Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Rusija ih je obilato koristila u Siriji, terorisuci upravo civile iz pobunjenih podrucja. Naravno, niko za to nije odgovarao, a Human Rights Watch je o tome izvestavao I sakupio dokaze.

Inace, konvenciju o nekoriscenju kasetnih bombi nije potpisala ni Rusija, ni Ukrajna, ni USA, a bogami ni Srbija. Zemlje EU mislim, sve do jedne, su potpisnice konvencije.

  • Like 8
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Što se tiče kasetne municije ni UKR ni RUS nisu potpisnici tako da mogu da je koriste. Najgora vrsta te municije su one što rasipaju male mine koje stoje na zemlji dok ih neko ne aktivira. To do sada nismo imali prilike da vidimo da neko koristi. Rusi koriste zapaljivu kasetnu municiju po gradovima što je sramota a obe strane koriste kasetnu municiju u vidu ovih protivoklopnih mina koje rasipaju tamo gde neprijatelj napada. Takođe u par navrata su Rusi tukli kasetnom municijom po Harkivu ali uglavnom onim tipovima koji odma eksplodiraju no tu postoji opasnost da neke od njih ne eksplodiraju i ostanu pretnja za civile. Ima tu i dosta isključenja iz zabrane a i svako to tumački kako mu odgovara. no pošto oni nisu potpisnici iluzorno je ulaziti dublje u tu temu.

 

Protivpešadijske mine su zabranjene ali na žalost obe strane iako su potpisinice krše svoje obaveze. HRW je tu u pravu, moraju se obe strane prozvati za ta dela jer ako selektivno prozivaju onda bi njihova reč izgubila težinu.  Ruse su prozivali još prošle godine kada su prvi put uhvaćeni da su ih sejali kod Harkiva. Mine protiv vozila nisu zabranjene.

 

Amerikanci su već poslali jedan vid kasetne municije ali taj nije zabranjen. U pitanju su rakete koje eksplodiraju iznad mete i onda zaspu mete metalnim kuglicama u prečniku par stotina metara. Te kuglice ne eksplodiraju tako da ne postoji opasnost da neka koja ne eksplodira ostane posle rata opasnost za civile.

 

@40Wins

 

To što ispušta bombu UR-77 može da se koristi samo iza linije fronta ili u retkim situacijama kada može da se sakrije negde blizu fronta što je jako retko (bilo je par upotreba u Bahmutu i Marijupolju). Dobili su i sa zapada slično vozilo ali mislim da ima još manji domet. Jedino što se koristi je tenk sa "ralicom" ali on je u tom poslu prilično laka meta za neprijatelja. Prvog dana ofanzive su izgubili 3 finska čistača mina (vozilo na šasiji leoparda, specijalno za ovaj posao), pretposatavljam da ih je ruska artiljerija ili pešadija iz AT raketa onesposobila. Tako da moraju da nađu nešto što će omogućiti da napad ide a posle kada se linija pomeri lako je dovesti te UR-77 i čistiti pravac. 

 

No ja mislim da oni idu drugim putem i da žele da koriste tu municiju da unište ruske jedinice u rovovima i onda bez pritiska prođu kroz minsko polje. Mislim da zbog toga traže tu municiju. SAD iako takođe nije potpisnik tog protokola ima svoj zakon po kom su zabranili izvoz kasetne municije, posipanje pepelom zato što nisu potpisali 🙂 . Morali bi prvo taj zakon da ukinu ako će da isporučuju UKR zabranjenu kasetnu municiju.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Nije samo problem deminiranje već i to što danas ne moraš ručno da "seješ" mine. Videli smo upotrebu nekog raketnog bacača kod Rusa koji seje mine.

 

Avijacija takođe može da ih seje verovatno postoje i neke rakete da avion ne mora da leti iznad fronta. 

 

Ukrajinci imaju americke artiljerijske granate sa minama.

 

To čini deminiranje daleko težim nego ranije.

 

 

On 6/29/2023 at 12:17 PM, 40Wins said:

Za sta ovo sluzi, da se razvije vinova loza? x)

 

Zaštita od fpv dronova. Obe strane imaju takva rešenja. Ti mini dronovi nose vrlo malo i moraju direktno da pogode oklop da bi napravili nekakvu štetu.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

@MeanMachine

 

Ti sistemi ne seju, te mine ostaju na površini. Obzirom da je iz borbenih vozila preglednost očajna oni je često ne vide. Pogotovo ako ih protivnik ispali na mesto gde su recimo pre par sati prošli bez problema. Druga opcija je da ih ispale po nekom polju ili njivi gde je rastinje malo više pa se ne vide. Čak i kad ih vidite teško da ćete da razminirate polje dok vas protivnik gađa iz rova par stotina metara dalje. Dakle povući ćete se i minsko polje je odradilo posao iako nikog nije ni ranilo. Ta polja nisu toliki problem jer ih je lako uočiti i razminirati posle rata ili kada to više nije linija fronta.

 

S tim u vezi baš juče je osvanuo video gde ruski tenk naleće na rusku minu koja je na putu. Takođe ona pozicija gde su se Bredliji naređali je iza linije fronta i tu su verovatno rusi daljinski lansirali mine tokom tog dana i opet ih ovi nisu videli. Već drugi dan imamo video materijal kako rusi gube vozila kod mosta preko Konke, i to se pretpostavlja da su daljinski postavljene mine. Zato verovatno i ne uspevaju da reše Ukrajince u Dači jer ne mogu da dođu tamo sa tehnikom.

 

Problem su ukopane mine ali njih je malo teže postaviti na liniji fronta jer su mašine koje to rade glomazne a slati ljude je rizično. No te mašine mogu da poseju gomile mina iza prve linije fronta pa kada se napusti prva linija fronta druga ima ispred sebe ogromno minsko polje. Mislim da je to ovde slučaj jer na videu koji sam gledao su mine ekstra gusto postavljene i ukopane su. Pošto sumnjam da rusi imaju na hiljade inženjeraca da postavljaju tolika minska polja to je sigurno rađeno u ovih godinu dana koliko drže tu teritoriju na jugu Ukrajine sa mašinama. Ovde ukrajinci imaju rešenje jer uglavnom napadaju tako što ih oklopnjaci prevezu na par desetina metara od protivnika tako da izbegnu sve te mine, no tu ostaje rizik da oklopnjak naleti na protiv tenkovsku minu. No to im je i zadatak, da zaštite ljude unutra, što kaže Zalužni nisu oni poslani u Ukrajinu na paradu nego da se koriste, a sve što se koristi strada.

 

@all

 

Na ovu temu Mark Hertlinga su na njegovom Twiter kanalu pitali da li kasetne bombe mogu da se koriste za razminiranje evo njegovog odgovora :

 

No, they would not be effective and there would be more - in effect - “mines.”

 

Pod ovim da bi bilo još više mina misli na one neeskplodirane bombe iz kasetne municije. Po njemu 6-10% tih bombica ne eksplodira i ostaju pretnja na zemlji.

 

Rusi su uništili deo Anonivskog mosta sa njihove strane gde su se navodno krili Ukrajinci no i dalje nisu povratili Daču.

 

Što se tiče pogodaka tih FPV dronova i ostalih ja primećujem da često imamo video iz drona i video iz drugog drona koji osmatra. No ono što je čudno je da nekad iz tog osmatračkog drona vidima šta se događa posle pogodka a nekada ne. Tako da svaki put kada nam uskarete snimak šta se deslo posle verovatno su oštećenja samo površinska i nema veće štete po vozilo. Nema logike da nas i jedni i drugi uskrate za snimke sekundarnih eksplozija na vozilu ili snimke kako ga zahvata plamen.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Rybar ili kako ga još zovu crybar ide iz krajnosti u krajnost. Kod njega uvek neko ima ogroman uspeh pa kad vidi da je preterao onda objavi da je druga strana izvrsila kontru i povratila deo teritorije. Ne znaci da nije tacno ali ipak bi ja sacekao prvo ukrajince koji bi se vec hvalili da su prodrli 10 km.

 

Rybar je prosle godine imao info iz prve ruke i zato je postao popularan ali ove godine i on je izgleda presao u mod senzacionalizma da bi odrzao pažnju gomile pratilaca njegovog kanala.

 

Taj prodor nije nemoguć jer to prazan prostor ali bi morali iz njega da udare po bokovima rusa da prošire taj kotao i dobiju neku operativnu dubinu.

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, 40Wins said:

A da gadjaju Himarsima minsko polje u nekom uzem delu, posto je Himars precizan, pa da odmah posle toga proteraju tehniku i ljude?

To mi djeluje preskupo, jedino neki individualni slučaj kad bi bili sigurni da je taj prodor game changer.

Možda bi nešto slično mogli da rade sa 2-3 Grada istovremeno, da prekopaju jednu zonu.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

I onda opet se opet uspostavi minsko polje na istoj poziciji ili ispred.

 

Danas mine se dopremaju iz vazduha bez problema. Videsmo sta bi kod Vuhledara upotrebom ovakvih pt mina:

 

Ukrainian_army_gets_devasting_successes_

 

Slicno i Rusi imaju ustvari imaju nekakav viseraketni polagac mina:

 

0x0.jpg?format=jpg&crop=604,403,x0,y18,s

 

Kod Zaporožja navodno.

Edited by MeanMachine
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Moj je utisak da Ukrajinci napreduju sitno, tipa 500m do km dnevno kod Orihiva i Velike Novosilke a to onda sami ruski kanali koji histerišu kod takvih stvari pretvore u 10 km. Sa napadima kakve UKR sprovodi jednostavno nema ni osnova za neke duboke prodore. Rešavaju jednu po jednu prepreku i to će sporo da ide. No važno je da su preuzeli inicijativu na većem delu fronta i da guraju.

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, 40Wins said:

A da gadjaju Himarsima minsko polje u nekom uzem delu, posto je Himars precizan, pa da odmah posle toga proteraju tehniku i ljude?

Razrovao bi pravac kretanja do te mere da mehanizovane jedinice ne bi mogle da se krecu bez obimnih radova inzenjerije, a time se gubi bilo kakav faktor izenadjenja. Nekada se ciscenje minskih polja radilo minobacacima, WWII/Koreja, sada postoje savremena sredstva koja izazivaju eksploziju na povrsini bez stvaranja kratera, korisceno u oba zalivska rata i jako efikasno. Ukrajinci to nemaju u naoruzanju, ili barem ne u dovoljnoj kolicini da bi izvrsili proboj na vise mesta istovremeno.

Link to comment
Share on other sites

Izgleda da je ova prica o prodoru juzno od Orihiva bar delimicno tacna. Gledao sam neke snimke kako su male jedinice cini mi se 3. mehanizovane napadale 35 sati non-stop sa rotacijom i na kraju ocistili dva drvoreda sa CETVORICOM ljudi.

 

Bas ono hero prica. A kako su to uradili, pa konstantno su ulazili u frontalno i artiljerijsko puskaranje i tako odvlacili paznju Rusima, dok su male jedinice sacinjene od jednocifrenog broja ljudi napadale bokove rovova. To je uspelo jer su u tim poljima rovovi gusti ali kratki i onda su uspeli da ih ociste nekoliko za par dana i naprave proboj od par kilometara.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

cnn

 

Ukraine's air defense destroyed eight Shahed drones and three Kalibr cruise missiles launched by Russia overnight Saturday into Sunday, the air force said in a statement. 

The Iranian-made drones were launched from the southeast and the cruise missiles were launched from the Black Sea, Ukraine's Air Force said, adding all targets were destroyed. 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, 40Wins said:

Sto uopste Rusi pustaju ove shahide, sem prvih nedelja postali su prilicno useless. Ili ih imau na lageru posto su im Iranci uvalili losu robu. 

 

Zato sto moras da koristis pvo rakete da ih oboris pa je manja opasnost po rusku avijaciju.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, 40Wins said:

Sto uopste Rusi pustaju ove shahide, sem prvih nedelja postali su prilicno useless. Ili ih imau na lageru posto su im Iranci uvalili losu robu. 

Vise kostaju PVO rakete kojim ih gadjaju, a moras da ispalis bar 2-3 da bi ga pogodio.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da njih ne gađaju ozbiljnim PVO sistemima. To uglavnom obaraju Gepardima i ostalim PVO topovima i mitraljezima. Viđao sam još i stare Igle da koriste protiv Gerana. Ono što je upitnik je čime obaraju kalibr pošto on takođe leti vrlo nisko ali je dosta brži od Gerana. Jedino što mi pada na pamet je iz aviona pošto oni mogu da ga detektuju na vreme da ga obore.

Link to comment
Share on other sites

Ti dronovi su se pokazali vrlo dobro u rusenju kriticne infrastrukture tokom kasne jeseni I zime. Jeftini (relativno) mogu da idu daleko od linije fronta I seju strah medju civilima. Sada je UA pvo drasticno jaca I otpornija na njih nego sto je bila prosle godine, ali kad krene zima, sigurno ce opet Rusi probati sa masovnim napadima dronovima po civilnim infrastrukturnim objektima. Sada verovatno testiraju kijevski pvo, gledaju polozaje u tome slicnom.

Da se nisu tako dobro pokazali, ne bi Rusija po hitnom postupku gradila fabriku za masovnu proizvodnju tih dronova.

Edited by djura.net
Link to comment
Share on other sites

Gotov je ovaj rat sto se tice velikih proboja, ostaje teroristicka drzava sa svojim dronovima

i minskim poljima.

Ostace jedna duboka zona iz pakla, gde ce zivot na kraju postati nemoguc.

 

Putin ce na kraju predstaviti kao pobedu sto je kreirao tu mrtvu miniranu zonu

izmedju majcice i mrskog Natoja, koji bi da ih sve ubie.

 

+

A onda ce jednog dana proci i Putin, pa ce doci neko isti bolji ili gori prema Rusima, 

ali ce svakako revidirati Putinovu politiku prema svetu.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...