Jump to content

Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

Posted

28. february:

'British Troops Can Take Care Of Themselves': Trump Shocks UK On Ukraine Backup Guarantee

U.S. President Donald Trump held a joint news conference with British PM Keir Starmer after a meeting at the White House. Trump said that British troops can take care of themselves and refused to provide U.S. backup to UK's security guarantees to Ukraine after the war ends. Watch the full media interaction here.

https://timesofindia.indiatimes.com/videos/international/british-troops-can-take-care-of-themselves-trump-shocks-uk-on-ukraine-backup-guarantee/videoshow/118615832.cms

3. mart:

British peace troops in Ukraine attacked by Russian army would respond under ‘defensive rules,' says minister

European leaders are still seeking a US security guarantee ‘backstop’ for a peace-keeping mission in Ukraine

https://www.standard.co.uk/news/politics/british-troops-ukraine-attacked-russia-trump-ceasefire-b1214307.html

Zaista bih volela da mogu da pomislim da je ovo delo samo Rusa i da narandzasti nema prste umesane, ali... 

Posted

cnn

“The impact is going to be big. I would call it crippling,” said Mark Cancian, a senior adviser with the Center for Strategic and International Studies who has closely followed the war.

Cancian estimated that Ukraine would feel the impacts of the pause in aid within two to four months, as aid from European countries helps Kyiv remain in the fight for now. “That’s why they don’t fall off a cliff, but when your supplies get cut in half, eventually that shows up on the front lines,” Cancian said. “Their front lines would continue to buckle and eventually they would break and Ukraine would have to accept an adverse – even catastrophic – peace settlement.”

But Cancian warned the Trump administration has more forms of aid to Ukraine that can be paused or canceled altogether, including intelligence sharing and the training of Ukrainian forces. “There might be a way out of this, but it’s going to be extremely humiliating for Zelensky,” Cancian said.

Ukraine could likely sustain its current fighting pace for several weeks — perhaps until the start of the summer — before a US pause would begin to have a major effect, Western officials said in the wake of the decision. The Biden administration rushed shipments of weapons to Ukraine in its waning days, providing the country with large stockpiles of advanced weapons.

It is those sophisticated weapons — including the long-range ATACMS missiles — that have allowed Ukraine to strike deep into Russian territory, a strategy that could suffer if those weapons remain paused.

While European nations may be able to replace US shipments of artillery, supplemented by Ukraine’s own growing defense industry, the most advanced weapons used by Kyiv come from the United States.

Posted

bbc

Border reports from Ukraine confirm US aid into the country has been paused, Polish Prime minister Donald Tusk has said.

Tusk told a news conference ahead of the government’s weekly meeting in Warsaw that information had been received from both the border and the international hub for supplies to Ukraine at Jasionka airport near the city of Rzeszow, south-eastern Poland.

“Today, a decision about suspending American help for Ukraine and to possibly start lifting sanctions on Russia was announced," Tusk said.

"We have no reason today to think that they are just words. Reports coming in from the border, also from our hub in Jasionka, confirm the announcements of the American side.

“The situation is serious. I don’t need to convince anyone that it requires special concentration from the government,” he told ministers.

Posted
12 hours ago, Darko said:

I zvanično, Tramp je pauzirao vojnu pomoć Ukrajini. Dokle ... videćemo. 

Evropo, na tebi je sada. 

EU mora odmah da ponudi pare za oružje Americi. Da vise se prekine priča o pomoći i da kolektivni zapad vidi da li Amerika zapad ili je protivnik. Ako Trump ostane pri odluci da neće slati oružje iako Evropa spremna da plati isto e onda je Amerika protivnik.

• Like 2
Posted

Najveci je problem sto US ima gomilu oruzja u skladistima

(koje vecinom nikada nece ni upotrebiti i za koje ce platiti dosta da reciklira, a mogli bi za dzaba, ako Evropa/Ukrajina preuzme prevoz,

da budu veoma korisne na frontu),

a Evropa moze da proizvede isto (posebno u vecim kolicinama) tek za nekoliko godina

(pod uslovom da se konacno politicki usaglase; ako su tako kratkovidi da zrtvuju dugorocne interese za mir Evrope, na oltaru sledecih izbora, a to vazi ne samo za politicare vec i za birace, onda nismo ni zasluzili nista bolje nego da nas diktatori pregaze).

• Like 1
Posted

Meni ovo zvuci kao da je Ukrajna na kolenima pred USA

bbc

Zelensky expressed a willingness to consider a partial truce - in the air, and at sea - if Moscow did likewise.

He also expressed regret for the way the White House meeting had gone. That's despite many observers believing he was the victim of a political trap.

He again thanked America, naming Trump specifically, for previous aid, and said he was prepared to sign a deal with the US on accessing Ukrainian minerals.

Ukraine has resisted three years of full-scale invasion by its enemy, Russia.

But it's the actions of an ally that's left its underbelly exposed - the radical pivot of US foreign policy by President Trump.

Posted
45 minutes ago, djura.net said:

bbc

Zelensky expressed a willingness to consider a partial truce - in the air, and at sea - if Moscow did likewise.

He also expressed regret for the way the White House meeting had gone. That's despite many observers believing he was the victim of a political trap.

He again thanked America, naming Trump specifically, for previous aid, and said he was prepared to sign a deal with the US on accessing Ukrainian minerals.

But it's the actions of an ally that's left its underbelly exposed - the radical pivot of US foreign policy by President Trump.

Mozda je to u dogovoru sa:

Posted
56 minutes ago, djura.net said:

bbc

Preskocili su onaj deo gde je ponudio odmah razmenu svih zarobljenika i primirje u vazduhu i na vodi.

E sad neka orangutan ponudi to Rusima pa kad ovi odbiju videce se ko "nece pregovore".

• Like 2
Posted

Zelenski prosto mora cak i neki put da izgleda "ponizeno". Ponavaljam izgleda i pod navodnicima. On je prosle nedelje lepo svoj stav odbranio, ovu izjavu nece bas mnogi preneti. Opet je loptu prebacio u dvoriste narandzastog. Sad on mora da nacini sledeci korak. Ovo se igra na produzetke.

• Like 2
Posted

Vazduh i Voda su ono gde Rusija ima ogromnu prednost u odnosu na Ukrajinu, nema logike da Rusi na to pristanu. Ovo je više zajebavanje Trampa da se vidi da li je on u stvari uopšte za mir ili samo ide na obaranje Zelenskog.

• Like 6
Posted

Ma nereal prijedlog, više je da se vidi je li Tramp uopšte za mir, jer se sad lopta kod njega.

Naravno da Rusi neće ovo prihvatiti, pa da nema prevlasti u vazduhu i vodi ne bi ni 20% ovih teritorija zauzeli.

Ja jedva čekam taj neki sastanak Trampa i Putina, kad Tramp shvati da Putin ne želi nikakve pregovore, već sve što je zamislio prvog dana rata. Biće otrežnjenje kao kad je bio u S.Koreji.

• Like 2
Posted
31 minutes ago, Clash said:

Kakvo primirje u vazduhu i na vodi? Gde to ima, u kojim to ratovima ima? To neka zajebancija?

Pa to je, valjda, ona zona zabrane letenja, makar kad je rec o vazduhu. Mislim da ima dosta primera takvog stanja u sukobima sirom sveta, naravno manjeg inteziteta.

Posted
14 minutes ago, djura.net said:

Pa to je, valjda, ona zona zabrane letenja, makar kad je rec o vazduhu. Mislim da ima dosta primera takvog stanja u sukobima sirom sveta, naravno manjeg inteziteta.

Ima kad te neko natera na to.

Mislim, šta onda Rusi kažu može primirje u vazduhu i vodi mesec dana ali za mesec dana da bude primirje na tlu ali da možemo da se rokamo u vazduhu.

I kako je ovo cimanje i ogoljavanj Trampa? Čovek otvoreno kaže da je put u mir stanje na terenu plus Amerika šta može da se okoristi, šta ima  više da se otkriva?

Pre mi ovo liči na još jedno lupetanje EU birokrata koji blage veze nemaju sa ratom.

• Like 1
Posted
55 minutes ago, Clash said:

I kako je ovo cimanje i ogoljavanj Trampa? Čovek otvoreno kaže da je put u mir stanje na terenu plus Amerika šta može da se okoristi, šta ima  više da se otkriva?

Zato sto pod parolom pregovaraca za mir, Tramp ustvari ima dva cilja, a to je predavanje Ukrajine Putinu i otimanje tih minerala koja god da su. 

U Ukrajini je prekrsen budimpestanski memorandum koji su potpisali Evropa, Amerika, Rusija i Ukrajina, a oni ni jednom nisu dali predlog da za sto sednu sve cetiri strane, nego se telefonski razmenjuju sa Putinom sta on to zeli, a javno pritiskaju Zelenskog da pristane na bilo sta samo da ne lete meci i bombe. Sto bi fakticki znacilo Amerika ce da kopa, a Rusija da pokupi od ostatka sta zeli, tj. totalnu kapitulaciju Ukrajine, i u granicama i u ekonomiji bez ikakve sanse da ikada vise mogu da se oporave i izgrade. Moguce jos jedan cunami migranata na Evropu.  

Posted

8 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Zato sto pod parolom pregovaraca za mir, Tramp ustvari ima dva cilja, a to je predavanje Ukrajine Putinu i otimanje tih minerala koja god da su. 

U Ukrajini je prekrsen budimpestanski memorandum koji su potpisali Evropa, Amerika, Rusija i Ukrajina, a oni ni jednom nisu dali predlog da za sto sednu sve cetiri strane, nego se telefonski razmenjuju sa Putinom sta on to zeli, a javno pritiskaju Zelenskog da pristane na bilo sta samo da ne lete meci i bombe. Sto bi fakticki znacilo Amerika ce da kopa, a Rusija da pokupi od ostatka sta zeli, tj. totalnu kapitulaciju Ukrajine, i u granicama i u ekonomiji bez ikakve sanse da ikada vise mogu da se oporave i izgrade. Moguce jos jedan cunami migranata na Evropu.  

1 hour ago, Clash said:

Ima kad te neko natera na to.

Mislim, šta onda Rusi kažu može primirje u vazduhu i vodi mesec dana ali za mesec dana da bude primirje na tlu ali da možemo da se rokamo u vazduhu.

Pre mi ovo liči na još jedno lupetanje EU birokrata koji blage veze nemaju sa ratom.

Pa to i Tramp kaže, ja sam pitao šta ima više da se razotkrije sa njegiove strane sa budalaštinom o primirju u vazduhu i vodi a da se ratuje na zemlji?

Samo da još otvoreno kaže želim kapitulaciju Ukrajine, samo to je ostalo, sve je drugo rekao.

• Like 1
Posted
1 minute ago, Clash said:

Pa to i Tramp kaže, ja sam pitao šta ima više da se razotkrije sa njegiove strane sa budalaštinom o primirju u vazduhu i vodi a da se ratuje na zemlji?

Samo da još otvoreno kaže želim kapitulaciju Ukrajine, samo to je ostalo, sve je drugo rekao.

Pa to... da kaze na glas. 

On kada kaze nesto najodvratnije moguce, to je jedino sto mu treba verovati. 

Posted

Uh...

Nezvanično se priča i da će Britancima zabraniti da dele obaveštajne podatkse sa Ukrajincima, ali pošto sam u seriji promašaja sa ovim nezvaničnim informacijama, ignorišite dok se ne pojavi pouzdanije.

Deluje mi da je ovo gore kratkoročno mnogo gore nego ukidanje pomoći... Užas.

• Tuzno 3
Posted
20 minutes ago, Rex said:

Uh...

Nezvanično se priča i da će Britancima zabraniti da dele obaveštajne podatkse sa Ukrajincima, ali pošto sam u seriji promašaja sa ovim nezvaničnim informacijama, ignorišite dok se ne pojavi pouzdanije.

Ako je istina, ovo je još jedan konopac u vezivanju ruku Ukrajini. 

Posted
39 minutes ago, Rex said:

Uh...

Evo ovi izbacili vest

https://abcnews.go.com/Politics/live-updates/trump-2nd-term-tariffs-ukraine/?id=119377651

Ukraine officials confirm US has partially halted intelligence support

Ukrainian officials have confirmed the U.S. has partially suspended intelligence support to the country.

A Ukrainian intelligence official said the pause included a halt in sharing U.S. satellite imagery through the Defense Intelligence Agency.

A Ukrainian member of parliament closely involved in talks on U.S. defense cooperation also said the U.S. had stopped sharing intelligence data that could be used to launch attacks into Russia. It appears for now not all intelligence sharing has been halted.

The Ukrainian intelligence official said that Ukraine was still able to receive satellite imagery from European allies, which have their own capabilities. Another Ukrainian member of parliament and former senior defense official said they hoped the pause would be temporary.

• Like 2
Posted (edited)
2 hours ago, Clash said:

Predlog je dobar iz mnogo razloga, ali jos uvek nije zvanican, nego tek osnova za neko odrzivije primirje. Ne vidim sto bi unapred socno pljuvali nesto sto jos nije nigde zvanicni ni predlozeno, a ima solidnu ideju o nekom primirju. Vrlo je osetljiv ovaj istorijski trenutak da bi se tek tako kvalifikovali mirovni predlozi.

bbc

We've had an update from the UK Ministry of Defence about the latest state of the conflict in Ukraine for the Russian side:

Russia, it says, has sustained "approximately 90,000" casualties (meaning those killed and wounded) in 2025 - taking the total of Russia casualties since the invasion to about 875,000

In February, the total reported Russian casualties was 35,140 - this is down by 13,000 from January's total which it says was the second highest monthly figure of the war

The MoD suggests that the decrease in the recorded rate of casualties "likely reflects a decrease in the tempo of Russian operations and assaults".

It predicts that Russia's casualty rate will continue to average above 1,000 a day through this month.

Edited by djura.net
Posted

Kako se Ukrajina sada našla između dva zla, pa jezivo. Celog mog ne baš kratkog života si mogao da se nadaš da SAD i Evropa pomažu demokratije, ali sada je sve to prošlost, narod strada, biva terorisan, zemlja uništena i u ril tajmu gledamo najave kako će da bude pokorena. Pakao.