Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

bbc

 

A skyscraper in Russia's capital Moscow has been attacked by a drone for the second time in two days, Mayor Sergei Sobyanin has said.

Several drones were shot down overnight, he said, but "one flew into the same tower at the Moskva City complex" that was targeted on Sunday.

Link to comment
Share on other sites

Rusi su pre neki dan tvrdili da su njihova dva broda napali morski dronovi bez uspeha i da su dronovi unisteni.

Danas se pojavio radio snimak sa jednog broda koji zahteva evakuaciju .Spominju se ubijeni i ranjeni clanovi posade u pozivu.

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, ras kass said:

Jedan od efekata udara dronova na Moskvu moze biti I prekid vazdusnog saobracaja. Turkmenistan airlines je prvi otkazao letove za Moskvu.

 

Glavni efekat tih napada je udar ne ekonomiju. Ni Kinezi neće ništa investirati 1000 km od Ukrajine kada znaju da im to može propasti preko noći. Zato i gađaju taj poslovni centar Moskve. Ne verujem ni sami Rusi da će u ovakvkoj situaciji da se upuštaju u investiranje jer nesigurnost je sve veća.

  • Like 2
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

cnn

 

Nearly half of Ukrainians held in Russian detention centers in Kherson were subjected to widespread torture including sexual violence, according to a report published Wednesday.

 

Spoiler

According to the report, at least 36 victims from the pool analyzed mentioned the use of electrocution during interrogations, often genital electrocution by Russian guards. Other victims mentioned threats of genital mutilation, and at least one victim was forced to witness the rape of another detainee by a foreign object covered in a condom.

“In relation to men, it’s more the majority of crimes is sexualized torture, and that’s usually torture of genitalia so that’s a form of punishment [for being Ukrainian] and kind of precludes them from having children,” Mykytenko adds.

 

  • Like 1
  • Tuzno 4
Link to comment
Share on other sites

Rusi ponovo potapaju svoje brodove da bi zarobili britanske podmornice i uhvatili silne admirale i dresere bojnih kanarinaca...

 

 

 

A za one koji ne vjeruju ovoj verziji, evo i snimka kuhara koji je pusio na brodu pa izazvao pozar koji je doveo do potapanja...

 

 

 

Edited by ters
  • Like 3
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, ters said:

Rusi ponovo potapaju svoje brodove da bi zarobili britanske podmornice i uhvatili silne admirale i dresere bojnih kanarinaca...

 

 

 

A za one koji ne vjeruju ovoj verziji, evo i snimka kuhara koji je pusio na brodu pa izazvao pozar koji je doveo do potapanja...

 

 

 

 

Hm zanimljivo, ja sam mislio da taj "vodeni" dron ide brzo, ok ne kao torpedo, ali makar kao gliser, jok laganica, reklo bi se sa snimka. Ne vidim da su ga uopste detektovali i pokusali da eliminisu. Kao da ga nisu videli. 

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Smrtokapa said:

Za ekipu koja detaljnije prati sintuaciju, šta mislite o ovoj vesti?

 

https://n1info.rs/svet/ukrajinska-vojska-napusta-americku-taktiku-u-kontraofanizivi/

Zapad je svojom oklevajucom politikom propustio da brze okonca ovaj rat.

Za zapadnu taktiku potrebno je zapadno oruzje, sto u ovom slucaju znaci da bi Ukrajinci trebali da imaju vazdusnu nadmoc.

Osim sto avioni kasne, kasnili su i tenkovi (a i njih je premalo), sto je ruSSima omogucilo da se ukopaju i naprave gusta minska polja,

koje je tesko proci. Zato je ova taktika prilagodjena uslovima na terenu - manje grupe koje vrse stalni pritisak na nekoliko tacaka i napreduju malo po malo i sto je najvaznije stalno ometanje i unistavanje pozadinske logistike.

Sasvim je moguce da ce negde doci i do veceg pucanja linija i zatim vecih prodora.

Kao sto sam vec pre pola godine napisao, mislim da bi prodor do Tokmaka i 30-40 km od sadasnjih linija fronta, bio znacajan, zadovoljavajuci i dovoljan, da se do kraja iduce godine rat zavrsi.

2 hours ago, Dzoni_m said:

 

Hm zanimljivo, ja sam mislio da taj "vodeni" dron ide brzo, ok ne kao torpedo, ali makar kao gliser, jok laganica, reklo bi se sa snimka. Ne vidim da su ga uopste detektovali i pokusali da eliminisu. Kao da ga nisu videli. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, erwin said:

ruSSi taj rast GDP mogu da okace macku o rep, iz vise razloga.

 

Don’t Trust Russia’s Numbers

Moscow has made economic statistics a central part of its information war.

Međutim, još važnije od onoga što ruski "rast" stvarno znači jest činjenica da se brojkama Kremlja ne može vjerovati. To je zato što je Rusija statistiku učinila središnjim dijelom svog informacijskog rata. Cilj Moskve je jasan: tvrditi da sankcije ne funkcioniraju, potkopavajući time one koji misle da su ključno oruđe za zaustavljanje ili obuzdavanje ruske agresije protiv Ukrajine (kao što sam tvrdio u Foreign Policyju). Ova strategija počiva na tri stupa. Kremlj komunicira uvelike koristeći probrane prognoze, predstavljajući ih kao činjenice i zaboravljajući spomenuti da su u velikoj mjeri izvan stručnog konsenzusa. Moskva također odgađa objavljivanje statistike koja se ne uklapa u njezin narativ. Konačno, brojke koje objavljuje sumnjive su kvalitete—i često se kasnije revidiraju.


...Kremlj, koji tek treba odobriti inicijativu, opravdao je uskraćivanje informacija o širokom rasponu ekonomskih statistika kao nužnu obranu od zapadnih sankcija. Klasificirani skupovi podataka uključuju važne pokazatelje kao što su devizne rezerve i podaci o izvozu. Ruske tvrtke smiju čuvati "osjetljive" rezultate u tajnosti. Nabiullina je prošlog mjeseca izjavila da zemlja mora objaviti više podataka kako bi tržišta rasla. "Moramo se vratiti pravilnom objavljivanju, uz nekoliko iznimaka, kako bi ulagači mogli ulagati u vrijednosne papire", rekla je.

 

Exclusive: Russia doubles 2023 defence spending plan as war costs soar

Russia has doubled its 2023 defence spending target to more than $100 billion - a third of all public expenditure - a government document reviewed by Reuters showed, as the costs of the war in Ukraine spiral and place growing strain on Moscow's finances.

...

Higher spending on defence, as Moscow prosecutes what it calls a "special military operation" in Ukraine, could widen the deficit further, while the boost in output could cannibalise other sectors and crowd out private investment.

...

Military production has driven a strong recovery in industrial output, and analysts say that state defence contracts have been a key driver in Russia's economic recovery to GDP growth so far this year from a 2.1% contraction in 2022.

Specific defence funding falls under closed expenditures, but some data, though no longer public, is circulated. For example, the document shows that Russia spent almost 1 trillion roubles on military salaries in the first half, 543 billion roubles more than in the same period last year.

...

Funding for schools, hospitals and roads was already being squeezed this year in favour of defence and security, but as the share of defence spending grows, other areas could face cuts.

"The military industrial complex is enabling industrial growth, 'civilian' industries are slowing down again," said Dmitry Polevoy, head of investment at Locko-Invest, after last week's industrial output data for June.

That showed a 6.5% year-on-year increase, largely thanks to last year's low base effect. When excluding seasonal production, growth stopped altogether.

 

Sta ce biti sa ekonomijom kada rat zavrsi ?

 

US-Dollar - Russischer Rubel ; 95.6750

 

 

"Standardni spin: kritični nedostatak radne snake postaje rekordno niska nezaposlenost i rast plaća.
Još kad bi nam se reklo koliko BDP-a otpada na krpanje rupa u oružanim snagama."

MechaLiver

 

"Tu su još u fazi 'whatever it takes....' - što bi rekao Mario Draghi. A i rupe se pokušavaju učiniti što manje, tako da ne isplaćuješ redovito plaće vojsci (jer ionako će znatan dio njih zaginuti u Ukrajini, a ionako ne idu na dopust, pa što će onda njima plaće?), sakriva se pravi broj poginulih (tako da se ne moraju isplaćivati odštete/materijalna pomoć) - ali zato niču čudna neobilježena groblja širom RF."

Deere

 

PS

Putin Orders Windfall Tax on Russian Companies to Help Fund War

- Large companies, foreign-owned subsidiaries, face 10% tax

- Measure may raise 300 billion rubles, finance minister said

 

Edited by Dragan
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ovaj brod je garant potonuo, nema vise snimaka od onog na kome jedva pluta iznad vode.

 

Inace dva takva broda su ostecena prosle godine i jos cekaju na popravku. Nema rezervnih delova.

 

edit. Ipak nije potonuo, dovucen u luku

Edited by ras kass
Link to comment
Share on other sites

vracan se na draganov post o napretku. naime ukrajincima se ne isplati da idu na tokmak koji je koliko vidim bas dobro utvrdjen. ja bih prezadovoljan bio da oni zauzmu pozicije istocno ili zapadno od tokmaka i preseku prugu. da bi se prekinulo snabdevanje krima potrebno je iseci tu prugu. ne mora se ici na sam tokmak.

Link to comment
Share on other sites

@HAMMER U pravu si, ali bilo bi lepo. 🤓

 

Kako Ukrajinci namjeravaju probiti rusku obranu

Naslagane mine, mine zamke na daljinsko upravljanje: Ukrajinske trupe do sada nisu uspjele pronaći put kroz ruske utvrde tijekom svoje ofenzive – ali imaju plan.

 

Bitka za grad u kojem je malo ostalo daje nadu ukrajinskim oružanim snagama. Mjesecima su branili svaki kvadratni kilometar Bakhmuta, a u maju su ruske trupe napokon uspjele osvojiti grad. Kada je nekoliko nedelja kasnije započela protuofenziva, na iznenađenje nekih promatrača, ukrajinski vojnici također su napredovali u području Bakhmuta . Glavni pravci ofenzive su na jugu, ali su ruske snage trebale biti vezane kod Bakhmuta. Sada, međutim, Ukrajina tu najviše napreduje. Na rubu su zauzimanja važnog grada Klishchiyivka nekoliko kilometara južno od Bakhmuta, od strane jedinica koje uglavnom moraju bez modernog zapadnog oružja i borbenih tenkova.

S druge strane, ofenziva na jugu, gdje su raspoređene novoformirane brigade opremljene zapadnim oružanim sustavima, malo napreduje. Prvi pokušaji brzih proboja završili su razornim gubicima.

 

U međuvremenu, neke od jedinica koje su prvotno bile zadržane poslane su na frontu kako bi nastavile ofenzivu. Prema izvornom planu, oni su trebali napredovati kroz otvore koji su bili otvoreni u smjeru Azovskog mora. Ali nema praznina. Novounovačene, odmorene formacije polako napreduju, vršeći stalni pritisak na ruske formacije, ali još nisu dosegle rusku glavnu liniju obrane.

To s jedne strane pokazuje koliko je borbeno iskustvo važno u ovom ratu. Udruge u Bachmutu prikupile su ih dosta. Oni ne rade greške koje rade nove brigade. S druge strane, postaje jasno koliko su se ruski okupatori dobro pripremili za ofenzivu, koliko su jake utvrde koje su mjesecima građene na jugu, a koje kod Bakhmuta nema.

 

Tri linije obrane

Teren na jugu je uglavnom ravan, mnogo polja odvojenih drvoredima. Ukrajinci su koristili male odrede pješaštva kako bi se probili od drvoreda do drvoreda. Ali između njih su stotine tisuća rudnika.

Ruska vojska je naučila. Nakon ukrajinske protuofenzive u jesen 2022. u regiji Harkov, koja je preplavila zemlju u roku od nekoliko dana, pripremljeno je daljnje ukrajinsko napredovanje. Na glavnom pravcu sadašnje ofenzive, južno od sela Orihiv, izgrađene su tri crte obrane: sastoje se od rovova s posadom, protutenkovskih jaraka, topničkih položaja, minskih polja, bunkera i tunela. Ovdje su se ukopale tisuće vojnika. “Ruske utvrde daleko su složenije i smrtonosnije od bilo koje prepreke s kojom se vojska suočavala u posljednjih 80 godina”, piše bivši australski general Mick Ryan, jedan od najboljih poznavatelja situacije u Ukrajini.

Sve je jasnije kako su točno konstruirani obrambeni položaji: već na prvim položajima na fronti, čak i prije prve glavne crte obrane, uglavnom su raspoređeni slabo obučeni, neiskusni vojnici. Oni su opremljeni protutenkovskim oružjem. Ako ukrajinske oružane snage napreduju, usporavaju ih gusta minska polja. One se sastoje od raznih vrsta protutenkovskih i protupješačkih mina i nemaju praznine, ne mogu se zaobići. To ozbiljno ograničava mobilnost ukrajinskih jedinica na bojnom polju. Polja se stalno nadziru, uglavnom bespilotnim letjelicama, a u dometu su ruskog topništva. Odredi gađaju i iz bunkera i rovova granatama na raketni pogon, ali postoji opasnost i iz zraka, od kamikaza dronova, helikoptera koji gađaju mete udaljene i do osam kilometara i gliserskih bombi koje bacaju borbeni zrakoplovi.

Iako Ukrajina ima posebnu opremu za čišćenje minskih polja, ova vozila su prvenstveno na meti ruskih vojnika. Također su razvili nove, brutalne taktike. Oni naslažu do tri protutenkovske mine jednu na drugu, kako izvještava vojni stručnjak Rob Lee, koji je bio u Ukrajini i tamo razgovarao s mnogim vojnicima, u podcastu "War on the Rocks". To je prevelika eksplozivna snaga čak i za zapadnjačka vozila za razminiranje, koja bi, primjerice, trebala čistiti stazu kormilom.

 

Minirani, prazni ruski rovovi

Neki rovovi su također minirani i onda namjerno ostavljeni prazni. Kada ukrajinski vojnici stignu do ovih rovova, eksplozivne naprave se aktiviraju daljinskim upravljanjem. I protupješačke mine također se mogu postaviti s velikih udaljenosti. Bacaju se topničkim granatama, na primjer, točno tamo gdje se odvijaju napadi - a često čak i iza položaja koji su upravo oslobođeni. Staze koje su već očišćene ponovno su minirane i opskrba je otežana.

Međutim, rusko vojno vodstvo ne oslanja se samo na statičnu obranu, već i na pokretnu: ako ukrajinski vojnici uspiju pješice napredovati nekoliko redova drveća, moraju očekivati da će neprijatelj s boka pokrenuti brzi protunapad. U tu je svrhu rusko vojno vodstvo formiralo rezerve od iskusnih elitnih postrojbi koje trebaju odmah ponovno potisnuti Ukrajince.

Do sada se ukrajinska vojska nije uspjela probiti kroz ovu razrađenu obrambenu mrežu. Ukrajina stoga sada ponovno pokušava s metodom koja je do sada često bila uspješna u ovom ratu: s bitkom iscrpljivanja i pojedinačnim, manjim pomacima umjesto velikog. Glavni razlog zašto ovo trenutno funkcionira je što imate prednosti u pogledu vatrene moći, ali prije svega preciznosti s topništvom. Ruska strana ima još veće probleme sa streljivom od Ukrajine. Sve dok je tako, ofenziva se može nastaviti na ovaj način - u nadi da će se ruska obrana na kraju srušiti u jednom trenutku pod stalnim pritiskom.

A onda Ukrajinci očito pokušavaju pojačati pritisak i s druge strane fronte. U utorak ujutro, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izvijestio je o još jednom noćnom napadu dronom na glavni grad Rusije. Pogođen je kompleks Moskva City, isti neboder koji je oštećen u napadu dronom ranije ove nedelje. Navodno nitko nije ozlijeđen. Ali poruka je jasna: rat se ne vodi samo u dalekim rovovima Ukrajine. Mogao bi pogoditi bilo koga - čak i u Moskvi.

 

PS

Kod mene nestade spoiler opcija ?!

 

Edited by Dragan
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, ters said:

Rusi ponovo potapaju svoje brodove da bi zarobili britanske podmornice i uhvatili silne admirale i dresere bojnih kanarinaca...

 

 

 

A za one koji ne vjeruju ovoj verziji, evo i snimka kuhara koji je pusio na brodu pa izazvao pozar koji je doveo do potapanja...

 

 

 

 

Prošle godine su ima pogodili dva takva u Berdjansku. Mislim da su još uvek tamo i da im opravke nema. Ovo je treći a imaju još 4 broda iz te klase. Misilm da ni ovaj neće biti opravljen jer ima skoro 50 godina a po naginjanju možemo reći da mu je potopljen pogonski deo.

Link to comment
Share on other sites

Poljaci ozbiljno razmisljaju da zatvore granicu sa Belorusijom, trenutno im je ta granica mnogo veca pretnja nego benefit.

 

Inace zanimljiv sastanak za vikend.

 

cnn

 

Saudi Arabia is set to host peace talks on Ukraine this weekend that will include the US as well as a number of Western and developing countries. 

White House national security adviser Jake Sullivan will be present on behalf of the United States.

A representative from the Chinese government will also be in attendance, the Chinese foreign ministry said Friday. Ukraine has said that other key developing nations, such as India and Brazil, will also attend.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...