vilhelmina Posted 13 hours ago Share Posted 13 hours ago (edited) Jos malo oko ”generacijskig jaza”, o kom se na ovaj ili onaj nacin prica na svakoj od poslednjih desetak strana. Zaboravlja se koja je opoziciona stranka tada bila najbrojnija. Nije ni DS ni DSS, nego SPO. Oni su bili najglasniji u protestima 96/97. Posebno su u manjim sredinama ”drzali banku”, bez njih bi bila nezamisliva koalicija Zajedno. Nakon formiranja DOSa nisu preletali u druge stranke, bili su ljuti na sve i svakog, osecali se izdano i vremenom nestali iz politike. Mnogima od njih je danas Vucic po volji, ili ga bar ne mrze kao sto su Milosevica. Tu se moze naci i objasnjenje za ljude koji su danas 50+ i pricaju kako su zdusno rusili Slobu, ali ne podrzavaju ovo sto studenti danas rade. Ne lazu, i to sto su onog rusili, a ovaj im ne smeta, ne znaci da su menjali stavove, naprotiv. Ali radi se o stvarno velikom broju glasaca te stranke koji su i dan-danas kivni na sve, i ne pronalaze se ni u jednoj od danasnjih politickih opcija u Srbiji. Razumem da mladima koji i ne pamte SPO ova moja prica ne pije vodu, ali ja sam uverena da to objasnjava ovako iracionalno ponasanje dela generacija izmedju 50 i 70 godina. Edited 13 hours ago by vilhelmina 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
deez nuts. Posted 13 hours ago Share Posted 13 hours ago 23 minutes ago, DJ_Vasa said: A zbog čega je sada obustava tri dana? Da li je fora u tome da stalno donosite nove odluke kako bi sud mogao da se slika sa ovakvim presudama? Ne znam tacno Statut, davno bese kad sam ga citao, ali mozda upravni odbor moze donese odluku o obustavi od 3 dana maks, a on moze i elektronski da se odrzi. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted 13 hours ago Share Posted 13 hours ago 5 minutes ago, vilhelmina said: Jos malo oko ”generacijskig jaza”, o kom se na ovaj ili onaj nacin prica na svakoj od poslednjih desetak strana. Zaboravlja se koja je opoziciona stranka tada bila najbrojnija. Nije ni DS ni DSS, nego SPO. Oni su bili najglasniji u protestima 96/97. Posebno su u manjim sredinama ”drzali banku”, bez njih bi bila nezamisliva koalicija Zajedno. Nakon formiranja DOSa nisu preletali u druge stranke, bili su ljuti na sve i svakog, osecali se izdano i vremenom nestali iz politike. Mnogima od njih je danas Vucic po volji, ili ga bar ne mrze kao sto su Milosevica. Tu se moze naci i objasnjenje za ljude koji su danas 50+ i pricaju kako su zdusno rusili Slobu, ali ne podrzavaju ovo sto studenti danas rade. Ne kazu, i to sto su onog rusili, a ovaj im ne smeta, ne znaci da su menjali stavove, naprotiv. Ali radi se o stvarno velikom broju glasaca te stranke koji su i dan-danas kivni na sve, i ne pronalaze se ni u jednoj od danasnjih politickih opcija u Srbiji. Razumem da mladima koji i ne pamte SPO ova moja prica ne pije vodu, ali ja sam uverena da to objasnjava ovako iracionalno ponasanje dela generacija izmedju 50 i 70 godina. Upravo tako. Verovatno najjača opoziciona stranka početkom 90-ih bio je SPO. SPO je okupljao razne ali većina je bila okupljena oko tri osnovna cilja: Rušenje "komunizma" (koji je već propao) Rehabilitacija četnika i Draže Mihajlovića ("ravna gora pobediti mora") Velika Srbija Bilo je tu i normalnih i građanski orijentisanih i članova i glasača ali većina su bili istinski zainteresovani samo za ovo gore. Da bio je tu i monarhistički element. Dok sam Vuk nije odavao utisak rusofila, njegovi glasači su uglavnom bili rusofili. Ta ekipa je danas bliža AV i/ili "patriotskoj desnici" nego bilo kakvoj građanskoj opoziciji. Oni jesu iskreno bili protiv Slobodana Miloševića, ali niko od njih nije bio zaista protiv njegove politike podrške Radovanu Karadžić i Ratku Mladiću. SPO je, uostalom, organizovao dobrovoljce za rat u Hrvatskoj i Bosni. Ti ljudi nisu promenili svoje stavove, naprotiv zadržali su ih, jedino što oni AV vide kao nekog ko upravo zastupa njihove stavove. Nisu oni "otupeli" oni su bili sledbenici populističko-nacionalističke-jak vođa ideologije i 90-ih. Jedino nisu želeli da taj "jak vođa" bude "komunista" Slobodan Milošević. Istina dosta takvih je bilo u DS (setimo se ko je uneo Nedićevu sliku u vladu Srbije) i verovatno su svi sada u SNS. Na starom forumu smo imali diskusiju o tome kakva je bila struktura glasača 1990-ih i ja sam zastupao tezu da su i onda većina bili nacionalističko-populistička-čvrstorukaška ekipa i da je glavna podela bila oko toga da je Slobodan Milošević "komunista". To je i bio razlog zašto je 2000 kao kandidat postavljen Vojislav Koštunica. Da je bio kandidat bilo ko iz "građanske opozicije" Slobodan Milošević bi dobio izbore u prvom krugu. Evo pitanje za forumaše koji su imali pravo glasa 90-ih: koliko je od vas glasalo za Ivana Đurića? 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 12 hours ago Share Posted 12 hours ago Ne znam da li je nekome promakla vest da se danas neki veseljak provozao po pisti beogradskog aerodroma: Vozio automobil po aerodromskoj pisti, Direktorat najavljuje najoštrije kazne Ne znam da li je novinar mislio na poletno-sletnu stazu (ono gde avioni poleću i sleću) ili na ostale površine, ali kako god okrenemo, to baš i nije zgodno. Pre nekoliko dana se neka žena provukla do aviona, danas ovaj uleteo u prostor koji baš i nije gradski park, pa se postavlja pitanje bezbednosti. Sreća da se ovo nije desilo u nekoj politički bitnoj državi, inače bi teroristi stajali u redu da se zapljunu. Najveći biser koji nije dat u ovoj verziji vesti jeste da su 'nestašnog' vozača jurili sve do granice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edinburgh Posted 12 hours ago Share Posted 12 hours ago (edited) 9 hours ago, Beonegro said: Ah da, dobro staro uvlačenje u blato ličnog sukoba 😂 Govorim o ljudima koji žive u Srbiji i okruženju i koji su, for all practical purposes, internet mogli da počnu da konzumiraju krajem devedesetih, kad su imali 30 i više godina, a to je, slagao se ti sa mnom ili ne u pogledu mojih zaključaka, definicija non-native internet korisnika. Svako ko je odrastao uz Galaksiju i ZX Spectrum je IT guru za bilo koga ko tada jos nije bio rodjen. To je jednostavno neoboriva cinjenica. Zasto - to je tada bila avangarda, a danas je mainstream. Edited 12 hours ago by Edinburgh 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted 12 hours ago Share Posted 12 hours ago 18 minutes ago, DJ_Vasa said: Ne znam da li je nekome promakla vest da se danas neki veseljak provozao po pisti beogradskog aerodroma: Vozio automobil po aerodromskoj pisti, Direktorat najavljuje najoštrije kazne Ne znam da li je novinar mislio na poletno-sletnu stazu (ono gde avioni poleću i sleću) ili na ostale površine, ali kako god okrenemo, to baš i nije zgodno. Pre nekoliko dana se neka žena provukla do aviona, danas ovaj uleteo u prostor koji baš i nije gradski park, pa se postavlja pitanje bezbednosti. Sreća da se ovo nije desilo u nekoj politički bitnoj državi, inače bi teroristi stajali u redu da se zapljunu. Najveći biser koji nije dat u ovoj verziji vesti jeste da su 'nestašnog' vozača jurili sve do granice. Ne znam kakve ovo veze ima sa populijem, aerodrom je u koncesiji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonke Posted 12 hours ago Share Posted 12 hours ago 9 hours ago, DameTime said: Čuveno ja sam preživela i Tita i Miloševića i demokrate... A kad sam je pozvala posle protesta ispred RTS-a, kaže ona jel to hoćete da ponovo dovedete Đilasa na vlast hehe. Pa što joj ne kažeš da stvarno hoćeš da dovedeš Đilasa na vlast. Da vidiš šta će da ti kaže. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonke Posted 12 hours ago Share Posted 12 hours ago 9 hours ago, Chaos Is Me said: nekako je popušio priču da smo mi stvarno u nekom privrednom progresu, uvek me pita šta meni fali jer imam dobar posao, često putujem, kupio sam stan i auto itd Pa pre nego što je sm sjebao sve što je mogao i tvoj ćale je mogao to isto što i ti a plus nije morao da vadi vizu kao što je moralo od 1990-2010. Šta na to kaže? BTW, ja sam nekim takvim (nisu mi rod a nemam žive roditelje) rekao da sve što sam stekao imam uprkos državi Srbiji i raznim hohštaplerima na vlasti u poslednjih nekoliko decenija a ne zahvaljujući vlastima. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 12 hours ago Share Posted 12 hours ago 7 minutes ago, Helena said: Ne znam kakve ovo veze ima sa populijem, aerodrom je u koncesiji. U vezi je kao i spominjanje incidenta kada se wannabe Lara Croft provuka do aviona. Aerodrom čuvaju policija i privatno obezbeđenje (= SNS firma), a ovo što se desilo je teška svinjarija. Ako dodamo da je policija jurila nekog mamlaza sve do basanske granice, onda je još vidljivije koliko je sistem šupalj, ili bolje rečeno, da ne postoji. I ovo je jedna posledica korupcije, a bolje da ne govorimo o tome šta bi se desilo da se isprečio na put nekom avionu ili da je u gepeku imao eksploziv. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonke Posted 12 hours ago Share Posted 12 hours ago 8 hours ago, freethrow said: demokrate su mu pobile porodicu 2000tih sporije mi radi mozak ovih da ali ovo baš nisam razumeo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciao Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago (edited) 1 hour ago, tomas.hokenberi said: Evo pitanje za forumaše koji su imali pravo glasa 90-ih: koliko je od vas glasalo za Ivana Đurića? Ja ! Sve mi je bilo ok sta je pricao a plus je bio lep ko lutka upoznah ga jednom prilikom u Parizu (davno bese) Edited 11 hours ago by ciao Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago 1 hour ago, tomas.hokenberi said: Evo pitanje za forumaše koji su imali pravo glasa 90-ih: koliko je od vas glasalo za Ivana Đurića? Moja majka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edinburgh Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago 8 hours ago, McLeod said: Oni koji su skidali Milosevica, a sada su za Vucica su ili prodani ili su bili protiv Milosevica ni jer je ratove vodio, nego jer je ratove izgubio i jer nisu imali leba da jedu, a sad su u fazonu cuti nije toliko lose. Znaci ako se nekome nije desila neka bolest pa mu mozak otisao, van dodatne grupe oportunista i kontrasa kojih ima, svi ostali su statisticka greska. Svi vi koji imate u porodici i znate ljude koji su rusili Slobu a sad su za Vucica, a nisu nijedna od navedenih grupa, prosto i jednostavno su ga rusili iz pogresnih razloga. Ja recimo znam neke ljude od sezdesetak godina koji voze kamion, njima je glavni argument za Vucica to sto mi imamo bolje puteve od Hrvata i sta oce vise ti Hrvati samo da ruse Srbiju i loze se na tu pricu, kao i neki primeri gore, znaci kolektivizam, rivalstvo i nacionalizam i to je dovoljno da glasaju za Vucica/apstiniraju. Kada se sve ovo procita, ne samo tvoj post nego i oni iznad, stice se utisak da zvalavi ima stvarnu vecinu. 😞 Ja ne znam gde ih nalazite - sve potencijalne budalaste komsije sam odavno izbacio iz svake eventualne komunikacije a bludnog dela familje sam se odrek'o i vise nikog takvog niti vidim niti cujem, bar ne alive. Medju prijateljima i kolegama nema takvih. I to onda nije tako lose, jeste da je malo VR, ali radi. Cak sta vise, ponekad se uzelim nekog njihovog da ga verbalno zgazim, ali ne pojavljuju se. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago 7 minutes ago, McLeod said: Moja majka. Moja takođe. (Ćale je bio za Vuka Draškovića i kupovao je Poglede - fascinantan par ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
srlepajce Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago Bila bi fora da ih docekaju kako dolikuje 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago 5 minutes ago, Smrtokapa said: Moja takođe. (Ćale je bio za Vuka Draškovića i kupovao je Poglede - fascinantan par ) Mislim da je cale u zivotu glasao dva puta - za Kostunicu i DOS. On je bio pionir svi su govna pokreta. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago Jbt, mislim da je i moja keva bila za Draškovića, pa je bio raskol u kući jer je baba bila za Zlobu. 😄 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago Taj raskol ne znam ko nije imao. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago 6 minutes ago, McLeod said: Mislim da je cale u zivotu glasao dva puta - za Kostunicu i DOS. On je bio pionir svi su govna pokreta. Moj se prešaltao na žute nakon što nas je zamalo izgazila rulja koja je pokušavala da se probije do novogodišnjih paketića za 1997. godinu koje su delili Vuk i Danica. Ja nemam traume od samih tih scena, ali imam od njegovog psovanja njih dvoje narednih mesec dana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago 15 minutes ago, srlepajce said: Bila bi fora da ih docekaju kako dolikuje Ili da inspekcija, kao što se desilo u Zrenjaninu, jednostavno otkači nalog ministarstva. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyber Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago Opa bato! Prstenovi na vodi se sire svakim adnom. Prosvetne inspektorke iz Zrenjanina odbile da izvrše vanredni nadzor, uputile pismo javnosti 8 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted 10 hours ago Share Posted 10 hours ago 1 hour ago, Edinburgh said: Kada se sve ovo procita, ne samo tvoj post nego i oni iznad, stice se utisak da zvalavi ima stvarnu vecinu. 😞 I 90-ih je Slobodan Milošević imao stvarnu većinu. On je krao gde je stigao iz istih razloga iz kojih to radi AV, da obezbedi većinu koja mu neće dati samo vlastm već apsolutnu vlast da radi šta hoće. Jedina stranka koja je uspevala da mu otima biračko telo je bio SRS. Ja sam ubeđen da sutra imamo potpuno fer i demokratske izbore sa nepristrasnim RTS (teško mi je da zamislim nepristrasane i objektivne pink, hepi i informer) da bi SNS svejedno bio stranka sa najviše glasova u Srbiji (u svim demografskim grupama). Možda ne bi imao apsolutnu većinu, ali bi vrlo lako moglo da se desi da formira vladu sa SPS i nacionslističko-desničarskim prilepcima. Uostalom izbori 2012 su bili prilično fer i medijski regularno pokriveni pa je predsedničke izbore dobio Tomislav Nikolić. Nažalost ja imam lošije mišljenje o građanima Srbije i njihovim realnim izborima nego oni forumaši koji misle da je dovoljno samo otvoriti medije i obezbediti regularnost izbora i da SNS garantovano pada. 6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted 10 hours ago Share Posted 10 hours ago 5 hours ago, woolgatherer said: u cemu je fora s profesorom cedomirom anticem, ucesnikom studentskih protesta 90ih, nekadasnjim clanom demokratske stranke i deklarativno protivnikom sadasnjeg rezima? zasto ovako strastveno botuje protiv studenata? O njegovim stavovima se nabolje može videti na sajtu njegovog "naprednog kluba": https://www.napredniklub.org/ Oni su takvi da je savršeno logično da on neće podržati zahteve studenata. U pitanju je još jedan salonski nacionalista i od takvih ne treba očekivati da će podržati studentske proteste. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago Ceo dan imam goste, puna kuća pa nečuh Jovu Bakića danas : Evo ko je propustio ovo je finiš 🙂 . Šteta što je onomad kada je pravio stranku itišao na u radikalnu levicu sa potpuno pogrešnim ljudima i potrošio se za par meseci. Ima on šlifa za dobre govore. Inače sam se skenjao kada sam video mali broj ljudi na ovom protestu na N1 ali sad videh snimke iz dronova da su i okolne ulice bile pune tako da svaka čast prosvetarima i ostalim koji su ih danas podržali. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago 56 minutes ago, tomas.hokenberi said: I 90-ih je Slobodan Milošević imao stvarnu većinu. On je krao gde je stigao iz istih razloga iz kojih to radi AV, da obezbedi većinu koja mu neće dati samo vlastm već apsolutnu vlast da radi šta hoće. Jedina stranka koja je uspevala da mu otima biračko telo je bio SRS. Ja sam ubeđen da sutra imamo potpuno fer i demokratske izbore sa nepristrasnim RTS (teško mi je da zamislim nepristrasane i objektivne pink, hepi i informer) da bi SNS svejedno bio stranka sa najviše glasova u Srbiji (u svim demografskim grupama). Možda ne bi imao apsolutnu većinu, ali bi vrlo lako moglo da se desi da formira vladu sa SPS i nacionslističko-desničarskim prilepcima. Uostalom izbori 2012 su bili prilično fer i medijski regularno pokriveni pa je predsedničke izbore dobio Tomislav Nikolić. Nažalost ja imam lošije mišljenje o građanima Srbije i njihovim realnim izborima nego oni forumaši koji misle da je dovoljno samo otvoriti medije i obezbediti regularnost izbora i da SNS garantovano pada. Ima i ona izreka o sirovinama za pitu, a čini se da važi po pitanju biračkog tela. Šteta što NATO nije postavio nekog upravnika kao Bosancima, ali sa malo većim ovlašćenjima. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts