nemanjaol Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 1 hour ago, vilhelmina said: Nije bas ista situacija. Moldavska dijaspora se tek formira i to od, po definiciji, mladih, obrazovanih i proevropski orijentisanih ljudi. Srpska dijaspora, bar u zemljama u kojima je brojna i etablirana, skoro u potpunosti odrazava biracko telo u Srbiji. Dobrim delom i po starosnoj, a posebno po obrazovnoj strukturi. Nju cini veci deo onih koji su tu trbuhom za kruhom, nego onih koji su otisli mozgom i srcem za slobodom. Ako me razumes, da ne elaboriram previse. Tako da ja mislim da tu ne treba ocekivati previse. Na prethodnim izborima je opozicija uglavnom prilicno komotno pobedjivala. Mislim da je Bec jedno od retkih mesta gde to nije bio slucaj, mada ne drzite me za rec. Ali naravno izlaznost u dijaspori je bila prilicno mala. Sad ipak racunam da ce ljudi koji su na nasoj strani biti dosta motivisaniji da izadju, a da ce oni sto iz dijaspore gledaju happy i informer ipak u vecoj meri imati sta pametnije da rade.
freethrow Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Preporučujem za mlađe forumaše ovde, a i za starije koji imaju decu određene dobi: https://learning-corner.learning.europa.eu/index_en
Eddard Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) Ma kakva dijaspora bre, tu neće da izađe 50k ljudi, a to ne može da promeni ishod nikako. Što ne znači da ja neću održati svoje obećanje. Veći problem je moja tašta i taštoliki. Edited 4 hours ago by Eddard 3
Barkley#34 Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 7 hours ago, McLeod said: Uh, ovde se tek ne slazem. Orbanu je upala kasika u med slicno kao Vucicu jer se desio Brexit, pa Merkel otisla, Makronova pozicija je slaba, i to su sve tri vodece drzave unije, pa je on poceo da se kurci. Da se to nije desilo zavrnuli bi ga i sklonili pre korone jos bukvalno. Lik je dosao na vlast kao liberal, on nikakvu agendu nema kao i Vucic samo koketira sa onima koji ga ostavljaju na vlasti. Putinov napad nema nikakve veze sa njim. EU je dovoljno razjedinjena bila i 2014. kad je uzeo Krim. On je isto tako hteo da zavrsi celu Ukrajinu za tri dana pa znamo sta je bilo. Da je on znao da ce da krvari 5 godina u Ukrajini ne bi je napao, uloga Madjarske za vreme invazije stoga nije planirana. A Madjarska je u EU dobila na nekoj vaznosti zbog izbeglica sa BI. Inace bi bila maltene najnebitnija drzava. Merkelova ga je bukvalno mazila i pazila i prelazila preko svega što je radio u Mađarskoj, jer stabilokratija plus je odgovaralo nemačkoj industriji. Posle jeste koristio okolnosti, kao Vučić. Sto puta je već blokirao svako odlučivanje u EU, uključujući i ono o promeni načina glasanja, što je dodatno potpaljivalo nestabilnost u Uniji. Ne znam kako bi ga sklonili pre korone, pošto je u međuvremenu baš ojačao. I u vezi Rusije je njegova uloga bila bitna pre svega u kočenju EU i sprečavanju da se reformiše. Na ulogu u migrantskoj krizi sam čak i zaboravio.
DJ_Vasa Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 13 hours ago, Barkley#34 said: U vezi sinoćne rasprave, različiti su bili konteksti iz kojih su različite države ulazile u postkom/soc doba, o tome se mora voditi računa pri poređenju. Kod nas je u osnovi bio Slobin apsolutizam, nacionalizam je njemu bio oruđe. Da su ga HR i SLO prihvatili za Tita vol. 2, bukvalno se santimetar ne bi pomerile granice niti bi bilo ratnih sukoba. Moglo bi još da se diskutuje na tu temu ali ne mora sada. Što se tiče citiranog dela, mislim da ti i Mek grešite. Posledice Orbanovštine su daleko veće po kontinent od bilo kog apsolutiste ili kasapina južno od Ungarije. Čovek bukvalno godinama koči reformu i razvoj EU, pravi probleme u vezi pomoći UKR, predstavlja Putinovu (a pomalo i kinesku) petu kolonu u Uniji, a sad je i glavni evropski saveznik Trampu i Putinu u društvenom, ekonomskom, kulturnom i kakvom sve ne preoblikovanju sveta. Dodatno, podržava balkanske diktatore. On je bukvalno sve ono što su Milošević i Vučić ikada želeli da budu. Da nije bilo takve uloge Mađarske, opravdano se možemo upitati da li bi Putin onako opušteno upao u Ukrajinu i kako bi izgledala EU danas. Mislim da mu pridaješ previše značaja jer je više koristio okolnosti nego što je sposoban državnik, a što i sam kažeš kasnije. EU je ipak uspela da ga skrajne po pitanju Ukrajine, dok su administrativne prepreke koje je postavio zaobiđene upravo administrativno. Doduše, tu je kriva i zadrigla briselska birokratija kojoj bi bilo bolje da se bavi mangupima u sopstvenim redovima i da se pozabavi ozbiljnijim propisima umesto onima koji regulišu švajsovanje čepova na plastične flaše. Nije da i sami nisu doprineli problemu.
freethrow Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Moram ovde da se složim sa Barklijem u potpunosti. I Mađarska kao ne baš najmanja država na svetu jeste poslužila kao model za neke druge. Stabilokratija kao koncept je jedan široki pojam koji razjeda EU iznutra... Poslovna predvidivost, nacija, države koje pomažu (određene) firme i obezbeđuju im poslove, borba za sopstveni narod protiv svih, a i protiv EU ako treba, a koja nakon decenije i više dovodi do totalnog osiromašenja. Mnoge desne/konzerva partije po EU zemljama gledaju na Fides kao na Zlatni Gral, dostižni cilj, ideal savremen politike, efikasnu mašineriju koja traje u vremenu i prostoru. Arhaičnim rečnikom bi se moglo reći da je u pitanju moderna verzija fašizma, iako je to naravno nepogodna i neprecizna, izlizana reč. Ali tu je sve: kontrola štampe, pomalo nasilja kada je to baš neophodno, gurkanje birača i kontrola izbornog procesa, korišćenje državnog i paradržavnog aparata da se kompjuterski precizno osujete pojedinci ili grupe koji se percipiraju kao protivnici, dvostruki jezik uz dozu licemerja uvezenog iz Rusije i USA: jedno je zvanična politika, ali uz konstantno namigivanje Majčici Rusiji i politici "realizma", korišćenje migratornih tokova (ilegalnih i legalnih) u svrhe jačanja diskursa odbrane granica, suvereniteta i "kulturnog prostora"... Imao sam prilike skoro da slušam jedno dugačko obraćanje ministra spoljnih poslova i de fakto broja 1 jedne EU zemlje... Tu nema nikakve razlike u odnosu na naše radikale od pre 5-6 godina, dok nisu još bili ušli u ovu manitu fazu: oni bivši su sve pokrali, sve smo sami napravili, nema više (čestog, ali ova reč se kaže sebi u bradu da se ne čuje) menjanja vlada, biznis oportjunitis... To sve nažalost prolazi kod ljudi u većini zemalja EU. Jedina pozitivna i održiva budućnost EU je, po mom dubokom uverenju, prelazak na jednu državu, u ovoj ili onoj formi, uz postepeno ukidanje suvereniteta država. Puštanjem "desničara" da vršljaju po pojedinim državama, omogućiće se da padaju jedna po jedna. 4
HAMMER Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 18 minutes ago, Eddard said: Ma kakva dijaspora bre, tu neće da izađe 50k ljudi, a to ne može da promeni ishod nikako. Što ne znači da ja neću održati svoje obećanje. Veći problem je moja tašta i taštoliki. apsolutno tacno. od nekioliko desetina hiljada a mozda i preko 100k ljudi sa pravom glasa u britaniji na proslim izborima izaslo tacno 109. 1 1
nemanjaol Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago @HAMMERi @Eddard Animirajte ljude iz srpske zajednice u svom okruženju, povežite se sa grupama iz dijaspore koje su organizovale ove proteste. Srbija ima baš veliki broj ljudi koji žive napolju i oni bi, ako bi izašli u većem broju, apsolutno mogli da doprinesu da rezultati budu onakvi kakve bismo svi voleli
Milutinov Tata Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Ne racunajte na dijasporu kao neki bitan faktor, u najboljem slucaju bice ovo sto je Eddard napisao oko 50 000 glasova. Na proslim izborima"ubedljiva" pobeda za SNS. Quote Republička izborna komisija (RIK) usvojila je zbirni izveštaj o glasanju u inostranstvu na decembarskim izborima za narodne poslanike u Skupštini Srbije. Po tom izveštaju, koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je 17.797 glasova, koalicija Srbija protiv nasilja 8.640, a lista oko Socijalističke partije Srbije (SPS) 1.102 glasa. To su tri liste sa najvećim brojem osvojenih glasova, kazao je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević. Važećih glasačih lističa ukupno je bilo 31.189, nevažećih 361, dok je glasanje bilo organizovano u 35 država. Po usvojenom izveštaju, Srpska radikalna stranka dobila je 206, koalicija "Nacionalno okupljanje" 410, koalicija "NADA" 699, a lista Saveza vojvođanskih Mađara 35 glasa. Lista koju su predvodili Usame Zukorlić i Tomislav Žigmanov dobila je 622, Stranka demokratske akcije Sandžaka 44, a lista Koalicije za mir i toleranciju 16 glasa. Narodna stranka dobila je 309, koalicija oko Borisa Tadića i Saše Radulovića 303, a lista "Mi glas iz naroda – Branimir Nestorović" 876 glasa. Ruska stranka dobila je 29, koalicija albanskih stranaka koju je predvodio Šaip Kamberi pet glasova, dok za listu albanskih stranaka Šćiprim Arifi nije glasao niko u inostranstvu.
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Povratak otpisanog ekonomskog tigra. Prosečna plata ponovo ne pokriva zvaničnu prosečnu korpu, a realna korpa je čak 60.000 dinara skuplja, tvrde sindikati Quote U statistici se u prvoj polovini ove godine desilo nešto izuzetno retko pa je prosečna zarada pokrila prosečnu potrošačku korpu. To je, međutim, prosek, pošto je u tri meseca plata zaista bila dovoljna da podmiri kompletnu korpu, dok u tri meseca i dalje nije bila dovoljna. Ponovo se vraćamo na prosek kao neadekvatnu statističku metriku, koja se u ovakvim situacijama zloupotrebljava kako bi vlast mogla da propagira laž da se u Srbiji super živi. Quote „Prosečna nominalna neto zarada u julu i avgustu iznosila je 107.331 dinar (916 evra), što je za 10,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. U istom periodu ostvaren je realan međugodišnji rast prosečne neto zarade od 5,3 odsto (nakon 6,3 odsto u drugom tromesečju). Poboljšanju životnog standarda doprinosi i rast pokrivenosti prosečne potrošačke korpe prosečnom zaradom, kao i rast pokrivenosti minimalne korpe minimalnom zaradom, koje su u prvom polugođu iznosile 100,1 odsto i 95,2 odsto“, stoji u izveštaju o inflaciji Narodne banke Srbije. To znači da je prosečna plata u prvoj polovini godine uspela tek da pokrije prosečnu korpu, dok minimalna plata još nije bila dovoljna ni za minimalnu korpu, koja je inače znatno manja od već skromne, prosečne. Naravno, oni će reći da je prosečna nominalna neto zarada u porastu za 10.4%, ignorišući paralelni porast inflacije koji vuče skok cena svih namirnica neophodnih za (makar pristojan) život. Istovremeno imamo negativni uticaj još jedne populističke mere ove vlasti - povećanja minimalca - koji je smanjio realne vrednosti plata. Quote Količine i kvalitet namirnica uvrštenih u zvaničnu korpu su „ponižavajući za jednu prosečnu tročlanu porodicu u Srbiji“, kako smatraju u sindikatima. Sasvim drugi problem je što nekih stavki nema, a neke kojih ima su značajno potcenjene. U avgustu je tako bilo predviđeno da tročlana porodica utroši jedan kilogram pirinča i preko 24 kilograma belog hleba. Za tri člana porodice predviđeno je sledovanje od 800 grama spanaća, ali i 13 kilograma krompira i 4,4 kilograma kupusa. Od oraha se smatralo dovoljnim 300 grama mesečno, što je onda 100 grama po osobi, a u korpi se našlo i tek toliko mesta da u nju stane još pola kile limuna za celu porodicu za ceo mesec. Za tročlano domaćinstvo od mesa je predviđeno 700 grama junetine i kilogram čajne kobasice, a od ribe kilogram i 100 grama oslića i 200 grama sardina. O čemu mi pričamo?! Let them eat parizer. Quote Prema poslednjem poređenju, u odnosu na prosečnu potrošačku korpu iz juna ove godine koja je iznosila 108.204 dinara, sindikalna potrošačka korpa za 3. kvartal iznosi 168.532 dinara i veća je za 60.328 dinara ili za 55,75 odsto. Kako navode iz sindikata, nekoliko stavki koje se već nalaze u potrošačkoj korpi je bilo potrebno uvećati, dok su neke stavke i pridodali jer se uopšte ne nalaze u zvaničnoj korpi. Čak i ova potrošačka korpa iza koje stoje sindikati nije ni blizu nečeg što treba da bude normalno i prihvatljivo. Ovo je sramota, ali očigledno i naša realnost. Čuj za restorane predviđeno cca 1400 RSD mesečno... Edited 1 hour ago by DameTime 1
Perkos2 Posted 42 minutes ago Posted 42 minutes ago slučajnost ili ne ali u zadnjih par meseci od kad se šuška o "snajperisti sa jevrejskog groblja" umrli su trojica tamošnjih "komandanata-vojvoda" vidović,gavrilović i aleksić dobrim se izgleda pokazao taj metod koji su koristili kosovski borci optuženi za zločine da "mrtva usta ne govore"
Recommended Posts