Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Prema oceni britanskog Ministarstva odbrane, ni Rusija ni Ukrajina ne napreduju značajno u svojim borbama. "Sa početkom hladnijih zimskih vremenskih uslova u istočnoj Ukrajini, malo je neposrednih izgleda za velike promene na prvoj liniji fronta", saopštilo je ministarstvo u Londonu u svom dnevnom ažuriranju u subotu.

U proteklih nedelju dana najintenzivnije kopnene borbe odigrale su se u tri oblasti: u regionu Kupijansk na granici između regiona Karkiv i Luhansk, oko grada Avdiivka u regionu Donetsk, i na reci Dnipro u regionu Kerson, gde su ukrajinske snage uspostavile most na južnoj obali, koji zapravo zauzima Rusija. "Nijedna strana nije ostvarila značajan napredak ni u jednoj od ovih oblasti", napisali su Britanci na servisu kratkih poruka X.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Za ove bugarske btr se pričalo još letos. Ja mislio da suveć i uništeni do sada a ono to tek počinje da se šalje 🙂

 

Neće tu biti ozbiljnih operacija dok ne smrzne. To su sve lokalni napadi i naprdovanje tipa 100m ali neki kanali to interpretiraju kao napredovanje od par kilometara jer su na takve bombastične vesti navikli svoje citatelje.

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Beonegro said:

Bojim se da će biti problema oko isporuke F16 iz Holandije ako ovaj Wilders uspije da formira vladu.

Koliko vidim, Wilders nije bazirao svoju politiku na promeni kursa prema Ukrajni. Glavne poruke su mu bile uperene protiv migranata. Videcemo s kim ce (ako ce uopste) da formira vladu, ali mi se cini da se ta f16 prica nece menjati.

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Beonegro said:

Bojim se da će biti problema oko isporuke F16 iu.z Holandije ako ovaj Wilders uspije da formira vladu.

Ako je uspeo Sanches u Spaniji sa nemogucim partnerima uspece i Wilders sa njemu slicnim.

0d 150 poslanoickih mesta 92 su laki ili teski desnicari.

3 minutes ago, djura.net said:

Koliko vidim, Wilders nije bazirao svoju politiku na promeni kursa prema Ukrajni. Glavne poruke su mu bile uperene protiv migranata. Videcemo s kim ce (ako ce uopste) da formira vladu, ali mi se cini da se ta f16 prica nece menjati.

Izmedju ostalog i Ukrajina.

Victory of Netherlands’ Geert Wilders Could Spell Trouble for Ukraine

With a far-right anti-EU stance, the victory of the Netherlands’ new leader could mean an end of aid to Ukraine and an unprecedented obstacle for both the EU and its longstanding policies.

https://www.kyivpost.com/post/24544

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 11/22/2023 at 12:37 PM, Beonegro said:

Amerikanci su otkupili 60 Geparda od Jordana i isporučiće ih Ukrajini. Očito da ne postoji veći bang per buck od Geparda kad je u pitanju zaštita od dronova samoubica.

Ima li podataka o količini municije? Nemačka se nada da do kraja godine napravi 40000 komada a za godinu dana 300000. Gepard troši municiju kao mitraljez. Ako Ukrajina ima stotinak geparda sa ovih novih 60, to je nedovoljno da se napune šaržeri ni u jednoj turi (gepard ima dva topa sa po 360 granatica). Ovo je kao da imaš 100 kalašnjikova i po 15 metaka u šaržeru za svaki.

On 11/23/2023 at 1:07 AM, Darko said:

Nekako je lepo kada Bugari zabiju nož u ledja Rusiji :classic_biggrin:

Kome oni nisu zabili nož u leđa? Taj se još nije rodio, lol.😁

Link to comment
Share on other sites

Gepard neme potrebe za dugim rafalima protiv dronova jer su oni spori, ima radar tako da ispaljuje kraće rafale. Ima modove da ispaljuje 2, 6, 10 i 20 granata. Na svim video materijalima iz Ukrajine vidimo da se najviše koristi ovaj od 6 a na par ima i onaj od 10 granata. 3-4 takva rafala je maksimum što sam ja video na snimcima da bi se pogodio jedan dron. Dakle u najgorem slučaju  ispali 40 granata po dronu. Za godinu znači 7,5k dronova obaraju sa tom količinom municije. Rusi trenutno prave oko 3500 šaheda godišnje što znači da ako svako drugo dejstvo bude uspešno imaće dosta municije da ih obore sve. Naravno dosta dronova nikad ni ne stigne do cilja a neke jednostavno Ukrjinci ni ne presretnu tako da potrebe za municijom će biti zadovoljene ako se dođe do te cifre da UKR dobije 300k granata za Geparde.

 

Ovo je definitivno odličan primer kako treba da se radi. U roku od 6 meseci su pokrenuli proizvodnju u Nemačkoj i već od jeseni su počeli da šalju municiju u Ukrajinu. Treba i ovi što prave granate 155mm da se ugledaju na ovaj deo Rajnmetala.

 

Na starijim modelima su tukli 24 granate X 2 topa ali čisto sumnjam da takvi danas uopšte postoje, ni na jednom videu nema tako dugih rafala. Takođe ako bi Rusi ponovo uspeli veće količine krstarećih raketa da proizvedu za njih bi potrošnja municije bila znatno veća jer su brzi i nema se mnogo vremena kao kod šaheda da ih gađaju. Ovo sa Šahedima se tačno vidi da gledaju svaki rafal da li će pogoditi pa ako promaše ispale novi, kod Kalibra ne bi imali vremena za to pa bi morali da tuku rafalno dok ne vide da je raketa uništena. Kalibar leti brzinom oko 1000 km/h dok Šahed ide maksimalno 185 km/h.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Pangea said:

Ima li podataka o količini municije? Nemačka se nada da do kraja godine napravi 40000 komada a za godinu dana 300000. Gepard troši municiju kao mitraljez. Ako Ukrajina ima stotinak geparda sa ovih novih 60, to je nedovoljno da se napune šaržeri ni u jednoj turi (gepard ima dva topa sa po 360 granatica). Ovo je kao da imaš 100 kalašnjikova i po 15 metaka u šaržeru za svaki.

Dobro pitanje, nemam sve informacije, ali, pošto je Jordan prodao sve Geparde koje ima, nagađam da su sa njima prodali i odgovarajuću municiju, toliko koliko su je imali. 

Uzgred, ako je vjerovati vikipediji, Jordan je tih 60 Geparda kupio od Holandije za 21 milion dolara, a sad su ih prodali Amerikancima za 118 miliona dolara. Solidan biznis 😁

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Pangea said:

Hvala na objašnjenju. Svakako, više municije dobro dođe. Znaš li koliko geparda je potrebno da se pokrije neka meta, tipa fabrika? Ukrajina će imati nešto manje od 100 komada, koliko meta mogu da pokriju pitanje je.

 

Jedan gepard pokriva krug od 6 km u teoriji ali ja bi to smanjio na 3-4km. Dakle dovoljan ti je jedan za neku bitnu fabriku osim ako nije neka king size fabrika. Za Kijev bi recimo morali u polukrug da ih stave , recimo nekih 10-tak da ih treba da pokriju severne i istočne prilaze gradu. Trenutno imaju 49, Nemačka i dalje isporučuje kako šta pripreme a tu je i ova najava 60 komada iz Jordana. Verovatno će tokom sledeće godine biti na nakoj cifri od 120 kada se sve to planirano završi. Ja pretpostavljam da ih trenutno koriste da brane veće gradove i industrijska postrojenja, jer je većina snimaka iz tih rejona.

Link to comment
Share on other sites

Ruska odbrana na drugoj obali Dnjepra po nekim izvestajima puca po svim savovima. Kratkometni sistemi sa termobarickim granatama su unisteni ili povuceni, dron operatori su u poslednjih 15 dana odradili lavovski posao, bukvalno ima na desetine snimaka unistenja baterija, oklopnih vozila i tenkova. Ukrajinci imaju 4 mostobrana trenutno, Rusi su uspeli da ih potisnu samo kod Kozaci Laheri ali se istocno od toga vode velike borbe u sumi. Ako ih odatle potisnu, sve do pustinje ce drzati Ukrajinci i Kozaci ce bitu u dzepu. Ako uspeju da odrade to do zime, to ce biti najveci uspeh ove godine.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tokom invazije i okupacije ukrajine, u jednom trenutku sam razmišljao o tome da bi ukrajina trebalo da promeni širinu koloseka, kako bi, kad bude u potpunosti oslobođena, sprečila da se njena železnička infrastruktura koristi od strane putaljskog i moskaljskog naci ološa.

 

Što upravo i počinje da se dešava:

 

 

Quote

...Europe’s network, accelerating Ukraine’s economic recovery and European integration.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Drugim rečima, ako se Ukrajina odrekne svog postojanja i postane robinja genocidne i terorističke države Rusije, Putin je kao hteo mir. Kakva je to uopšte vest?

 

Ono što jeste vest, da je noćas bio ozbiljan napad zločinačke vojske genocidne i terorističke države Rusije na Kijev. Piše da je bilo 75 dronova i da je odbrana uspela da obori 71. Kažu mi da se nije spavalo celu noć.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

bbc

 

Russia has launched its biggest drone attack on Kyiv since its full-scale invasion of Ukraine began last year, the city's mayor has said.

Residents were woken by explosions before dawn on Saturday, and for more than six hours, the booms of Kyiv's air defences echoed through the city.

There was wave after wave of attacks from the north and east.

Officials said more than 75 Iranian-made Shahed drones were fired at the capital - all but one were shot down.

With Russia's dwindling missile stocks, Shahed drones are seen as a cheap alternative. They are slower than ballistic missiles and have a distinctive wingspan.

There have been no reported deaths from this attack, but at least five people were injured, including an 11-year-old child, Kyiv's mayor Vitaliy Klitschko said.

For several quiet weeks, Moscow had been suspected of stockpiling missiles. That abruptly ended this morning.

As winter continues to bite, it had been feared that Russia would resume its tactic of targeting Ukraine's energy infrastructure. With 16,000 homes being left without power in the central Kyiv region, this appears to be the case.

Link to comment
Share on other sites

Jürgen Habermas

 

 

https://granta.com/europes-mistake/

 

Western governments want to avoid formal participation in the war. What I’ve found disturbing from the very beginning, however, is the lack of perspective; they are providing Ukraine with endless reassurances of unlimited military assistance up to that threshold, but without declaring their own political goals. Officially, they are leaving everything else up to the Ukrainian government and its fortune in the arms of the Ukrainian soldiers. This failure to publicly articulate political goals is all the more incomprehensible the more the course of the war reveals how the geopolitical constellations are changing to the disadvantage of the United States, a superpower in decline, and of the EU, which is incapable of acting internationally. That is why, in the run-up to the Munich Security Conference, I recalled in another article in the Süddeutsche Zeitung – ‘A Plea for Negotiations’ – that, by providing the military aid that ultimately makes the prolongation of the war possible, the West has assumed a shared moral responsibility. Quite apart from the Ukrainians’ determination to resist the invasion, the West’s logistical support and weapons systems mean that it shares moral responsibility for the daily casualties of the war – for all the additional deaths and injuries and all the additional destruction of hospitals and critical infrastructure. It would not be a betrayal of Ukraine, therefore, but a clear normative requirement, if the United States and Europe were to insist on exploring all avenues for a ceasefire and a face-saving compromise for both sides.

 

I’ve not spoken out against effective support for Ukraine. What I criticize is the failure of the West to develop its own perspectives and to reflect on its own goals in providing military assistance, as well as its failure to accept shared moral responsibility for the victims of the war.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Quote

"Western governments want to avoid formal participation in the war."

 

Sto je sasvim normalno. Zapad je toliko jaci konvencionalno od ruSSije (rat bi verovatno bio gotov za mesec dana ako bi se NATO direktno umesao), da bi njegovo direktno ucesce moglo izazvati atomski rat u kome ne bi bilo pobednika (faktor iracionalni zli gnom).

 

Quote

"they are providing Ukraine with endless reassurances of unlimited military assistance up to that threshold, but without declaring their own political goals."

 

Neogranicena vojna pomoc izgleda drugacije. Do sada su uglavnom dobijali relativno staru opreemu i to u nedovoljnim kolicinama.

Tome je svakako doprinela politicka neodlucnost Zapada, kao i nedovoljna vojna spremnost (zapravo je sve islo u dobrom smeru, umesto u naoruzanje pocelo se ulagati u obnovljive uzvore enegije).

Politicki cilj je jasan - Ukrajina u svojim priznatim granicama, a odmah zatim u EU i NATO.

 

Quote

"This failure to publicly articulate political goals is all the more incomprehensible the more the course of the war reveals how the geopolitical constellations are changing to the disadvantage of the United States, a superpower in decline, and of the EU, which is incapable of acting internationally. That is why, in the run-up to the Munich Security Conference, I recalled in another article in the Süddeutsche Zeitung – ‘A Plea for Negotiations’ – that, by providing the military aid that ultimately makes the prolongation of the war possible, the West has assumed a shared moral responsibility."

 

USA i EU propadaju, pregovori, jer naoruzanje produzava sukob, jadne zrtve, blablabla - samo jos jedan od zabrinutih neutralaca.

 

Quote

"Quite apart from the Ukrainians’ determination to resist the invasion, the West’s logistical support and weapons systems mean that it shares moral responsibility for the daily casualties of the war – for all the additional deaths and injuries and all the additional destruction of hospitals and critical infrastructure."

 

Nista ruSSi, nista zli gnom. Samo jos jedan dokaz da i medju filozofima ima dosta budala.

 

Edited by Dragan
  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...