Jump to content

BANKE U SRBIJI


Constantin

Recommended Posts

11 hours ago, Beonegro said:

Da, da, tu smo bili 👍

 

P.S. Moram da proučim za tu Barclay's karticu, daj link na PM ako te ne mrzi

Kolega ima tu karticu iz Nemacke, ti verovatno mozes pod istim uslovima da uzmes tu karticu u zemlji u kojoj zivis,

a to ti je s oprostenjem isti "moj" kao kad bi uzeo VISA karticu od recimo Bank of Santander. Jedino ( moje iskustvo)

ova Gold Mastercard ne uzima nikakve provizije za placanja ( pare nisam nikada podizala, ali kazu da se i tu nista ne placa

ako na automatu stoji znak za Mastercard). U linku ce stajati da moras u Nemackoj da zivis, da imas redovna primanja,

da imas referentni racun kome mogu jel da se obrate i tako. Isto sr... , drugo pakovanje.

Link to comment
Share on other sites

Kada idem za Evropu eure ili funte promenim  pre puta u Chase banci gde imam racun. Kurs je povoljniji nego u Evropi, a ne naplacjuju mi ni proviziju. Koristim uglavnom kartice za placanje Chase United Visa i City Master Business Select. Obe kartice ne naplacaju proviziju za konverziju valute, a i kurs koji obracunavaju je fer. Podizanje gotovine koristeci kreditne kartice je kao i pozajmica novca kod mafije. Ovdasnje banke naplacaju kamatu od 25%, plus razne penale za koriscenje ATM-a koji nije njihov, a kamata tece od dana kada si podigao gotovinu. Pre desetak godina mi je u Lisabonu zafalilo nekih 150 eura i da ne koristim debit kartincu na sumnjivom automatu, podignem sa kreditne kartice. Taj luksuz me je kostao nekih 25 eura za kamatu i troskove, nikada posle toga nisam ni pokusao da koristim. U Srbiji dinare najcesce dobijem od drugara koji me pokupi sa aerodroma. Ranije je dolar imao slabu prodju privatno , zadnjih godina primecujem da se prilicno rado prima.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 5/5/2024 at 9:16 PM, Eddard said:

 

Jesam, nije prvi put. Naravno, zavisi od banke do banke i od kartice do kartice. Recimo, ista banka moja Gold MC besplatno skidanje sa bankomata svuda u svetu, MC Classic moje supruge 4.99€ provizija. Naravno, Gold je skuplji godišnje, ali jbg, ima kojekakvih osiguranja, pa mi znači. Imam kartice comdirect banke takođe (Commerzbank direktna banka), tri različite kartice, na jednoj je besplatno podizanje gotovine samo u Nemačkoj, na drugoj svuda u svetu tri puta mesečno, na trećoj uvek ima provizija. Za Barclays sam siguran, nikakva provizija. Na POS terminalima nikad nisam imao proviziju, osim 1,7% za konverziju ako nije euro. To imaju manje više sve banke koje sam probao - Barclays nema ni to. A ne košta ništa. Lebtijebem, moraće još da mi plate za reklamu.

 

 


Cevapčići pored džamije (https://maps.app.goo.gl/tZmBirE18nkVDeyd8?g_st=ic) 😁? Mislim da nema boljih u Nemačkoj, a nema gde nisam bio, svuda jurim samo ćevape 😄. Ako je ta, onda da znaš, primaju Paypal odnedavno.

Ja imam MC gold preko Erste banke u Srbiji i preko nje imam na primer besplatno podizanje gotovine na svim bankomatima u Srbiji i besplatno podizanje gotovine na bankomatima članica Erste grupe u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Sloveniji. Pri plaćanju na POS terminalima u inostranstvu nema dodatnih naplata, a i kurs je poprilično dobar kada se radi konverzija RSD u EUR.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Banke su jedne od najidiotskijih kompanija koje postoje, ili barem najbezobraznijih. 

 

Da platim nesto u USD valuti karticom za koju je povezan racun i u dinarima i u EUR i u USD (i u jos nekim stranim valutama koje sam imao), a da na racunu imam dinare i nesto malo dolara i evra, procedura ide ovako:

 

Posto je racun u USD veci od toga koliko imam USD, najpre mi skinu USD (naravno posle se naplati jos i provizija). Onda mi skinu ono malo EUR, tako sto to cini mi se sam karticni sistem (mislim da je tada bila VISA) uradi konverziju EUR u USD (po losijem kursu nego sto je neki zvanicni), pa posto i to nije dovoljno onda mi se skidaju dinari, i to tako sto mi se ne konvertuju dinari u dolare, vec prvo u evre po kupovnom kursu, pa mi onda te evre VISA konvertuje u dolare po njihovom kursu...  

 

Tako nekako, ne drzite me za rec, kad sam pokusao da razumem izgubio sam volju za tim pa sam mozda nesto i promasio. 

 

Ako moram da placam u stranoj valuti, uglavnom to radim ili putem paypal-a (ako je nesto online) ili stranih kartica (Payoneer), inace gledam da u inostranstvu platim kesom ako je moguce. 

Link to comment
Share on other sites

Da li neko ima iskustva sa prebacivanjem malo veceg iznosa iz EU - par desetina hiljada (konkretno Nemacka) na racun u banci u Srbiji? Da li ima neki procenat do nekog iznosa, a preko toga fiksna provizija? Nikada to nisam radio, a deluje da ce mi trebati uskoro. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Tezej said:

Da li neko ima iskustva sa prebacivanjem malo veceg iznosa iz EU - par desetina hiljada (konkretno Nemacka) na racun u banci u Srbiji? Da li ima neki procenat do nekog iznosa, a preko toga fiksna provizija? Nikada to nisam radio, a deluje da ce mi trebati uskoro. 

Do 12.500 ne mora da se prijavljuje, a preko toga mora. Ja bih ( da sam na tvom mestu) napravila recimo 3 doznake, pa u roku

od tri radna dana jednu za drugom prebacivala. Znaci, tri puta po 12.499,00.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Za proviziju moras da pitas svoju banku jer se provizije razlikuju od banke do banke.

 

Primer doznake u USA ( to bi bilo verovatno isto kao i Srbija)

8000 evra doznaka u USA sa racuna Deutsche Bank. ukupna je provizija oko 39 evra, ali je zato recimo kod neke Targobanke

to isto 150 evra.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Selina said:

To je obicna prepaid zezalica, kome i zasto to treba?

Ja ga koristim besplatno, virtualna kartica i konverzija bez provizije sa ok tečajevima. 

Kupujem često iz Poljske i mnogo mi je jeftinije pretvoriti eure u zlote preko Revolta nego placati u eurima 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
1 hour ago, DJORDJE said:

Koji je nacin da iznesem vecu sumu novca iz zemlje? Nikada nisam to radio u ovom smeru, samo obrnuto.:classic_biggrin:

preko banke na drugu banku lako do 10k, preko toga mora dokumentacija. Preko 10k u kešu mora da se prijavi carini. Ima na sajtu carine tačno šta treba. 

 

U suštini, možeš preko banke na banku jedno 30 puta po 10k, u određenim vremenskim razmacima.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...