DameTime Posted July 28 Posted July 28 4 minutes ago, Eddard said: Pre neki godinu sam bio u jednom obližnjem restoranu sa jednom zvezdicom, nekakva molekularna kuhinja, porcije baš takve, zalogaj. Ali, ruku na srce, meni od 9 jela, mislim na 9 delova, nema šta da biraš, ima samo to i veggi varijanta, u vrlo malim porcijama na velikom tanjiru, na kraju se čovek još i najede. I zaista veoma ukusno, ne mogu da kažem, ali to je dođeš jednom da probaš i više se ne vraćaš. Jer taj 9 course menu je tada koštao 179e po osobi, bez pića. Da jedem pečenje celu zimu. Za te pare mogu da kupim torbu. Ili čak dve 😂 Naravno, ko voli da isprobava različite stvari i može da plati, nek izvoli... Verujem ja da sve jeste ukusno. Ali sam više za roštilj. 😁 3
Mina D. Harker Posted July 28 Posted July 28 56 minutes ago, Eddard said: Ugljeni hidrati su izvor holesterola u organizmu, E, ali dottore, meni kad su našli viši holesterol i trigliceride, izbacila sam suhomesnato i za mjesec dana su se popravile vrijednosti. Maltene prepolovile. Inače se slažem sa vama za molekularnu kuhinju, fine dining i ostale palce. Lijepo vidjeti ali precijenjeno i nije za moj džep. A bogami ni trbuh 😁
Eddard Posted July 28 Posted July 28 22 minutes ago, Mina D. Harker said: E, ali dottore, meni kad su našli viši holesterol i trigliceride, izbacila sam suhomesnato i za mjesec dana su se popravile vrijednosti. Maltene prepolovile. Inače se slažem sa vama za molekularnu kuhinju, fine dining i ostale palce. Lijepo vidjeti ali precijenjeno i nije za moj džep. A bogami ni trbuh 😁 @suhomesnato - to su proteini, koji se u organizmu, u zavisnosti od ostale ishrane, pretvaraju u ugljene hidrate, a ovi pak u masti ;). Samo oko 20% holesterola u krvi potiče iz hrane, ostalo se stvori u organizmu. 2
Koca Popovic Posted July 28 Posted July 28 9 hours ago, Eddard said: Ma kakve bre Michelin zvezdice, ja kad to vidim, bežim. Odma znam izvikano, fensi i skupo. Daj ti meni pečenje u Mladenovcu i ima ja da im dodelim zvezdice 😬. Au bre @Eddard ti si kao jedan blizak u mojoj familiji. Svo meso koje nije peceno meso je upropasteno meso. Jedna mala preporuka, imas u tazbini dobro pecenje. Stopanja.
Eddard Posted July 29 Posted July 29 5 hours ago, Koca Popovic said: Au bre @Eddard ti si kao jedan blizak u mojoj familiji. Svo meso koje nije peceno meso je upropasteno meso. Istina 😁 5 hours ago, Koca Popovic said: Jedna mala preporuka, imas u tazbini dobro pecenje. Stopanja. Ih bre, Kočo, to je jedna od retkih razloga zašto volim da idem u tazbinu 😎😬 1
vilhelmina Posted July 29 Posted July 29 Sin moje sefice, momak od 17 godina, se trenutno nalazi u Srbiji i odusevljeno joj salje slike kako su tamo ogromni hamburgeri. Probala sam da joj objasnim razliku izmedju pljeskavice i hamburgera i, po izrazu lica, rekla bih da nije shvatila. 4
DameTime Posted July 29 Posted July 29 8 hours ago, Koca Popovic said: Au bre @Eddard ti si kao jedan blizak u mojoj familiji. Svo meso koje nije peceno meso je upropasteno meso. Jedna mala preporuka, imas u tazbini dobro pecenje. Stopanja. Gde u Stopanji ima dobro pečenje? 😁
Eddard Posted July 29 Posted July 29 (edited) 39 minutes ago, DameTime said: Gde u Stopanji ima dobro pečenje? 😁 Zelengora npr. Kod Binića sam takođe jeo odlično. Edited July 29 by Eddard 1
DameTime Posted July 29 Posted July 29 2 minutes ago, Eddard said: Zelengora npr. Kod Binića sam takođe jeo odlično. Nikad nisam bila tamo, a dobar deo života sam provela u blizini. Tnx.
Eddard Posted July 29 Posted July 29 3 minutes ago, DameTime said: Nikad nisam bila tamo, a dobar deo života sam provela u blizini. Tnx. Ne zezaj da ne znaš da je Stopanja čuvena po pečenju?
DameTime Posted July 29 Posted July 29 1 minute ago, Eddard said: Ne zezaj da ne znaš da je Stopanja čuvena po pečenju? Pojma nisam imala 😁 Jbg, živela sam u tom kraju nekih 19 godina, u tom periodu nije bilo prilike za tako nešto, niti moji imaju neku rodbinu u Stopanji pa da kažeš da sam često išla tamo. Kod nas u selu uglavnom svako peče prase za sebe i to je to, retko se naručuje. 1
Mina D. Harker Posted July 29 Posted July 29 A okolinu Čačka, ignorišete? Ima li ovdje Čačana da odbrane čast pečenja?
DameTime Posted July 29 Posted July 29 On 2/12/2025 at 9:57 AM, DameTime said: Apsolutno, pa Čačak je poznat po (najboljem) pečenju. Excuse you, naravno da branim čast druge polovine svoje familije. 😁 Nego... On 2/12/2025 at 9:43 AM, Eddard said: E sad, bolje nego u Stopanji 😁? Ili na Zlatiboru? Još kad si mi preneo informaciju, samo ja imam pamćenje zlatne ribice. 😁 1
Pletilja Posted August 20 Posted August 20 On 7/28/2025 at 4:37 PM, Eddard said: Pre neki godinu sam bio u jednom obližnjem restoranu sa jednom zvezdicom, nekakva molekularna kuhinja, porcije baš takve, zalogaj. Ali, ruku na srce, meni od 9 jela, mislim na 9 delova, nema šta da biraš, ima samo to i veggi varijanta, u vrlo malim porcijama na velikom tanjiru, na kraju se čovek još i najede. I zaista veoma ukusno, ne mogu da kažem, ali to je dođeš jednom da probaš i više se ne vraćaš. Jer taj 9 course menu je tada koštao 179e po osobi, bez pića. Da jedem pečenje celu zimu. Holesterol je, sad ozbiljno, dežurni krivac, ni kriv ni dužan. Ugljeni hidrati su izvor holesterola u organizmu, tako da Dive, opusti se i opiči po pečenju, neka hrska 😎. ...a Puter? Na 5.9 ukupnog holesterola doktorka me je pogledala kao da sam gubava. "Dogovorili smo se da ga smanjite ispod 5 a vi nagarili skoro do 6? Puter bez do daljnjeg!" . Sadista. Da mi zabrani i to poslednje uzivanje, parcence crnog hleba i malcice svezeg putera sa Golije? Nece da moze, pre ce biti "doktorka bez...."Pobogu, od neceg mora da se mre, ako je vec tako, ja cu zbog i od - putera. Privilegija nas u 8 deceniji.😀 2 1
Eddard Posted August 20 Posted August 20 Bullshit. Puter je zakon. Od toga sigurno nemate holesterol. 3
MeanMachine Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago (edited) Pre x godina pošalje mene doktorka kod mlađe koleginice nutricioniste zbog gojaznosti problemi sa jetrom. I tamo mi ladno kažu jedno jaje nedeljno. Razumem da nije upućena koliko je holin bitan za jetru ali da su jaja i dalje toliko opasna e to mi neće biti jasno. Edited 18 hours ago by MeanMachine
DameTime Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) Kad smo već kod jaja. U poslednje vreme sam se navadila na neki proteinski namaz, ludilo koliko je dobar. Kuvana jaja, cottage cheese (ili neka druga forma sitnog sira), začini (može malo belog luka, malo soli, bibera, limunovog soka, peršuna) i sve se to zblenda. Što se tiče mera, na 2 jaja ide otprilike 100g sira, ostalo po ukusu. Meni je super sa krekerima, može i uz proteinski hleb, za doručak, užinu ili večeru. Drugi recept na koji sam se navukla ovo leto je proteinska salata sa krastavcima. Dobro operete krastavac i isečete na tanke kolutove (bez ljuštenja). Dodate grčki jogurt, seckani crveni luk, maslinovo ulje, limunov sok, začine i kockice (termički obrađenog jelte) pilećeg belog mesa. Ja sam u recept ubacila malo pečenog susama, ali može i bez toga. Mere ne znam, mislim ima u receptu, ali ja to otprilike stavljam (sem ako ne moram da pratim recept iz nekog razloga). Edited 2 hours ago by DameTime
Recommended Posts