Tex_Willer Posted Saturday at 08:40 PM Share Posted Saturday at 08:40 PM 18 minutes ago, DJ_Vasa said: Slažem se za političare, ali se istovremeno pitam kako se osećaju onji manji šrafovi u celoj mašineriji. Kako se oseća neki inženjer grđađevine/statičar koji je običan klimoglavac ili kupac diplome koji je svestan da je izvršio ubistvo time što je potpisao da je sve u redu? Da li je nekom takvom došlo do mozga da je svojim (ne)činjenjem povukao okidač, da je u suštini isto što i Čarls Menson, Anders Brejvik ili ista žgadija? Ja iskreno verujem da Vesić, AV i slični mirno spavaju i da imaju bolove u predelu prepona, ali me zanima šta je u glavama kretena koji su pristali da budu šraf u mašineriji i time izvršili masovno ubistvo. Turgenjev je to odlicno opisao jos pre 200g maltene, ljudi su gledali sopstvenu decu kako umiru od gladi i bolesti ali nisu se drznuli protiv boljara, samo Rusko plemstvo je govorilo da bolje podanike ne moze naci, e tako je danas i kod nas, to je cena velikog vodje, to je cena kada se jedan covek mesa u sve, to je cena zemlje u kojoj se na sve nacine zapad pljuje, a ne želimo videti kako se oni bore za unutrašnju slobodu koja je i preduslov bilo kakve buducnosti... Postali smo zemlja koja zeli diktatore, ne znam gde se vise podrzavaju Putin, Ping, Kim... 12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Saturday at 09:10 PM Share Posted Saturday at 09:10 PM Da li može neko da objasni sa medicinske strane, možda @Eddard, zašto bi konstantno išao apel za dobrovoljno davanje krvi ako je "samo" troje povređenih? Juče se pominjala brojka od 30 povređenih ali je onda više niko nije spomenuo. Novosađani pišu po Twitteru da je 23 poginulo, da lažu i o broju poginulih i povređenih. Možda neko od Novosađana sa foruma ima više informacija... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Saturday at 09:22 PM Share Posted Saturday at 09:22 PM (edited) @DameTime Kontam da su zalihe krvi veoma niske (uvek je to bio problem), a kod takvih povreda nije retkost da moraju da se aktiviraju protokoli masovne transfuzije gde jedan pacijent dobije u kratkom roku i 10+ jedinica krvi. To se sve kod ovakvih masovnih nesreća jako brzo potroši. A pogotovo kad ne znaš šta te očekuje, polaziš od najgoreg, a to je da će veliki broj primljenih trebati krv u većim količinama, pa su onda automatski postojeće zalihe nedovoljne. Prognostički. A kad se malo slegne situacija, kad trijažiraš pacijente i dijagnostikuješ povrede, onda se ispostavi da mali deo njih zaista i dobije krv, pa je jasno da su zalihe ok. Nadam se da nisam zamrsio, kontaš šta hoću da kažem. Edited Saturday at 09:23 PM by Eddard 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Saturday at 09:37 PM Share Posted Saturday at 09:37 PM Jedini influenser koji se otvoreno oglasio na temu, svaka mu čast. 13 minutes ago, Eddard said: @DameTime Kontam da su zalihe krvi veoma niske (uvek je to bio problem), a kod takvih povreda nije retkost da moraju da se aktiviraju protokoli masovne transfuzije gde jedan pacijent dobije u kratkom roku i 10+ jedinica krvi. To se sve kod ovakvih masovnih nesreća jako brzo potroši. A pogotovo kad ne znaš šta te očekuje, polaziš od najgoreg, a to je da će veliki broj primljenih trebati krv u većim količinama, pa su onda automatski postojeće zalihe nedovoljne. Prognostički. A kad se malo slegne situacija, kad trijažiraš pacijente i dijagnostikuješ povrede, onda se ispostavi da mali deo njih zaista i dobije krv, pa je jasno da su zalihe ok. Nadam se da nisam zamrsio, kontaš šta hoću da kažem. Hvala, jasno mi je! ❤️ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cavani Posted Saturday at 09:46 PM Share Posted Saturday at 09:46 PM 33 minutes ago, DameTime said: Da li može neko da objasni sa medicinske strane, možda @Eddard, zašto bi konstantno išao apel za dobrovoljno davanje krvi ako je "samo" troje povređenih? Juče se pominjala brojka od 30 povređenih ali je onda više niko nije spomenuo. Novosađani pišu po Twitteru da je 23 poginulo, da lažu i o broju poginulih i povređenih. Možda neko od Novosađana sa foruma ima više informacija... Meni je iskreno brojka od 30 povredjenih neverovatna, po onim snimcima deluje da je stopa smrtnosti blizu 100 posto. Ono bas tesko moze da se prezivi, pogotovo u velikom broju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted Saturday at 10:13 PM Share Posted Saturday at 10:13 PM 23 hours ago, Pastir said: "Једини конструктивни захват приликом ових реконструкција станице јесте управо она беспотреба галерија додата на унутрашњи препуст ове надстрешнице која се срушила тако да ми је управо то тачка на коју највише сумњам. Претпостављам да је дошло да нарушавања статичке равнотеже конструктивног система надстрешнице и крова коју су преко оних косих челичних веза испред фасаде чинили један интегрални конструктивни систем. Интуитивно је помислити да је највећи изазов у проејктовању и изградњи висећих констр. елемената управо тежина тих елемената, односно силе које делују на доле, међутим сваки такав систем има, тј мора да има и подједнаке интезитете сила које делују на горе и то онда јесте систем који је у равнотежи. Ова надстрешница судећи по сликама није класична конзола већ греда са препустом, односно, гледајући из пресека фасаде са обе осе стубова имамо препуст, где је онај спољни већи и чини ову надстрешницу а овај унутрашњи, мањи је онај на који су доградили галерију. Делује ми да је та галерија повећала силе на доле које делују на тај унутрашњи препуст, који је онда као последицу имао повећање сила које делују на горе у зони спољне надстрешнице. Тиме је нарушена статичка равнотежа и силе које су ово обориле су оне које су деловале на горе. Е сад, то делује такође контраинтуитивно али ако се вратите горе на почетак поста, имајте на уму да они коси челични профили између надстрешнице и крова сигурно нису служили као носачи надстрешнице већ управо укрућења која су изједначавала те силе у систему. Замислите ово све као штап који хоћете да поломите. Кренете да га ломите на једну страну али он је еластичан и напукао је али веза и даље стоји, онда штап савијете у супротном правцу и тада веза пуца и штап је поломљен. Верујем да се то овде десило доградњом галерије. Евентуално је та веза и конструкција нарушена анкерисањем челичне конструкције те нове галерије." Post kopiran sa Beobuild.rs foruma. Ako je unutrašnja galerija imala konstruktivne veze sa spoljašnjom nadstrešnicom, zar se ne bi i ona srušila rušenjem nadstrešnice, kada bi se potpuno poremetila ta ravnoteža? Ako imamo nekog građevinca ovde pa da pojasni šta je ovde moguće a šta nije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pastir Posted Saturday at 10:21 PM Share Posted Saturday at 10:21 PM Nisam strucnjak, zavrsio sam E2 na FTN-u tako da blage veze nemam o tematici, kopirao sam post jer mi je sadrzaj izgledao kao moguce objasnjenje ove tragedije... Ako se dobro secam, mislim da unutrasnja galerija ima nosece stubove ali nemoj me drzati za rec... Mrzi me da trazim slike a svakako nikad vise necu uci na ZS dok su ovi zlotvori na vlasti pa makar imali 10000 rekonstrukcija ili je izgradili iz pocetka.... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Dusko Posted Saturday at 10:23 PM Share Posted Saturday at 10:23 PM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pastir Posted Saturday at 10:29 PM Share Posted Saturday at 10:29 PM 6 minutes ago, Pastir said: Nisam strucnjak, zavrsio sam E2 na FTN-u tako da blage veze nemam o tematici, kopirao sam post jer mi je sadrzaj izgledao kao moguce objasnjenje ove tragedije... Ako se dobro secam, mislim da unutrasnja galerija ima nosece stubove ali nemoj me drzati za rec... Mrzi me da trazim slike a svakako nikad vise necu uci na ZS dok su ovi zlotvori na vlasti pa makar imali 10000 rekonstrukcija ili je izgradili iz pocetka.... Nisam bio u pravu ocigledno... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Saturday at 10:44 PM Share Posted Saturday at 10:44 PM Pohvala i za sve pevače i pevačice, muzičare, muzičke zvezde koji su odložili ili otkazali svoje današnje nastupe i koncerte. BeograCki klubovi koji reklamiraju izlazak u grad večeras, dabogda se zatvorili. 22 minutes ago, Don Dusko said: Lepo ga je Vasa opisao: Ćuta-muta! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted Saturday at 11:31 PM Share Posted Saturday at 11:31 PM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted yesterday at 12:31 AM Share Posted yesterday at 12:31 AM ...I sad pored svega, naiđem na Balaševića i pesmu, Čuvaj mi bože Novi Sad. Sad je prvi put čujem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr. Blockhead Posted yesterday at 06:45 AM Share Posted yesterday at 06:45 AM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pletilja Posted yesterday at 06:48 AM Share Posted yesterday at 06:48 AM (edited) 10 hours ago, DJ_Vasa said: Slažem se za političare, ali se istovremeno pitam kako se osećaju onji manji šrafovi u celoj mašineriji. Kako se oseća neki inženjer grđađevine/statičar koji je običan klimoglavac ili kupac diplome koji je svestan da je izvršio ubistvo time što je potpisao da je sve u redu? Da li je nekom takvom došlo do mozga da je svojim (ne)činjenjem povukao okidač, da je u suštini isto što i Čarls Menson, Anders Brejvik ili ista žgadija? Ja iskreno verujem da Vesić, AV i slični mirno spavaju i da imaju bolove u predelu prepona, ali me zanima šta je u glavama kretena koji su pristali da budu šraf u mašineriji i time izvršili masovno ubistvo. Boli ih coshak, da izvinete. Evo, moja komsinica, aktivni clan SNS, od nedavno ne prodaje madrace, uhlebila se u fotelju PIO fondaa i trenutno renovira kuhinju.Palo mi je na pamet da je sinoc pitam da li se oseca bar malcice kao saucesnik zlocina ali sam odustala, ona i njoj slicni su kao bubasvabe, prezivece i atomski udar. Sve mi se vise cini da nije AV problem nego bubasvabe. Ako se, jednom, nekako, resimo AV, suocicemo se sa tim insektima jer oni umeju da prezive na rusevinama hraneci se djubretom. A kud ces vise djubreta od ovog sto se ovde nakotilo. Edited yesterday at 06:59 AM by Pletilja 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted yesterday at 07:19 AM Share Posted yesterday at 07:19 AM Neko kaže da žuti FIDIC ima veze, neko da nema... ništa mi nije jasno, ali eto Ono što sam isto saznala, vezano za izgradnju u naselju Paunov breg, jeste da su neki Vesićevi pajtosi bili izvođač radova. I kad je trebalo da se kupe cevi oni su otišli na otpad, uzeli stare i samo ih prefarbali da izgledaju kao nove, a pare strpali u džep. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted yesterday at 07:54 AM Share Posted yesterday at 07:54 AM Ako sam dobro video mašine koje su radili na uklanjanju ruševine su bili Gemmax, savest proradila pa odma poslali mehanizaciju na mesto nesreće. Što se tiče unutrašnje galerije, juče je neki sudski veštak izneo svoje mišljenje da na osnovu serklaža na koji su oslonjene i galerija i nadstrešnica on misli da ta galerija nije preopteretila nadstrešnicu. Navodno na serklažu nema oštećenja koje bi ukazivale na to. On sumnja na preopterećenje zbog te staklene konstrukcije i ukrasnog mermera koje su uticale na to da noseće sajle puknu. Treba da vidimo šta će stručni ljudi reći za ove kocke na krovu, ja ne znam ko je ovaj čovek na twiteru što je to pisao mada zvuči kao da bi moglo biti istina. No treba sačekati nekog poznatog da to prokomentariše. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted yesterday at 09:19 AM Share Posted yesterday at 09:19 AM 12 hours ago, DameTime said: Da li može neko da objasni sa medicinske strane, možda @Eddard, zašto bi konstantno išao apel za dobrovoljno davanje krvi ako je "samo" troje povređenih? Juče se pominjala brojka od 30 povređenih ali je onda više niko nije spomenuo. Novosađani pišu po Twitteru da je 23 poginulo, da lažu i o broju poginulih i povređenih. Možda neko od Novosađana sa foruma ima više informacija... Jako spinuju i sa tim, vesti su najmanje o zločinu, uglavnom ide narikanje Vučića, pa prilog o davaocima. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted yesterday at 09:25 AM Share Posted yesterday at 09:25 AM Vucic preti Srbiji😁 Opšta hajka i histerija koja je nastala posle tragedije u Novom Sadu kad je u rušenju nadstrešnice železničke stanice poginulo 14 osoba, nažalost, ugrozila je čak i EXPO 2027, najznačajniji projekat Srbije u novijoj istoriji. Umesto da to bude naša najveća šansa za skok u budućnost i nastavak razvoja zemlje, postoji opasnost da se više niko neće usuđivati da potpiše bilo kakav papir u vezi s ovim projektom kako bi izbegao bilo kakvu odgovornost u budućnosti. NE BOJI SE HISTERIJE Politički analitičar Dejan Miletić za Srpski telegraf kaže da je ova situacija vrlo opasna jer izaziva podozrenje po raznim aspektima, kako u infrastrukturne objekte koji se grade u Srbiji tako i u EXPO. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Horium Posted yesterday at 10:17 AM Share Posted yesterday at 10:17 AM Odgovoran je izvođač. Odgovoran je podizvođač. Odgovoran je projektant. Odgovoran je investitor. I da je nadstrešnica dirana i da nije. Mogu da budu različiti osnovi odgovornosti, ali su svi odgovorni. To su lica koja imaju ime i prezime. I čije je činjenje ili nečinjenje dovelo do ovih smrti. 13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Dusko Posted yesterday at 10:48 AM Share Posted yesterday at 10:48 AM Ana Brnabic je jedna jako bezobrazna spodoba bez morala. Slucajno je cuo na Pinku i to je da je isprebijas na mestu sta prica. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrach Posted yesterday at 11:01 AM Share Posted yesterday at 11:01 AM 22 minutes ago, Horium said: Odgovoran je izvođač. Odgovoran je podizvođač. Odgovoran je projektant. Odgovoran je investitor. I da je nadstrešnica dirana i da nije. Mogu da budu različiti osnovi odgovornosti, ali su svi odgovorni. To su lica koja imaju ime i prezime. I čije je činjenje ili nečinjenje dovelo do ovih smrti. Dodao bih na listu i: Nadzorni organ Nadlezno ministarstvo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SamoFlacko Posted yesterday at 11:33 AM Share Posted yesterday at 11:33 AM Ali kako se odjednom sve vijesti prebaciše na jurnjavu za ubicom iz CG koji je eto idealno baš sad posle nedelju dana prešao u Srbiji i postao prijetnja svim građanima. 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted yesterday at 11:36 AM Share Posted yesterday at 11:36 AM Gledam prenos na N1, kerovi mirni, bez reakcije, ali vidi se da im nije svejedno. Dal ce im nekad biti krivo, dal ce nekad proraditi moral ili samo vole da biju. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Dusko Posted yesterday at 11:37 AM Share Posted yesterday at 11:37 AM 4 minutes ago, SamoFlacko said: Ali kako se odjednom sve vijesti prebaciše na jurnjavu za ubicom iz CG koji je eto idealno baš sad posle nedelju dana prešao u Srbiji i postao prijetnja svim građanima. Skretanje paznje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MeanMachine Posted yesterday at 11:38 AM Share Posted yesterday at 11:38 AM (edited) Dacic jutros na rts: 1. Sajle jasno korodirale 2.Zavod nije branio ali ni savetovao rekonstrukciju 3.Zavod nije primetio da su sajle korodirale (wtf zavod ima sa pracenjem stanja objekta i planom radova na istom) 4.Izvodjac samo radi ono sto mu se napise 5.Projektant je takodje kriv ko i zavod jer je morao da stavi u projekat zamenu sajli Dakle ide se na svaljivanje krivice na zavod i projektanta. Dok izvodjac i nadzor su nevini. Inace da ponovim vrlo moguce da su kocke koje su bile na krovu a uklonjene su tokom radova na istom bile sidrista sajli, pa su sajle polako ali sigurno popustale bez sidrista... Edited yesterday at 11:40 AM by MeanMachine Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts