quentin Posted Sunday at 06:03 PM Posted Sunday at 06:03 PM 6 hours ago, Torresinho said: Da li neko od vas koristi kindle? Mozda bi pazario, pre svega zbog citanja uvece. Pa ako neko ima iskustva, koji model i to neka pise. Nemam kindle, ali nedavno sam kupio kobo clara color. Inače čitam sa tableta, ali reader sam uzeo zbog dimenzija. Tablet ne stane u džep. Razmišljao sam o kindleu, ali kažu da si s njim previše vezan za Amazonov ekosistem. Ja knjige ne kupujem, nego skidam sa piratskih sajtova, tako da mi Amazon ništa ne znači. Raspitaj se dodatno, u svakom slučaju. Mada je meni ovaj kobo sasvim ok. 1
Knipex Posted Monday at 06:07 PM Posted Monday at 06:07 PM @Torresinho Imam 2 kindla. Nekih 4.5 godine kindle 5 paperwhite 11. 6" ekran, 8GB memorije. Donet iz Nemačke, plaćen 105e. To je moj lični i malo mu je popustila baterija. Nije strašno, ali se dešava da za 3-4 dana u idle režimu skine po 30% baterije. Registrovan je na amazonu, ali osim što sam probao kako se prebacuju knjige preko maila nikad nisam koristio nijednu njihovu uslugu. Odmah sam ga stavio i avionski režim rada. Case za njega sa kupio na aliexpressu za 5e i bukvalno ne može da se provali da nije original. Sve knjige skidam sa naših sajtova. 80% knjiga koje sam skinuo posedujem u papirnom obliku (imamo oko 1400 knjiga), ali mi je lakše da čitam preko kindla. Za prebacivanje na kindle koristim calibre. Drugi kindle sam kupio pre mesec dana suprugi jer je kukala skoro pola godine i htela da otme moj. Kindle 6 paperwhite 12. 6.8" ekran i 16GB memorije. Nije registrovan na amazon i izgleda da ni ne može, ali sve što mi treba radi bez problema. Knjige i na ovaj kindle idu preko calibre. Kupljen je nov preko KP za 160e. Ona je prezadovoljna a ja miran. Case kupili na temu jer brže stigne u odnosu na aliexpress. Paše idealno a pride u motivima jazavičara što je suprugu oduševilo. Mislim da mi je ovo jedna od boljih kupovina u životu. I jedan i drugi. Ako te nešto konkretno zanima pitaj. 2
Torresinho Posted yesterday at 07:22 AM Posted yesterday at 07:22 AM Hvala na odgovoru. Znaci, posto i ja planiram da skidam sa piratskih sajtova, nema nikakvih problema oko prebacivanja knjiga na kindle?
Pletilja Posted yesterday at 08:09 AM Posted yesterday at 08:09 AM Povlacenje sa drustvenih mreza mi je donelo potrebno smirenje, oslobodilo jako veliki deo dana za teme na koje sam zaboravila proteklih godinu dana. Citala sam i tako, potpuno izmestena iz vlastitog zivota, posvecena do srzi svakodnevnoj politici, politika danju, citanje nocu, iskljucivo SF klasici, rezultat, potpuna iscrpljenost. Ne ulecem u biblioteku sa spiskom naslova, redosledom citanja bekrajnih ciklusa SF autora. Ulazim bez ikakve ideje, mirna, pustam da me knjige odaberu, tako je najbolje. I tako, pronasla me je Elif Shafak, Istambulsko kopile, 2007 Originalan naslov je Istambulski bastard, cini mi se da je bolje da je takav naslov ostao i u prevodu, kopile je ruzna, teska rec pa sam imala potrebu da je sklonim od tudjih ociju, donela sam je kuci. Poglavlja se zovu Cimet, Ruzina vodica, Vanila, Peceni lesnici, Suve smokve, Voda....Kalijum cijanid... Genocid koji je pocinjen 1915 nad Jermenima u Turskoj, sudbine prezivelih, odnos Turaka prema toj istorijskoj cinjenici, zene i njihove sudbine na obe strane danas, u savremenoj Turskoj, jermenskoh dijaspori u USA....porodicne tajne i tragedije, jedno zensko pleme u Istambulu i Pasa Peti, macak, jedino musko u tom plemenu. Bez patetike, tecno, sharmantno, Shafakova gradi zenske likove koje ne mozete a da prigrlite koliko god da su tragicni, groteskni, smusheni, iz svakog izbija neka iskonska snaga i mudrost da se prezivi u muskom svetu. Poslednja rec, ipak, pripada zeni. I ne, ovo nije prica sa feministickim stavom, ovo je prica o tome koliko smo u stanju da povredjujemo jedni druge i da granice ne smeju da se predju, nas svih radi. Da se Zemlja zaklela Raju da se sve tajne doznaju i da presuda ne dolazi uvek sa Neba, kao kisa, nesto je i do nas. Elif Shafak je bila zabranjivana u Turskoj, zamalo osudjena zbog knjiga koje je pisala i objavljivala i takva, savrseno se uklapa u svet koji je stvarala za nas, citaoce. Meni je knjiga prijala, preporucujem je.
Knipex Posted yesterday at 10:13 AM Posted yesterday at 10:13 AM (edited) 2 hours ago, Torresinho said: Hvala na odgovoru. Znaci, posto i ja planiram da skidam sa piratskih sajtova, nema nikakvih problema oko prebacivanja knjiga na kindle? Nema. Spojiš kindle sa računarom. Kabl dobiješ uz kindle (usb A/usb C). Za prebacivanje koristiš program calibre. Kindle čita nekoliko formata, ja preferiram azw3. Desiće se da knjige koje skineš nisu u formatu koji kindle čita. Samo ih konvertuješ pomoću calibre pa ih pošalješ na kindle. Pošto planiraš sideload najpametnije je da kindle držiš stalno u avionskom režimu rada. Na samom početku možeš da ga registruješ i tada mora biti na wi-fi, ali nema podrške za Srbiju. Nakon toga prebaciš u avio režim i ne isključuješ ga više. Video sam da su se ljudi žalili da su im sve sideload knjige pobrisane. Zato avio i to je to. Edited yesterday at 10:14 AM by Knipex 1
quentin Posted yesterday at 02:39 PM Posted yesterday at 02:39 PM Da, koliko vidim prema ovome što piše Knipex kindle je definitivno striktniji sa knjigama koje nisu sa amazona. Kobo ne pravi takve probleme. Čita epub format, tako da ne treba konverzija. Knjige mogu da se prebacuju i bez calibre, samo se kopiraju kao na usb stick. I wifi povremeno uključim, što mi je bitno jer postoji podrška za Instapaper, pa mogu da čitam članke bookmarkovane na računaru ili tabletu. Ima kobo i neki beta web pretraživač, ali ga nisam probao.
Knipex Posted yesterday at 03:43 PM Posted yesterday at 03:43 PM Meni je bio interesantan pocketbook verse i malo je falilo da uzmemo njega umesto ovog drugog kindla. Kolega je kupio u Češkoj u amazon prodavnici za 115e i prezadovoljan je sa njim. Čita sve žive formate, ima 16GB memorije i slot za memorijsku karticu. Dva fizička tastera za listanje i može da se isključi za razliku od kindla. Cena super, ali ga ipak nismo uzeli i to samo iz jednog razloga, veličina ekrana. Piše da je 6", ali nije. Mislim da nema ni 5". Upoređivao sam ga fizički sa mojim kindlom paperwhite 11 i manji je a on ima ekran od 6". Nije mi jasno kako su odredili veličinu, možda sa sve ramom. Pocketbook sa većim ekranom je bio preskup, tipa 240e. Pocketbook takođe ima na KP. Sa kobom nisam imao susreta, mada vidim da je kod nas dosta zastupljen. O njemu više može quentin, cena, kvalitet, veličina i slično.
quentin Posted yesterday at 04:31 PM Posted yesterday at 04:31 PM Cijena Kobo Clara Color je 170 evra. Međutim, shvatio sam da je boja potpuno nepotrebna karakteristika, jer je za čitanje knjiga sasvim ok i BW verzija koja je 20 evra jeftinija. Ali pravu grešku napravio sam sa sleepcover case. Kupio sam preskupi original za 30 evra. Siguran sam da postoje mnogo jeftinije temu varijante. Inače, cover case je realno neophodan.
drgnk Posted just now Posted just now Andrea Fredijani - Uhoda porodice Bordžija Fina istorijska fikcija, smeštena u stvarno okruženje renesansnog Rima i papske države na kraju 15.veka. Roman se bavi nikad razjašnjenom misterijom ubistva Đovanija Bordžije, sina pape Aleksandra VI, a pisac daje svoj odgovor na pitanje ko ga je likvidirao. Naravno, postoje špekulacije brojnih istoričara u vezi identiteta sumnjivih osoba koje su imale motiv, ali to i nije toliko bitno za ovu priču. Elem, u zapetljanu radnju punu razvrata, spletki, borbe za vlast, uvode se i brojne poznate ličnosti iz sveta umetnosti tog vremena kao što su: Pinturikio, Peruđino, Mikelanđelo, Filipino Lipi, Polajuolo... što ovoj priči dođe kao šlag na tortu.
Recommended Posts