Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Potez očajnika. Bilo šta što nema makar minimalan oklop da te zaštiti od puščane paljbe je ludost koristiti danas na frontu a bilo je snimaka gde su u napad išli sa ovim vozilima. Dosta videa kako dronovi pobiju sve na ovim vozilima smo videli unazad 2-3 meseca. Ovo je inače vozilo predviđeno za patroliranja u mirnodopskim uslovima. Nosivost od 550 kg je mizerna za bilo kakvu upotrebu na frontu. To je praktično 4 vojnika i par sanduka municije. U ratu je predviđen da prevozi ljude u pozadini ali opet to je projekat od pre "ere dronova". Iskreno vidim ga kao zgodnu stvar za patroliranje oko neke velike baze u pozadini, za sve ostalo nije prikladan. No naravno ako nemaš ništa bolje, bolji je nego da koriste civilne automobile što smo takođe viđali na obe strane.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Poenta je da nisu nikakva golf kolica. I da SAS koristi slična vozila odavno.

 

Problem sa dronovima je što moraju potpuno nova vozila da se smisle jer iako imaš solidno oklopa to dronu nije problem jer često imaju protivnik granate ili mine praktično ti treba transporter oklopljen ko tenk.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

SAS je specijalna jedinica koja većinu akciju izvodi noću i iznenada. Sigurno neće ovo koristiti u sred bela dana na liniji fronta. To je ludost u današnjem ratu.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Klotzen said:

No naravno ako nemaš ništa bolje, bolji je nego da koriste civilne automobile što smo takođe viđali na obe strane.

 

Ja bih ipak radije Mitsubishi, Toyota ili Isuzu pickup, čak i polovan , čak i sa volanom na desnoj strani što btw često gledamo kod Ukrajinaca, ova kupovina je prosto dokaz da ruska auto-industrija nije u stanju ni da štancuje Lade Nive bez ikakve elektronike u većim količinama.

 

Iz edicije ruski japanski ti je mjenjač sila, Mitsubishi L200 (čini mi se) piči uprkos tome što su ga pogodila dva drona:

 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Fighterbomber objavio da je oboren SU-34 i da je posada poginula. Ono što je čudno je da Ukrajinci ne tvrde da su oborili ruski avion danima. Moguće da je usled kvara pao, polako se mašine troše od korišćenja a održavanje nije dovoljno.

 

 

 

Prema nezvaničnim informacijama za ovaj vikend su stigle prve isporuke posle pauze patriot raketa i granata 155mm. Verovatno tokom ove nedelje eventualno sledeće će to biti u jedinicama spremno za upotrebu.

 

Ukrajinci koriste pomorske dronove opremljene lanserom protiv avionskih raketa R-73. Te rakete mogu same da uoče cilj i da ga prate a detekciju mogu da urade pomoću vazdušnih dronova ili radara velikog dometa. Evo jednog snimka gde Rusi uništavaju jedan koji su otkrili :

 

 

Neki tviteraši smatraju da je jednu raketu ispalio jer je na lanseru samo jedna ostala i da su ga tako i detektovali. Mada po mom mišljenju ja mislim da ovaj i nosi jednu raketu jer kada je lansira verovatno će spržiti čamac i unštiti ga tako da ni nema logike da nosi dve.

 

Jedan pomorski dron se probio u Sevastopolj ali slab ulov, pogodio je neki manji brod. Verovatno su Rusi totalno napustili luku što se tiče ozbiljnijih brodova mornarice.

 

 

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, JohnnyDragon said:

Kakvi debili !

Nisu debili, prosto u takva pravila, dogovoren je standstill ("poček") od dvije godine, kada to istekne ukoliko se obaveze ne plaćaju to je neizbježan sovereign default (Ukrajina trenutno nije u defaultu, što njihovoj centralnoj banci omogućuje da još uvijek rade neke stvari tipa repoa stranih hartija od vrijednosti koje imaju u rezervama, currency swapova, možda i rate swapova) jer postoje vrlo striktna pravila regulatora (Evropska Centralna Banka, Fed, Bank of England i ostali) šta je default, nisu investitori slobodni da odluče da li se sa nekim solidarišu i voljni su da mu tolerišu kašnjenje. Formalni default znači dodatne troškove, jer investitori ne samo što trpe gubitak prihoda, nego su za non-performing assets u obavezi da konstituišu rezerve koje im imobilišu dio sredstava kojima upravljaju i smanjuju return on assets.

To ne znači da neće biti pronađeno rešenje za neki repack, ali su menadžeri fondova dužni da formalno zatraže otplatu, da bi ukrajinsko ministarstvo finansija krenulo u traženje rešenja, između ostalog i zato što upravnici fondova rizikuju zatvor ukoliko formalno ne preduzmu sve korake potrebne za zaštitu interesa investitora koje zastupaju.

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Snabdevanje strujom Ukrajne je novi veliki problem koji ce EU morati brzo da resava

 

bbc

 

Russia has launched a "massive" early morning missile and drone attack on energy facilities across Ukraine, President Volodymyr Zelensky has said.

 

More than 50 missiles and 20 drones were used in the attack, Mr Zelensky said in a post on X.

 

The strikes are the latest in an escalating Russian campaign targeting Ukraine's energy grid that began in March. Waves of attacks have forced authorities in Ukraine to impose rolling blackouts in several regions.

 

Despite the damage, Ukraine's air force said it intercepted dozens of missiles and 20 of 21 Iranian-made Shahed drones fired towards the country.

 

Experts say the true impact of the Russian attacks may not be felt until annual energy consumption peaks in the winter.

Link to comment
Share on other sites

Mozda zvuci djetinjasto ali ja nesto mislim da treba Ukraincima dati oruzje da onako valjano zveknu po protivnickoj strani. Nikakvo masovno unistavanje ill po civilnim ciljevima.Raketama dugog dometa da uniste/ostete termo elektrane i gasna/naftna postrojenja. Na cijeloj teritoriji. Elektrane, pa da vide kako je Ukraincima bez struje. A bez izvoza gasa i naftu su go q...tz. Atomske bombe su suplja prica. Sa tim bi dobili cio svijet protiv sebe sa sve Kinezima.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, RatzenStadt said:

https://www.euronews.com/my-europe/2024/05/08/brussels-agrees-to-send-3-bn-from-frozen-russian-assets-to-aid-ukraine

Zasto ovo nije uradjeno ranije i zasto su brojni EU zvanicnici toliko zabrinuti za posledice?

Jel Rusija uradila nesto slicno sa assetima drugih drzava/kompanija nakon sto je poceo rat?

 

@Beonegro 

 

Naslov dovodi u zabludu, nije Ukrajini prebačena ruska imovina koja je blokirana na zapadu, nego prinos od te imovine, piše odmah na početku teksta:

Quote

EU diplomats agreed Wednesday to use income from frozen Russian state assets to aid Ukraine – paving the way for the war-torn country to get around €3 bn for arms purchases and reconstruction before the summer.

 

Ne postoji konsenzus po pitanju raspolaganja ruskim blokiranim sredstvima, ili možda čak može da se kaže da postoji konsenzus da se ta sredstva ne diraju, da ne bi kreirali presedan, koji bi jednog dana na primjer omogućio Kini da nacionalizuje imovinu kompanija koje su kontrolisane iz neprijateljskih država a koja se nalazi na njihovoj teritoriji.

 

Samim time, imaš i odgovor zašto tek sad, prvo je trebalo da prođe vrijeme da ta imovina proizvede prinos koji može da se prebaci Ukrajini, a takođe je morao da se postigne i konsenzus oko toga, između ostalog i sa Euroclearom i bankama kod kojih se nalazi imovina ruske države i sankcionisanih pojedinaca, jer je raspolaganje tuđom imovinom i prihodom koji ona proizvodi u bankarstvu veliki no-no i jednog dana će oko toga morati da se povlače po sudovima.

 

Što se tiče rusije, oni generalno pokušavaju da  natjeraju strane investitore koji imaju sredstva kod njih da prihvate da ih zamijene za ruska sredstva blokirana na zapadu, a sada počinju da to rade pod prijetnjom eksproprijacije, mislim da je prvi slučaj gdje su otišli do kraja zaplena nekoliko miliona dolara imovine JP Morgan i Commerzbank ove ili prošle nedelje.

 

U teoriji, iako ne mogu da izjednače iznos blokiranih sredstava, rusi mogu na dosta toga da stave ruku, uprkos svemu, mnogo evropskih i američkih kompanija i dalje posluje u rusiji i drži ruske hartije od vrijednosti, neke banke i iznose koji se mjere u milijardama. Pitanje je doduše šta će rusi u praksi odlučiti da diraju, na primjer sigurno neće ruske filijale Raiffeisena, Unicredita i OTP-a, jer su to postali bitni kanali plaćanja koje smatraju imunima na zapadne sankcije. Ima analiza (koju sad ne mogu da nađem 😂) o kapacitetu rusije za retaliation u tom domenu, nije to zanemarljivo.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

41 minutes ago, RatzenStadt said:

https://www.euronews.com/my-europe/2024/05/08/brussels-agrees-to-send-3-bn-from-frozen-russian-assets-to-aid-ukraine

Zasto ovo nije uradjeno ranije i zasto su brojni EU zvanicnici toliko zabrinuti za posledice?

Jel Rusija uradila nesto slicno sa assetima drugih drzava/kompanija nakon sto je poceo rat?

 

@Beonegro 

Posledice bi bile katastrofalne, zato su odlucili da uzimaju samo kamatu od tih zamrznutih sredstava.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
43 minutes ago, RatzenStadt said:

https://www.euronews.com/my-europe/2024/05/08/brussels-agrees-to-send-3-bn-from-frozen-russian-assets-to-aid-ukraine

Zasto ovo nije uradjeno ranije i zasto su brojni EU zvanicnici toliko zabrinuti za posledice?

 

 

@Beonegro

U sustini, i sada je odobreno koriscenje kamate na ta zamrznuta sredstva. Iako je I to odlicna stvar ipak se ne radi o samoj glavnoj sumi kako implicira onaj tvit koji je Dragan kacio. ( Clickbait, lik odmah u nastavku objasnjava o cemu se zapravo radi).

 

Pa, laicki gledano, oklevaju jer bi to bio opasan presedan. Privatno vlasnistvo je osnov moderne civilizacije. I osim ako nije dokazano kriminalom steceno ne mozes da uzimas tudje i dajes nekom. A i tad procedura moze da traje godinama. Mislim, mozes ti da uzmes tek tako neciji novac ali to ne rade civilizovane zemmje.

 

Inace, ta sredstva iznose oko 300 milijardi i resila bi veliki deo problema Ukrajine ( ne sve) ali ne moze to bas tako.

 

Edit: Dok ja iskucah, Beo to objasnio mnogo bolje.

Edited by feanorlfc
Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, Dragan said:

Ako komsija udje u moju kucu i unisti mi namestaj, mogu li ga tuziti za nadoknadu stete ?

 

 

Možeš, a može sudija da donese odluku da je to "jedinstveni slučaj". Tako su ljudima uzimali i deo kuće...:s_d:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Constantin said:

Možeš, a može sudija da donese odluku da je to "jedinstveni slučaj". Tako su ljudima uzimali i deo kuće...:s_d:

 

Dio kuce koji nije bio u vlasnistvu 1/1 i u cijoj izgradnji su ucestvovali i stanari oduzete sobe/

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
3 minutes ago, ters said:

 

Dio kuce koji nije bio u vlasnistvu 1/1 i u cijoj izgradnji su ucestvovali i stanari oduzete sobe/

Pa nema veze ako je bio vlasnik 1/1.....dovoljno je da je to sudija proglasi jedinstvenim slučajem i onda više ne važi Obligaciono pravo. Da ne pominjemo Medjunarodno javno pravo i sl....:default_coffee:

Da bude srećan ako ga ne tuže što nije okrečio ili zamenio tapete....:s_d:

Edited by Constantin
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Constantin said:

Pa nema veze ako je bio vlasnik 1/1.....dovoljno je da je to sudija proglasi jedinstvenim slučajem i onda više ne važi Obligaciono pravo. Da ne pominjemo Medjunarodno javno pravo i sl....:default_coffee:

Da bude srećan ako ga ne tuže što nije okrečio ili zamenio tapete....:s_d:

 

IANAL tako da ne znam o kojem pravu je rijec, ali meni se cini da sudija pokusava usmjeriti stranke ka postizanju sporazuma o podjeli imovine i o pravu na upotrebu iste. 

Link to comment
Share on other sites

Putin u govoru na Dan pobede trazi od Rusa da prihvate nove zrtve 

 

cnn

 

“Russia is now going through a difficult, transitional period,” he said in a speech before the parade.

“The fate of the motherland, its future depends on each of us … We celebrate Victory Day in the context of the special military operation. All its participants — those who are on the front line, on the line of combat contact — are our heroes. We bow to your perseverance and self-sacrifice, dedication. All of Russia is with you!”

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...