Jump to content

Oporezivanje freelancera

Akiro

Recommended Posts

Zavisi kakav je posao. Bukvalno se vodi samo KPO, ne znam skoro nikoga ko je ikada kontrolisan, ne znam nikoga ko je najebao zbog cuvenog testa samostalnosti.

Ako placas porez jebe se njima za sve i da li su uredne knjige i sta sve radis.

Pod uslovom da si i dalje ispod limita za pausal, to su njima sitne pare nece da se cimaju oko toga, za DOO je druga prica.

9 hours ago, Мџе said:

Zanimljivo. Nikada nisam išao u poresku. Znam samo da sam vodio one KPO knjige a to je bilo 10 minuta posla mesečno. Sad moguće da izdaješ više faktura i da ti je obim tog posla drugačiji. 

Vise faktura mesecno, sve je to ona proveravala, plus ima tu i nekog valjda nosenja KPO knjige, predavanja negde, kako se vec to zove (KPO je stajala kod nje, donese mi na noge da potpisem i nosi dalje), pa onda su me cimali iz PU da sam probio limit a nisam, pa onda je isla da dokazuje to, pa onda zavrsavanje svega i svacega u socijalnom... u principu, izgubio bih vremena toliko koliko bih mogao da zaradim i platim je. A zivce sam gratis sacuvao 😄 

• Like 1

15 hours ago, McLeod said:

Zavisi kakav je posao. Bukvalno se vodi samo KPO, ne znam skoro nikoga ko je ikada kontrolisan, ne znam nikoga ko je najebao zbog cuvenog testa samostalnosti.

Ako placas porez jebe se njima za sve i da li su uredne knjige i sta sve radis.

Pod uslovom da si i dalje ispod limita za pausal, to su njima sitne pare nece da se cimaju oko toga, za DOO je druga prica.

Slažem se. Pričao je profesor Kostić u Agelastu da je test više uperen prema onim fiktivnim paušalcima gde njih petero radi de facto u jednoj firmi ali de jure svako ima svoju i plaćaju manji (paušalni) porez. Čisto sumnjam da sam ostao paušalac da bi me iko pitao za test samostalnosti jer samo radim sa klijentima iz inostranstva.

• Like 1

51 minutes ago, Мџе said:

Čisto sumnjam da sam ostao paušalac da bi me iko pitao za test samostalnosti jer samo radim sa klijentima iz inostranstva.

Verovatno ne bi, ali mi je tako mrska sama pomisao da moram nekom iz PU da dokazujem nesto i da trosim vreme na njih umesto da radim i zaradim (otuda i ta prica da mi je lakse da platim knjigovodju). 

A i limit je postao problem 🙂 doduse to je lep problem. 

• Like 2

Ako je limit problem svakako ti treba knjigovodja.

Ja imam 2-3 fakture mesecno kad se cimam, a obicno se ne cimam jer su mi dovoljni glavni klijenti i radim sam i placaju me mesecno/po projektu koji traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Zbog toga mi ne treba knjigovodja, jer mi ovo ne oduzme sve ukupno dva sata na mesecnom nivou.

• 2 weeks later...

Je l' ima neko da preporuci dobrog knjigovodju u Beogradu? Ja trenutnog placam 100e mesecno (ne znam da li je to malo ili neka okej cena) i par meseci ne mogu da mi zavrse neka preknjizavanja vec pare stoji u pretplati godinu dana. 

• 8 months later...
On 2/24/2024 at 1:15 AM, Kooineeperk said:

Kad kazes doselio, da li to znaci da si povratnik? Koliko znam postoje neki tax benefiti za povratnike pa ti se to mozda najvise isplati. 

Ako nisi onda su ti opcije:

- Samostalno oporezivanje - 2 modela, A i B, pri cemu je taj B, kao sto si i sam naveo, za tebe bolji jer je A za one koji manje zaradjuju. Na poreze i doprinose ti ode nekih 24-25% u tvom slucaju u B modelu.

- Otvaranje Preduzetnicke Radnje i pausalno oporezivanje - racunaj, zavisno od delatnosti, lokacije, da li ces da trosis pare na knjigovodju ili ne, da ti je to mesecni trosak od 300 do 500eur. Dakle za 5000eur prihoda kvartalno, ode ti recimo 3x400=1200eur na troskove poreza i doprinosa i knjigovodje, sto je 24%. Ako zaradis vise a budes pausalno manje oporezovan (zbog lokacije i delatnosti kojom se bavis) i ne placas knjigovodju nego se cimas sam, onda moze da % troskova padne i do nekih 14%. 

- DOO ti se ne isplati jer verujem da nemas nikakve poreske olaksice, mozda bi mogao da ih dobijes - da budes na birou pa da se zaposlis; da se registrujes kao R&D preduzece pa da imas olaksice, i slicno - ali nemas one glavne, kao novozaposleni, za to je prosao voz. Da imas neke benefite predolizo bih ti DOO sa nekom zaradom dovoljnom da zivis svaki mesec i 1-2 puta godisnje sebi da isplatis bonus. Sa takvom gimnastikom i dobrim prihodima bi mogao da spustis troskove i ispod ovih 14% koje moze pausalac da izgura. Jedino ako imas to kao povratnik. 

- Neki drugi modeli mislim da ti se ne isplate pa da ne pominjem...

Ako nesto nisam propustio, kod ovog samostalnog oporezivanja ne razmisljas o testu samostalnosti, dok kod PR/pausalca moras i to da imas na umu. S druge strane, ako ti prihod raste bolje ti je da budes pausalac jer ti % troskova pada do tih magicnih 14% dok ti kod samostalnog oporezivanja % troskova raste sa porastom prihoda (zapravo opada do nekih 19% za prihod od 250k dinara kvartalno a onda raste kako raste prihod).

Da se vratim na ovaj post. Do sad sam plaćao porez frilensera B model, ali mi se u zadnje vrijeme pojačao dohodak dobrano, samim tim i porez koji je već na 450 eura mjesečno,pa bih da otvorim paušal na sebe, sve ukupno bi me izašlo nekih 100 eura manje.

E sad šta je meni potrebno za otvaranje preduzetničke radnje, i da li ću proći famozni test samostalnosti( pošto je djelatnost predavanje engleskog).

I da, da li ćemi trebati računovodja, jer ja dobijam platu jednom sedmično, kontam da mogu sam da iskucam fakturu i popunim u ekselu tabelu, i šta već treba za eko taksu?!

3 minutes ago, Henry Chinaski said:

Da se vratim na ovaj post. Do sad sam plaćao porez frilensera B model, ali mi se u zadnje vrijeme pojačao dohodak dobrano...

Cestitam! 🙂 

3 minutes ago, Henry Chinaski said:

...samim tim i porez koji je već na 450 eura mjesečno,pa bih da otvorim paušal na sebe, sve ukupno bi me izašlo nekih 100 eura manje.

E sad šta je meni potrebno za otvaranje preduzetničke radnje, i da li ću proći famozni test samostalnosti( pošto je djelatnost predavanje engleskog).

I da, da li ćemi trebati računovodja, jer ja dobijam platu jednom sedmično, kontam da mogu sam da iskucam fakturu i popunim u ekselu tabelu, i šta već treba za eko taksu?!

1. Za otvaranje PR mozes i sam ali najbolje je da platis jednokratno nekom za pomoc, ima agencija i knjigovodja koje se bave time - da ih ne reklamiram. Meni je to knjigovodja odradila koja mi je dodeljena "sluzbeno", u firmi gde sam postao preduzetnik 🙂 Treba ti samo dokumentacija za APR i otvaranje preduzetnickog racuna u nekoj banci. 

2. Test samostalnosti ces proci ako imas prilive iz razlicitih izvora. Ako koristis neku platformu pa ti samo odatle stizu prilivi, moze biti nezgodno ali ja nisam cuo da su ikoga cimali od kad se smirila situacija sa tim uvodjenjem. Ali znas kako, uvek moze da im se uzdigne i da cimaju ljude a imaju prava i unazad to da urade. 

3. U principu za obican pausal ti ne treba knjigovodja, jednostavno je vodjenje, imas nesto sto se zove KPO knjiga, odnosno Poslovna knjiga o ostvarenom prometu pausalno oporezovanih preduzetnika, u njoj upisujes fakture koje izdajes. To treba da odgovara prilivima koje si imao i to je to. Ako radis sa inostranstvom onda ocekuj da ce neka budala iz poreske da te cima jer ce ti racunati duplo te prilive (jednom kad dobijes devize i jednom kad konvertujes u dinare) pa mozes da probijes limit. To zavisi i od banke, valjda su neke to malo drugacije vodili nego sto je to tamo neko u Poreskoj navikao. 

• Like 1

1 hour ago, Kooineeperk said:

Cestitam! 🙂 

1. Za otvaranje PR mozes i sam ali najbolje je da platis jednokratno nekom za pomoc, ima agencija i knjigovodja koje se bave time - da ih ne reklamiram. Meni je to knjigovodja odradila koja mi je dodeljena "sluzbeno", u firmi gde sam postao preduzetnik 🙂 Treba ti samo dokumentacija za APR i otvaranje preduzetnickog racuna u nekoj banci. 

2. Test samostalnosti ces proci ako imas prilive iz razlicitih izvora. Ako koristis neku platformu pa ti samo odatle stizu prilivi, moze biti nezgodno ali ja nisam cuo da su ikoga cimali od kad se smirila situacija sa tim uvodjenjem. Ali znas kako, uvek moze da im se uzdigne i da cimaju ljude a imaju prava i unazad to da urade. 

3. U principu za obican pausal ti ne treba knjigovodja, jednostavno je vodjenje, imas nesto sto se zove KPO knjiga, odnosno Poslovna knjiga o ostvarenom prometu pausalno oporezovanih preduzetnika, u njoj upisujes fakture koje izdajes. To treba da odgovara prilivima koje si imao i to je to. Ako radis sa inostranstvom onda ocekuj da ce neka budala iz poreske da te cima jer ce ti racunati duplo te prilive (jednom kad dobijes devize i jednom kad konvertujes u dinare) pa mozes da probijes limit. To zavisi i od banke, valjda su neke to malo drugacije vodili nego sto je to tamo neko u Poreskoj navikao. 

Da li ću morati otvarati devizni poslovni račun, pošto trenutno ja sa svoje Payoneer kartice pošaljem dolare na račun koji je povezan sa Payoneer karticom u Srbiji, pa samo konvertuje?

16 hours ago, Henry Chinaski said:

Da li ću morati otvarati devizni poslovni račun, pošto trenutno ja sa svoje Payoneer kartice pošaljem dolare na račun koji je povezan sa Payoneer karticom u Srbiji, pa samo konvertuje?

Pa naravno, fakturises strancima (ili platformi preko koje radis). 

I sa Payoneer-a kad svlacis pare, trebalo bi da svlacis devize na devizni racun. 

To sto ti imas karticu koja ti u trenutku placanja ili podizanja para sa bankomata vrsi konverziju, to je stvar izdavaca kartice, ali ti na Payoneer-u nemas dinarski racun.

Mozda bi i mogli da se posalju dinari, ali ne treba ti da se posle cimas sa tim, nemoj Payoneer uopste da koristis vec direktno na devizni preduzetnicke radnje. 

• Like 1