Jump to content

Rat u Ukrajini

Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

Ne zamera se Šolcu taj razgovor sa Putinom bez razloga, jer je upravo reč o razgovoru sa osobom nad kojom visi međunarodna poternica, koja je optužena za svakakva zlodela.

Tehnički, postavlja se pitanje ko će i voditi pregovore i potpisati bilo kakav obavezujući dokument, jer je jedan predsednik optuženi zlikovac, a drugom je istekao mandat.

Edited by Nek grmi jako

1 minute ago, Nek grmi jako said:

Ne zamera se Šolcu taj razgovor sa Putinom bez razloga, jer je upravo reč o razgovoru sa osobom nad kojom visi međunarodna poternica, koja je optužena za svakakva zlodela.

Tehnički, postavlja se pitanje ko će i voditi pregovore, jer je jedan predsednik optuženi zlikovac, a drugom je istekao mandat.

A njemu izuzev nekolicine ljudi ovde na forumu, ko zamera taj razgovor? U Nemackoj niko nego se ljudi bune sto

nece da kaze povod i nameru, mada nije ni to vazno, ljudi shvataju da se nije on licno nameracio da razgovara s njim,

a jasno je da neki razgovor mora i da pocne.

Evropa je i inace u onom muskom spolovilu jer je Makron u istoj situaciji kao i Scholz, ili barem slicnoj.

Just now, attolini said:

Ima vise od mesec, skoro dva kako se naslucuju izbori u Ukrajini... Ovih dana to postaje prilicno izvesno. 

U Ukrajini nece brzo biti izbora, shushka se tako kako ti kazes, ali je za sada to sve neizvesno.

2 minutes ago, attolini said:

Ima vise od mesec, skoro dva kako se naslucuju izbori u Ukrajini... Ovih dana to postaje prilicno izvesno. 

ON je mislio na Scholza😁

Ti i ja se zamlacujemo sa ukrajinskim izborima.

Just now, Selina said:

A njemu izuzev nekolicine ljudi ovde na forumu, ko zamera taj razgovor? U Nemackoj niko nego se ljudi bune sto

nece da kaze povod i nameru, mada nije ni to vazno, ljudi shvataju da se nije on licno nameracio da razgovara s njim,

a jasno je da neki razgovor mora i da pocne.

Evropa je i inace u onom muskom spolovilu jer je Makron u istoj situaciji kao i Scholz, ili barem slicnoj.

Pa to i jeste problem sa narativom, jer budući da je Putin zločinac, kako da razgovaraju i pregovaraju sa njim oni koji ga nazivaju zločincem?!

Mene baš briga, za mene on može da bude i crni đavo lično, ali ja ne moram sa njim da pregovaram. A šta će oni? Da sednu da razgovaraju i da se dogovaraju sa Hitlerom, kao da ništa nije bilo?! A on posle da odvrne pipu i da nastavi da ih filuje naftom i gasom, jel da?

Pa da se svi uhvate u kolo kao mali, plavi štrumpfovi...

Okej, ali gde je tu Ukrajina? Što izginuše oni ljudi i što im do neprepoznavanja razvališe i rasparčaše zemlju?

Just now, Nek grmi jako said:

Pa to i jeste problem sa narativom, jer budući da je Putin zločinac, kako da razgovaraju i pregovaraju sa njim oni koji ga nazivaju zločincem?!

Mene baš briga, za mene on može da bude i crni đavo lično, ali ja ne moram sa njim da pregovaram. A šta će oni? Da sednu da razgovaraju i da se dogovaraju sa Hitlerom, kao da ništa nije bilo?! A on posle da odvrne pipu i da nastavi da ih filuje naftom i gasom, jel da?

Pa da se svi uhvate u kolo kao mali, plavi štrumpfovi...

Okej, ali gde je tu Ukrajina? Što izginuše oni ljudi i što im do neprepoznavanja razvališe i rasparčaše zemlju?

Tako je bilo i bice od kako je svijeta i vijeka. I tacno, bas to privreda ocekuje.

• Thanks 1

3 minutes ago, Selina said:

U Ukrajini nece brzo biti izbora, shushka se tako kako ti kazes, ali je za sada to sve neizvesno.

ON je mislio na Scholza😁

Naravno da moze biti da ja gresim, i ne bi bilo prvi put. Ipak ostajem pri tome da ce tamo biti izbora. Pratim uglavnom ukrajinsku politicku i drustvenu dinamiku, i mnogo toga govori u prilog tome. 

Izvini, KO govori o Solzu , nisam te razumeo. 

8 minutes ago, Selina said:

Tako je bilo i bice od kako je svijeta i vijeka. I tacno, bas to privreda ocekuje.

Sumnjam da ce se ruski gas i nafta pojaviti u Nemackoj u dogledno vreme, cak i po zavrsteku rata. Iako to nema veze sa ekonomijom. 

Ali ti to vec znas, jer ste se u paji i nasli zbog  toga sto su o ekonomskim pitanjima odlucivali politicari.. 

Edited by attolini

8 minutes ago, attolini said:

Naravno da moze biti da ja gresim, i ne bi bilo prvi put. Ipak ostajem pri tome da ce tamo biti izbora. Pratim uglavnom ukrajinsku politicku i drustvenu dinamiku, i mnogo toga govori u prilog tome. 

Izvini, KO govori o Solzu , nisam te razumeo. 

NIsmo se razumeli oko Scholza ( ono , ja u klin ti u plocu, nema veze), a u Ukrajini ce definitivno vrlo brzo biti izbora

pa cemo imati predsednika koji jel zasluzan♥️

3 hours ago, Selina said:

ON je mislio na Scholza😁

2 hours ago, Selina said:

NIsmo se razumeli oko Scholza ( ono , ja u klin ti u plocu, nema veze), a u Ukrajini ce definitivno vrlo brzo biti izbora

pa cemo imati predsednika koji jel zasluzan♥️

Onaj gif Dzon Travolte u Foči 🙂

I ko je to zaslužan predsednik Ukrajine, i zaslužan za šta ?

“Kako bi bilo strašno, besmisleno i nevjerojatno da smo kopali rovove i isprobavali plinske maske zbog spora daleko između naroda o kojima ništa ne znamo. Čini se još nemogućim da takav spor, koji smo načelno već riješili, postane predmetom rata.”

Kao i mnogi drugi u Evropi koji su bili svedoci užasa Prvog svetskog rata i njegovih posledica, Čemberlen je bio posvećen miru. Teorija je bila da su diktature nastale ako su narodi imali žalbe i da bi uklanjanjem izvora tih žalbi diktatura postala manje agresivna. Popularno verovanje je bilo da je Versajski ugovor bio osnovni uzrok žalbi Adolfa Hitlera . Čemberlen je, kao što su čak i njegovi politički klevetnici priznali, bio častan čovek, koji je odrastao u staroj školi evropske politike. Njegovi pokušaji da se bavi nacističkom Nemačkom diplomatskim kanalima i da uguši svaki znak neslaganja iznutra, posebno od Čerčila, Čemberlen je nazvao "opštom politikom smirivanja " 30. juna 1934. godine.

Hitler nije bio zadovoljan Čemberlenovom ponudom, ali je pristao da ga vidi, najverovatnije zato što bi odbijanje Čemberlenove ponude dalo laž njegovim ponovljenim tvrdnjama da je on bio čovek mira koji je nevoljko bio doveden u rat zbog Beneševe neukrotivosti.

Hitler pozdravlja Chamberlaina na stepenicama Berghofa 15. septembra 1938. godine.

Na samitu u Berghofu , u Berhtesgadenu , Čemberlen je obećao da će izvršiti pritisak na Prag da pristane na Hitlerove javno izrečene zahteve o dopuštanju Sudetima da se pridruže Nemačkoj, u zamenu za Hitlerovo nevoljno obećanje da će odložiti bilo kakvu vojnu akciju dok Čemberlen ne dobije šansu da ispuni svoje obećanje.

Pod veoma teškim francusko-britanskim pritiskom, Beneš je pristao da ustupi Sudete Nemačkoj. Hitler je pristao na odlaganje, ali je očekivao da će Prag odbiti Chamberlainov zahtev za prenos Sudeta i bio je, po svemu sudeći, najviše razočaran kada je francusko-britanski pritisak osigurao upravo to. Najviše štetno za Čehoslovačku je to što je Čemberlen implicitno pristao na Hitlerov zahtev da svi okruzi sa najmanje 50% etničkih Nemaca treba da budu prebačeni, za razliku od 80% etničke nemačke granice koju su Britanci bili spremni da razmotre, što je znatno povećalo područje koje će biti prebačeno u Nemačku. Razgovori između Čemberlena i Hitlera u septembru 1938. godine bili su otežani njihovim urođenim različitim konceptima o tome kako bi Evropa trebalo da izgleda, pri čemu je Hitler imao za cilj da iskoristi sudetsko pitanje kao izgovor za rat, a Čemberlen je istinski težio mirnom rešenju.

Po povratku u London nakon samita u Berchtesgadenu, Chamberlain je rekao kabinetu da su Hitlerovi ciljevi bili "strogo ograničeni" na Sudete i da je smatrao da je sasvim moguće izbjeći rat ako svi odigraju svoju ulogu. Kada se Čemberlen vratio da predstavi svoj plan za prenos Sudeta na samitu sa Hitlerom u Bad Godesbergu 22. septembra 1938. godine, britanska delegacija je bila veoma neprijatno iznenađena što je Hitler odbacio iako im je on sam predstavio u Berhtesgadenu.

Edited by Dragan
  • Like 3

1 hour ago, Selina said:

Zaluzhnyi, a zasta je zasluzan nije nepoznato.

Zar nije bilo jasno da sam mislila na njega kada sam boldovala zasluzan?

Mislim da je skoro pa nemoguće da Zalužni bude kandidat, a kamo li predsednik.

Mada bih i ja volio, vjerovatno uz Porošenka najbolja opcija, i realno je vrijeme za promjene, jer Zelenski nema više šta da ponudi

4 hours ago, Selina said:

...

Merz ce ici linijom koju zele  njegovi biraci, a niko u Nemackoj ne zeli bilo kakve eskalacije ratova.

Zelenski ne moze Nemcima da opisuje njihovo stanje duha i zelja i nacin zivota.

Usput, batali Spiegel, to finansira zadnjih godina Bil Gates, niko ih vise ne cita, a bili su decenijama

pojam za istrazivacko novinarstvo.

Pa to kod tebe nego ti valjda nisi izborno telo u Nemackoj.

Mozda je ipak bolje da im zli gnom "opisuje njihovo stanje duha i zelja i nacin zivota", jer ce on sigurno da ih pita hoce li "zeleti bilo kakve eskalacije ratova" ? Ipak vecina Nemaca nije tako blesava glede namera zlog i podrzava odbranu Ukrajine (naoruzavanjem naravno, ne praznim recima o miru, kao sto to radi pametna i naocita Sahra Bull Shit.

Bil Gates, pih. Bez Sorosa se nista ne racuna.

7 minutes ago, Henry Chinaski said:

Mada bih i ja volio, vjerovatno uz Porošenka najbolja opcija, i realno je vrijeme za promjene, jer Zelenski nema više šta da ponudi

Da, Zelensky je totalno srozao ugled Ukrajine u svetu, obezbedio tek malo oruzja, finansijske pomoci i napravio tek nekoliko ugovora o naoruzanju i odbrani, sa veoma malim brojem saveznika, dok se veci deo vremena izlezavao po plazama i krckao pare USA poreskih obveznika.

Neko drugi bi to sve sigurno bolje uradio.

• Like 4

4 minutes ago, Dragan said:

Mozda je ipak bolje da im zli gnom "opisuje njihovo stanje duha i zelja i nacin zivota", jer ce on sigurno da ih pita hoce li "zeleti bilo kakve eskalacije ratova" ? Ipak vecina Nemaca nije tako blesava glede namera zlog i podrzava odbranu Ukrajine (naoruzavanjem naravno, ne praznim recima o miru, kao sto to radi pametna i naocita Sahra Bull Shit.

Bil Gates, pih. Bez Sorosa se nista ne racuna.

Da, Zelensky je totalno srozao ugled Ukrajine u svetu, obezbedio tek malo oruzja, finansijske pomoci i napravio tek nekoliko ugovora o naoruzanju i odbrani, sa veoma malim brojem saveznika, dok se veci deo vremena izlezavao po plazama i krckao pare USA poreskih obveznika.

Neko drugi bi to sve sigurno bolje uradio.

Nisi me razumio, napisao sam da nema više šta da ponudi, u ovom trenutku, i moje mišljenje je da je potrebna promjena Ukrajincima per se( opet samo moje mišljenje).

Ja se divim Zelenskom za sve što je uradio, nema potrebe da ga braniš od mene.

13 minutes ago, Henry Chinaski said:

Tako idu abrovi, samo on, samo u njega Ukrajinci imaju poverenja.

Ako je Zelenski postao predsednik tako sto je sa televizije postao kandidat, zasto ne bi ovaj

castan covek koji je svoju cast i hrabrost pokazao u ratu, bio izabran za predsednika.

Kako stvari stoje on ce biti sledeci predsednik.

5 minutes ago, Henry Chinaski said:

Nisi me razumio, napisao sam da nema više šta da ponudi, u ovom trenutku, i moje mišljenje je da je potrebna promjena Ukrajincima per se( opet samo moje mišljenje).

Ja se divim Zelenskom za sve što je uradio, nema potrebe da ga braniš od mene.

Ma to on meni odgovara, nema veze s tobom😁

• Like 1

Izbore u Ukrajini je nemoguće održati zbog rata u kojem jedna nerazumna osoba bomarduje celu zemlju već 3 godine i drži pod okupacijom 20% teritorije. Tek po okončanju rata i ukidanju ratnog stanja oni mogu da raspišu izbore. Predsedniku, Vladi i skupštini ne može da istekne mandat za vreme ratnog stanja tako da imaju pun legalitet. A pre toga će morati da menjaju zakone a možda i ustav (ne znam kako je to kod njih zakonski regulisano) pošto neće moći da obezbede slobodno glasanje na okupiranoj teritoriji i moraju da vide gde će proterane osobe glasati. Jedino ako oslobode okupirane teritotrije ili budu 100% okupirani pa im putin bude organizovao izbore.

Da je Zalužni mislio da ide protiv Zelenskog ne bi prihvatio da bude ambasador u Londonu, ostao bi u zemlji i gradio svoj imidž za buduće izbore. Posle rata kada se otvore sve teme o kojima se sada ne može pričati da se neprijatelju ne daju bitne informacije ćemo čuti ko je za šta zaslužan a ko je za šta kriv.

Edited by Klotzen
  • Like 6
  • Thanks 1

cnn analysis 

“The Russians have the initiative across (the frontlines) right now, they have successfully exploited tactical gains and are reinforcing those tactical gains,” George Barros from the Institute for the Study of War told CNN.

Barros, who leads the Russia and Geospatial Intelligence teams at the DC-based conflict monitoring group, said that Russia’s advantage on the battlefield makes it impossible for Ukraine to prepare for a possible counteroffensive.

“The Russians are the ones taking action, and they’re forcing the Ukrainians to respond. That’s not a good thing, because you lose wars by constantly being on the defensive. … You just get boxed into a corner and you have to choose from a buffet of bad options,” Barros added.

The situation is particularly dire around Kupiansk. The key northeastern city is once again at risk of falling to Russia after it was liberated by the Ukrainians in September 2022 following more than six months under Russian occupation.

Kupiansk sits on the crossroads of two major supply roads and the Oskil river, which forms a major defensive feature in the area. Taking over Kupiansk would make it a lot easier for Russia to push further into the Kharkiv region. That would in turn put further pressure on Kharkiv, Ukraine’s second biggest city that has been pummeled by Russian drones and missiles on nearly daily basis.

Russian state news agency Tass reported on Friday that Russian troops entered the outskirts of the city, although Ukrainian officials insisted Kupiansk remained under full control of their forces.

“They were working towards trying to seize Pokrovsk this fall, but they have abandoned this operational objective, and they’ve actually started attacking in a different direction,” Barros said.

“It’s not just the Russians failing. It is actually part of a very stalwart Ukrainian defense,” he added.

Since seizing Avdiivka in early 2024, Russia has only managed to advance some 30 to 40 kilometers (18 to 25 miles) deeper into Ukraine’s territory. That is a very small advance given the huge costs to the Russian military.

Moscow has lost about five divisions worth of mechanized equipment, amounting to many hundreds of tanks and armed personnel carriers, in the Pokrovsk region in just the past year, according to the ISW’s assessment of visual evidence from the battlefield.

“To lose five divisions worth of tanks and other personnel carriers over the course of a year to only advance about 40 kilometers, you can go and compare this to all the other major mechanized offenses of the 21st century and even the great battles of the Second World War …. that’s actually a really terrible performance,” Barros said.

Russian President Vladimir Putin’s strategy still appears to be slowly grinding Ukraine down by outgunning and outspending it and by wearing down its western allies.

But number of analysts have said that Putin has a limited window of opportunity to achieve this goal, given the staggering losses Russia is suffering to make even the smallest advances.

The strain the conflict is putting on Russia’s economy is clearly growing. Russia has massively increased its military spending over the past two years and its economy is now showing signs of overheating: inflation is running high, and companies are facing labor shortages. Trying to control the situation, the Russian Central Bank has raised interest rates to 21% in October, the highest in decades.

And while Russia has many more people than Ukraine, it is suffering significant losses and recruitment of new troops is already a problem – last time the Russian military introduced a partial mobilization, hundreds of thousands of men fled the country.

The recent influx of North Korean troops into Russia will help for some time, but the material losses could be harder to make up for.

“Between the economy, the shortage of men in Russia and losing the pile of vehicles that the Russians require for their current style warfare, these are strategic resources that are going to impose serious problems on the Kremlin if the current tempo holds for the next year,” Barros said.

“If the international Western coalition, including the United States, keeps backing the Ukrainians for the next maybe 12 to 16, 18 months, there will be opportunities to really disrupt the way that the Russians have been resourcing this war,” Barros said. “(They) can decide whether the Russians win or lose.”

Edited by djura.net

Volio bih da vidim sta ovi strucnjaci  zamjeraju Zelenskom. Sta je on mogao drugcije da uradi osim jedne stvari, da ostave oruzje i da im ovi oslobodioci dodju da upravljaju sa zemljom. Jbt citate li vi ovo sto pisete. Covjek se bori ko lav za svoju zemlju, a onda se nadju pametnjakovici da mu nesto prigovore. Da li ovdje ima normalnih?

• Like 8

6 hours ago, Nek grmi jako said:

Tehnički, postavlja se pitanje ko će i voditi pregovore i potpisati bilo kakav obavezujući dokument, jer je jedan predsednik optuženi zlikovac, a drugom je istekao mandat.

Ko to zamera Šolcu taj razgovor? Ja osim blagih reči Zelenskog ne čuh nijednog političara da mu je zamerio. Ljudi, ne budite naivni, sve je to dogovor, nije Šolc sam rešio da obavi, on je čovel od zadatka, vratite se na moj post na tu temu.

Tako politika ne funkcionise, a i da funkcionise, kako on moze biti iciji covek od zadatka, kada je izgubio podrsku u Nemackoj i legitimitet, on je tehnicki premijer do vanrednih izbora gde nece biti kandidat. Jedan Marko Djuric u ovom trenutku ima vecu politicku tezinu od Olafa Solca.

• Like 1

1 hour ago, McLeod said:

Tako politika ne funkcionise, a i da funkcionise, kako on moze biti iciji covek od zadatka, kada je izgubio podrsku u Nemackoj i legitimitet, on je tehnicki premijer do vanrednih izbora gde nece biti kandidat. Jedan Marko Djuric u ovom trenutku ima vecu politicku tezinu od Olafa Solca.

Upravo to što je propao u politici je razlog zašto je idealan kandidat, može da se žrtvuje i da ga boli ona stvar, završiće u upravnom odboru ko zna čega, kao svaki bivši političar, i brojaće milione godišnje do kraja života. Otišo čovek da uživa u političkoj penziji i odradio poslednji zadatak za gazde. Sa druge strane, on je fckn aktuelni Nemački kancelar, 90% publike nema pojma kako on stoji na domaćoj sceni niti ih interesuje, tako da je ovaj sastanak sa Putinom odjeknuo kao što je trebalo da odjekne, sada svi znaju da nije greh da razgovaraju sa optuženikom međunarodnog suda i ubicom i agresorom, sada svi imaju izgovor da spomenu mir i pregovore, a ne rat do poraza Rusije što svi već dugo vremena odlično znaju da se neće dogoditi ali ne smeju da kažu javno. Probijen je led i obratite pažnju da za Šolcom sledi još neko, relativno skoro. Ljudi, pa zar ne vidite da ga niko ne osuđuje što je razgovarao sa Putnom, zar vam to ne govori dovoljno o tome da je sve već unapred dogovoreno. Kladim se da su svi čekali reakciju USA/Trampa/Bajdena i pošto je ona izostala i ostali ćute. Poljska i Baltičke države su već neko vreme totalno utihnule kada se radi o oštrom govoru prema Rusiji, zar treba da se crta da bi se ukapiralo šta se događa. Danas i Zelenski izjavljuje izokola kao može razgovori ali ne direktno sa Putinom ubicom, već preko posrednika, rat mora da se završi pregovorima sledeće godine kaže on, Ukrajina mora da pregovara sa pozicije snage, ali se ne spominje ni Krim ni cela Ukrajina već pominje tešku situaciju na bojnom polju, mislim na Zelenskog i njegove reči (link ispod). Samo ovih nekoliko rečenica Zelenskog pokazuje ogroman otklon od ranijih isključivih uslova za pregovore, nema više narativa na zapadu da će sukob da se reši na bojnom polju. Možemo samo da zamislimo koliko će još da se promeni narativ u narednom periodu, to je proces koji je postepen, ali je počeo žestoko.

https://www.b92.net/info/svet/77543/zelenski-moramo-da-ucinimo-sve-da-se-rat-zavrsi-sledece-godine-diplomatskim-putem/vest

6 minutes ago, djura.net said:

@Impetus kako bilo sta sa b92 sajta moze da bude relevantno? Lepo si slozio pricu i delove slagalice, ali kad se pozoves na b92 ili Happy, svaka prica pada u vodu.

Misliš li da je B92 izmislio celu izjavu Zelenskog? Ljudi, razumem da ima dezinformacija, ali ne preterujte.

Ali nije važno, i bez izjave Zelenskog, ostatak teksta je održiv.

Inače, danas je izvršen jedan od najmasovnijih napada na Ukrajinu, dronovi i krstaeće rakete. Meta je bio energetski sistem zemlje. Još se ne zna tačan ishod, ali su mnogi objekti pogođeni. Rusija nije vršila masovne napade gotovo dva meseca, izgleda da su gomilali rakete i napalai energedku nfrastrukturu na početku hladnog vremena.