Jump to content

Recommended Posts

Posted

Naravno da postoji, s tim sto je upravo jasno da nije bilo Slobe ne bi bilo ni Tudjmana, bar ne tada. Kao ni krvavog raspada drzave. Za taj scenario srpsko rukovodstvo nosi iskljucivu odgovornost.

Kao i za trajanje rata.

• Like 1
Posted (edited)
3 hours ago, Nek grmi jako said:

Autošovinizam sa osnovom kolektivne krivice je inače poznati model političkog samoubistva koji nepogrešivo radi za režim.

Zanimljivo je da koristiš izmišljeni termin "autošovinizam", koji je stvorio Zoran Ćirjaković 2007, ali ga je popularisao upravo ovaj režim i njegovi mediji. 

Edited by tomas.hokenberi
Posted
5 minutes ago, Chaos Is Me said:

Ustaštvo je mnogo starije od bilo kakvog Slobe i Tuđmana.

Ustaške terorističke akcije protiv jugoslovenskih predstavništva (ambasada, konzulata i diplomata) su počele još šezdesetih, a intenzivirale se sedamdesetih sa ubistvom Rolovića, ambasadora u Švedskoj, i uništenjem JAT-ovog aviona u letu 1972. godine, koji je Vesna Vulović, stjuardesa, preživela. Intelektualci koji su sedamdesetih s pravom pozivali na oprez od bujanja nacionalizma su prvo oterani sa fakulteta pa u zatvor, a da bi apsurd bio potpun ti teroristi danas imaju spomenike u Hrvatskoj. 

Posted
6 minutes ago, Chaos Is Me said:

To je tačno ali đubrivo za razvoj ustaškog pokreta je delom stvorila i srpska politika između dva rata u kraljevini SHS i krajevini Jugoslaviji, diktatura i unitarizam Aleksandra Karađorđevića. 

• Like 1
Posted
5 minutes ago, Chaos Is Me said:

Sto je za rat bitno koliko i plemenski odnosi izmedju Juznih Slovena.

Eksponenti ustastva ili razoraznih izama su samo birali najadekvatniju simboliku i ideologiju kojom ce zapaliti mase i postici ciljeve.

Ali je istorijski dokazano da je gorivo za hrvatske izme i nepocinstva srpski nacionalizam i da je veoma malo verovatno da bi se devedesete odigrale na nacin na koji jesu da je srpska elita bila drugacija.

Posted
1 minute ago, tomas.hokenberi said:

To je tačno ali đubrivo za razvoj ustaškog pokreta je delom stvorila i srpska politika između dva rata u kraljevini SHS i krajevini Jugoslaviji, diktatura i unitarizam Aleksandra Karađorđevića. 

Ne sporim. Nažalost, ta ideja se itekako primila i samo razbuktavala vremenom, a i danas je izrazito jaka iako više nema nikakvih zlih Srba koji mogu nešto da utiču na Hrvatsku i njeno društvo.

Posted

Svaki nacionalizam je zlo, ali postoji razlika u dometu i "kvalitetu" istog. Hrvatsko ustastvo je oliceno u pola miliona praznoglave omladine na tomsonovom koncertu, a srpski vecno preti "ispravljanjem" istorije.

1 minute ago, Bul-Kathos said:

@McLeod

sada se i u istoriju razumes. jack of all trades but master of none. shvatas koliko je ova kvalifikacija tragicna. jbg, puno srece.

Za tebe sigurno master of all. Jbg, cita se o stvarima koje me zanimaju. Moja tumacenja su autenticna jer sam sam dosao do njih.

Post na koji sam replicirao, kao i ovaj ispod tvog je copy paste kvazianaliza koje smo procitali na hiljade puta.

Posted (edited)

Iz poslednjeg romana Tomasa Pinčona, Shadow Ticket, objavljenog 2025. godine i još uvek neprevedenog kod nas. Šta o Ustašama i hrvatskom nacionalizmu ima da kaže najveći američki pisac druge polovine dvadesetog veka možete pročitati u prilogu. 

HSZV3353.JPG

TIYR3500.JPG

Edited by robespierre
Posted

Znaci, Srbi su krivi sto je nad njima izvrsen genocid u ndh, srpska politika je dala zamajac da se naostre nozevi i iskopaju jame. Da nije bilo toga, nema sanse da bi se ustastvo pojavilo, ne bi bilo Jadovna... Neverovatno. Ja sve mogu da razumem, da se polazi od vlastite krivice uvek... Ali, da se pri pominjanju ndh i tog genocida ikada ubaci to jebeno ALI... E, to je neverovatno i sramno.

Posted (edited)
1 hour ago, tomas.hokenberi said:

Zanimljivo je da koristiš izmišljeni termin "autošovinizam", koji je stvorio Zoran Ćirjaković 2007, ali ga je popularisao upravo ovaj režim i njegovi mediji. 

Zanimljivije je zapravo koliko nemate blage veze da on svakako nije izmislio koncept, jer te pojmove su koristili mislioci širom sveta mnogo ranije. Pa ako bih morao da vas stavim u školsku klupu kako bih vas naučio da istorija ne počinje od Ćirjakovića, rado ću to učiniti...

Jel ste spremni? Idemo... Hvatajte beleške i učite, jer to je bitno za vaš sledeći kvout, ako želite da ne bude besmislen...

Na primer, u zapadnoj misli se isti koncept najčešće opisuje kao national self-hatred, collective self-hatred, internalized oppression ili appropriated oppression u novijoj socijalnoj psihologiji i kritičkoj teoriji, te self-denigration ili auto-denigration u kontekstu nacionalizma i identiteta.

Teodor Lesing kao nemački jevrejski filozof još 1930. godine objavljuje knjigu "Der jüdische Selbsthass", dakle Jevrejska samomržnja... To je klasično delo koje popularizuje termin "Jewish self-hatred", u kome se objašnjava kako Jevreji u antisemitskim društvima internalizuju negativne stereotipe o sebi, distanciraju se od sopstvene zajednice, preziru je i pokušavaju da se "asimiluju" do te mere da postanu samonegirajući.

Ovo je, ako niste znali, direktan predak koncepta autošovinizma i kolektivne samomržnje u nacionalnom kontekstu, a ja koristim priliku da pozdravim tim povodom i vas i tog Ćirjakovića. Zbog vas i takvih je taj Ćirjaković i postavo poznat, jer je mnogo lakše pročitati neki tekst u NIN-u i čuti razglabanja o tom tekstu, nego čitati Lesinga.

O tome slično govori i Isaija Berlin, komentarišući i Marksa i Hejnea još u 19. veku, opisujući Jevreje koji internalizuju antisemitske narative da bi se oslobodili svoje jevrejštine zbog kosmopolitskog pritiska i antisemitizma, ali znam da oni što pamte do preksinoć teško dobacuju do 19. veka.

Ajmo zato malo bliže... 

Orvel, recimo, 1945. godine piše esej Notes on Nationalism, u kome govori  o "negativnom nacionalizmu" i "transferisanom nacionalizmu", gde osoba mrzi sopstvenu naciju ili grupu, pa zatim prenosi lojalnost na neku drugu, često neprijateljsku. Takođe, opisuje intelektualce koji imaju refleksnu mržnju ka sopstvenoj kulturi.

I zar to nije razlog za slavlje ako ste od onih koji mrze vlastitu naciju (budući da ne znam da li jeste ili niste), jer - hej - i Orvel vas je stavio u svoju knjigu...

I sad, ja razumem da ste čuli za Ćirjakovića, ali ne mogu da razumem da niste čuli za Karla Marksa ili Džoržda Orvela... Jer ako ste upoznati sa njihovim delima, jasno vam je da su ostale konstrukcije koje ste izvoleli tumačiti samo davno ispričane njihove priče na tu temu.

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
Posted (edited)
42 minutes ago, McLeod said:

Svaki nacionalizam je zlo, ali postoji razlika u dometu i "kvalitetu" istog. Hrvatsko ustastvo je oliceno u pola miliona praznoglave omladine na tomsonovom koncertu, a srpski vecno preti "ispravljanjem" istorije.

Ne bih da ulazim u premeravanje zla, mogu da se složim da za nas najgori nacionalizam treba da bude onaj sopstvenog naroda, ali objektivno - morao bi srpski nacionalizam baš dosta da se potrudi u narednim decenijama da bi nadmašio zločine ustaštva.

Danas su i srpski i hrvatski nacionalizam pre svega opasni i destruktivni po sopstvene narode, a u odnosima prema ostalima su uglavnom beznačajnog uticaja i jedan i drugi. Na sreću. Doduše srpski nacionalizam ima poguban uticaj još na CG i BIH i tu mu se eksterni domašaj završava.

Edited by Chaos Is Me
  • Like 2
Posted
7 minutes ago, Chaos Is Me said:

Ne bih da ulazim u premeravanje zla, mogu da se složim da za nas najgori nacionalizam treba da bude onaj sopstvenog naroda, ali objektivno - morao bi srpski nacionalizam baš dosta da se potrudi u narednim decenijama da bi nadmašio zločine ustaštva.

Danas su i srpski i hrvatski nacionalizam pre svega opasni i destruktivni po sopstvene narode, a u odnosima prema ostalima su uglavnom beznačajnog uticaja i jedan i drugi. Na sreću. Doduše srpski nacionalizam ima poguban uticaj još na CG i BIH i tu mu se eksterni domašaj završava.

Niko ne premerava zlocine, prica se iskljucivo o hronologiji koja je jasna. To sto recimo berti gore ne moze to da razume pa imputira ono sto niko nije rekao je stvar sa kojom mi se ne bakce po pedeseti put.

Tomas je kratko objasnio i potpuno je dovoljno.

Posted
56 minutes ago, McLeod said:

Poprilično je opasno na ovaj način banalizovati hrvatsko ustaštvo, pogotovo jer ne postoji način da znamo za sigurno kako će isti ostati "samo" na jednom koncertu. Nema potrebe da se umanjuje zlo ustaštva kako bi se istaklo zlo i opasnost srpskog nacionalizma.