Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

Jeste bljutavo ali sam izdržao, gledao i slušao. Ništa nije rekao, kao sve pristaje, sve zahteve ispunio, ne zna zsšto nisu odmah objavljena sva dokumenta.

Zahteva hitnu i sveobuhvatnu rekonstrukciju vlade. 

I tako, ja pa ja.

Čim sam ga video za tablom i neke brojke u stavu učenika na društvenom smeru koji odgovara hemiju, ne mogoh dalje.

1 minute ago, Div said:

Jeste bljutavo ali sam izdržao, gledao i slušao. Ništa nije rekao, kao sve pristaje, sve zahteve ispunio, ne zna zsšto nisu odmah objavljena sva dokumenta.

Zahteva hitnu i sveobuhvatnu rekonstrukciju vlade. 

I tako, ja pa ja.

Sve ovo što nije nadležan😁

• Like 1

12 minutes ago, DJ_Vasa said:

Je l' se mnogo nasrao? Pretpostavljam da nije rekao ništa bitno, inače bise o tome već pisalo na forumu.

Nije da sam lenj da pogledam TV, ali zaista nemam živaca da slušam budale, pa zato pitam.

9 minutes ago, mare80 said:

Šta serenda?

Ja samo bacih pogled na tv da vidim kako peni ...Deluje smireno, mora da zadnjih par dana žvaće bromiće ko tic-tac bombone ...

Jaca gnev vecinske Srbije, svi zahtevi ispunjeni, ne znam kako cemo da podnesemo taj finansijski udar od dodatnih 12 milijardi za prosvetu, dodjite kod mene da se dogovaramo ili me pozovite da igramo sah, smenicemo 50 posto ministara, rejting nam je jos veci, 48 posto, trazite izbore ako smete, hoce da otcepe Vojvodinu, antisrbi..

Sve u svemu nista, poziva na dogovor  jer se sasrao onih koje nije uspeo da slomi batinanjem i potkupljivanjem.

Repriza, nije nova epizoda.

Edited by Cavani
  • Like 2

2 minutes ago, Cavani said:

Jaca gnev vecinske Srbije, svi zahtevi ispunjeni, ne znam kako cemo da podnesemo taj finansijski udar od dodatnih 12 milijardi za prosvetu, dodjite kod mene da se dogovaramo ili me pozovite da igramo sah, smenicemo 50 posto ministara, rejting nam je jos veci, 48 posto, trazite izbore ako smete, hoce da otcepe Vojvodinu, antisrbi..

Sve u svemu nista, poziva na dogovor  jer se sasrao onih koje nije uspeo da slomi batinanjem i potkupljivanjem.

Repriza, nije nova epizoda.

Hvala. Dakle, desilo se očekivano: još jedan izliv fekalija.

• Like 2

Ovo sada se neće rešavati na izborima. Zapamtite, ko iz opozicije pristane na izbore ili započne da se ponaša u tom smeru, taj je izdajnik. U ovom političkom trenutku, sa ovakvom konstelacijom snaga, istraživanjima itd. Bukvalno scena iz Kuma 1, kada Marlon Brando crta veliku strategiju za Alfreda Paćina.

• Like 9
  • Thanks 2

2 minutes ago, Pletilja said:

Nista ni on ni oni fikusi oko njega nisu shvatili. 

"Ja cu da vodim politiku..." a plenum?

Idemo dalje.

Ja verujem da su veoma dobro shvatili, ali da se namerno prave ludi. Kada bi se ta dokumentacija nekim čudom stvorila, mislim da bi im bukvalno pozlilo.

Najnovija informacija koju sam cuo veceras je da je rekonstrukcija nadstresnice i cele stanice radjena bez tendera, a pozvali su se na neki medjudrzavni ugovor iz 2009 koji je potpisao jos M. Dinkic. Dakle nisu se ni potrudili da pro forme barem odrze taj javni poziv, vec direktno odma na burazersko-kumovsku raspodelu.

Tragikomedija.

• Like 1

26 minutes ago, Bul-Kathos said:

Ovo sada se neće rešavati na izborima. Zapamtite, ko iz opozicije pristane na izbore ili započne da se ponaša u tom smeru, taj je izdajnik. U ovom političkom trenutku, sa ovakvom konstelacijom snaga, istraživanjima itd. Bukvalno scena iz Kuma 1, kada Marlon Brando crta veliku strategiju za Alfreda Paćina.

Nikakvi izbori bez uslova. Danas se inače oglasio ZLF 

https://www.danas.rs/vesti/politika/zlf-izbori/

Drago mi je da su napustili to telo jer su ispali smešni u njemu, samo su dali legitimitet izborima od letos a nisu dobili ništa od dogovorenog. Ostaje problem što pored studenata opozicija ne može ama baš ništa sada da uradi da i ona malo profitira na svemu ovome. Čak i kada urade nešto AV preko medija to odma iskoristi da skrene temu na par dana. Za sada je najbolje da ćute i dolaze na proteste kao građani i da ovaj pritisak koji studenti rade bude sve veći što se tiče ovih ambicioznijih hapeninga studenata. A kada je onaj standardan dan sa blokadama 15 minuta tada mogu i oni da probaju nešto da blokiraju.

U skupštinu treba da idu ali da je blokiraju a ne da učestvuju u radu iste. Dakle izađu tamo sa krvavim rukama i pištaljkama i ne daju im da rade ništa. Mogu na konferenciji da kažu da kada režim ispuni uslove neka onda raspisuju zasedanja skupštine do tada "generalni štrajk"

Inače primetno je da se sada znatno manje prostora daje opoziciji čak i na N1 i Nova S, što je sada ok, treba studente pogurati jer ih režimski mediji ignorišu.

• Like 2

5 minutes ago, Klotzen said:

Nikakvi izbori bez uslova. Danas se inače oglasio ZLF 

https://www.danas.rs/vesti/politika/zlf-izbori/

Drago mi je da su napustili to telo jer su ispali smešni u njemu, samo su dali legitimitet izborima od letos a nisu dobili ništa od dogovorenog. Ostaje problem što pored studenata opozicija ne može ama baš ništa sada da uradi da i ona malo profitira na svemu ovome. Čak i kada urade nešto AV preko medija to odma iskoristi da skrene temu na par dana. Za sada je najbolje da ćute i dolaze na proteste kao građani i da ovaj pritisak koji studenti rade bude sve veći što se tiče ovih ambicioznijih hapeninga studenata. A kada je onaj standardan dan sa blokadama 15 minuta tada mogu i oni da probaju nešto da blokiraju.

U skupštinu treba da idu ali da je blokiraju a ne da učestvuju u radu iste. Dakle izađu tamo sa krvavim rukama i pištaljkama i ne daju im da rade ništa. Mogu na konferenciji da kažu da kada režim ispuni uslove neka onda raspisuju zasedanja skupštine do tada "generalni štrajk"

Inače primetno je da se sada znatno manje prostora daje opoziciji čak i na N1 i Nova S, što je sada ok, treba studente pogurati jer ih režimski mediji ignorišu.

Ajoj kako ne moze nista opozicija da uradi?

Moze da uradi ono st je osnovni posao svakom udruzenju koje se bavi politikom.

Put pod noge i na teren. Obilazi svaku kucu i objasni sta studenti traze. Ne trazi posrsku za sebe nego za studente. Objasni ljudima kako se moze pomoci deci. 
Strani ambasadori, strane NVO, valjda imaju neke veze sa stranim politicarima, pricaj, ubedjuj, objasnjavaj, izvalaci informacije i obradjuj ih za bolje sledece korake..

Milion stvari , ali da nisu oni u centru zbivanja i pod medijskim reflektorima.

Ali jebigica, treba da se radi, nije toliko vidljivo na televiziji  i nema kapucina u krugu dvojke sto Vucko kaze.

• Like 3

2 hours ago, Beonegro said:

Ščito ti bibliju i, ukoliko jesi, nebilibi bio  toliko dobar da nam in a nutshell kaeš štae suštinska ideja hrišćanstva?

On 12/13/2024 at 8:53 PM, robespierre said:

Prilično sam siguran da ima predmet koji se bavi istorijom filozofije gde uče barem do dvadesetog veka i Ničea, tako da sam siguran da rade i Tomu Akvinskog.

Toma Akvinski je prvenstveno bitan za zapadno hrišćanstvo jer je prilagodio Aristotelovu (za koga Evropljani nisu znali sve dok u 13. veku nije preveden sa arapskog) filozofiju judeohrišćanstvu. 

Za istočno hrišćanstvo je mnogo značajniji Sveti Avgustin koji je uzeo i celu Platonovu filozofiju i kompletnu terminologiju prilagodio hrišćanskoj doktrini. 

Tu je i najveća razlika izmedju pravoslavlja i katolicizma, jer se Aristotel u dobrim delom tih za doživljaj apsoluta najbitnijih stvari nije slagao sa Platonom. Aristotel apsolut zove kinoúmenon kineî odnosno nepokretni pokretač. Platonov apsolut (čitaj bog) je neinvolviran i nezainteresovan za ljudska dešavanja. 

Avgustin ima problem da pomiri Platonovog boga sa hrišćanskim bogom u pogledu opravdanja egzistencije (ljudska egzistencija je dobra (Platon bi rekao korisna) za boga ali zašto je korisna za čoveka) i Avramove spremnosti da žrtvuje Isaka (ukratko, bog obeća Avramu da će imati dete sa suprugom kada su oboje već u dubokoj starosti, rodi se Isak, bog zahteva od Avrama da ga žrtvuje i u trenutku kad Avram vadi nož andjeo spašava Isaka) čemu i piše u kapitalnom delu Ispovesti

Priča se nastavlja u 16. veku kada Dekart hipertrofiše Aristotelovo vidjenje boga u večno superintaligentno biće i praktično raskida sa hrišćanstvom koje se zasniva na iracionalnom idealu (ljubavi i spremnosti na žrtvu). Kao odgovor se javlja Paskal koji na listu papira zapisuje, citiram:

Bog filozofa* nije bog Avrama, Isaka i Jakova. 

*Bog nauke, objektivne istine.

Taj papir će nositi uvek sa sobom zašiven u svoju odeću (!).  

Pomirenje hriśćanske dogme sa žrtvovanjem Isaka dolazi tek sa Kjerkegorom i Dostojevskim. Kjerkegor u Strahu i drhtanju u delu koji se bavi žrtvovanjem Isaka tvrdi da (tvrdi svašta nešto, o čemu bih mogao da napišem ceo jedan post, jer je to jedna od najlepših i najznačajnijih knjiga zapadne filozofije, baza za filozofiju egzistencijalizma), parafraziram:

Istina je subjektivna. Zapravo, on rangira istinu u tri nivoa, najniži nivo je subjektivna ignornatnost, iznad je filozofoska istina = objektivnost, i najvišu vrednost dodeljuje subjektivnosti bezuslovne posvećenosti idealu jer to jedino čoveku daje smisao, a čovek je biće definisano smislom (a ne razumom, Dekartovim cogitom).

Dakle, po Kjerkegoru, kad otac Isak potegne nož na sina Avrama, Bog, a ne Isak, suspenduje zakone morala Isakovom uverenošću da je bog ljubav i da neće dozvoliti smrt. Kjerkegor piše, citiram:

Ja sam ubedjen da je Bog ljubav. Ta misao za mene ima primordijalno lirsko znaćenje. Kada mi se javi ja sam neizmerno srećan, kada je odsutna žudim za njom intenzivnije nego što ljubavnik žudi za objektom svoje ljubavi. 

Ali onda kaže:

Ali ja ne verujem. Tu hrabrost ja ne posedujem.

Po Kjerkegoru taj ideal uopšte ne mora biti bog, on samo dodeljuje višu vrednost takvoj posvećenosti ka nečemu večnom i nepromenljivom. 

Za kraj, mojih pet centi, da li je teologija nauka nisam siguran, ali ljudima može dati smisao i zato treba da postoji, za one koji imaju hrabrost. I to kažem sa pozicije nekog ko nije vernik.

Kjerkegor bi rekao da teologija nije nauka i da nikada ne treba da bude, je nauka je stvar nižeg ranga s obzirom na stvari o kojima teologija govori. 🙂

Izvinjavam se na pravopisnim greškama, pišem sa telefona. 

Ja kao nehrišćanin bih voleo da ti meni in a nuthsell objasniš kako su Paskal, Dekart, Lajbnic, Spinoza, Kant, Kjerkegor itd. ipak pronalazili neki smisao u tom hrišćanstvu ako je toliko loše kao što ti kažeš. 

4 minutes ago, robespierre said:

Ja kao nehrišćanin bih voleo da ti meni in a nuthsell objasniš kako su Paskal, Dekart, Lajbnic, Spinoza, Kant, Kjerkegor itd. ipak pronalazili neki smisao u tom hrišćanstvu ako je toliko loše kao što ti kažeš. 

Isto kao što ja pronalazim smisao u KK Partizan iako sam potpuno svjestan je u pitanju državni projekat pod patronatom random radikalskog uruk-haia. Prosto ne postoji stoprocentno ispravno čeljade, niti takva pojava može da opstane u društvu. 

Edited by Beonegro

1 minute ago, Beonegro said:

Isto kao što ja pronalazim smisao u KK Partizan iako sam potpuno svjestan je u pitanju državni projekat pod patronatom random radikalskog uruk-haia. Prosto ne postoji do kraja ispravno čeljade, niti takva pojava može da opstane u društvu. 

Ipak ću biti slobodan da dodelim za nijansu veću vrednost Paskalovim Mislima u odnosu na umotvorine grobarskog romantizma. 

• Like 1

4 minutes ago, robespierre said:

Ipak ću biti slobodan da dodelim za nijansu veću vrednost Paskalovim Mislima u odnosu na umotvorine grobarskog romantizma. 

Naravno, pa između mene i bilo koga od imenovanih razlika je približno kao razlika u kapacitetu KKP i kapacitetu crkve (na prvo mjesto moramo staviti katoličku crkvu) da ljude indoktrinira, izvede ih iz domena racionalnog i onda zloupotrijebi. 

Edited by Beonegro

2 minutes ago, Beonegro said:

Naravno, pa između mene i bilo koga od imenovanih razlika je približno kao razlika u kapacitetu KKP i kapacitetu crkve (na prvo mjesto moramo staviti katoličku crkvu) da ljude indoktrinira, izvede ih iz domena racionalnog i onda zloupotrijebi. 

Počeo si priču sa Biblijom a sad si se vešto prešaltao na crkvu. Pa da je crkva loša shvatili su još hrišćanski gnostici u tamo nekom drugom-trećem veku, to zaista nije nikakvo otkrovenje (xexe). Kako kaže Šopenhauer, hrišćanstvo ljudima govori vanvremenske istine, ali s obzirom da su ljudi uglavnom glupi te istine ne mogu da shvate nego nažalost moraju da im se uviju u laži. 

10 hours ago, srlepajce said:

Ako me secanje sluzi vlasnik firme Starting je onaj krelac koji se smejao dok se cistio teren i izvlacile zrtve 

Gemmax ...

Inače je prilična misterija medju nama gradjevincima ko stoji iza Startinga, neko iz vrha vlasti sigurno,sada ko konkretno ne zna se ...

• Thanks 2

1 minute ago, robespierre said:

Počeo si priču sa Biblijom a sad si se vešto prešaltao na crkvu. Pa da je crkva loša shvatili su još hrišćanski gnostici u tamo nekom drugom-trećem veku, to zaista nije nikakvo otkrovenje (xexe). Kako kaže Šopenhauer, hrišćanstvo ljudima govori vanvremenske istine, ali s obzirom da su ljudi uglavnom glupi te istine ne mogu da shvate nego nažalost moraju da im se uviju u laži. 

I jedno i drugo, i dogma i organizacija. Što se dogme (biblije) tiče, kome nakon čitanja nije sve potpuno jasno, nema svrhe ni da mu ja dalje objašnjavam.