Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

7 minutes ago, ters said:

Sve je to OK, ali je oval referendum jasno bio oglasen kao referendum "konsultativnog" karaktera, a da ne bude zabune Zaev je jasno rekao: ако граѓаните останат дома, институциите ќе одлучат за нив

To kako su odlučile institucije je tek posebna bruka ali tebi izgleda ne smeta da iznosiš neistine

Link to comment
Share on other sites

 

Ne znam da li je priča realna ali izgleda dobro 🙂

 

 

Inače u Marijupolu se još vode borbe i izvan Azovstala. Danas su Rusi okačili ovaj video :

 

https://t.me/btr80/1228

 

Vidimo da se vode borbe u nekom stambenom delu grada a to sigurno nije azovstal. Ako je livemap tačan to bi trebalo da je primorski distrikt. Mislim da bi ove nedelje mogao konačno pasti grad.

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Beonegro said:

Rusi su pojačali pritisak na ratištu, po svemu sudeći juče su potisnuli Ukrajince iz Popasne (pojavljuju se snimci na kojima se vidi da se poprilično slobodno šetaju tuda), napadaju selo Lozova kod Izjuma ili su već ušli u njega i napadaju između Huliapolia i Velike Novosilke. Pored toga, Ukrajinci kažu da su odbili nekoliko drugih ruskih pokušaja prodora tokom noći, i pritom uništili petnaestak ruskih tenkova.

 

Izgleda da taj pokusaj proboja juzno od Borove (Lozove su na pravcu od Borove, a ne Izjuma) nije uspeo, sta vise ima indicija da su Ukrajinci krenuli u kontranapad na tom pravcu. Meni deluje da je na tom pravcu granica nestabilna i dak se formira tek sad. To je sve posledica nacna na koji su Rusi potisnuli Ukrajince iz Izjuma, a o cemu se ovde nije pisalo. Rusi su navodno srusili Oskilsku branu, sto je izazvalo poplave i nateralo Ukrajince da se povuku iz juznog dela Izjuma jer bi ostali okruzene. Postoje slike da je celokupno to podrucje zakljucno sa Svetigorskom (koji je jos pod ukrajinskom kotrolom) bilo poplavljenom. Verovatno su tada Ukrajinci i napustili prostor oko Borove, ali usled poplava ni Rusi nisu usli u njega i sad kad se voda povukla postavlja se linija i na tom delu fronta. Zato ni na live map nisu tacno ucrtane granice u toj oblasti. 

 

Za Popasnu je nejasno, izgleda da prelazi iz ruku jednih u ruke drugih na dnevnom nivou. Ipak ne verujem da je probijen front tu, jer iza Popasne nema nekih naselja gde bi mogla da se postavi odbrana i Rusi bi tu da je odbrana probijena mogli duboko da prodru u dubinu ukrajinske teritorije, a to se ne desava. Po live map rusi drze mali istocni deo grada i jedan deo oko juzne obilaznice, to bi moglo da bude tacno. 

 

Jos je veca zajebancija na tom delu fronta zaporoskog fronta kod Huliapolja. Danas su u ofanzivi Rusi prema selima istocno od grada, ovih dana su napadali Ukrajinci i oslobodili nekoliko sela. CNN je pre neki dan objavio cak da su Ukrajinci oslobodili Polohi, koji je veci grad. Nisam nasa nikakvu potvrdu za to medju ukrajinskim izvorima. Ne verujem da je tacno, ali sa druge strane Ukrajinci su se ucutali o svojim akcijama, a CNN je jedna od retkih televizija koja ima ljude na terenu. Ipak mislim da je ovo preveliko da prodje neopazeno, tako da verujem da je u pitanju fejk. Generalno na zaporoskom frontu su Ukrajinci u blagoj ofanzivi u odnosu na Ruse, sto pokazuje i raketni napad na zeleznicku stanicu u Tokmaku juce, ali mislim da se ipak generalno radi o sukobima niskog inteziteta. 

7 hours ago, Beonegro said:

livUAmap kaže da je ukrajinska vojska potisnula Ruse sjevero-istočno od Harkova i u sektoru Rubižnjea

 

1 hour ago, Beonegro said:

 

Uzgred, Ukrajinci su u kontraofanzivi na čitavom potezu od Kijeva do Toškivke, ako je vjerovati CNN-u i Guardianu, Rusi se povlače čak i iz mukom osvojene Borove.

 

Ukrainci su pokrenuli ofanzivu istocno od Harkova, na pravcu Harkov-Stari Saltiv gde su napravili odredjeni napredak i oslobodili dva sela. Cilj je da se Rusi odbace sto dalje od obilznice oko Harkova, ali i puta Harkov-Cugajev. Glavna meta napada je naselje Sestakove, gde je navodno glavna ruska baza u tom regionu i raskrsnica puteva, kao i naselje Verhnaja Roganka, koja nije direktno na tom putnom pravcu vec nesto juznije, ali jeste na tom potezu, iz koje navodno Rusi gadjaju Harkov i okolinu. Ako uspeju u tome pritisak na Harkov bi znatno oslabio i prakticno bi grad bio ugrozen samo sa severa, a ta opasnost se bas i ne moze otkloniti jer je grad previse blizi granice. Od uspeha ove akcije zavisi da li ce Ukrajinci moci da pokrenu ofanzivu iz Cugajeva prema jugoistoku ili istoku (sto bih ja uradio) i tako ugroze ruske trupe kod Izjuma (bas ono o cemu smo pricali pocetkom meseca nas dvoje). E sad na tom jugoistocnom pravcu prema Kupjansku  postoji aktivnost ukrajinske vojske i oslobodjena su dva sela. E sad ostaje da se vidi da li se radi o lokalnoj ofanzivi ili je u pitanju nesto vece. Mislim da je rano za nesto vece i da je u pitanju lokalno pomeranje fronta i dok se Rusi ne odbace jos od Harkova na tom istocnom, severoistocnom potezu od grada, ofanziva prema Izjumu bi bila previse rizicna.

 

Kod Rubeznog Ukrajinci pokusavaju da oslobode put Rubeznoe-Kremna koji je prekinut severno od Rubeznog i da izbace Ruse iz delova Rubeznog grada koje kontrolisu. Izgleda da su u tome uspeli. Naravno, odma su se pojavile vesti da su Ukrajinci pod Svatovom, ali to bi u ovom momentu bilo zaista previse, tako da takve senzacionalisticke vesti treba odbacivati. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, A sad said:

 

Ovaj nalog je prevara. Taj fronta nije video.

 

Ne kazem da su mu informacije netacne, uglavnom ih postavlja sa velikim kasnjenjem, sto znaci da skuplja informacije sa rusko/ukrajinsko jezickih medija i onda ih prevodi i objavljuje. Sve to ok, ali meni je iritantno sto pise u prvom licu kao da on licno ucestvuje u svemu tome. Da je na frontu ne bi po ceo dan visio na tviteru. 

Pomislim i to, ko ce ga znati. ovi sto su na frontu stranci bas retko pisu. Imao je i dosta netacnih informacija, brisanja itd..

Edited by Devil In My Pants
Link to comment
Share on other sites

Gledam neku analizu postrojavanja posade Moskve posle potapanja. Ako je verovatati toj analizi tamo je bilo oko 300 mornara. Gde je ostatak od 200+ ? Gde je kapetan ?

 

Sad Ukrajinci udarili u gusle još više pa tvrde da to i nisu mornari sa Moskve i da su najverovatnije svi izginuli. Nema kraja toj priči.

 

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

"Brodu i mornarima"

 

FQerO-sWYAo257n?format=jpg&name=large

 

 

Novaja gazeta piše o oko 40 poginulih, nekoliko nestalih i puno ranjenih na Moskvi nakon pogodaka trima raketama Neptun pozivajući se na ispovest majke jednog od preživelih. U članku se takođe navode imena i prezimena jednog poginulog (potvrdila supruga verziji Slobodne Evrope za Rusiju nakon što su novinari pronašli informaciju o smrti na društvenoj mreži Odnoklasniki) i jednog nestalog, koji je uz to bio regrut (objavio otac na društvenoj mreži VKontakte navodeći da njegov sin nije na spiskovima poginulih i ranjenih, već na spisku nestalih).

 

https://novayagazetaeu.substack.com/p/--29c?s=r

Edited by erwin
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Devil In My Pants said:

Pomislim i to, ko ce ga znati. ovi sto su na frontu stranci bas retko pisu. Imao je i dosta netacnih informacija, brisanja itd..

Sto naravno nije razlog da ne nastavis da ga forsiras ovde.

  • Like 1
  • Love 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, A sad said:

Kod Rubeznog Ukrajinci pokusavaju da oslobode put Rubeznoe-Kremna koji je prekinut severno od Rubeznog i da izbace Ruse iz delova Rubeznog grada koje kontrolisu. Izgleda da su u tome uspeli.

Ja sam sinoć bio ubijeđen u to, ali jutros liveUAmap kaže da se borbe vode u samoj Kremini, što bi značilo da su tokom noći Rusi zauzeli 5 - 6, ako ne i svih 10 kilometara na tom potezu:

 

Quote

Russian troops assaulting Kreminna town, street battles rage, evacuation of civilians impossible now - head of Luhansk regional administration

 

Da li su lokalni protivnapadi ukrajinske vojske tokom jučerašnjeg dana bili taktička greška?

 

EDIT: Russian troops captured Kreminna, clashes ongoing - head of Luhansk regional administration Haidai

 

Objavljeno prije 4 minuta

Edited by Beonegro
Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, Beonegro said:

Ja sam sinoć bio ubijeđen u to, ali jutros liveUAmap kaže da se borbe vode u samoj Kremini, što bi značilo da su tokom noći Rusi zauzeli 5 - 6, ako ne i svih 10 kilometara na tom potezu:

 

 

Da li su lokalni protivnapadi ukrajinske vojske tokom jučerašnjeg dana bili taktička greška?

 

EDIT: Russian troops captured Kreminna, clashes ongoing - head of Luhansk regional administration Haidai

 

Objavljeno prije 4 minuta

 

Izgleda da je kontranapad bio greska. Potvrdjeno je da su Rusi zauzeli Kreminu. 

Mada mislim da to nije prvi put. 

Link to comment
Share on other sites

Just now, deez nuts. said:

Mala bara, puna podmornica.

Izroniće kad tad, pa pravac u Gulag 🙂
Ali ova epizoda sa sovjetskim crtanim filmom gde neke 1973. valjda deca u podmornici "Neptun" istražuju dno Crnog mora, pa nalete na potopljeni razarač koji se zove Z i neki broj i mrtvi `ladni zaključe da se slovom Z obeležavaju nacistički brodovi je divno, simbolično na nekoliko nivoa.
Skoro bolje od krajnje nategnute analogije oko rušenja spomenika Žukovu. To ne može da se režira majkumu božiju to život sam udesi...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Da li je moguće da ovo živi, funkcioniše, posjeduje kompijuktor ili pametni telefon i služi se istim? 😬

10 minutes ago, urosg3 said:

Ali ova epizoda sa sovjetskim crtanim filmom gde neke 1973. valjda deca u podmornici "Neptun" istražuju dno Crnog mora, pa nalete na potopljeni razarač koji se zove Z i neki broj i mrtvi `ladni zaključe da se slovom Z obeležavaju nacistički brodovi je divno, simbolično na nekoliko nivoa.
Skoro bolje od krajnje nategnute analogije oko rušenja spomenika Žukovu. To ne može da se režira majkumu božiju to život sam udesi...

😲

 

Daj link moooooliiiiim teeee

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...