Vox Populi - Vox Dei - Page 910 - Politika - VOX92 Jump to content

Recommended Posts

Posted

Sta vas cudi od tog lika, pa pre neki dan je izjavio da je Vucic preblag i da bi se on mnogo odlucnije obracunavao sa ljudima koji protestvuju.

I sad samo zamislite da su pre 2012. godine, dakle pre dolaska PPV, pa premijera, pa predsednika (a zapravo vrhovnog vladara) Vucica Srbijom upravljali ljudi poput tog Krstica, Vesica, Malog, Dinkica, Dacica, Kene, Sutanovca, Trivanke, itd. Jos su Djilas, Jeremic i Tadic bolja strana tog perioda, a i oni se nisu nesto proslavili svih ovih godina.

Nama treba jedna holandizacija politicke scene, jedno 9-10 partija u parlamentu (ali ne uz pomoc koalicija, nego 9-10 partija koje mogu da predju cenzus od 3%), da se vise nikada ne dogodi da neka grupa ljudi predvodjena sumanutim liderom ne umisli da moze da namece svoju volju celoj zemlji.

• Like 4
Posted (edited)
7 hours ago, Helena said:

Ovo bukvalno može da znači ispovest bilo kog građanina Srbije.

Pa dobro ja to razumem, i slazem se. 

Ali ponovo, svakom svoja muka najgora... Niš nije više kulturološki centar. Ajde ekonomija i to, to može i relativno da se gleda dosta. Možda prosečan Nišlija se više muči nego prosečan Piroćanac (oni imaju ok plate), ali u Nišu postoje veće mogućnosti. Ali ni to nije kako bi trebalo. U svakom slučaju danas remote poslovi, pa ću da se snadjem.
Niš ima jednu jako bolno kontinuirano udaljavanje od toga da je kultorološlki centar. Da je grad sa kulturološkim sadržajem.
I to je ozbiljna frustracija za neke moje generacije, nase milenijalce, sad i ove gen z. Mada oni za bolje nisu ni videli možda.
Mnogima od nas je manja briga za ekonomiju i za sve te stvari, ako nismo sposobni da se snadjemo ko nas jebe. Odeš negde pa se snadjes, ako neces da odes, ostanes ovde pa se snalazi na netu.
Nemamo bre grad. Imamo beton, ali nemamo grad. Neću bre da gledam samo pljeskavice.
Ne znam grad u Srbiji koji je uspeo da dobija takav vid decline-a. Ne pričam samo o kešu i infrastrukturi.

Imaš jebeni grad gder se rodio lik koji uveo hrišćanstvo rimskom carstvu, pa je prestonicu istog preneo u ovaj deo Evrope. A grad je sveden na pljeskavice i non-parking zgrade investitora.
Za svako jebeno upravljacko mesto nam postavljaju template osobe, uglavnom je najcesci template ta podbukla i otecene osoba od lokalnog prozderavanja po kafanama. Sa sve onim govedina njuskama bez ikakve zivotne sustine.

Kad bi samo neko video na šta liči Niška Banja...krstio bi se i levom i desnom. Nogom. Srbija je jedna od vodećih država sa banjskim potencijalom. Ta Niška Banja ne sam oda ima tradiciju nekakvu (svi su imali one jebene metalne tanjire po jugoslaviji, jebene uspomene), i tu jebenu pesmu... Sad u Niškoj Banji ne moz da kupis vlazne maramice, ima samo jedna trafika koja prima samo keš. Ne zajebavam se. Ni sladoled na točenje. Jedan, nazovi kafić, koji se promenio nije od 1987.
Radon izgleda outdated za standarde neke moldavske provincije.  Da dovedeš neke pametne ljude iz Sveta, koji znaju šta rade sa potencijalima...ja tvrdim da bi rekli da je  Niška Banja po potencijalu top3 stvar u Srbji, ako ne i prva. 
Banjska Voda. Idealnim bulevarskim putem (znači samo voziš pravo, i na svaki kruzni tok ideš pravo) odvojena od grada koji ima aerodrom. 8.5 km udaljena od centra grada, 6km od samog grada. Ima idealan put da uz par okretanja volana stigneš do aerodroma, i to preko autoputa.
Usputna stanica i za Suvu Planinu (koja je pa tek priča za sebe), i za juznu i za severnu stranu. Imaš onaj vrh Koritnjak, i onaj prelepi proplanak odakle je pogled fenomenalan, i teren takav da se voze paraglajderom. Tu bi neko pametan napravio kaskadni kulturoski centar. Za 15 minuta si iz centra na 850m nadmorske visine, ispod tebe banjska voda, sa pogledom na ceo Niš, sva brda...  Nisu ti daleko ni Bojanine Vode (koje za skijanej imaju potencijal koliko i Zlatibor, ako ne i više, i imale su staze). Tu bre raste paprat koji imaš po Novom Zelandu.

A ono kao Černobil... Da nešto od onoga izgadiš ti ne treba ni gram mozga. Sve što ti je potrebno je da ne želiš da ga upropastiš. A ko je želeo da upropasti to, pitaj boga.
Drugi gradovi bi ubili za to. A pazi sad, mi imao i Kamenički vis. Niko se nije setio da tamo plaća da neka deca idu i sviraju bar neke frule i flaute, da im postave 20 štafelaja i da rade nešto.

Ko zna koliko hektara  rimskih iskopina imamo po Jagodin Mali, ali nam skupo da sredjujemo to...
U Nišu funkcionišu samo procedure za investitore i njihove zgrade. Samo nam fali da dignu neku u sred Tvrdjave.

Znam da sam otišo mnogo daleko, ali poenta je da je grad totalno ubijen u pojam u ruiniran. Ni taj Nišvil neće da pomognu (majke mu ga, a baš sam krenu da slušam jazz).

Edited by BattleBender
  • Like 6
Posted

Imate beton, ali imate dušu, DUŠU be!

Sećam se mog prvog susreta sa Nišem, izašla sam na autobuskoj stanici i prolazili smo kroz park.

Tu je bila neka pijaca i ja sam odatle izašla sa gomilom nakupovanih stvari koje niti sam planirala da kupim, niti su mi trebale:lol_2: 

Ali, ne kupuje se tako, hoću da platim, oni hoće da pričaju, čuju kako govorim, snajke odakle si?

Išli smo i do Banje, nisam ulazila u zgradu, ali već je bio autoput i park je bio predivan, priroda je bila predivna.

Nišava je mnogo manja nego što ja mislim da treba da bude ali sve je bilo veselo, ljudi su se smejali.

Pored živog muža sam dobijala pića :classic_laugh:

Ali dobro, ja sam u selu, ne znam jel svima bude tako.

Tražila sam Gorance da mi prevedu neke pesme, objasne, pa sam morala da kupim semenke da bi pričali sa mnom.

Retko lep provod je meni bio kao u Nišu.

Znam ja o čemu ti govoriš, sestra mi je baba siterka u Nemačkoj jer ne može da se zaposli ovde, ali opet...Jug❤️

• Love 2
Posted
3 hours ago, BattleBender said:

Ali ponovo, svakom svoja muka najgora..

Da, i ja razumem tebe i slažem se

Ali, ako izostaviš toponime, sve napisano važi za celu srbiju i za svako mesto ponaosob. Ima ti i teže objašnjivih paroksa, u mnogim gradovima se gradi, tako da se uništavaju ambijentalne celine, "duše# gradova, zelenilo, dobijaju se betonski monstrumi bez neophodne infrastrukture, to su često luksuzna naselja ili poslovni prostori za bogate, a otpadaju im fasade već posle otvaranja, ne rade instalacije, nemaju upotrebne dozvole. Pitanje ko to gradi, ko kupuje, zašto, obično dobije odgovor, pranje para, nije mi ni to dovoljno jasno, jer imamo sled, otprilike ovakav, korimpirana vlast dodeli korumpiranohj firmi osnovanoj pre tri meseca sa kapitalom od 100 evra, 10 hektara atraktivnog zemljišta, taj novi vlasnik, angažuje kriminogenu graževinsku operativu, raščisti teren i izgradi hiljade kvadrata stanova i lokala, podeli nešto para za dozvoče, saglasnosti, kojejkakvim zavodima, upravama, komorama i pojedincima, onda istim kriminalcima koji su stekli neke pare bez plaćanja poreza, trgovinom uticajem, drogom, ljudima prodaju po nerealno visokim cenama. I kažu opran novac, kako opran, u septičkoj jami? Da, pretvorio se u vlasništvo objekata ali i to je vlasništvo čije se poreklo može proveriti, kad bi neko hteo i smeo.

A, gradovi ostaju zauvek okovani, jer ukloniti ta rugla ili ihdovesti bna nivo bezbedne upotrebe je sada skuplje nego gradnja na nekoj neizfgrađenoj površini. Urbanistička, ekonomska  i ekološka katastrofa na delu.

• Like 10
Posted (edited)
6 hours ago, BattleBender said:

Ali ponovo, svakom svoja muka najgora... Niš nije više kulturološki centar. Ajde ekonomija i to, to može i relativno da se gleda dosta. Možda prosečan Nišlija se više muči nego prosečan Piroćanac (oni imaju ok plate), ali u Nišu postoje veće mogućnosti. Ali ni to nije kako bi trebalo. U svakom slučaju danas remote poslovi, pa ću da se snadjem.
Niš ima jednu jako bolno kontinuirano udaljavanje od toga da je kultorološlki centar. Da je grad sa kulturološkim sadržajem.
I to je ozbiljna frustracija za neke moje generacije, nase milenijalce, sad i ove gen z. Mada oni za bolje nisu ni videli možda.
Mnogima od nas je manja briga za ekonomiju i za sve te stvari, ako nismo sposobni da se snadjemo ko nas jebe. Odeš negde pa se snadjes, ako neces da odes, ostanes ovde pa se snalazi na netu.
Nemamo bre grad. Imamo beton, ali nemamo grad. Neću bre da gledam samo pljeskavice.
Ne znam grad u Srbiji koji je uspeo da dobija takav vid decline-a. Ne pričam samo o kešu i infrastrukturi.

Imaš jebeni grad gder se rodio lik koji uveo hrišćanstvo rimskom carstvu, pa je prestonicu istog preneo u ovaj deo Evrope. A grad je sveden na pljeskavice i non-parking zgrade investitora.
Za svako jebeno upravljacko mesto nam postavljaju template osobe, uglavnom je najcesci template ta podbukla i otecene osoba od lokalnog prozderavanja po kafanama. Sa sve onim govedina njuskama bez ikakve zivotne sustine.

Kad bi samo neko video na šta liči Niška Banja...krstio bi se i levom i desnom. Nogom. Srbija je jedna od vodećih država sa banjskim potencijalom. Ta Niška Banja ne sam oda ima tradiciju nekakvu (svi su imali one jebene metalne tanjire po jugoslaviji, jebene uspomene), i tu jebenu pesmu... Sad u Niškoj Banji ne moz da kupis vlazne maramice, ima samo jedna trafika koja prima samo keš. Ne zajebavam se. Ni sladoled na točenje. Jedan, nazovi kafić, koji se promenio nije od 1987.
Radon izgleda outdated za standarde neke moldavske provincije.  Da dovedeš neke pametne ljude iz Sveta, koji znaju šta rade sa potencijalima...ja tvrdim da bi rekli da je  Niška Banja po potencijalu top3 stvar u Srbji, ako ne i prva. 
Banjska Voda. Idealnim bulevarskim putem (znači samo voziš pravo, i na svaki kruzni tok ideš pravo) odvojena od grada koji ima aerodrom. 8.5 km udaljena od centra grada, 6km od samog grada. Ima idealan put da uz par okretanja volana stigneš do aerodroma, i to preko autoputa.
Usputna stanica i za Suvu Planinu (koja je pa tek priča za sebe), i za juznu i za severnu stranu. Imaš onaj vrh Koritnjak, i onaj prelepi proplanak odakle je pogled fenomenalan, i teren takav da se voze paraglajderom. Tu bi neko pametan napravio kaskadni kulturoski centar. Za 15 minuta si iz centra na 850m nadmorske visine, ispod tebe banjska voda, sa pogledom na ceo Niš, sva brda...  Nisu ti daleko ni Bojanine Vode (koje za skijanej imaju potencijal koliko i Zlatibor, ako ne i više, i imale su staze). Tu bre raste paprat koji imaš po Novom Zelandu.

A ono kao Černobil... Da nešto od onoga izgadiš ti ne treba ni gram mozga. Sve što ti je potrebno je da ne želiš da ga upropastiš. A ko je želeo da upropasti to, pitaj boga.
Drugi gradovi bi ubili za to. A pazi sad, mi imao i Kamenički vis. Niko se nije setio da tamo plaća da neka deca idu i sviraju bar neke frule i flaute, da im postave 20 štafelaja i da rade nešto.

Ko zna koliko hektara  rimskih iskopina imamo po Jagodin Mali, ali nam skupo da sredjujemo to...
U Nišu funkcionišu samo procedure za investitore i njihove zgrade. Samo nam fali da dignu neku u sred Tvrdjave.

Znam da sam otišo mnogo daleko, ali poenta je da je grad totalno ubijen u pojam u ruiniran. Ni taj Nišvil neće da pomognu (majke mu ga, a baš sam krenu da slušam jazz).

Ja te potpuno razumem, bez ALI. Iako toga o cemu pises ima vise-manje svuda u Srbiji, ne verujem da se ljudi s iole intelektualnog kapaciteta negde drugde osecaju jednako unizeno i uvredjeno kao na ”juznoj pruzi”. Ja imam iskustvo Pirota u kome sam zivela nekih 15 godina i iz kojeg sam otisla u Svedsku jer nisam mogla da se domognem Novog Sada ili Beograda. Koje uopste ne idealizujem i nikad nisam, ali oni bar nemaju tu ”dusu”, niko odatle ne nosi prelepe uspomene iz vojske, nikoga nisu ugostili kao cara, nikog nisu hteli da zene i udaju… Isto tako nikom od ugoscenih nije palo na pamet da ostane tamo da zivi, pa da vidi kako je stvarno, koliko je ustvari depresivno, i da ono o juznije i tuznije nisu samo prazne reci. 
Otprilike kao kad ljudi iz zapadne Evrope dodju u Beograd i odlicno se provedu, samo za jos nekoliko stepenica nize. Ta egzotizacija gradova koji imaju ”dusu” je ustvari njihovo prokletstvo. Svi bi tu rado bili gosti, ali niko ne bi ziveo.

Edited by vilhelmina
  • Like 5
  • Love 1
Posted (edited)

6 hours ago, Div said:

Da, i ja razumem tebe i slažem se

Ali, ako izostaviš toponime, sve napisano važi za celu srbiju i za svako mesto ponaosob. Ima ti i teže objašnjivih paroksa, u mnogim gradovima se gradi, tako da se uništavaju ambijentalne celine, "duše# gradova, zelenilo, dobijaju se betonski monstrumi bez neophodne infrastrukture, to su često luksuzna naselja ili poslovni prostori za bogate, a otpadaju im fasade već posle otvaranja, ne rade instalacije, nemaju upotrebne dozvole. Pitanje ko to gradi, ko kupuje, zašto, obično dobije odgovor, pranje para, nije mi ni to dovoljno jasno, jer imamo sled, otprilike ovakav, korimpirana vlast dodeli korumpiranohj firmi osnovanoj pre tri meseca sa kapitalom od 100 evra, 10 hektara atraktivnog zemljišta, taj novi vlasnik, angažuje kriminogenu graževinsku operativu, raščisti teren i izgradi hiljade kvadrata stanova i lokala, podeli nešto para za dozvoče, saglasnosti, kojejkakvim zavodima, upravama, komorama i pojedincima, onda istim kriminalcima koji su stekli neke pare bez plaćanja poreza, trgovinom uticajem, drogom, ljudima prodaju po nerealno visokim cenama. I kažu opran novac, kako opran, u septičkoj jami? Da, pretvorio se u vlasništvo objekata ali i to je vlasništvo čije se poreklo može proveriti, kad bi neko hteo i smeo.

A, gradovi ostaju zauvek okovani, jer ukloniti ta rugla ili ihdovesti bna nivo bezbedne upotrebe je sada skuplje nego gradnja na nekoj neizfgrađenoj površini. Urbanistička, ekonomska  i ekološka katastrofa na delu.

Sve što si naveo imaš već kao regularnu stvar u Nišu.
Polako kreću da dižu zgrade u blizu keja, blizu gimnazije 9. maj. To je bio jedini preostali kutak Niša.

Zelene povrsine poplocaju, da pa onda postave jedno drvo u ogromnoj, nekoj odvratnoj saksiji, na tom poplocanom delu. Postave drvo koje je zimzeleno u tu saksiju, i moze da prezivi zimu zasadjeno u zemlji. Usput se neko obradio i za plocnike i za saksiju. A i to znam kako manje vise funkcionise, javne nabavke za tu zelenu povrsinu. 
Tu je sve ukljucena politika, na drzavnom nivou. Zna se koji rasadnici mogu lagano da dobijaju koje drvece iz Albanije, da sleperi preko noci predju bez provere.
Mnogi nisu svesni koliko se tu para pere. Rasadi i biljke su mozda savrseni za to. Jer nemoguce je odrediti trzisnu cenu jedne jedinke. Fotinija moze da vredi od 4000 do 250 000 dinara.
Eno ceo Beograd na vodi je u fotinijama. Devojka i ja hteli da kupimo još jednu Fotiniju prošle godine u Urban Garden (Ostružnica), otišli tamo u rasadnik, devojka videla šta hoće (već imamo 3 takve), stoje tamo. Kao da se dogovore, odjednom neko radnici priča da ne može sad, ovo on..o. Da pozovemo, stići će sledećeg meseca itd. Posle nas ignorisali, odbijaju da nam prodaju nešto što prodaju... U suštini neće nama običnim ljudima da prodaju, jer mora po ceni po kojoj piše. Oni odluče da sačekaju da se dogovore sa nekom opštinom i da se to otkupi za 200,300k. To je gore nego klupice po parkovima. To vidiš da l za nešto ima smisla da se plati 100k dinara. Ovo ne može.
Vidiš jedinku srednje veličine, postaviš pitanje "Što je ovo plaćeno 250k", neko moze da ti kaze "Pa to je bilo veće i druga forma, pa smo morali da ošišamo, počelo da opada i da se suši". I onda drvo komad od 30,40k plaćen 250k. I to rade vidim svuda po celoj Srbiji. Ona raste u Albaniji svuda kao šiblje i žbunje. Zimzeleno je, lepo je, može da ga formiraš u šta hoćeš. I sad ga uvoze šleperima iz Albanije. Samo ga bodu. To jos biljka koja može da se rasadi od grane jedne jedinke. Svako malo vidim po gradovima da zaboli u parku, ili negde, po jednu takvu. Kontam da je svaka plaćena tipa 10k. Sve one koje baš nisu male bez 200,300 nisu plaćene... Bez obzira da li vrede toliko ili ne.

Da se vratim na ruiniranost Niša. Uzeću za primer Frušku Goru. Koja je meni baš super i lepa stvar. Imaš akitvnosti, i zajednica, a čuo sam i opština podstiču aktivnosti tamo.  One trke, svako malo nešto...
U Nišu tako nešto imaš maltene sa 2 strane (možda i 3). Sa jedne strane potez Kamenicki Vis - Cerjanska pećina- Gradac - Knez Selo.
Sa druge strane Niška Banja, Bojanine Vode, Jelašnička Klisura pa onda Suva Planina. Tu blizu je pre odrzavan neki maze runner, planinska trka. Na čist entuzijazam samih ljudi, pa je posle vreme to zabranjeno. Ne da nisu hteli da pomogne logistički, nego ljudima maltene zabranili da organizuju to. Mene lično sramota što do pre 2 godine nisam video neka mesta sa južne strane Suve Planine. Ono su mini Alpi, i ona čuda što vidiš po instagramu, švajcarske i pizde materine, stavi tu, samo jednu lepo okupanu kravu, fotkaj i svi će da misle da je Švajcarska...

Niš takav, kakav je. Meni lično nije mnogo lep iz ugla arhitekture, nikad nije ni bio. Sad je pa ruzan do zla boga.... Baca mi se pegla od kazandzijskog i svih tih turskih sranja, i njihove arhitekture. Usrali su nas Turci ovde svojom (kvazi)kulturom za sva vremena. Onaj Matejevac je moglo da bude jedno od najlepših ruralnih mesta u Srbiji da nije izgradjeno kao odvratna turska favela. Kad čujem Nišliju da gotivi Tursku, dobijem nagon da mu opalim šamar 😞
Ali Niš ima reljefno potencijal, nemerljiv. Barem oko toga da gradimo neku priču. Na te pominjane Bojanine Vode jedva odeš ako nemaš Ladu Nivu. Ili na taj Koritnjak. Napravi tamo nešto, organizuj ture, da idu porodice, deca, nekakve kulturološke domove... Realnost... zaputiš se tamo, ako uspeš da prodješ put, desili ti se nešto ne mož te nadju mesecima, nit ti mož da nadješ nešto...
Kad sam bio mladji, bile te akcije "Bekstvo u prirodu". 2 dana mini-fest i žurkanje na Kameničkom. To ugasili sa nekom pričom "Mnogo drogiranje", uhapsili jedne godine 20,30 osoba što imali kod sebe marihuanu. Wow. Važi rodjače, istrebio si drogiranje i korišćenje trave tako što si pohapsio ljude negde u prirodi. Inače ti se po gradu ne drogiraju svaki dan.

Jedini objektivan problem je to što smo kotlina i zagadjen vazduh zna da se zaglavi da ne može da predjoe preko brda. Pogotovo zimi. Trosarina i Ledena stena ga najebu sa vazduhom, jer se tu vazduh zaglavi, nece preko brda.
Ali eto, i to... grad neka zabrani da ljudi pale gume i najgori ugalj. Kad smo bili klinci nije bio takav vazduh. Sad da ne pustis dete napolju na grudvanje. Januara, febraura, udahneš vazduh pozelene ti oči od kiselosti i ko zna čega već ne.

Edited by BattleBender
  • Like 3
Posted
20 minutes ago, Volter said:

1742736049-pokret.png

Pokret ološa, govnara, klimoglavaca, moralnih nakaza. Fuj.

Nešto mu je mali... mislim, taj pokret.

Ako je skupio njih desetak, od čega su ga uglavnom svi ranije podržali, onda se vidi iz aviona da samo reciklira sirovine sa deponije.

Posted

:classic_laugh:

Mislim, zajebavam se, al nema nazad, oni više ne mogu ni štandove da postave da im ljudi ne prilaze ai da ih policija ne brani.

Ladno sam promašila temu 😃😗

Posted

Ne znam sta mi bi, tek, gledala sam pola Pinkovog dnevnika veceras i, iskreno, doslo mi je da momentalno zgrabim pasos i prvim avionom zbrisem odavde. Zato sto me je preplavio strah gori od iceg sto sam u poslednjih 30 godina dozivela. Oni nas mrze strasno, oni tako monstruozno lazu, spinuju, montiraju, da sam se prepala, cudo da me ovo SNS ovci u mojoj zgradi jos nisu lincovali. Ozbiljno, nisam imala pojma koliko je monstruozna ta propaganda jer ne pamtim kad sam se poslednji put zadrzala na tom kanalu. Dakle, ljudi, ako nas ove pobesnele hijene stignu, od nas nece ostati ni koske. Bukvalno, ili da pobedimo rezim av, ili nas nema. 

• Like 2
  • Love 2
  • Ruke su vam krvave! 10
Posted

Да искористим прилику о помињању  белих листића на теми о студентима, занима ме какав је био живот у Србији од рецимо 2006. до 2012. и доласка мафије. Шта је то што се толико замера "жутима", какав је био Тадић тачно, јако се живело? Тај период се поклапа са мојим факсом, где сам био одсечен од стварног живота и када сам почео да радим и да видим шта је прави живот. Шта је то што је довело до белих листића?

Posted (edited)
56 minutes ago, Pletilja said:

Ne znam sta mi bi, tek, gledala sam pola Pinkovog dnevnika veceras i, iskreno, doslo mi je da momentalno zgrabim pasos i prvim avionom zbrisem odavde. Zato sto me je preplavio strah gori od iceg sto sam u poslednjih 30 godina dozivela. Oni nas mrze strasno, oni tako monstruozno lazu, spinuju, montiraju, da sam se prepala, cudo da me ovo SNS ovci u mojoj zgradi jos nisu lincovali. Ozbiljno, nisam imala pojma koliko je monstruozna ta propaganda jer ne pamtim kad sam se poslednji put zadrzala na tom kanalu. Dakle, ljudi, ako nas ove pobesnele hijene stignu, od nas nece ostati ni koske. Bukvalno, ili da pobedimo rezim av, ili nas nema. 

Nikad sebi ne dozvoljavam taj luksuz gledanja pinka, uzasan osecaj uznemirenosti imam cim vidim to na tv.

Edited by Nikola
  • Like 2
Posted (edited)
42 minutes ago, u pokušaju said:

Шта је то што је довело до белих листића?

Generalno, do onoga što se desilo 2012, dovela je ekonomska kriza, rebrendiranje radikala u "prihvatljivije" naprednjake (za šta je i sam Tadić kriv) i bahatost dela žute ekipe koja je ionako kasnije završila u sns-u.

Ja sam tada bio beli listić, pa ti mogu ispričati svoje razmišljanje. Glasao sam na svakim izborima otkad sam imao pravo glasa, a 2008. sam glasao za DS kao za manje zlo, da radikali, koji su tada već bili u naletu kao glavna opoziciona i na neki način antisistemska opcija, ne bi preuzeli vlast.

Bahatost žutih nije bila ni prineti ovome danas, ovi su izbrisali kod sebe svaki pojam sramote, ali je u to vreme meni izgledala strašno. Ne sećam se tačno koji događaj je to izazvao, ali u jednom trenutku rekao sam sebi "ako na sledećim izborima pomisliš da ponovo za ove glasaš da ne bi došao neko gori, nemoj".

Beli listići su se pojavili kao ideja za način "da kaznimo ove a da ipak ne glasamo za one druge" i ja sam se nažalost primio na to. I pored toga sam navijao za to da Toma i naprednjaci ne pobede, ali sam nezaokruživanjem lažno umirio svoju savest. Sećam se da sam, i dok sam bio iza paravana sa listićem ispred sebe, razmišljao da li da ipak zaokružim Tadića i DS, i kako sam pomislio "seti se šta si obećao sebi".

41 minutes ago, u pokušaju said:

какав је био Тадић тачно

Njegov dolazak na čelo DS-a je u prvi mah podigao tu stranku. On se "odrekao" ekipe koja je bila vezana za neke afere u prethodnom periodu (npr. čuvena afera Bodrum), na unutrašnjem planu je pokušao da vodi neku "mir mir mir niko nije kriv" politiku nacionalnog pomirenja, a na spoljašnjem "četiri stuba spoljne politike, dobri smo sa svima" politiku (situacija u svetu je tada bila znatno drugačija od sadašnje i to je delovalo razumnije nego danas), što mu je donelo deo desnije orijentisanih glasača i dovelo do najboljih rezultata demokrata u njihovoj istoriji. Centristička politika u suštini. Međutim, ti dodatni glasači uzeti su mahom od DSS-a, a ne iz nepopravljivog radikalskog biračkog tela. Na kraju se desilo to da se deo biračkog tela koje je tradicionalno bilo naklonjeno DS-u razočarao u tu politiku, a da je deo "umerenih nacionalista" otišao naprednjacima ("nema Šešelja, biće to ipak ok"), pa je taj prodor u desno biračko telo na kraju ispao nedovoljan da nadoknadi gubitak sopstvenog.

Edited by Smrtokapa
dopuna
  • Like 7
  • Thanks 1
Posted
1 hour ago, Smrtokapa said:

ali sam nezaokruživanjem lažno umirio svoju savest.

sve isto, u fazonu ako ispadne sranje bar nije bila moja krivica jer ja nisam glasao za njih 

ako pogledamo realno, dosli su na vlast jer su bili poslednja neprobana opcija i kao takvi dosli bi na vlast u nekom trenutku sigurno

ovako cemo ih se bar resiti ranije nego da su dosli 4 ili 8 godina kasnije, eto utehe niotkuda :classic_biggrin:

• Like 1
Posted
1 hour ago, Smrtokapa said:

Generalno, do onoga što se desilo 2012, dovela je ekonomska kriza, rebrendiranje radikala u "prihvatljivije" naprednjake (za šta je i sam Tadić kriv) i bahatost dela žute ekipe koja je ionako kasnije završila u sns-u.

Ja sam tada bio beli listić, pa ti mogu ispričati svoje razmišljanje. Glasao sam na svakim izborima otkad sam imao pravo glasa, a 2008. sam glasao za DS kao za manje zlo, da radikali, koji su tada već bili u naletu kao glavna opoziciona i na neki način antisistemska opcija, ne bi preuzeli vlast.

Bahatost žutih nije bila ni prineti ovome danas, ovi su izbrisali kod sebe svaki pojam sramote, ali je u to vreme meni izgledala strašno. Ne sećam se tačno koji događaj je to izazvao, ali u jednom trenutku rekao sam sebi "ako na sledećim izborima pomisliš da ponovo za ove glasaš da ne bi došao neko gori, nemoj".

У ком смислу бахатост жутих?