Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

 

9 hours ago, badenac said:
To moze da ispadne samo utesna nagrada ako Ukrajina ne pokaze da u svojim redovima ima dovoljno dobrih oficira koji ce nove tenkove pravilno upotrebiti.

 


Nova neutralnost na delu. :s_d:

Čuj, da Ukrajina dokaže da ima dovoljno dobrih oficira i da pravilno koriste tenkove..." (A inače šta rade s njima, koriste ih kao helikoptere?)

Ovo ni perjanicama™ staroneutralnosti ne bi palo na pamet [emoji1]



Sent from my phone using their app
 

 

Edited by fancy
™ znak
  • Like 1
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

Pa mogu recimo da sednu u skupoceni tenk i zalete se njime pravo u minsko polje.

 

Ovaj rat se pretvorio u rat iscrpljivanja, a to se završava tako što će jedna strana ostati bez snage i volje i reći "dajte mir, prihvatamo nepovoljne uslove". To može da se desi bez obzira na uzvišenost ciljeva za koje se bori. Videti pod Prvi svetski rat.

 

Rusi su u ovom ratu uspeli ono što su pre rata mnogi smatrali za nemoguće: da dođu u situaciju gde se očekuje njihov kolaps. Dotle su došli neznanjem, nesposobnošću, užasno neadekvatnim trošenjem svoje žive sile i tehnike.

 

To i dalje ne znači da su Ukrajinci imuni na greške, niti znači da Ukrajinci nemaju svoju tačku pucanja.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, FrediB said:

Svi sem vucicevih i dodikovih despotija. 

P.S. respekt za Makedoniju. 👍 Mala zemlja ogromnog srca. 

Ne zavitlavaj, saljemo I mi lom oruzja I municije, samo ne javno. To saznamo kad nam padne neki avion pretovaren vojnom opremom.

Da nije tog izvoza oruzja, davno bi nas despot bio na listi na kojoj su Vulin I Dodik.

 

17 minutes ago, Smrtokapa said:

Ovaj rat se pretvorio u rat iscrpljivanja

To sam tvrdio jos od prvog dana, kada su jos uvek postojale price da ce se sve zavrsiti za par dana Ili nedelja. I smatrao sam da je Ukrajincima kljucno da savladaju taj prvi udar a onda da polako cekaju da sankcije I medjunarodni pritisak pocnu da deluju. Mnogi su ocekivali da ce sankcije dati rezultate za par meseci, sto je bilo neozbiljno kao I ocekivanje da ce Rusi osvojiti UA za par dana.

Da, ovo je rat iscrpljivanja koji vrlo lako moze da potraje i desetak godina (svakako ne istim intezitetom sve vreme) I to je bilo sasvim za ocekivati cim su Rusi propustili da u blic krigu zauzmu Kijev.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

da budemo precizni do kraja. makedonci su dobili savremenije nato oruzje zauzvrat. sto je vin vin situacija. da smo mi pmetni pa uradimo isto i posaljemo ukrajincima nase tenkove, helikoptere (ako imamo), avione i oklopne transportere i zauzvrat uzmemo savremeno nato opremu i automatski se integrisemo u evropski sistem bezbednosti.

nema vizije niti hrabrosti...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ma verovatno bi moglo i bez toga nešto slično da se odradi, ali mi moramo ispod žita da šaljemo oružje jer:

1. Ovako čovek iz naroda ne zna da radimo protiv braće Rusa

2. Treba neki diler da se ugradi

3. Ne bi to umelo da funkcioniše van kokošar moda.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, djura.net said:

Ne zavitlavaj, saljemo I mi lom oruzja I municije, samo ne javno. To saznamo kad nam padne neki avion pretovaren vojnom opremom.

Da nije tog izvoza oruzja, davno bi nas despot bio na listi na kojoj su Vulin I Dodik.

Ni na jednoj mapi nema Srbije kao zemlje oznacene da prodaje oruzje i ostalu pomoc Ukrajini.

Cak su i Sudan i Pakistan na toj mapi, ali ne i Srbija. 

Link to comment
Share on other sites

Ukrajinci kod Žerebjankija napadaju šumicu severno od sela. Sudeći po videu Rusi tu više nemaju položaje jer su ovi prošli kroz nju tokom napada. Po pisanju samih Ukrajinaca taj napad nije uspeo tako da je taj drvored verovatno ostao u sivoj zoni. Na videu se videlo i selo, do prve raskrsnice su sve kuće uništene tako da sumnjam da Rusi imaju tu neke položaje.

 

Američke i EU livnice će sledeće godine isporučiti 3 miliona granata 155mm. To je već solidna osnova i Ukrajinci će moći više da koriste artiljeriju nego ove godine. Još ako krenu i da koriste jedreće bombe biće to za klasu bolje podrška njihovih trupa nego ove godine.

 

Na samitu su neke zemlje objavile šta šalju. Ima tu novih sistema za PVO, 40 Mardera (oklopno borbeno vozilo) i 30 Bušmastera(transporteri) i 70 oklopnjaka iz UK ali nije jasno tačno kojih.

 

Projekat obuke Ukrajinaca za F-16 sada već kasni i procene su da F-16 u Ukrajini neće biti operativni pre marta 2024. godine. Nadam se da neće gubiti još vremena i da će početi sa tom obukom još dok leto traje.

 

Nemci su otkazali gradnju fabrike za opravku Leoparda u Poljskoj, Poljaci su izgleda precenili taj projekat. Opravka će biti rađena u Nemačkoj i najverovatnije Litvaniji.

 

 

Link to comment
Share on other sites

800px-Decisive_Action_Rotation_13-04_130

 

Bredli je oklopno borbeno vozilo. Uprošćeno to je nešto između Tenka i Transportera. Dakle sposoban je i sam da učestvuje u ofanzivnim akcijama jer ima kakav takav oklop i ima značajne ofanzivne sposobnosti.

 

1920px-Dutch_Bushmaster_with_remote_turr

 

Bušmaster je ono što ja nazivam transporterima. To su uglavnom vozila za prevoz trupa u blizini fronta. Uglavnom slabije naoružana vozila (ima ih i nenaoružanih ali sve manje i manje) i sa slabijim oklopom. Retko se koriste u samim napadima, uglavnom jurcaju iskrcaju trupe i onda kruže u pozadini i čekaju svoje pešadince da ih vrate nazad ili da prevezu ranjenike.

 

Taj termin transporter se retko danas koristi ali za naše potrebe čisto da razlikujemo šta je šta jer je između ova dva vozila velika razlika a teoretski i jedan i drugi su transporteri. Inače postoji više različitih podgrupa i oklopnih borbenih vozila i transportera ali mislim da ne treba ići u veliku preciznost jer ova dva tipa plus tenk su sasvim dovoljno da se sporazumemo šta je to i čemu služi a da ipak odvojimo gomile različitih vozila makar u ove tri kategorije.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Klotzen said:

Ima tu novih sistema za PVO, 40 Mardera (oklopno borbeno vozilo) i 30 Bušmastera(transporteri) i 70 oklopnjaka iz UK ali nije jasno tačno kojih.

Nadam se da ovo nije ni blizu iscrpan spisak, jer nije dovoljno ni da nadoknadi dokazane ukrajinske gubitke u zapadnoj tehnici po Oryxovoj evidenciji...

Ukrajini se pomaže nedovoljno, toliko da se održava ravnoteža, ali nedovoljno za pobjedu, a od njih se očekuje ofanziva strateških razmjera, bez nadmoći u artiljeriji i u uslovima totalne inferiornosti u vazduhu.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

cnn

 

A senior Russian general in command of forces in occupied southern Ukraine says he was suddenly dismissed from his post after accusing Moscow’s Defense Ministry leadership of betraying his troops by not providing sufficient support.

Gen. Ivan Popov was the commander of the 58th Combined Arms Army, which has been engaged in heavy fighting in the Zaporizhzhia region. 

Popov said he had raised questions about “the lack of counter-battery combat, the absence of artillery reconnaissance stations and the mass deaths and injuries of our brothers from enemy artillery,” in a voice note published on Telegram late Wednesday.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Henry Chinaski said:

Pitanje za vas koji pratite detaljnije, može li se konstatovati da je ofanziva propala,bar ovaj početni dio, i šta su Ukrajinci mogli uraditi bolje u ovom trenutku?

Ne pratim toliko detaljno, ali ako Ukrajinci stvarno nisu ubacivali vecinu brigada koje su zapadno obucavane, onda ofanziva i nije jos krenula punom snagom. Verovatno samo jos ispituju najslabije karike ruske odbrane. I ovo od zapadne tehnike ne izgleda da su izgubili neki veci deo. Samo polako, jednom kad pukne ne nekom mesto, krece bezanija. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Henry Chinaski said:

Pitanje za vas koji pratite detaljnije, može li se konstatovati da je ofanziva propala,bar ovaj početni dio, i šta su Ukrajinci mogli uraditi bolje u ovom trenutku?

Desilo se ono sto je svako ko je imalo realan ocekivao (ja sam vec pre pola godine pisao da ce biti potrebne 2-3 ofanzive).

Ofanziva nije propala vec se odvija sporo. Puno sporije nego sto su mediji zeljni Holywood spektakla najavljivali.

Najveci problem su gusta minska polja i jos uvek jaka ruSSka artiljerija, a u jednom trenutku su i helikopteri bili veoma problematicni.

Ukrajini nedostaju moderniji avioni, sistemi za razminiranje i artiljerijska municija.

Postoje dobri izgledi da ce se situacija sa granatama (155 mm) do kraja godine znacajno popraviti.

Osim aviona i ATACMS-a svo potrebno oruzje je tu, radi se o tome da je od svega potrebno jos puno vise.

Zapad je prilicno ispraznio svoja skladista (osim USA), a potrebno je vreme za proizvodnju.

 

Na samom frontu su pomeranja minimalna, ali je bitno ono sto se dogadja iza (pesadija dobija bitku, logistika rat).

Ukrajinci se trude da ostete sto je vise moguce pravce snabdevanja u pozadini i uniste sto vise ruSSke artiljerije.

Za to su im potrebne dalekometne rakete. Na pocetku RuSSi su imali puno vise artljerije i granata, sada su se po broju izjednacili,

s tim da Ukrajinci imaju sve vise Zapadnih sistema (precizniji, veci domet).

Za sada imaju od UK Storm Shadow i uskoro dobijaju od FR SCALP (u sustini isto). Jedino se USA jos neckaju.

Licno bio bih zadovoljan da naprave prodor od 40 km u dubinu (Vasilivka-Tokmak-Chernivka-Bilmak-Rozivka-Volnovakha...)

do kraja godine (moguce je da dodje do brzih prodora kada prve linije odbrane padnu. Ukrajinci imaju jos dosta snaga u rezervi

i mogli bi sigurno napraviti negde veliki prodor, ali bi trenutno bilo previse zrtava

(treba jos vise unistiti artiljeriju, naci resenje za helikoptere primicanjem PVO linijama fronta i resenje za minska polja).

Cenim da ce rat potrajati do kraja 2024. jer ce onda vise faktora da se poklopi - finansijski-ekonomska iscrpljenost RuSSije, nedostatak obucenog ljudstva i modernijeg naoruzanja, sve vece posledice rata koje ce se osetiti sve vise i u Moskvi i u Petersburgu, a sa druge strane jos bolja naoruzanost i obucenost Ukrajine, koja ce sve vise i konstantno pritiskati i potiskivati RuSSe na frontu.

 

 

 

Edited by Dragan
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Henry Chinaski said:

Pitanje za vas koji pratite detaljnije, može li se konstatovati da je ofanziva propala,bar ovaj početni dio, i šta su Ukrajinci mogli uraditi bolje u ovom trenutku?

 

Ofanziva nije propala jer još traje. No ovo nije ofanziva u stilu Harkivske, niti neke gde bi se napredovalo po par desetina kilometara. Ovo je ofanziva u stilu Hersonske, ja bih rekao još sporijeg tempa. U Hersonu je Ukrajinska ofanziva išla u 4-5 faza, počela je još u Junu ali nije bila ovoliko u medijima pa ljudi nisu ni skontali do septembra da se tamo nešto događa. Ta ofanziva je bila u etapama gde bi u svakoj etapi bila zauzeta jedna ruska linija i polako su bili terani sve bliže Denjpru i smanjivao im se  mostobran.

 

Ova sada ofanziva ima za cilj postepeno pomeranje linije fronta i dovođenje neprijatelja u sve težu i težu poziciju a paralelno se udara i po logistici u njegovoj pozadini a vidimo i po komandnim centrima i to vrlo uspešno. To sasvim lepo funkcioniše kod Bahmuta i Velike Novosilke ali kod Orehova bih rekao da su u ogromnim problemima. Napada se sa manjim jedinicama, retko kada vidimo četu u napadu, to su sve napadi odeljenja i eventualno voda što više odgovara nasilnom izviđanju nego jurišu i probijanju neprijateljske linije odbrane. Kod Orihiva je glavni problem što je tamo ravnica a sve je puno mina. Dakle sve i da hoćete ne možete brzo da napredujete ako ne angažujete ogroman broj trupa. Kod Velike Novosilke ima i brda i više šume tako da je tamo bilo malo lakše.

 

Po mom mišljenju kod Bahmuta i Velike Novosilke se događa baš ono što su i planirali dok kod Orihiva mislim da su planirali da u prvoj etapi napreduju makar 10km i da budu negde na liniji Rivne-Novoprokopivka-Verbove. Neki iznenadni veći prodor može da usledi samo ako neko otane bez ljudstva ali mislim da to u ovoj godini nije realno jer i jedni i drugi imaju dosta jedinica u pozadini koje mogu da iskoriste da krpe rupe.

 

Naravno glavni problem je što UKR jednostavno nije imala gde drugde da udari tako da su Rusi imali 6 meseci da se spreme i postave rezerve tako da mogu da upadnu gde treba. No vidimo po izjavama, pogibijama i smenama da i kod Rusa dobrano škripi i da su gubici veliki. Razlog je isti kao i kod Ukrajine, kao što je najteže napadati po ravnici tako isto je teško i braniti se. Jednom kada tvoj položaj neprijatelj uoči pratkično nema šanse ni da se povučeš ni da ostaneš živ. Na osnovu video materijala se može reći da su Rusi pretrpeli teške gubitke u Artiljeriji i pešadiji i za to smo dobili potvrde dosta puta i sa njihove strane. Ovaj komandant 58. Armije koji upravo komanduje odbranom na jugu je to naveo juče. 

 

Gubici Ukrajinaca su sigurno veći od Ruskih, to da napadač ima manje gubitke od onog ko se brani postoji samo na rusofilskim forumima. To je nemoguće. Jedino što gubici nisu preterano veliki na obe strane jer su i same operacije relativno skromne. Vidimo da sve brigade koje su započele ofanzivu i dalje učestvuju u istoj što bi u slučaju teških gubitaka bilo nemoguće, morale bi biti smenjene i poslane u pozadinu. Čak i te jedinice južno od ORehova koje su sigurno pretprele najteže gubitke su sve i dalje na prvoj liniji. Čak i da ne uzmemo gubitke u obzir posle 5 nedelja bi došlo da zamora materijala i morali bi biti smenjeni zbog umora i pada morala ali ni to se ne dešava, znači operacije su niskog inteziteta. Vidimo pre neki dan u snimku da su to napadi sa tri vozila i slično. Jednostavno idu ti mali napadi koji identifikuju ruske položaje pa ih onda uništavaju sledećih par dana. Takav napad čak i da upadne u zasedu uglavnom se završi sa par vozila i par vojnika poginulih.

 

Ukrajini pod broj jedan nedostaje artiljerijske municije, bez toga se ne može brzo probiti ni jedan front. Na drugom mestu im treba 200-300 tenkova koje bi mogli da koncentrišu na tačkama proboja i da uvek mogu da šalju 2 do 4 tenka da idu u napad sa pešadijom. I na kraju što više oklopnjaka i transportera, toga nikad nije dosta jer oni trpe najveću štetu jer najviše i rade posao. Takođe ojačavanje avijacije će dosta pomoći jer iz vazduha mogu da dejstvuju na radare, avione i helikoptere koji lete nisko a da opet oni sami ne moraju prići frontu, ali to ne može sa Migom za to moraju da dobiju F-16 sa zapadnim naoružanjem. Odnosno ima indicija da su MiG već koristili sa anti radarskim raketama i da je nekoliko istih uništeno no ističe se da će te rakete pun potencijal imati tek sa F-16 jer se sada podešavaju na zemlji a sa F-16 će to moći da se uradi tokom leta kada detektuje protinvički radar. Dosta se piše da će F-16 biti korišćen da gađa jedrećim bombama ali moje je mišljenje da on to neće raditi često nego će sa daljine od 200km da pokušava da uništava protivnikčke letilice i radare. Pod uslovom da dobiju dovoljno tih raketa dometa 200+ km.

 

Ovih dana imamo i sliku uništenog S-400 no nije još jasno čim je uništen, sumnja se na HIMARS.

 

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Ovo moze biti svasta, moze biti fejl rakete koja je ispaljena iz blizine, da je jednostavno pala i eksplodirala, vidim po dosta kanala da se sada ispredaju zavere, prica se o konvoju Vagnera koji pod pratnjom ponovo ide ka Moskvi iz Belorusije (predavanje tehnike i mozda vojnici koji su pristali da se integrisu u rusku vojsku), neko prica o novom pucu vodjenom od strane nekih komandanata, ni Surovikina ni Prigozina nema vec vise od nedelju dana...

 

Po mom misljenju, dok ne vidimo jos neke dogadjaje koje bismo mogli povezati sa necim, ovo je pre neka PVO ili ruska krstareca raketa koja je prosto promasila ili odmah dozivela kvar, ne bi bio prvi put, i kontekst ne postoji.

 

A videcemo narednih dana.

 

Sto se tice fronta, ima napretka na istoku, proboj od 7-8 kvadratnih kilometara severozapadno od Soledara.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...