Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

23 hours ago, Klotzen said:

Geografija nije toliko bitna kao pre 20-30 godina. Geografija ti daje prednost da sa visine imaš bolji pregled neprijatelja koji je u nekoj dolini. Međutim danas svaki vod ima dron koji digne na par stotina metara iznad svog rova i ima mogućnost da osmatra protivnika kao da je on na brdu. Jedino što napad uz brdo jeste fizički težak pogotovo što iz nekog razloga vidim da vojnici idu u napad sa punom borbenom opremom sa nekim rančevima od 20 kg na leđima.

 

 

 

 

Kao sto je MM rekao, mislio sam prvensteno na FAB cime su Rusi bukvalno preorali ceo grad. Da, ideja i jeste da ih guraju do Pokrovska ako je moguce i to prvenstveno zavisi od toga koliko su Ukrajinci zapravo razbijeni. Nema tu puno vremena: koliko sam video minus ce biti jos nedelju - dve max, posle toga Rusi moraju da koriste puteve a vec su se lose proveli sa tom taktikom - vise puta. Ovde, kao i u svim zapadnim medijima, se standardno precenjuje tehnika i potcenjuju stvari kao geografija. A geografija se dokazala nebrojeno puta u ovom ratu: Rusko povlacenje iz Hersona, Ukrajinski napad na Robotine, forsiranje Askola (ili Zerebieca, zaboravio sam vec), itd itd... sve je bilo rezultat ispravnog koriscenja prednosti plus geografije. Ne mozes praviti odbrambenu liniju na livadi, pa ne znam koliko dronova da imas. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Zar nisu Rusi napravili odbrambenu liniju na livadi postavljajuci bezbroj mina, sa rovovima iza toga?

Nije mi jasno zasto Ukrajinci tokom ofanzive nisu pokusali da ciste minska polja preciznom artiljerijom i onda pokusali proboj. Ili su to radili, a nije uspelo.

Link to comment
Share on other sites

Ukrajinska Pravda je izbacila podatak da 950.000 Ukrajinaca ima trenutno sposobnost za potencijalnu regrutaciju. I zanimljivo da 25% stanovnistva koji bi mogao biti regrutovan zivi na teritoriji koja je okupirana od Rusije. Da li Donbas i taj juzni pojas zaista imaju 8-10 miliona stanovnika? Ja sam uvek bio u tripu da tamo zivi sveukupno mozda 5-6 miliona ljudi.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, 40Wins said:

Zar nisu Rusi napravili odbrambenu liniju na livadi postavljajuci bezbroj mina, sa rovovima iza toga?

Nije mi jasno zasto Ukrajinci tokom ofanzive nisu pokusali da ciste minska polja preciznom artiljerijom i onda pokusali proboj. Ili su to radili, a nije uspelo.

 

Minsko polje samo za sebe ne predstavlja tešku prepreku. Problem je što je par stotina metara od minskog polja neprijateljska odbrambena linija koja te osmatra. Čim bi ti krenuo da deminiraš odma sledi artiljerijski odgovor a mogu da te gađaju i dronovima i nekim od ovih ručnih raketnih sistema. Ukrajinci su na taj način izgubili par tih vozila za deminiranje u prvih par dana. Dakle potrebno je da prvo odbaciš neprijatelja od minskog polja, pa onda možeš da ga razminiraš ali ni tada to nije posao bez problema jer imamo i dronove koji mogu da osmatraju par kilometara čak i ako su samo iznad svojih položaja. Polje se nikad ne razminira celo nego se razminira samo prolaz širine 10-15m koji se onda pretvori u put.

 

Znači prvo mora da se odbaci neprijatelj pa tek onda da se polje razminira. Tu dolazimo do drugog problema, da odbacite neprijatelja morate da pređete polje, jer od puškaranja sa par stotina metara nema vajde. E u tim prelascima polja vidimo da i jedna i druga strana gubi jedno 2/3 tehnike, možda i više.  Bio je jedan stravičan snimak Ukrajinaca koji su pokušali da izađu iz vozila i idu peške i od njih desetak pola ih je ostalo bez noge a druga polovina u najboljem slučaju ranjena i to na prostoru od možda 20 m2, što znači da su polja posejana i PT i PP minama. Znači ne ide ni tako. Na kraju su prešli to minsko polje tako što su na čelu kolone išli tenkovi sa ralicom koji bi probili put pa bi za njima išli transporteri sa trupama. I tu je bilo problema jer su primera radi ralice bile rasturene kada bi naišli na nekoliko mina odjednom jer su Rusi bez planski ispaljivali mine po tim livadama pa ih je bilo nekad i po par komada na 1 m2. Kada ostanu bez ralice obustavljaju napad, za to vreme radi ruska artiljerija i PT rakete tako da se i tada trpe gubici. Ako su blizu mesta gde planiraju da istovare pešadiju onda bi nastavljali ali čak i na tim kraćim deonicama je bilo toliko mina da se izgubi nekoliko vozila. Trebalo im je mesec dana da se probiju kroz minsko polje i dođu do Robotina gde je situacija već bila mnogo bolja, odnosno nije bilo gustog minskog polja, ali su izgubili vreme koje su Rusi iskoristili da dovuku pojačanja.

 

Slično je bilo i ovde kod Avdivke, većina tehnike je unišena u minskom polju, ona što su oštećena njih dronovi dovrše da ne bi mogli kasnije da se odvuku i poprave. I kod rusa smo ovde videli da se koriste ralice na čeonom tenku, međutim kada PT raketom uništite taj tenk onda ovi ostali moraju da izađu iz tog očišćenog pravca i tada su stradali u polju od mina a zatim poklapani artiljerijom. Kako rat bude trajao duže i jedni i drugi će učiti na greškama i biće sve skuplje i skuplje napadati. Na kraju da se probije neki front moraće se kao u ww2 da se napadne sa 100k ljudi, da izgubiš 10k u prvih par dana proboja pa da onda eksplatišeš dalje tu brešu koju si napravio. No čisto sumnjam da i jedni i drugi smeju sebi da dozvole takve gubitke.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

CNN

 — 

Russia is entering its third year of war in Ukraine with an unprecedented amount of cash in government coffers, bolstered by a record $37 billion of crude oil sales to India last year, according to new analysis, which concludes that some of the crude was refined by India and then exported to the United States as oil products worth more than $1 billion.

The funds at the Kremlin’s disposal put Moscow in a better position to sustain a lengthy war than Kyiv, which is struggling to maintain the desperately needed flow of Western cash.

 

According to an analysis of public data from the Russian finance ministry by RAND economist Howard Shatz, Russian federal revenue and expenditure were both at an all-time high in 2023. Yet Moscow still didn’t balance the books, he said, an indication of the war’s sheer cost, but also of the hit to oil revenue from sanctions.

 

“Despite the jump in revenues, the federal budget deficit was at its third-highest… larger only in 2022 and 2020,” he said. “Tax on domestic production and imports are both high and effective, which means they are taxing their own population to pay for this war,” he said.

 

India has justified its purchases from Russia as a means of keeping global prices lower as it’s not competing with Western nations for Middle Eastern oil. India’s Minister of Petroleum and Natural Gas Hardeep Singh Puri told CNBC last week: “If we start buying more of the Middle Eastern oil, the oil price will not be at $75 or $76. It will be $150.”

Link to comment
Share on other sites

@Klotzen jasno mi je da su tenkovi sa ralicama prve na udaru i da ih nije bilo dovoljno, ali moje pitanje je bilo zasto jednostavno nisu preciznom artiljerijom napravili put od nekih 30 metara sirine da tenkovi i oklopna vozila iza mogu brze da prodju? Znam da su granate skupe, ali skupi su i tenkovi. 

Link to comment
Share on other sites

Na to pitanje ne znam odgovor. Mogu samo naglas da razmišljam. Mislim da granata kada padne upadne u zemlju i da geleri koji odu u zemlju ne idu daleko dok ostali geleri lete paralelno sa zemljom ili blago u vis. To znači da osim rupe koju napravi teško da bi očistila više od toga. U zavisnosti od zemlje rupa od 155mm granate je oko 2-4 m i aj da dodamo možda još jedan metar to znači da bi nam u idealnom slučaju trebalo za 10m X 1km prolaz trebalo 200 granata koje su snajperski precizne da bi se taj prolaz napravio. To baš i nije rentabilno niti pouzdano zbog preciznosti.

 

Kod granata koje esklodiraju u vazduhu ne znam da li geleri prave dovoljnu silu na zemlji da aktiviraju mine, isto i za kasetne, mada se sećam da sam čitao neke članke da bi kasetne to navodno mogle da odrade ali ni to nije pouzdano jer kasetna ne pokriva celu površinu nego pada u krug.

 

Takođe je bilo tekstova da se koriste dronovi sa termo kamerom, pošto se leti mine ugreju pa se mogu videti, ali ako je mina ukopana onda ništa od ove metode. Naravno ovo bi bilo i ekstra sporo jer ti dronovi ne nose mnogo bombi.

Link to comment
Share on other sites

Iz mog ugla Tos- 2, Tos -3 su jedni od krivaca zasto Ukrajinci u letosnjem naletu nisu uspeli.  Ubitacnije oruzje skoro nisam video. Pored toga slobodno se moze reci dron revolucija takodje ostavlja svoj pecat u ovom sukobu. Pomislajm kako bi se branio kao vojnik od ova dva oruzja. Prosto je veoma tesko da se odbranis i da prezivis.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, 40Wins said:

Zar nisu Rusi napravili odbrambenu liniju na livadi postavljajuci bezbroj mina, sa rovovima iza toga?

Nije mi jasno zasto Ukrajinci tokom ofanzive nisu pokusali da ciste minska polja preciznom artiljerijom i onda pokusali proboj. Ili su to radili, a nije uspelo.

 

Ne može običnom artiljerijom. Imaš specijalne metode sa eksplozivom npr sovjetski ur77 meteorit ali opet to vozilo mora prići blizu minskom polju:

 

https://miro.medium.com/v2/resize:fit:828/format:webp/1*xavdBbT-qQUHQjGvVElbtg.jpeg

 

Jedino sto bi radilo posao a obicno je oružje su masivnije avio bombe.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, MeanMachine said:

 

Ne može običnom artiljerijom. Imaš specijalne metode sa eksplozivom npr sovjetski ur77 meteorit ali opet to vozilo mora prići blizu minskom polju:

 

https://miro.medium.com/v2/resize:fit:828/format:webp/1*xavdBbT-qQUHQjGvVElbtg.jpeg

 

Jedino sto bi radilo posao a obicno je oružje su masivnije avio bombe.

Jel to ono sto su Ukrajinci ispalili na Ruse u Bahmutu u jednom momentu?

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, 033zero330 said:

Ovih dana padaju kao muve.

 

GGsdtW7XQAAs7em?format=jpg&name=medium

 

Za one kojima nije jasno ovo, crno bela slika sa avionom kod ovog ruskog blogera znači da je ponjegovim podacima taj tip aviona oboren. SU-35 je na slici, ukrajinci tvrde da su i jedan SU-34 pogodili ali to za sada niko ne potvrđuje. Po tim tvrdnjama oba aviona su pogođena iznad Azovskog mora od prilike na istom mestu kao onaj A-50 pre par nedelja.

 

Japan će pomoći Ukrajinu sa 12,1 milijardom  $ , pomoć se odnosi uglavnom na finansiranje budžeta i nešto humanitarne pomoći. I dalje neće slati oružje. Ovo nije loše da se malo rasterete ovi koji mogu i vojnu pomoć da šalju da se više posvete tome.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, 40Wins said:

Jel to ono sto su Ukrajinci ispalili na Ruse u Bahmutu u jednom momentu?

 

UR77 se koristi u borbi na obe strane, a i drugde npr u Siriji.

 

Problem je sto za ono zasta je UR77 namenjen danas je neupotrebljiv, ko i tenkovi sa dozerskim daskama ili valjcima, pa prvo sto ce da  popije raketu ili dron su ta vozila. 

 

Dakle jedino upotrebljivo su ozbiljnije avio gps bombe.  

Link to comment
Share on other sites

Docim eno primera onoliko gde se vazdusna nadmoc ostvarila gde napadnuti ima savremenu PVO... Istina je da je Ruska avijacija precenjena, ali ne bih je nazvao tigrom od papira. Mislim da je najveci problem sa njihovom doktrinom: imali su toliko primera kako su US ostvarivali vazdusnu nadmoc, bilo je dovoljno da iskopiraju nesto. Mislim prvenstveno na wild weasel taktiku, nisam cuo nista dobro o njihovim anti AA raketama. A mozda je ovo i konacan dokaz da je vreme 4G avijacije napokon proslo?

Helikopteri su odradili posao, mada mi nije jasno gde su MI-28/35?

Link to comment
Share on other sites

On 2/19/2024 at 8:33 AM, suptil said:

Iz mog ugla Tos- 2, Tos -3 su jedni od krivaca zasto Ukrajinci u letosnjem naletu nisu uspeli.  Ubitacnije oruzje skoro nisam video. Pored toga slobodno se moze reci dron revolucija takodje ostavlja svoj pecat u ovom sukobu. Pomislajm kako bi se branio kao vojnik od ova dva oruzja. Prosto je veoma tesko da se odbranis i da prezivis.

 

TOS je mozda najvise underperformovao od svog ruskog oružja, a i ne znam gde je toliko obilato korišćen tokom leta. 

Činjenica da će novije iteracije navodno imati daleko veći domet govori o tome, uglavnom je bio "prekratak" za ono što mu je bio glavni cilj, i previše laka meta za UA dronove. 

 

 

Od ruskog gvožđa zasigurno je MVP Lancet, a ako potraju borbe ovog tipa verovatno i FAB-ovi. 

 

Inače Rusima je upravo vazdušna superiornost donela pobedu u Avdiivki, ali na ostatku fronta se slažem da to nije ono što je većina ljudi mislila da jeste. 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

TOS je ispao loš zbog ekstra malog dometa paljbe 3-5 km. Takva oružja u eri dronova su u startu zastarela i nemaju šta da rade na frontu. Navodno postoji i raketa dometa 10km ali pitanje je da li je uopšte imaju u većim količinama. TOS-3 najavljuju sa novim raketama koje će imati 15 km domet ali i to je vrlo skromno no znatno bolje jer neće morati skoro na liniju fronta da ide da dejstvuje no ko zna kada će to biti spremno. Da nije dronova mislim da bi oružje bilo vrlo interesantno za sve armije.

 

Kriza vlade u Nemačkoj zbog Taurusa. Šolcovi koalicioni partneri prete da će izglasati pomoć sa CSU/CDU. Ako do toga dođe teško da može doći do nastavka ove vlade. Neki smatraju da će Šolc pristati na kompromis da još više poveća vojnu pomoć ali da se još uvek ne šalju Taurus rakete.

 

Bajden razmatra da isporuči ATACMS rakete većeg dometa tako što bi tražio od jednog "saveznika" da to učini u njihovo ime. Nema detalja na koga je mislio.

 

Šojgu izjavio da je Surovikinova linija u stvari bila putinova ideja. lizanje dupeta u Rusiji je upravo dostiglo do sad neviđeni nivo 🙂

 

Šojgu je izjavio i da su Rusi zauzeli Krinki u celosti. Za sada ni jedna mapa to ne potvrđuje.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...