazni kulisi i laganje sebe o vremenima koja su prosla. Bukvalno je medju poslednjim mestima na planeti gde bih ziveo, a u Srbiji svakako. I to bez ove price o politici i odgovornosti za stanje u drzavi, gde Beograd nosi vecu odgovornost nego ostatak Srbije.

Edited by McLeod

25 minutes ago, DJ_Vasa said:

Mene je u celoj priči najviše začudilo što neko iz Novog Sada piše da Beograd ima mnogo automobila i da je prebogat grad samo na osnovu toga što je video dva tržna centra i tri restorana, pa sam najpre zbog toga reagovao. Taj što je to pisao nije iz Burkine Faso ili iz Južnog Sudana pa da mu ovo deluje kao Los Anđeles, u najmanju ruku. Novi Sad takođe ima saobraćajne gužve, a ako putuje npr. od Futoga ili Begeča u špicu, neće moći baš da se vozi kao pre dvadeset godina, pri čemu mislim na broj automobila.

Dalje, ako je dotičnom pokazatelj 'bogatstva' to što neko vozi automobil, malo se zeznuo. Namerno sam spomenuo Kairo, gde su plate mnogo manje nego kod nas, pa je uprkos tome saobraćaj mnogo zagušeniji samo zbog broja učesnika u saobračaju. Koliko god da voze i automobile normalnog izgleda i olupine, čovek bi pomislio da se i njima preliva, ali to baš i nije slučaj. Ima i kod njih solitera u staklu, tržnih centara koji su puni i tome slično, ali relativno blizu tih mesta se nalaze favele.

Ako hoće da stekne utisak o Beogradu, morao bi da se prošeta do Borče, Ovče, Krnjače ili Koteža, koji su na samo nekoliko kilometara od centra, ali nemaju ni kanalizaciju. Neka se prošeta i Bulevarom, naročito onim delom pred kraj, pa da vidi kakve su zvezdarske ulice. Može da skokne i do Karaburme ili Mirijeva kako bi dopunio iskustvo. NIje loše otići ni u Železnik ni u Sremčicu. Ne bih da spominjem neke delove Zemuna, kao što je npr. Kalvarija ili onaj deo na kraju Prvomajske, kao ni Altinu, Plave horizonte i možda još ponešto. A ako ima vremena, može da ode i do prigradskih naselja kako bi upotpunio sliku.

Razlikuje se perspektiva nekoga ko živi u Beogradu i zna mu skoro svaki ćošak i nekoga ko samo prođe kroz ili dođe na dan dva, pa vidi samo one "glamuroznije" delove. Ako ti kažem da to čak i mene, koji sam 15 godina živeo u njemu i znam ga bolje od rođenog Sombora, ta slika u prvi mah prevari sad kad retko dolazim. 

Ja zaista, iz ove perspektive, imam utisak da ljudi u Srbiji danas bolje žive nego pre deset godina kada sam otišao. Kontam da u tome ima dosta privida koji su pre svega stvorile društvene mreže, pa sada stalno vidim ljude kako putuju po Evropi/svetu, ne letuju više kao paradajz turisti u Paraliji i Bečićima, već se ide po Majorkama, Kanarima i Karibima, ali isto tako sam i svojim očima video da čak i u Kruševcu i Somboru, a pogotovo u Beogradu, roditelji svoju decu voze mahom u Cybex kolicima (koja su i ovde najskuplje i kao najbolje što ima), furaju svi iPhone, o oblačenju da ne pričam... Naravno da tu ima mnogo i onoga što MCL kaže, spolja gladac, iznutra jadac, but nevertheless. Kap na času je bila izjava većine žena koje smo pitali da dođu da nam čuvaju dete ovde, da za 2000e (neto, plaćen smeštaj, hrana i put, znači efektivno 3k+) ili neće da se cimaju ili da 2k i u Srbiji zarade čuvajući babe. Ima tu i tvrđenja pazara jer je gastarbajter zlatna koka, ali sveukupni moj utisak je - ljudi imaju bolji standard nego pre. Što naravno ne znači da ja sad botujem, znamo se dovoljno, ali to ti je moj utisak. 

Edited by Eddard

12 minutes ago, McLeod said:

Rumun koji radi u Stelantisu mi je rekao da ako nadje dobru zenu ovde hoce da se ozeni i dobije papire i ostane bas u Kragujevcu. 

Meni je rekao Nenad Lalatović da mu nadjem ženu i da bi ostao u Nišu koliko mu je lepo i koliko mu se svidja Niš...:lol_2: