Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

7 hours ago, MeanMachine said:

 

Ovo je snimak iz juna, i nije Zaporozje, geolocirali su gde se to desilo, proruski snimak ali je neverovatan... Nema krvi da budem jasan, samo pokazuje sta znaci kordinacija drona i tenka protiv druge strane koja nema dron. Jedan tenk protiv dva tenka i cetiri valjda maxxpro, tenk ima podrsku izgleda neke pesadije iz maskiranog rova. Tek kasnije stize konjica (jos par tenkova) ali borba je vec zavrsena.

 

E sad vrlo moguce da ruski tenk ima termoviziju a ukrajinski nemaju, jer mi bas nije jasno da dva ukrajinska tenka ne mogu da ga uoce od dima iako im je da kazemo prakticno ispred cevi, jedino logicno objasnjenje je da nemaju termoviziju.

 

Po meni prosto je neshvatiljivo da zapad do dan danas nije ponudio kao pomoc i ugradnju termoviziju u ukrajinske tenkove, jer npr ruski tenkovi su na pocetku rata imali iskljucivo francusku termoviziju dakle da se to odraditi a siguran sam da Ukrajinci sami imaju prototipove npr izvozili su neke T80 sumljam da su bili bez termovizije.

 

 

Ovo je početak ofanzive kod Velike Novosilke. Ovo je par kilometara severno od Novodarivke. Obzirom da je ista oslobođena drugi dan odfanzive ovo je bilo ili 3. ili 4. juna. Između njih je šuma tako da ga verovatno nisu ni videli. Pored njega po UKR su dejstvovali PTO iz pešadijskog rova i artiljerija. Ugao je dosta loš jer mi ne vidimo gde UKR tenk puca, pogotovo kada dim postane gust. Slika uništenih teknova i max pro je bila korišćena u junu a sada su rusi pokušali da ovo predstave kao novi događaj no geolociran je odma i bilo je lako utvrditi od kada je.

 

@all

 

Juče su rusi tvrdili da su ponovo okupirali Staromajorske no danas su poklopljeni novim snimcima iz sela od strane Ukrajinaca. Dakle još jedna laž. Rusi i dalje drže Urožajne, Ukrajinci ga poklapaju artiljerijom ceo dan. UKR tvrde da su presekli put između Novodonjecke i Kremenčika. Takođe počinje napad na samo selo Prijutne jer su stigli do prvih kuća. Nema još uvek napada južno od Staromajorske. Južno od sela na par kilometara ima još jedno brdo koje dominira tako da ako krenu na jug to će im biti prva meta.

 

U Luganjskoj oblasti je posle ruskog napada usledio ukrajinski kontranapad i kod Svatova su vratili ruse na polazne položaje od prošle nedelje. Nema ni sa ukrajinske strane dokaza da se tamo išta događa. Možda je i po sistemu "ja tebi serdare ti meni vojvodo" pa trenutno i kod jednih i kod drugih je ostala vest da su oni uspešni  a protivnik se povlači.

 

Iako su se rusi hvalili da će most kod Kerča biti opravljen za nedelju dana prođe dve nedelje a po današnjim snimcima izgleda isto kao i na dan kada je pogođen.

 

Moskva je opet bila meta dronova. Jedan je pogodio poslovnu zgradu u centru grada. Navodno ukrajinci koriste nove dronove koje sami prave "beaver" ali meni ovi sa slika iznad moskve ne liče na taj tip. 

 

Pričali smo kako bi prage dobro došle za odbranu od dronova, izgleda da postoje moderne prage :

 

 

 

Ovo je iz Češke proizvodnje.

 

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, DJ_Vasa said:

 

Evo spiska šta smatraju svojim na sledećem linku: https://en.wikipedia.org/wiki/Russian-occupied_territories_of_Ukraine

 

S druge strane, ne znam šta će još pasti na pamet pomračenim kremaljskim umovima, ali svakako da neće biti ništa normalno.

Ovo je, koliko sam razumeo, spisak onoga što Rusi de fakto kontrolišu.

 

Što se tiče ruskog de jure stanja, nađuh na ovoj stranici

https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_annexation_of_Donetsk,_Kherson,_Luhansk_and_Zaporizhzhia_oblasts

 

sledeće:

Quote

The boundaries of the areas to be annexed and their borders were not defined; Russian officials stated that they would be defined later.

što je zaista fascinantno. I tužno, kad se i na ovakvoj stvari vidi na šta je spala nekadašnja svetska sila.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, Smrtokapa said:

...što je zaista fascinantno. I tužno, kad se i na ovakvoj stvari vidi na šta je spala nekadašnja svetska sila.

 

Hvala na dopuni, a za ovo drugo ne znam šta da kažem...

 

Da je posle pada komunizama u Kremlju bilo više mozga i praktičnosti, ove teme ne bi ni bilo.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

russi ne bi vise da se igraju i nosili bi loptu kuci. pa rodjaci, vama tek pocinje grcanje i davljenje. sledecih 100 godina ce ujka sem da vam zavrce usi dok poslednji dolar, euro ne isplatite ukrajini i dovedete se u normalno stanje. cenim da idu u izolaciju na jedno poduze vreme. jedino ako se ne desi neki brejktru pa pronadju lek za rak ili neki novi internet pa im za dobro covecanstva bude omoguceno da primirisu civilizaciju.

  • Like 2
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, HAMMER said:

grcanje i davljenje. sledecih 100 godina ce ujka sem da vam zavrce usi dok poslednji dolar, euro ne isplatite ukrajini i dovedete se u normalno stanje. cenim da idu u izolaciju na jedno poduze vreme.


Ja ne bih potcenjivao kapacitet ludaka da upravo zbog ovog gore napisanog, kada im postano jasno da je neizbežno, ne povuku ceo svet sa sobom u provaliju.

Link to comment
Share on other sites

cnn

 

Saudi Arabia is set to host peace talks to help bring an end to the war in Ukraine, a top official in Kyiv said. The Kingdom has, since the conflict began, attempted to thread the needle and maintain its relationships with both Ukraine and Russia, an important partner in the energy sector. Among those invited to the summit are Western and several developing countries -- but not Russia. To what extent the Kremlin would participate in any peace talks at the moment is unclear. Russian leader Vladimir Putin said Sunday that Moscow has never rejected peace negotiations with Ukraine but it is difficult to reach an agreement while Ukraine's army is on the offense. Zelensky has ruled out any peace negotiations until Russian troops withdraw from his country’s territory.

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Eddard said:


Ja ne bih potcenjivao kapacitet ludaka da upravo zbog ovog gore napisanog, kada im postano jasno da je neizbežno, ne povuku ceo svet sa sobom u provaliju.

ja prosto ne mogu da poverujem da rusi mogu da ispadnu taoci jedne grupe ljudi i svesno odvedu sebe i vise od pola covecanstva u propast. jednostavno posle takve odluke treba im biti jasno da rusija ni u jednom obliku vise nece da postoji niti bi preziveli dopustili prezivelim rusima da udisu vazduh po sklonistima. to bi prvenstveno bila smrtna kazna za sve ruse.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Klotzen said:

 

Pričali smo kako bi prage dobro došle za odbranu od dronova, izgleda da postoje moderne prage

Ovo je u suštini sovjetski ZPU, odnosno 4 sovjetska KPV mitraljeza kalibra 14,5mm, ništa što Ukrajinci već nemaju u velikim količinama. Očekivao sam da mu nakače nekakav radar i sistem upravljanja vatrom, ali ne vidim da ima išta od toga. Inače našao sam na netu da je Holandija platila isporuku prvih 100, odličan posao prvenstveno za Čehoslovak grupu, kako se Excalibur sad zove.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Klotzen said:

Juče su rusi tvrdili da su ponovo okupirali Staromajorske no danas su poklopljeni novim snimcima iz sela od strane Ukrajinaca. Dakle još jedna laž.

 

Po ISW-u, nešto se juče jeste dešavalo tamo, VDV su vjerovatno uspjeli da uđu u samo Staromajorske, ali su isto tako iz njega ispraćeni sa značajnim gubicima.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  

Quote

The counteroffensive has largely been a brutal lesson for Ukrainian troops, who have struggled to seize back territory across the southern region of Zaporizhzhia. In two months, Ukrainian troops have advanced less than 10 miles at any point along the region’s 100-mile front. (...)

In one battle in which his unit took part, Ukrainian soldiers attacked in 10 American-made MaxxPro armored vehicles, but only one came back, he said. He showed photographs of the damaged vehicles, ripped open and burned out, which he said had been hauled back to a repair base. (...)

The soldier lost a 22-year-old friend, Stas, in the shelling the day before, he said, adding that in just over a month, his battalion had suffered so many dead and wounded that only 10 men remained at the front line.

https://www.nytimes.com/2023/07/30/world/europe/ukraine-counteroffensive-russia.html

 

Quote

A battalion is a military unit, typically consisting of 300 to 1,000 soldiers

https://en.wikipedia.org/wiki/Battalion

 

Dakle, između 96,7% i 99% izbačenih iz stroja za mesec dana.

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

General-pukovnik u penziji Andrej Kartapolov, predsednik Odbora za odbranu u Dumi i koautor sveže usvojenog zakona o mobilizaciji, kojim se proširuju starosne granice za mobilizaciju stanovništva i oficira, uvode strože kazne za izbegavanje mobilizacije, pooštrava režim izlaska iz zemlje za vojne obveznike i slično:

 

 

 

 

Quote

"The wording of the draft law has changed due to the fact that the demographic situation is serious, it affects the volume of the mobilization resource, and in order for us not to sag, such a wording is needed," Kartapolov said on Tuesday, commenting on the amendments proposing to set the draft age from 18 to 30 years old, and not from 21 to 30 years old, as previously thought.

The head of the committee noted that 147,000 people were called up for the spring conscription of 2023, and "in order for this figure to be stable and to have someone to select, we are expanding the appropriate boundaries for this."

https://www.interfax.ru/russia/913134

Link to comment
Share on other sites

O udaru na ovaj most se prica vec par dana a primetno je da ruski blogeri cute. Ocigledno su dobili instrukcije da ne spominju, cak ni ne demantuju ukrajinske price o udaru. Samo  su neke okupacione sluge pricale od 12 oborenih storm shadow raketa.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

U Krivom Rihu pogođena stambena zgrada i Univerzitet. Za sada 6 poginulih (među kojima jedno dete i njegova majka) i 53 ranjena, potraga za nestalim još traje. U Hersonu 4 poginula civila u bombardovanju.

 

To što rusi ne pišu o uništenju železničkog mosta kod Čonhara je pomak na bolje. Prilično je umobolno što su do sada izveštavali live šta i kako je pogođeno 🙂 . Ovo sam očekivao znatno ranije no izgleda da nisu mogli da ih ućutkaju tako brzo. Tek posle ovog propalog puča je počeo da se zavodi red na internetu i da se sprečava curenje informacija. No dobićemo mi fotke iz satelite čim prvi prođe iznad te regije.

 

U izlaganju Šojgua pomenuti su gubici 10 leoparda i 11 bredlija  u julu. Verovatno je i to prenaduvano kao i ostale cifre koje su sve nerealne a po video klipovima čovek bi rekao da je u julu stradalo bar 50 leoparda i 100 bredlija. Rusi jednostavno recikliraju stare snimke i koriste situaciju što druga strana ćuti. Ali evo izlaju se sami pa sebe demantuju.

 

Medvedev je izjavio da je moguća upotreba nuklearnog oružja ukoliko Ukrajinska ofanziva uspe. Ova izjava otvara mnoga pitanja u stanju u Ruskoj armiji.

Edited by Klotzen
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, erwin said:

General-pukovnik u penziji Andrej Kartapolov, predsednik Odbora za odbranu u Dumi i koautor sveže usvojenog zakona o mobilizaciji, kojim se proširuju starosne granice za mobilizaciju stanovništva i oficira, uvode strože kazne za izbegavanje mobilizacije, pooštrava režim izlaska iz zemlje za vojne obveznike i slično:

 

 

Znaćemo sa sigurnošću da stiže kraj rata kad Putler počne da mobilizuje babuške.

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Klotzen said:

U izlaganju Šojgua pomenuti su gubici 10 leoparda i 11 bredlija  u julu. Verovatno je i to prenaduvano kao i ostale cifre koje su sve nerealne

Za Bradleye ne djeluje da jeste, trenutno ih je po Oryxu oštećeno ili uništeno 49. Kad sam prije 15-20 dana diskutovao sa McLeodom o proporciji ukrajinskih snaga koje su ubačena u operativna dejstva u kontraofanzivi, broj oštećenih i uništenih Bradleya je bio 35. Naravno, datum uništenja i datum objavljivanja slike/snimka se skoro nikad ne podudara, tako da ovo nije definitivan dokaz da je šojgu u pravu, ali djeluje da je in the ballpark.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Beonegro said:

Za Bradleye ne djeluje da jeste, trenutno ih je po Oryxu oštećeno ili uništeno 49. Kad sam prije 15-20 dana diskutovao sa McLeodom o proporciji ukrajinskih snaga koje su ubačena u operativna dejstva u kontraofanzivi, broj oštećenih i uništenih Bradleya je bio 35. Naravno, datum uništenja i datum objavljivanja slike/snimka se skoro nikad ne podudara, tako da ovo nije definitivan dokaz da je šojgu u pravu, ali djeluje da je in the ballpark.

 

 

U vašim ciframa je i jun, ovde se pominje samo jul. Ako on da preuveličanu cifru od 11 bredlija to znaci da su gubici bili manji od tog broja. Isto i za leo, no ko prati rat na rusofilskim forumima i kanalima njemu se na osnovu video materijala ostavlja utisak da je unazad par nedelja ukr izgubila duplo više i od šojgujevih cifara.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Klotzen said:

U vašim ciframa je i jun, ovde se pominje samo jul. Ako on da preuveličanu cifru od 11 bredlija to znaci da su gubici bili manji od tog broja. Isto i za leo, no ko prati rat na rusofilskim forumima i kanalima njemu se na osnovu video materijala ostavlja utisak da je unazad par nedelja ukr izgubila duplo više i od šojgujevih cifara.

On 7/16/2023 at 11:42 AM, Beonegro said:

 

Ukrajinci su dobili 100 Bradleya do sada, a od početka juna su dokazano izgubili 34. Obećano im je osamdesetak Leopard 2 tenkova (ne mogu da nađem info koliko ih je do sada isporučeno), do sada su dokazano izgubili 8. Dobili su 20 Oshkosha, od kojih su za mjesec dana izgubili 11. Ovdje se namjerno ograničavam na tehniku koja je uvedena u borbu tek sa početkom ofanzive, od juna 2023., ne pričam o M113-icama, raznim verzijama Humveeja, Maxx Pro-ima, holandskim YPR-ovima, francuskim VAB-ovima, češkim i bugarskim T-72 i tako dalje, koji su svi uništeni u dvocifrenom broju primjeraka, 113-ice i Humveeji do sada vrlo moguće i u trocifrenom broju.

 

 

Oryx je od 16 jula do danas objavio fotografije i snimke 15 dodatnih oštećenih i uništenih Bradleya

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...