Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Izašla je na videlo još jedna slaba tačka ruske naftne industrije. Naime proizvodnja bezolovnog goriva je prošle godine bila 43,9 miliona tona od čega sama Rusija troši 87% tog goriva. Da stvar bude još gora većina tog goriva se proizvodi u Evropi, dakle u dometu UKR dronova. Zbog pada proizvodnje zbog bombardovanja su uveli zabranu izvoza. Gorivo u Rusiji je poskupelo 30% ove godine što gura inflaciju na gore. Trenutno su ovom zabranom izvoza smanjili cenu ali ako Ukraina nastavi da gađa rafinerije dovešće Rusiju opet do nestašice.

 

Beloruske rafinerije imaju jedan deo kapaciteta slobodan da rade za Ruse ali na duže staze će i to biti malo. Na kraju će morati i to da uvoze.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Sad nešto posebno... A i može se preslikati na zlobine devedesete... Ceo video je na jutjubu, ali nije na engleskom, mada tu može da se upotrebi prevodilac, nisam siguran koliko svrsishodan.

 

 

Quote

...Volunteer Corps; it was they who captured this Ruzzian army officer on the left]. And I understand when prisoners [convicts] say such things - often these are disadvantaged people, without education, with a difficult fate. But this man is a person with higher education. How do they manage to do this to people? The brain was simply taken out of the head because it was not needed.

 

Sledi jedan primer razgovora, da se razume o čemu se radi.

 

Quote

🇺🇦— Do you know about the joint military parade of the USSR and Nazi Germany after the partition of Poland?
🇷🇺— No.
🇺🇦 — Why?
🇷🇺 — Because it didn't happen.
🇺🇦 — (Shows the parade)
🇷🇺 — This is editing.

***
🇺🇦 — Putin said that 2,500 RVC volunteers were killed.
🇷🇺 — I haven't seen them.
🇺🇦 — Well, if you haven’t seen it, maybe it’s not true?
🇷🇺 — But the president was informed...
🇺🇦 — Well, 2500 corpses - it would still be littered with corpses.
🇷🇺 — I don’t know, my eyesight is bad.

***
🇺🇦 - Why did you attack?
🇷🇺 - This is not an attack, but a “Special military operation”.
🇺🇦 - Well, crossing the border is an attack, don’t you agree?
🇷🇺 - Yes. But Ukraine would attack first.
🇺🇦 - How is this possible if the population of Ukraine and the size of the army are several times smaller?
🇷🇺 - NATO weapons.
🇺🇦 - At the time your “SMO” began, Ukraine didn’t have NATO weapons. How were we supposed to attack if you have 5 thousand tanks and we have 300 tanks? You're a military man.
🇷🇺 - Artillery.

***
🇺🇦 - Who is the source of power in Ruzzia?
🇷🇺- The president.
🇺🇦 - No. Well, you have a higher education. You must have looked at the Constitution. Who is the source of power?
🇷🇺 - Parliament?

***
🇺🇦 - Who did you vote for?
🇷🇺 - For Putin.
🇺🇦 - You have lived your whole life under Putin. You have never been abroad.
🇷🇺 - Everything suits me.
🇺🇦 - You are a slave in its purest form.
🇷🇺 - Slave comes from the word “work”? We all work here
[ “rab” means “slave’’, ‘rabotat’ means ‘work’ ].

 

Ovo mi je komentarski najjaKije:

 

Quote

"You are going to invade us with the help of NATO."
"We didn't have any help from NATO back then."
"You had help from NATO after the invasion."
"So NATO helped only after you invaded us."
"..." (puzzling...)

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Dragan said:

@Klotzen Koliko ovo unistavanje rafinerija ima uticaja na izvoz sirove nafte ?

Gde bi trebalo udariti da bi taj izvoz bio znatno smanjen ?

 

To ćemo tek za koji mesec znati kada stignu procene ruskog izvoza za prvi kvartal.

 

S tim da treba imati na umu da su oni u procesu smanjenja proizvodnje na koji su se obavezali sa OPEC-om kao i da možda friziraju brojeve. Takođe dobar deo izvozne nafte je iz Sibira koji nije gađan. Mislim da za sada to nije toliko ugroženo jer oni imaju znatno veće kapacitete prerade sirove nafte nego što trenutno izvoze ali će im trebati vremena da to logistički organizuju ako se opredele da uposle 100% rafinerije u azijskom delu. Za sada prva stvar koja je ugrožena je ovo sa bezolovnim gorivom. No ako Ukrajinci budu ovo nastavili da rade u kontinuitetu osetiće se to i na sirovoj nafti.

Link to comment
Share on other sites

cnn

 

Ukraine’s capital came under heavy missile attack in the early hours of Thursday for the first time in six weeks just hours after a visit to the city by US national security adviser Jake Sullivan.

More than 25,000 people took shelter in the city’s metro stations while the attack was ongoing, with videos and images shared on social media showing crowds crammed together underground in images reminiscent of the early days of the war.

Officials said Russia fired two ballistic missiles and 29 cruise missiles at the Kyiv region - all of which, they said, had been shot down. Tests will confirm exactly what missile types were fired, but a statement from the air force suggests it is possible the ballistic missiles were of North Korean origin.

Authorities say about a dozen people were injured from falling debris; there were no reports of any fatalities.

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

Rusi gomilaju trupe u pravcu Limana u ovom trenutku najvise, posto su zaustavljeni u pokusaju da nastave put od Avdivijke. Ove nedelje su vec izgubili preko 20 tenkova i 300+ vojnika pokusavajuci da na juris dodju do Torske. Sustinski, imaju jos nedelju dve da trose ovako tehniku i ljudstvo kad krene kisa nece moci da se napada preko polja.

 

Mislim da je sa ruskim napretkom verovatno zavrseno do leta, a ako se saveznici sastave, verovatno i za celu godinu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Malo i boljih vesti:

 

https://zamaaero.com/20/03/2024/novosti-iz-svijeta/novi-detalji-o-otvaranju-zracnog-prometa-ukrajine/

 

Quote

Novi detalji o otvaranju zračnog prometa Ukrajine

Već smo pisali da Ukrajina želi otvoriti svoj zračni prostor. Naime, putnici iz Kijeva sada putuju po 20 sati do prvih aerodroma u inozemstvu, a otvaranje zračnog prostora bi značilo i dodatne prihode za zemlju koja očajno iste treba. Stoga je Ukrajina krenula u pregovore sa europskim i američkim sigurnosnim regulatorima da joj se dozvole letovi. Ukrajina je krenula i na instrukcije u Izrael koji ima otvorene aerodrome usprkos radnim djelovanjima. U javnost su izašli i planirani aerodromi za otvaranje, a to su Kyev Boryspil, Lavov i Uzhhorod, pri čemu su zadnja dva na samoj zapadnoj granici države. Prije rata Ukrajina je koristila 12 aerodroma izvan okupiranih teritorija za redovni promet

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 3/20/2024 at 7:21 PM, 033zero330 said:

Sad nešto posebno... A i može se preslikati na zlobine devedesete... Ceo video je na jutjubu, ali nije na engleskom, mada tu može da se upotrebi prevodilac, nisam siguran koliko svrsishodan.

 

 

 

Sledi jedan primer razgovora, da se razume o čemu se radi.

 

 

Ovo mi je komentarski najjaKije:

 

 

 

Ovaj stvarno zvuči kao da su mu ugradili prototip nekog robota ruskog vojnika. Treba da čuju pojedine u Srbiji kako brane "SMO", tu elokvenciju...

Link to comment
Share on other sites

Reuters 
 

Russia launched the largest missile and drone attack on Ukrainian energy infrastructure of the war to date, opens new tab on Friday, hitting the country's largest dam and causing blackouts in several regions, Kyiv said. Russia fired 88 missiles and 63 Shahed drones, of which only 37 and 55 were shot down respectively, the Ukrainian air force said, a worse ratio than usual that may reflect the widespread use of hypersonic and ballistic missiles that are harder to down. The DniproHES dam, in the southern city of Zaporizhzhia, suffered strikes to its hydraulic structures and to the dam itself, state hydropower company Ukrhydroenergo said, adding there was no risk of a breach. President Volodymyr Zelenskiy, who has been urging Western allies to supply more air defences in recent days, condemned the attack and said there was work under way to repair power supply in nine regions. "The world sees the targets of Russian terrorists as clearly as possible: power plants and energy supply lines, a hydroelectric dam, ordinary residential buildings, even a trolleybus," he said.

Link to comment
Share on other sites

Nadam se da Ukrajinci neće promeniti svoje mete da odgovore na ove napade na elektro postrojenja. Gađanje struje neće rešiti ovaj rat, Ukrajina sve i da nema proizvodnju struje će dobiti neku količinu od EU koja će ih održati dok Rusi imaju mnogo veće kapacitete plus i oni mogu da uvoze. Gađanje rafinerija može to da uradi jer Rusi žive od toga. Očekujem sve veće i veće zločine Rusa kako Ukrajinci budu uništavali postrojenja u Ruskim rafinerijama jer ovo i jeste smišljen teror kao pritisak da Ukrajina prestane sa onim što trenutno radi.

 

 

Sa druge strane SAD tražio da Ukrajina prestane sa napadima na rusku naftnu industriju da se cena nafte ne bi destabilizovala. Još jedna potvrda da je situacija za Ruse ozbiljna.

 

Španci vade Leopard 2A4 iz rezerve i remontuju ih. Ovih dana su objavili da će remontovati 20 (neki izvori pominju 19) tenkova za Ukrajinu. Pola će ih biti isporučeno u junu a pola u Septembru. Španija ima stotinak ovih tenkova u rezervi jer su oni prešli na moderniju verziju koja se pravi kod njih. Procene su da bi pola od tih stotinak mogle da se remontuju ali obzirom da traje dugo to će da traje godinu dana po svemu sudeći.

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 3/16/2024 at 9:34 AM, Dragan said:

Neke stvari su navedene u gornjem tekstu, a evo samo par stvari, pa pokusaj da ih osporis, tj da argumentiras kako oni nece oslabiti russku ekonomiju:

1. najmanje milion mladih, radnosposobnih i verovatno visokoobrazovanih je napustilo russiju

2. ~400 000 ih je poginulo/ranjeno, a jos 600 000 ih je vezano za rat u Ukrajini

3. i pre rata im je natalitet bio nizak, a sada je jos nizi

4. kamata centralne banke je na 16%, a inflacija (zvanicna) je 7.4%, budzetski defizit ogroman, rublja pada

5. naftu i gas, koji su im najveci izvor prihoda, moraju da prodaju po diskontnim cenama i sa vecim izdacima za prevoz (uz to dobijaju pretezno yuane i rupije) - najnoviji napadi na rafinerije svakako nece povecati te prihode

6. ekonomski rast se zasniva iskljucivo na drzavnim izdacima za rat, koji ne donose nista drustvu, ostatak privrede stagnira

7. tehnoloska izolovanost i izostanak stranih investicija onemogucavaju bilo kakav ekonomski napredak

 

Jedina stvar koja russiju jos drzi su rezerve, koje se polako ali sigurno tope.

Kada vise ne bude moguce finansirati prihode ljudi u Moskvi i St. Petersburgu da ostanu mirni i kada vise ne bude mogao kupovati (jer za to trebaju $$$) rakete i municiju od Irana, SK, rat ce se pribliziti kraju.

Kad bi samo oni blesavi kultisti u USA barem jos jednom podrzali oruzjem Ukrajinu sve bi bilo puno lakse.

 

Rusija je okupacijom ovih 17% Ukrajine "dobila" i 5 miliona novih stanovnika. Ako idu na kartu demografije i da će to slomiti njihovu ekonomiju, onda su jako loši kockari.

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Klotzen said:

 

Sa druge strane SAD tražio da Ukrajina prestane sa napadima na rusku naftnu industriju da se cena nafte ne bi destabilizovala. Još jedna potvrda da je situacija za Ruse ozbiljna.

 

Španci vade Leopard 2A4 iz rezerve i remontuju ih. Ovih dana su objavili da će remontovati 20 (neki izvori pominju 19) tenkova za Ukrajinu. Pola će ih biti isporučeno u junu a pola u Septembru. Španija ima stotinak ovih tenkova u rezervi jer su oni prešli na moderniju verziju koja se pravi kod njih. Procene su da bi pola od tih stotinak mogle da se remontuju ali obzirom da traje dugo to će da traje godinu dana po svemu sudeći.

 

 

Ja drugačije tumačim zahtev USA, a to je da napadi mogu da utiču na povećanje cene nafte na svetskom tržištu pri čemu Rusija nastavlja da zarađuje kao i do sada ili više (to je inače i trenutno situacija, gde izvoze manje a zarađuju više). Drugo i još važnije, još jedan pokazatelj koliko USA mare za Ukrajinu, gde im je od Ukrajine bitnije da slučajno ne mora prosečan amer da plati malkice skuplje benzin i glasa protiv Bajdena.

Što se tiče Španskih tenkova, da li će tih 20 ili 50 tenkova išta promeniti? I dalje se dobija oružje na kašičicu, po malko.

 

 

Inače, jako bitna izjava Peskova, gde je naglasio da je u toku rat a ne SMO. Neko će reći da je rat odavno u toku i biće u pravu, ali ovo može i IMO i jeste,  naznaka buduće eskalacije, a eskalacija od strane Rusije je itekako moguća. I odmahh uništtenje HE Dnipro, kao prvi primer šta se može očekivati.

https://www.reuters.com/world/europe/kremlin-says-russia-is-war-due-western-intervention-ukrainian-side-2024-03-22/

 

"We are in a state of war. Yes, it started out as a special military operation, but as soon as this group was formed, when the collective West became a participant in this on the side of Ukraine, it became a war for us," Peskov said.

 

 

Snimak udara jedne krstareće rakete na HE:

 

 

Vide se mamci koje raketa izbacuje da zavara PVO.

Link to comment
Share on other sites

Evo i putanje raketa, teško je tu predvideti gde šta leti i šta cilja, jednostavno svaka potencijalna meta mora da ima PVO, što je skoro pa nemoguće za toliku teritoriju (dokaz je i nemogućnost Rusije da zaštiti tolike potencijalne ciljecve na svojoj teritoriji).

4ZFIBcR.jpeg

 

 

Edited by Pangea
Link to comment
Share on other sites

pogranicne oblasti gotovo da nemaju odbrane. ne vidim vise ni jedan razlog da se ne izvrsi upad i uzme belgorod. pa nek lupaju posle russi artiljerijom po svojim gradovima. slag na torti bi bio referendum i pripajanje belgoroda ukrajini.

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Ledd said:

 

Rusija je okupacijom ovih 17% Ukrajine "dobila" i 5 miliona novih stanovnika. Ako idu na kartu demografije i da će to slomiti njihovu ekonomiju, onda su jako loši kockari.

Dobro si napisao dobila pod navodnike tako da ne moram odgovarati.

 

India's Reliance refusing Sovcomflot oil shipments after sanctions, sources say

NEW DELHI/MOSKVA, 20. ožujka (Reuters) - (Ovaj sadržaj je djelomično proizveden u Rusiji gdje zakon ograničava praćenje ruskih vojnih operacija u Ukrajini)

Indijska industrija oslanjanja (RELI.NS)

operater najvećeg svjetskog rafinerijskog kompleksa, neće kupovati rusku naftu utovarenu na tankerima kojima upravlja brodar Sovcomflot (SCF) nakon nedavnih američkih sankcija , prema dva izvora upoznata s tim pitanjem.

Ovaj razvoj događaja povećava probleme izvoza nafte za Rusiju jer bi se njezine naftne tvrtke mogle suočiti s poteškoćama u pronalaženju brodova za prodaju viška nafte nakon nedavnih ukrajinskih napada dronovima na državne rafinerije . Ruske tvrtke već se bore s naplatom plaćanja za izvoz nafte zbog bankarskih ograničenja.

SAD je Rusiji uveo široke sankcije od njezine invazije na Ukrajinu prije dvije godine. U veljači su SAD uvele sankcije Sovcomflotu i 14 tankera za sirovu naftu uključenih u transport ruske nafte.

Reliance, veliki kupac ruske nafte Urals, zatražio je da se nove zalihe ne isporučuju tankerima kojima upravlja Sovcomflot, prema izvorima koji su odbili biti imenovani zbog osjetljivosti pitanja.

Predstavnici Sovcomflota i Reliancea nisu odgovorili na zahtjev Reutersa za komentar.

U međuvremenu, više indijskih rafinerija planira izbjegavati korištenje brodova Sovcomflota, što bi moglo opteretiti indijski uvoz ruske nafte i ostaviti Rusiju s manje prodajnih mjesta za plasiranje svog vodećeg proizvoda, rekla su tri izvora u indijskoj vladi i sektoru rafiniranja.

Indijske rafinerije, nastojeći izbjeći reakciju Washingtona, "izuzetno su oprezne" zbog strožeg nadzora ruskih naftnih poslova od strane banaka i američkih vlasti. Rafinerije žele spriječiti umiješanost subjekata koji su izravno ili neizravno sankcionirani, rekli su izvori.

"Naša preferencija je da rafinerije ne bi trebale preuzimati naftu u sankcioniranim brodovima, zbog naših političkih i komercijalnih interesa i američkih sankcija", rekao je jedan od izvora u indijskoj vladi. Izvor je dodao da će vlada odlučiti o uplovljavanju sankcioniranih plovila ili brodova Sovcomflota u indijske luke.

Indijska ministarstva nafte i pomorstva nisu odgovorila na Reutersov zahtjev za komentarima.

Od listopada prošle godine Sjedinjene su Države uvele niz sankcija subjektima, brodarima, trgovcima i brodovima zbog kršenja gornje granice cijena ruske nafte.

Jedan od izvora iz rafinerije rekao je da bi indijski uvoz sirove nafte iz Rusije mogao pasti jer bi se broj brodova smanjio, a to bi moglo povećati troškove prijevoza.

"SCF aktivno nudi svoje brodove, ali trgovci su oprezni oko popravljanja jer kupci, pa čak i luke mogu odbiti teret", rekao je jedan trgovac na ruskom naftnom tržištu, dodajući da je više brodova Sovcomflota sada opredijeljeno za putovanja u Kinu.

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Klotzen said:

 

Sa druge strane SAD tražio da Ukrajina prestane sa napadima na rusku naftnu industriju da se cena nafte ne bi destabilizovala. Još jedna potvrda da je situacija za Ruse ozbiljna.

 

 

Zato je i Saliven dolazio u Kijev, da im trazi da prekinu napade. Ne znam dal je svestan da usa nije isporucila nista Ukrajini u zadnjih 6 meseci, njihovi zahtevi nikakvu tezinu trenutno nemaju.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, ras kass said:

 

Zato je i Saliven dolazio u Kijev, da im trazi da prekinu napade. Ne znam dal je svestan da usa nije isporucila nista Ukrajini u zadnjih 6 meseci, njihovi zahtevi nikakvu tezinu trenutno nemaju.

Da, ali zato su od ustedjenih para drasticno smanjili broj beskucnika, poreze, popravili infrastrukturu deljem USA, omogucili bolju zdravstvenu zastitu, smanjili dug i sprecili ulazak ilegalnih emigranata.

Malo li je.

 

Edited by Dragan
  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, ras kass said:

 

Zato je i Saliven dolazio u Kijev, da im trazi da prekinu napade. Ne znam dal je svestan da usa nije isporucila nista Ukrajini u zadnjih 6 meseci, njihovi zahtevi nikakvu tezinu trenutno nemaju.

Očigledno nisi u toku, USA drži i Evropske države na uzici i diktira koliko toga i kada da daju ili ne daju 😉

Mislim, mogu oni malo da se kao koprcaju... ali zna se ko je the boss, svi to znaju i ne kriju...

Scenario je IMO sledeći: USA se praktično povukla iz priče zvanna Ukrajina, još malo će da se spominje njihova pomoć, a onda više neće, uostalom Afganistan su svi već zaboravili, Ukrajinu će malo teže, ali vreme leči sve. Evropljani će da se trude, trude da pomognu i akcenat neuspeha će da bude na njima, sitna riba uvek strada, umeesto USA. Zatim će da slede i Evropske zemlje, jedna po jedna, koje su jeltte učinile sve što su mogle ali ipak mora da se misli najpre na sopstvenu odbranu i počeće da nabavljaju ogromne količine naoružanja, za sebe, znate već od koga... i svi zadovoljni, osim Ukrajinaca.

  • Like 1
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

Nije to nemoguce scenario @Pangea samo Rusija nece stati tu, cela Evropa je, prakticno, ugrozena, cim zavrse sa Ukrajnom krece Moldavija i balticke drzave. Zato je ulog dosta veci i EU mora da misli na bezednost dok rat nije dosao u njeno dvoriste. Oslanjanje na USA je potpuno kontraproduktivno. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, djura.net said:

Nije to nemoguce scenario @Pangea samo Rusija nece stati tu, cela Evropa je, prakticno, ugrozena, cim zavrse sa Ukrajnom krece Moldavija i balticke drzave. Zato je ulog dosta veci i EU mora da misli na bezednost dok rat nije dosao u njeno dvoriste. Oslanjanje na USA je potpuno kontraproduktivno. 

Neće Rusija krenuti dalje prvo jer nema snage, a i neće želeti da uđe u opšti rat koji se može završiti nuklearnom apokalipsom, isto kao što to neće uraditi zapad otvorenim ulaskom vojskom u Ukrajinu. Jedino će verovatno otići Moldavsko Pridnjestrovlje, ukoliko Rusija uzme i Odesu.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, Dragan said:

 

Bože koja glupost ova karta...

Ali sa druge strane pokazuje koliko je slobode da imaš svoje mišljenje u Evropi. Ako ne budeš 110% u liniji odmah ćeš razbiti Evropu. Srbija će da razbije bilo koga, lol. Moldavija koja je prozapadna i najjadnija u Evropi će to da uradi? Austrija, lol. Slovačka i Mađarska? Pa te zemlje će poklopiti za tri dana ako baš reše, ali mislim da su ustvari odstupnica koju je Evropa ostavila kada bude trebalo da se povuče iz Ukrajinske priče... Koja zemlja prva sledeća to uradi neće biti prva, i najkrivlja, jer najkrivlji već postoje i od početka su mutili vodu.

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...