Drug Crni Posted Sunday at 06:39 PM Author Share Posted Sunday at 06:39 PM Ima već debelo preko pola godine otkako je @SteveFrancis#3na ovom topiku napisao neke od ponajboljih postova,posvećenih trima filmovima: Troji, Nebeskom kraljevstvu i Poslednjem samuraju. Napisao ih je sa idejom da pita: zbog čega su toliko potcenjeni od strane filmske kritike? Do danas mu niko ne udostoji odgovora,počevši od mene,što držim blamom za filmofile. Pa,evo,da skromno probam da napišem moja mišljenja.Troja Mislim da je problematika ocenji..potcenjivanja "Troje" slojevita. Pre svega,Troja kao film pati od slične ili iste boljke kao jedna tv serija koju manje-više pomno pratimo na forumu,a to je Rings of Power. Dakle,udaljavanje od canona,od originalnog izvora,od Homerove Ilijade. Tu msilim na neke događaje,njihov redosled,ali i na karakterizaciju pojedinih likova. Napravljene su određene izmene u odnosu na ep,bilo je odstupanja od njega i to je dočekano na nož kod kritike,ali i kod dela publike takođe. Drugo,postojali su problemi na relaciji reditelj-glumci. Višestruki. Koliko me sećanje služi,i deo glumaca nije bio najsrećniji nekim rediteljskim odlukama. Konačno,film su pratili neverovatno enormni problemi produkcije - izmeštanje setova sa prvobitnih lokacija na sasvim drugi kontinent,elementarne nepogode koje su pogodile snimanje,štrajkovi statista. Snimanje se veoma odužilo,a samim tim i značajno poskupilo troškove. Mislim da je sve to uticalo na lošiji prijem filma kod kritike koja ionako,poput izgladnele zveri,vreba i čeka plen da ga raskomada i proždre. U prvi plan su stavljene sve pobrojane negativnosti..one su stalno isticane na uštrb kvaliteta filma. Film je definitivno kvalitetan na više nivoa,ali o tome si sam najbolje pisao.Poslednji samuraj Ovde mislim da je problem bio u pogrešnoj interpretaciji filma (u očekivanju) i donekle u pogrešnom marketingu. Mislim da su ljudi očekivali neku bljuvotinu od američkog patriotizma,smeštenu u Japan nakon Meidži restoracije. Kao,eto,došao američki oficir da spašava samuraje i pokaže im "kako se to radi". Ustvari je bilo obrnuto. Lika kojeg igra Tom Cruise upravo od neizbežnog kraja spašava jedna žena kojoj je on ubio muža i jedan časni samuraj. On ništa ne nameće,ništa ne pokušava da promeni,već usvaja i prihvata njihov način života i njihov kod. I u sadejstvu sa samurajima,pokušava da ga održi u životu u društvu koje se modernizuje i menja. I glavni plakat filma je verovatno vodio na pogrešan zaključak...na njemu je Cruise u Yankee uniformi. Doduše,ovde ipak moram dodati da je film ponudio jednu romantizovanu verziju tog dela japanske istorije jer su se stvari odvijale bitno drugačije. Opet - to nije predmet ocene jer gledaoci i kritičari nisu istoričari. Oni ne treba da se bave autentičnošću priče,već ocenom samog filma takvog kakav nam je serviran.Nebesko kraljevstvo Jedan od onih filmova koje nisam pogledao pa ništa ne mogu ni da napišem. Ne znam koliko si i da li si zadovoljan ovim mojim odgovorima,ali moraćeš se zadovoljiti njima jer druge nemam da ponudim Kudos! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SteveFrancis#3 Posted Sunday at 06:54 PM Share Posted Sunday at 06:54 PM Nisam zavrsio taj serijal, ostalo je jos naslova, Aleksandar je trebalo da bude sledeci, pa bi dosao na red kasnije i Gladiator naravno itd, ali me rl odvukao malo, te nije bilo vremena. Nadam se da cu ubrzo nastaviti gde sam stao... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted Sunday at 09:42 PM Share Posted Sunday at 09:42 PM Šta je to kod Troje što je od kritike loše prihvaćeno, u pogledu izmene u odnosu na izvorni materijal? Ja ne vidim na koji način bi se tu mogla ostvariti vernost originalu, a da to i dalje rezonuje sa modernom filmskom publikom. Mislim na karakterizaciju likova, pre svega. (Da ne pominjem na šta bi ličilo kada bi Apolon navodio Parisovu strelu.) Meni je kod ovakvih ostvarenja upravo najzanimljivije da vidim na koji način će izvorni materijal biti izmenjen i prilagođen da bi se dobila filmska priča. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drug Crni Posted Sunday at 11:04 PM Author Share Posted Sunday at 11:04 PM Scenario je veoma proširio Trojanski rat,tj.samu opsadu Troje..U Ilijadi je to samo jedan deo epa. I u epu i u filmu,lik Ahila je veoma ponosan,ali u Ilijadi on je opsednut svojom čašću u smislu reputacije,dok je u filmu Ahil opsednut slavom. On pristaje da se pridruži grčkoj vojsci da bi za sebe prigrlio slavu i besmrtnost. To je najveća slabost filma - njegovi motivi i njegova dela u filmu nisu u saglasju,dok u Ilijadi jesu. To su otprilike najveći prigovori. Tako sam ih ja makar razumeo Link to comment Share on other sites More sharing options...
SteveFrancis#3 Posted Monday at 11:42 PM Share Posted Monday at 11:42 PM 23 hours ago, Drug Crni said: Scenario je veoma proširio Trojanski rat,tj.samu opsadu Troje..U Ilijadi je to samo jedan deo epa. I u epu i u filmu,lik Ahila je veoma ponosan,ali u Ilijadi on je opsednut svojom čašću u smislu reputacije,dok je u filmu Ahil opsednut slavom. On pristaje da se pridruži grčkoj vojsci da bi za sebe prigrlio slavu i besmrtnost. To je najveća slabost filma - njegovi motivi i njegova dela u filmu nisu u saglasju,dok u Ilijadi jesu. Svakako da se moze dosta raspravljati na temu Ahil(ej)ovog lika. Razlike u filmskoj verziji u odnosu na verziju iz epa su svakako prisutne. Medjutim, bold jednostavno ne stoji. Njegov lik je u filmu izveden krajnje konzistentno: - pocinjemo sa onom razmenom kada mu decko koga su poslali da ga dozove u bitku protiv Tesalaca(Tesalonjana) kaze da se nikad ne bi borio protiv tako ogromnog coveka kao sto je njegov protivnik, na sta mu on odgovara "that's why nobody will remember your name" i zatim je dobija za Agamemnona u 1v1 borbi nakon sto vidimo da vec postoji netrpeljivost izmedju njih; iz Nestorovog komentara u razgovoru s Agamemnonom vidimo da ovo nece biti prvi put da to cini iz cega se jasno cita da je zudnja za slavom i postizanjem besmrtnosti imena vrlo vatrena cim je i pored toga sto prezire kralja Arga jos uvek u redovima njegove vojske pristaje ipak nakon sto mu je Agamemnon prisrao na nagovor Nestora koji igra na kartu kako te tastine i slavoljublja, tako i njegove ljubavi i bolecivosti prema saborcima. Tu nam je vec prikazana i druga vazna crta njegove licnosti koja ce se kasnije ispoljavati pod Trojom - teznja, pa i svojevrstan osecaj duznosti da zastiti i spasi od pogibelji ljude koji su mu dragi i vazni ili oseca da su nemocni na neki nacin - nakon sto je pala odluka da se krene na Troju i Nestor ubedi Agamemnona da mora da proguta ponos i da privoli Ahila da podje u rat sa Mirmidoncima, poslat je Odisej da to ucini: on pokusava sa pricom o tome kako su Trojanci uvredili sve Grke kradjom Helene, pa kada vidi da je potpuno promasio fudbal skrece na spiku o tome kako ce svi najveci borci tog vremena biti tu, cika ga da se prica da je Hektor bolji i od svih Grka opet udarajuci na tastinu, sujetu i ponos i finisira sa konstatacijom da ovaj rat nikada nece biti zaboravljen, kao ni heroji koji se u njemu bore (i bio je u pravu sasvim, ocs mu jebem!) - potom sledi Ahilov razgovor sa majkom koja mu kaze da ako ode ime mu je besmrtno, ali zasigurno umire, a ako ostane sledi dugacak boring lajf - lagan izbor za njega, vidino ga odmah u sledecoj sceni na brodu koji plovi ka Troji - pre iskrcavanja na obalu, drzi govor svojim Mirmidoncima koji zavrsava sa "Do you know what's waiting beyond that beach - immortality! Take it, it's yours!" - sledi razgovor sa Hektorom u Apolonovom hramu gde se iz razmene opet vidi da ga pokrece upravo zudnja za besmrtnoscu "but our names will remain", gde odbija da se bori i ubije Hektora tu gde niko nece videti da se to desilo i da je to ucinio upravo on, zeli da svaki njegov postupak odjekuje u vecnost, da ljudi vide, da ostavi trajan i neizbrisiv utisak, da se prepricava unedogled - pojavljuje se Briseida gde vidimo prve znake da se fokus mozda lagano pomera i Agamemnonov postupak sa njom je opet istovremeno i atak na njegovu sujetu, ali i ubod u feels - tu se ponovo ispoljava onaj drugi aspekt; kasnije kada mu ona bude vracena ne odlucuje se da se vrati borbama, vec je prva ideja da se plovi nazad za Ftiju, sto osujecuju tek naredni tragicni dogadjaji - tu se vidi da je shift potpun i da je nasao nesto sto vrednuje malo vise od slave i vecnog imena - ne dozvoljava Patroklu da se bori, opet iz miksa ove dve vise puta pominjane crte - zeli da ga mole da se vrati na bojiste, a jednako tako nikako ne zeli ni da bude ugrozen zivot njegovog rodjaka - nakon sto Hektor ubije Patrokla, gnev zbog bola preuzima primat i konsumira sve ostalo, jedina ideja je osveta i sve drugo je zaboravljeno, savrseno nebitno; u tom pohodu se gubi sve dok ga Prijamova poseta ne resetuje, ali ga ona ne vraca na fabricka podesavanja (slava, slava i nista osim slave i besmrtnosti) vec na ona koja mu je Briseida malo editovala - zato se nadje medju ratnicima koji su sakriveni u konju: vidimo od prve scene i njegovog izlaska da je misija samo da nju nadje i usput ubija kako Trojance, tako i Grke koji nadiru nakon sto je otvorena kapija i ugrozavaju taj susret (usput postedjuje jednog Trojanca koji moli za milost rekavsi da ima zenu i dete - eto opet onog drugog aspekta jelte) - kada umire sa Briseidom u narucju kaze joj "you gave me peace in a lifetime of war". To je dakle kulminacija character growtha koji su scenarista/reditelj zamislili - na kraju filma to vise nije onaj Ahil koji se popeo na palubu broda koji ce ga odvesti na poslednje putovanje njegovog zivota; velika, grandiozna, besmrtna dela i ideje zamenile su manje, one obicne, najobicnije ljudske - (u mojoj slobodnoj interpretaciji) kuca na obali sa zenom koju voli i koja voli njega, poneko detence, mozda neki pas, pokoja koza ili ovca, nebo i more i mir sa samim sobom i svetom koji ga okruzuje - zapravo, kada se malo pazljviije pogleda i obrati malo vise paznje, imali smo kroz film solidne hintove da je mozda i umoran od takvog nacina zivota: "it never ends" odgovor na upravo Briseidino pitanje "when does it end" nakon sto je ubio Hektora i osvetio Patrokla, pa nesto pre toga u razgovoru sa Patroklom savet da ne traci svoj zivot prateci naredjenja neke budale, kada mu kaze "I told you how to fight but I never told you why to fight" te nakon sto mu ovaj kaze da se on bori za njega, uzvraca sa "Yes, but who will you fight for when I'm gone? Soldiers fight for kings they've never even met. They fight when they're told to fight, they die when they're told to die" - jasno je da preispituje smisao citave paradigme; pa kad kaze "At night I see their faces. All the men I've killed. They're standing there on the far bank of the river Styx. They're waiting for me. They say, 'Welcome, brother'" ili da je dobar u ubijanju, da mu ide od ruke pa zato i ubija, vidi se da ga ipak opterecuje taj njegov "poziv" i sve sto je cinio i da razmislja o smislu i sustini tog i takvog zivota... Ima dosta tragova koji ukazuju na to da je njegov duh daleko kompleksniji od gneva jednog ponositog i preko svake mere tastog coveka. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted Tuesday at 09:24 AM Share Posted Tuesday at 09:24 AM On 1/19/2025 at 12:59 PM, Kronostime said: Mega klasik, rispekt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Besni lala Posted Tuesday at 11:17 AM Share Posted Tuesday at 11:17 AM On 1/19/2025 at 7:39 PM, Drug Crni said: .... Troji, Nebeskom kraljevstvu i Poslednjem samuraju. Napisao ih je sa idejom da pita: zbog čega su toliko potcenjeni od strane filmske kritike? Jer u dva glumi Orlando Blum, a u trećem Tom Kruz? ... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicklord Posted Tuesday at 11:57 AM Share Posted Tuesday at 11:57 AM Ja sam sinoć gledao u (sold out) bioskopu Director's Cut Kingdom of Heaven. Ja se sećam da mi se nije svidelo kad sam gledao davnih dana ali nisam zapamtio puno 😄 Iskreno, film je bolji nego što sam mislio. Našao sam post koji je ostavio SF3 pre nekoliko meseci i generalno se slažem sa svime napisanim. U suštini ja mislim da kada se sve sabere i oduzme svi problemi filma dolaze iz dve stvari - prvi je Orlando Bloom, da je tu bio bukvalno manje više bilo koji njegov kolega iz LOTRa (da ni ne idem dalje od toga) film bi bio dosta bolji a drugi je, scenario i priča su generalno bili preveliki i čak i 3 sata nije dovoljno. Da je ovo bila serija od recimo 12-15 sati bilo bi sve mnogo bolje i iskreno mislim da bi verovatno bila najbolja ispričana medival priča, ovako smo ostavljeni sa tim da svaki lik mora da kaže na glas šta misli i koje su mu namere, ljubav se desi jer su se pogledali dva puta i pričali jednom i slične stvari. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mina D. Harker Posted Tuesday at 04:48 PM Share Posted Tuesday at 04:48 PM Zgodna mi je ova tema za zadatak koje sam sebi dala, iako ne pišem prave rivjue. Dakle, PTA i njegovi filmovi koje sam propustila da pogledam. A kako je krenulo? There's a method to my madness. Youtube algoritam me je sjetio Sajentologije, a onda me je asocijacija dovela do The Master (2012), filma koji sam već jednom krenula da gledam, pa odustala - valjda treba biti raspoložen za neke priče. Po netu sam uglavnom nailazila na hvalospjeve, to me često obeshrabri, u svijetlu činjenice da nisam odmah prepoznala genij ovog filma, ali rekoh - neće mene jedan film pobijediti. (doslovno sam to sebi rekla) Da, film kao da opisuje sajentologiju ali na ipak benevolentan način. Master je civilizovan, malo egocentričan ali uglavnom nenasilan i bezopasan, što se za metode stvarnog kulta ne može reći. Učenik koji to nije htio da bude, i čija se "animalna" priroda ne da ukrotiti i usmjeriti je kao lik prilično odbojan. Sjajni glumci, filmski zanat je tu, samo...priča me je u zadnjoj dionici već pomalo umorila. Nekako je, šta znam, prisutan osjecaj repeticije, bez sinematskog klimaksa. Poenta i namjera storije? Pa, možda je zaista ostavljeno gledaocima da sami učitaju svoje značenje. Moje je neukroćena goropad, ali nakon iskustva sa kultom donekle ublažene agresije i nagona za samouništenjem. Glumci sjajni, ovom reditelju nije problem da okupi jaku ekipu, i vidim da je glavni trio - Hofman, Finiks, Adams bio prepoznat i hvaljen i od kritike. Finiks kao da je odavde preuzeo i navježbao svoj ludački smijeh i držanje za ulogu Džokera, već mi se malo glumački ponavlja, Ejmi je briljirala i u poslednjem ostvarenju u kome sam je gledala, Nightbitch (2024), a za Filipa Sejmora Hofmana je velika, velika greota što je otišao prerano. Divan glumac, strašan gubitak za film. U njegovu čast, skidam i gledaću Punch-Drunk Love (2002), ako neko ima predlog za još neki PTA uradak, javljajte. Možda Licorice Pizza? Veza između tinejdžera od 15 i cure od 25, not great, maybe even terrible, hm? Gledala sam njegove filmove sa Danijelom Dej-Luisom, odlični. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicklord Posted Tuesday at 05:01 PM Share Posted Tuesday at 05:01 PM Ako ti trebaju PTA preporuke to je bukvalno svaki film od Hard Eight pa do Licorice Pizza sa izuzetkom Inherent Vice - a i on nije nužno loš, samo može da se preskoči 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
woolgatherer Posted Tuesday at 10:13 PM Share Posted Tuesday at 10:13 PM pa da, nije da je snimio filmova koliko vudi alen, moze se i treba odgledati svih 9 (ako sam dobro ovako napamet izbrojao) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mina D. Harker Posted Wednesday at 10:40 AM Share Posted Wednesday at 10:40 AM Heh, nisam kompletista, a ni tih 9 nije malo kad treba pogledati još štošta u životu Punch-Drunk Love je bio...čudan, u najmanju ruku. Pretpostavljam da je to jedan način da se ispriča ljubavna priča. Obaška što sam se zeznula po pitanju podjele uloga, moram sad da jurim PSH u nekoj glavnoj ili većoj roli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted 23 hours ago Share Posted 23 hours ago (edited) Steve je više pisao iz perspektive nekih profi kritičara. Sa aspekta prosečnog glumca Troy i Poslednji Samuraj su prihavećeni odlično, a prihvaćeni su zato što su to vrlo egzotične teme. Samuraj nema ništa slično a Troja je imala neke ranije pokušaje od kojih je najmlađi tamo negde iz 60-ih. Filmovi su dobro koncipirani a to što nisu istorijski potkovani odnosno ne prate delo po kom su pisani je jednostavno Dramatizacija. Ne mogu se sve stvari preneti onako kako je stvarno bilo jer to film ne trpi. Recimo u WW2 na Ivo Džimi su se amerikanci iskrcali nekih 1,5 km od brda Suribači. Trebalo im je 3 dana da ga osvoje spolja a borbe po tunelima su trajale nedeljama. U seriji Pacific i Filmovima o Iwo Jimi je to 10-20 minuta. Film ne bi istpreo više od toga jer bi postalo dosadno a na žalost filmovi i serije su pre svega snimaju za casual gledaoce jer je vrlo malo onih koji tome pristupaju da traže što veću realnost ili poštovanje dela po kom su pravljena. Recimo meni je Rings of Power vrlo dobra serija, ne znam taj lore kao neki od nas ovde, a ono što vidim mi je vrlo dobro ukomponovano u seriju, osim radnje na ostrvu koja malo smara ali pretpostavljam da će to imati neki značaj kasnije. Nebesko Kraljevstvo je priča za sebe. Prvo filmova o krstaškim ratovima je bilo non stop i ta tema je prilično korišćena. I onda oni dolaze i rade manje više isto to samo sa velikim budžetom. Realno gledajući najjači kadrovi u filmu su u stvari oni najjeftiniji a to su dijalozi Saladina i hrišćanskih vladara koji nose radnju. A sve ono na šta su ulupali gomile novca realno nije donelo ništa novo pogotovo što smo 10 godina ranije imalie Braveheart koji je same bitke uradio mnogo bolje iako su oni imali manji budžet za taj deo filma. Godinu ranije je izašao Aleksandar koji je sa animacijama bitaka razvalio a ovi to nisu uspeli da dostignu. Takođe rekao bih da je tu malo podbacio i marketing, ili je to samo do nas u Srbiji, jer ja nisam ni čuo za ovaj film dok se nije pojavio na TV kod nas par godina kasnije. Da me neko pogrešno ne razume za N.K. nije to loš film nego jednostavno nije dobro koncipiran u tom trenutku. Prošle godine u ovoj pustinji jakih naslova bi prošao ko bubreg u loju. I pored toga film je zaradio u svoje vreme. Dakle ovi što ga nisu gledali slobodno ga gledajte nećete se pokajati samo što film neće ostati u upamćen kao neki veliki naslov. Edited 23 hours ago by Klotzen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts