Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

17 hours ago, DJ_Vasa said:

A ko govori o bombardovanju? Jednoga su umlatili k'o pseto, drugoga obesili k'o svinjče u mesari. Ima i rumunska varijanta, ako ti to deluje bolje, ali je metod isti kao za Huseina.

 

Za tako nesto treba sa vojskom doci u Moskvu. Ko ce to da uradi?

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, McLeod said:

 

Ok, ovo je nesto drugo. Ali ne vidim razlog da drzava koja ocigledno ima najsnazniju vojsku na svetu prva povlaci takav potez. Od hladnog rata na ovamo jasno je da se nuklearke koriste kao nacin odvracanja zemalja koje su slabije vojno. Ako si vojno snazniji, ne vidim razlog da se povlaci taj potez.

 

Japan je zaista specificna prica i ne bih ga koristio kao neki primer u ovom smislu. Plus se uglavnom slazem sa Tomasom, ali je to svakako vrlo kompleksna prica u okolnostima koje su potpuno drugacije nego sto ih imamo danas.


odvracanje je prvenstveno smisljeno kao odvracanje SSSR i USA. Ovo ostalo je vrlo uslovno, neko je pisao o spremnosti US da baci nuklearku na Indiju tokom rata sa Bangladesom. 
Zamisli scenario nekog sireg pacifickog sukoba sa Kinom gde bi normalan zahtev bio neka podela ili makar delimicna demilitarizacija Kine. US ima dva nacina to da uradi… prvi je konvencionalni koji bi ih doveo u slicnu situaciju u kojoj je Rusija (samo na n-ti stepen) sada. A drugi je primoravanje Kine na uslove nukovanjem. Kineski odgovor u tom slucaju je vrlo ogranicen… ja ne znam da kina ima podmornice ili se mahom oslanja na silose i mobilne lansere. Gomila njih je unistena tokom prvog napada, dosta onoga sto bi i uspeli da posalju bi bila presretnuta. Steta bi bila limitirana na pacificke saveznike i vrlo upitno nesto na US soilu.

 

kad postavis tako figure, biras izmedju ogranicene stete i sigurnog gubitka stotina hiljada zivota svojih vojnika. Meni je to no brainer. 
 

Ono sto bi u tom slucaju bilo je nepopravljiva steta po imidz. US vise ne bi bila miroljubivi hegemon kako Mesajmer voli da kaze. Ali suocena sa slicnim izborom Rusija nema sta da izgubi, ili barem nema toliko. Zato ja od pocetka ne vidim nuke kao nesto sto nema sanse da se desi.

Link to comment
Share on other sites

Pad BDP-a 3,5% u Nemačkoj, a 2,2 u evrozoni u 2023. po proceni ekonomista Deutsche Bank. Korekcija u odnosu na prognozu od pre dva meseca je -2,5 procentnih poena za Nemačku, a -1,9 procentnih poena za evrozonu.

 

Takva recesija bi bila treća po težini recesija od II svetskog rata za Nemačku.

 

FdPVlxbXoAA2xAJ?format=jpg&name=4096x409

 

 

 

 

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

Pa da, zato je i "sloba sloboda" popusio na kraju - ne zato što su se njegovi sledbenici, svih 80%, osvestili, sto ocigledno jos uvek nisu, nego sto je sve ratove izgubio. Tako će i ovaj. I kad skvikne, zbog iskustva sa sledbenicima "slobe slobode" nema opustanja sve dok oni tamo ne dokažu delima da su se promenili i shvatili da je ovaj rat zločinački, a zločinci su bili oni.

55 minutes ago, DJ_Vasa said:

Pa sami Rusi.

Pa da. Gadafija su njegovi umlatili, nikakva vojska nije tamo ušla.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 Po onome što se piše po mrežama, masovno se mobilišu predstavnici manjina i poneki IT-jevac koji čak nije ni služio.
 

Spoiler

Prevodi na srpski su ispod tvitova.

 

 

Quote

U Burjatiji i Zabajkaliji #mobilizacija je počela usred noći. Pripadnici vojnih registra dolazili su kućama, nakon čega su ljudi odmah slati na zborna mesta, uz savet da nauče kako da se previjaju.

 
 
Quote

Mobilizacija u ogromnim razmerama se odvija samo u republikama Saha, Burjatija, Tiva, Kalmikija i drugim nacionalnim republikama, ONI POSEBNO PAZE DA NE DIRAJU CENTAR!!!

Quote

Na Uralu brat i svi koji su s njim služili u hitnoj službi dobili su pozive (samo 2 puta je držao mitraljez, do đavola, nisu radili jebeno ništa u ovoj vojnoj službi, šta koji kurac oficiri i borbeno iskustvo)

 

 

Quote

 

U Ulan-Udeu (Burjatija), vojni odseci organizovali su „zone obaveštavanja“ u 11 škola, gde izdaju pozive.
U selima u regionu već su počeli da kupe ljude koji podležu mobilizaciji.

 Ako sedite u Moskvi u [najbogatijem kraju] Patrikima i mislite da to neće uticati na vas, zapamtite: tako su mislili i stanovnici Burjatije.

 

 

Quote

Sve što vidim na [tagu] #mobilizacija ukazuje da su Jakutija, Saha, Burjatija, Dagestan, Čečenija mobilisane u nesrazmernom broju. Ako se potvrdi, ovo je nesumnjivo sistematski pokušaj da se ruske nacionalne manjine iskoriste kao topovsko meso.

 
 
Quote

Iz Burjatije stižu izveštaji o mobilizaciji iz pakla - ljude izvlače iz kreveta, uskoro će izgledati kao tokom Drugog svetskog rata -samo sa ženama, bebama i starcima u većini sela.

 

 

Quote

U Burjatiji, studente na univerzitetu izvode direktno sa nastave. Neke škole su zatvorene i pretvorene u centre za regrutaciju. Muškarci se kupe i regrutuju iz malih sela. 

Sve će ovo izgledati *veoma* drugačije u ruskim etničkim republikama nego u Moskvi.

 

Quote

Mobilizacija u selu Babajurt u Dagestanu: meštani protestujući protiv mobilizacije, blokirali su savezni put.

 

 

 

Quote

Stanovnicima Kurske oblasti Rusije, registrovanim kao rezervisti, zabranjeno je da napuste oblast.

Vojni komesar Kurske oblasti Vladimir Rodionov naredio je rezervistima koji se trenutno nalaze van regiona da se vrate u njega u roku od tri dana.

 

 

Quote

IT stručnjak Viktor Burgejev (32) bez vojnog iskustva, koji nije služio vojni rok, pokazuje danas dobijeni poziv na mobilizaciju. 
Poslaće ga u vojsku da se nekoliko sati kasnije bori u Ukrajini

To je ta ruska „delimična mobilizacija“, regrutovanje „iskusnih“ vojnika

 

 

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

Po nekim podacima Rusi su razmenili 215 Ukrajinaca, među kojima više od 100 Azovaca, uključujući i oficire, za Putinovog kuma, krupnog tajkuna i nekadašnjeg ukrajinskog opozicionara Viktora Medvedčuka i 55 Rusa.

 

Kad je kum s kojim letuješ u pitanju (Putin je krstio Medvedčukovu namlađu ćerku), denacifikacija nije bitna.

 

Inače, Finci nisu još uveli zabranu.

 

Spoiler

Finland plans to make a decision on a total entry ban for Russians soon.

Foreign Minister Pekka Haavisto said at a press conference in New York that Finland is urgently preparing a decision on tourist visas for Russians, Yle reports.

“Finland does not want to be a transit country for Schengen visas issued by other countries, and now we want to control this movement,” said Haavisto.

According to Haavisto, the authorities are currently preparing a decision on how to limit this tourist movement or completely stop it, and this issue will soon be submitted to Parliament.

“There are no moral or ethical grounds for Russian tourists to continue to go on vacation, as if nothing had happened,” the Finnish Foreign Minister said.

Formerly at the Ministry of Foreign Affairs of Finland Foreign Ministry reported that more and more men of military age are striving to get from Russia to Finland. The consular department of the Foreign Ministry believes that the announcement of mobilization in Russia will exacerbate this phenomenon.

https://ukrainetoday.org/2022/09/21/finland-plans-to-completely-restrict-entry-for-russians-foreign-ministry/

 

Link to comment
Share on other sites

To i nije iskreni zahtev Kini nego novi šamar pošto Kina ne može tu ništa da uradi. Na ovaj način se skreće pažnja javnosti da Kina ne želi da uradi ništa na postizanju mira, a sama Kina ne može da odgovori adekvatno a da ne uvredi Rusiju. Kina zna da će dobijati sankcije za svaki vid ozbiljnije podrške Rusiji i za sada se drži neutralnije nego što sam očekivao. Da Kina može da utiče na Rusiju to bi se radilo bez medija tako što bi se nešto dalo Kini da odradi taj posao.

 

Ne zaboravite da povećanje cena energenata ide i na štetu Kine jer i ona uvozi većinu energenata. Sigurno neće biti oduševljeni da ovo potraje godinama kako se sad čini.

 

Današnje obaranje ruskog Mi-8 :

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, MeanMachine said:

 

 

 

 

 

Samo cu dodati AUKUS i Nensi ako vam treba objasnjenje.

 

 

 

 

Ukoliko i NATO ovo kaže, čini se da se već nešto dešava. Očiglendo je da dipomatija radi na tome.

 

NATO Secretary General meets Chinese Foreign Minister in New York


 

Quote

 

NATO Secretary General Jens Stoltenberg on Thursday (23 September 2022) discussed Russia’s war against Ukraine during talks with Chinese Foreign Minister Wang Yi in the margins of the UN General Assembly in New York.

 

“I called on China to use its influence on Russia to end its war in Ukraine”, the Secretary General said, adding that he also raised NATO's concerns on human rights and China’s military activity near Taiwan. “We stand ready to continue our dialogue on global security”, he said. 

NATO’s new Strategic Concept, adopted by Allied leaders at the Madrid Summit in June states that China’s “stated ambitions and coercive policies challenge our interests, security and values.”. It also stresses that NATO Allies “remain open to constructive engagement with the People Republic of China, including to build reciprocal transparency, with a view to safeguarding the Alliance’s security interests.”

The Secretary General and the Chinese Foreign Minister last met in person in the margins of the Munich Security Conference in 2020. The two leaders also met virtually in September 2021 for talks on NATO-China relations and international security challenges.

 

 

Ovo boldovano mi sugeriše da se već neko vreme razgovara.

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, Klotzen said:

 

Ne zaboravite da povećanje cena energenata ide i na štetu Kine jer i ona uvozi većinu energenata. Sigurno neće biti oduševljeni da ovo potraje godinama kako se sad čini.

 

 

 

To smeta i Evropi koja joj je glavni ekonomski konkurent, takodje smeta i Indiji koja je takodje konkurent Kini ali u nekoj buducnosti. 

 

Smeta i Japancima, i Korejancima i Tajvancima.

 

Sa druge strane Kini itekako odgovara da Amerika se trosi protiv Rusije dok Kina stancuje vojnu silu samo tako. 

 

I na kraju ako ovo potraje Rusija postaje njihova kucka sto je Kini itekako bitno jer samo iz Rusije mogu da dobiju energente bez muke ako dodje do ozbiljnog s.

 

 

Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, alpaka Bereta Sida said:

Dobra mu ova mobilizacija u krajevima gdje zive druge etnicke grupe. Elegantna metoda "ciscenja" neruskog stanovnistva al jok nema bolesni rezim u Kremlju takve ideje o manje i vise vrijednim nacijama i rasama. 

Dalo se sta nauciti i od malih Rusa...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, DJ_Vasa said:

Ukoliko i NATO ovo kaže, čini se da se već nešto dešava. Očiglendo je da dipomatija radi na tome.

 

NATO Secretary General meets Chinese Foreign Minister in New York

 

Pa juce je Stoltenberg rekao da je Kina neprijatelj :classic_laugh: a danas moli za pomoc. Sve ovo sto se desava je hajmo vako, hajmo nako, pa sta bude, na svim stranama.

 

EXCLUSIVE NATO chief Stoltenberg calls China a security challenge

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, MeanMachine said:

 

 

To smeta i Evropi koja joj je glavni ekonomski konkurent, takodje smeta i Indiji koja je takodje konkurent Kini ali u nekoj buducnosti. 

 

Smeta i Japancima, i Korejancima i Tajvancima.

 

Sa druge strane Kini itekako odgovara da Amerika se trosi protiv Rusije dok Kina stancuje vojnu silu samo tako. 

 

I na kraju ako ovo potraje Rusija postaje njihova kucka sto je Kini itekako bitno jer samo iz Rusije mogu da dobiju energente bez muke ako dodje do ozbiljnog s.

 

 

 

Potpuno je sve jedno da li nešto šteti tvojim neprijateljima ako imaš inflaciju u državi. Kina kao diktatorska zemlja mora o tim stvarima mnogo više da vodi računa od demokratskih zemalja jer tamo svaka greška znači smrt diktatora a na zapadu se samo promeni vlast i nastave gde su stali. Slobodno tržište će posle par godina da izneviliše novu realnost i ponovo će početi rast na zapadu a kod Kineza je to mnogo teže jer nemaju slobodno tržište i sve mora država da uređuje. Kina je u početku plaćala energente po starim cenama ali sada se i njoj dižu cene i krenuće i njima inflacija malo jače da ide. Naravno sve što uvoze je takođe poskupelo tako da i to diže inflaciju.

 

Rusija i Kina nikad neće biti saveznici niti će jedna država biti drugoj privezak. Za savezništvo nemaju interesa jer im se više interesa sudaraju nego što im se slažu a za ovo drugo nema šansi da se dogodi bez potpunog kolapsa jednog od njih dve. Ovaj vid partnerstva je nešto najviše što mogu da dostignu s tim da ima prostora da podignu ekonomsku saradnju i to je to.

  • Like 2
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, alpaka Bereta Sida said:

Dobra mu ova mobilizacija u krajevima gdje zive druge etnicke grupe. Elegantna metoda "ciscenja" neruskog stanovnistva al jok nema bolesni rezim u Kremlju takve ideje o manje i vise vrijednim nacijama i rasama. 

Ono što je meni malo čudno je kako oni misle sa onima zakonima koje su uveli o toj mobilizaciji i izbegavanju itd, i sa ovim što rade, da li im pada na pamet da tako pune trube hiljadama Teda Bandija, Breivika i sličnih. Hajde da je to neka odbrana, kao kad je bio WWII ili nešto, pa ih sad neko napao, ali zašto bi neko išao u neki agresivni rat, umesto da čim dobije pušku raspali koga stigne, a naročito ove oficire i slične. OK, odmah je i on gotov, ali nije otišao sam, niti je poginuo ili obogaljen zbog suludih ideja nekog ludog starca i drugih ludaka, u tome je poenta.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...