Jump to content

The Rings of Power

SteveFrancis#3

Recommended Posts

3 hours ago, Sector said:

Onolike šume posjekoše a nisu znali da je samo par sekundi posla dovoljno za malog orkića.

Možda par sekundi za orka, a orkinja što treba da iznese trudnoću ko zna koliko meseci to ne računaš?

Saruman je učinio taj proces efikasnijim, generalno on i Sauron su likovi koji inače rade u korist povećane efikasnosti i ekonomije koju ugrožava zelena agenda i hobitske komunjare.

• Ha-ha 1

Just now, Smrtokapa said:

Možda par sekundi za orka, a orkinja što treba da iznese trudnoću ko zna koliko meseci to ne računaš?

Saruman je učinio taj proces efikasnijim, generalno on i Sauron su likovi koji inače rade u korist povećane efikasnosti i ekonomije koju ugrožava zelena agenda i hobitske komunjare.

Mozda je Saruman zabranio abortus u svojo drzavi i time doveo ProLife pokret na celo u istoj?

:smiley33:

3 hours ago, Sector said:

Vidim ja da ću morati i nakon ove sezone da idem na tretman repriziriranjem LOTR trilogije.

Izvini, ali ovo me razdire kada vidim.

LOTR je trilogija koja je po meni izmenila filmsku industriju i uzima se kao merilo kvaliteta za ovu seriju, ali zasto?

Tu ima gomila pogresnih stvari koji danas niko ne pominje.

Pa skoro ceo film the two towers je pogresan ako uzmemo da je bitka za Helmov ponor vecinski deo filma.

Dolaze stotine vilenjaka a jedini vilenjak tu je bio Legolas, Gandalf ide po Eomera koji je zapravo sve vreme bio tu (Erkenbrand, veliki ratnik koji nije ni pomenut, je bio taj koji je doveden u pomoc)

A ako gledamo po knjizi (delovi iz treceg dela filma su trebali biti u drugom), Sarumanova smrt je totalno pogresna, nacin na koji su dosli do palantira u knjizi je jako dosadan pa su resili da u filmu bude malo... pa, filmski... Itd itd, da ne idem dalje.

To niko vise ne pominje

Surova cinjenica je: ogromna vecina nas je prvo gledala trilogiju, zaljubila se i onda procitala brdo knjiga i sada se mudruje.

Ok, ja volim da procitam sve vezano za Tolkina, neke stvari i dan danas naucim da nisu onakve kako sam ja mislio, ali brate preteruje se mnogo... Od scene od 2 sekunde sa tim prokletim orcima se napravi fama, a Bolg je usvojen ili ga je donela roda...

U prvoj sezoni se isto pisalo kao glupost to sto Sauron pokušava da ubedi Galadrijel da zeli da popravi stvari i da mu je laknulo sto nema Morgota, a u Silmarilionu jasno pise da su mnogi smatrali da se Sauron stvarno pokajao, da je trebao da saceka Manveovu presudu, ali da se na kraju uplasio iste i pobegao... Ja tu situaciju sa orcima gledam kao neki nastavak toga, da je posle rata Valara i ogromnih unistenja jednostavno i orcima dosta rata. 

Simbiot... Ok, nije bas najbolje resenje, ali ljudi moji zabole me da li je ljigavac ili dim/magla kao sto je napisano posle potopa Numenora... Ovako mi čak izgleda i zlokobnije prikazano.

Jedva cekam novu epizodu 👿

• Like 6

54 minutes ago, Rajon Rondo said:

ogromna vecina nas je prvo gledala trilogiju, zaljubila se i onda procitala brdo knjiga i sada se mudruje.

Ogromna većina, da ne kažem nas pošto ne mislim na forum nego generalno, prvo je gledala filmove i ostala na tome, prilična manjina je  uzela da pročita knjigu kad je videla koliko strana ima :classic_biggrin:

Što se tiče onih koji  su išli obrnuto, tj. čitali knjigu (ili i druge Tolkinove knjige) pre izlaska filmova, trebalo je videti reakcije na forumima pre dvadesetak godina :classic_biggrin: filmovi su manje-više univerzalno prihvaćeni tek posle nekog vremena kad su se ljudi navikli, a posebno kad su Hobiti i ovo ostalo stavili stvari u perspektivu. A iz današnje perspektive vilovnjaci u Helmovom ponoru ili ne daj Bože nedostatak Toma Bombadila :classic_tongue: ne smetaju ni blizu kao na prvo gledanje. Jedno je porediti sa originalnim predloškom a drugo može li film ili serija da stoji samostalno tako da ima smisla. LOTR filmovi mogu, za seriju ne znam, o tome pišu drugi koji gledaju.

1 hour ago, alcesta said:

Sve razumem, ali ne mogu vise da trpim trazenje dlake u jajetu seriji koja je na pocetku druge sezone.

Da se razememo, ja trilogiju gledam 100 puta godisnje (bukvalno), navadio sam dete da ga uspavljujem citanjem filmova, uskoro završavam rukav sa LOTR motivima, moj pas se zove Finrod... Meni je ta trilogija prelepa, ali ne može niko da mi kaže da je savršena kada je bušna kao sito kada se poredi sa knjigom. Ne može niko da mi kaže da je Peter Jackson svetac a Amazon, ne znam, Morgot.

Lepo si rekao, pre 22-23 godine nije bilo drustvenih mreza, foruma, itd, sada su svi kritičari, ali me izludjuje ta potreba današnje internet družine da se nešto opljune. Sve ok na kraju krajeva, njihovo pravo, ali brate priča se o bebi orku 5 dana već, a ta scena je bitna za seriju koliko i ovaj moj post Peter Jacksonu.

• Love 1

4 minutes ago, Rajon Rondo said:

pre 22-23 godine nije bilo drustvenih mreza, foruma, itd,

OK, sad se osećam baš matoro :classic_laugh: pa nije to bilo baš pre nove ere, postojali su forumi u vreme kad su izašli filmovi. Zato i kažem trebalo je da vidiš kakvo je to tek traženje dlake u jajetu bilo po tadašnjim forumima. Zašto je Legolas na skejtu, na šta liči Sauron u bici na početku (kitchen appliance je bio jedan od komentara), zašto su napravili Gimlija kao comic relief (sećam se da su se posebno komične scene čerečile kao nedostojne Tolkina, tipa zašto Gandalf lupa glavom o Bilbovu tavanicu), kako to Drvobradi nema pojma da mu Saruman seče šumu koju treba da čuva, zašto nam pokazuju da Jovajna ne ume da kuva, i tako dalje i tako dalje, ne bi verovao kakvih je sve zamerki bilo :classic_biggrin:

• Like 1
  • Thanks 1

14 minutes ago, alcesta said:

OK, sad se osećam baš matoro :classic_laugh: pa nije to bilo baš pre nove ere, postojali su forumi u vreme kad su izašli filmovi. Zato i kažem trebalo je da vidiš kakvo je to tek traženje dlake u jajetu bilo po tadašnjim forumima. Zašto je Legolas na skejtu, na šta liči Sauron u bici na početku (kitchen appliance je bio jedan od komentara), zašto su napravili Gimlija kao comic relief (sećam se da su se posebno komične scene čerečile kao nedostojne Tolkina, tipa zašto Gandalf lupa glavom o Bilbovu tavanicu), kako to Drvobradi nema pojma da mu Saruman seče šumu koju treba da čuva, zašto nam pokazuju da Jovajna ne ume da kuva, i tako dalje i tako dalje, ne bi verovao kakvih je sve zamerki bilo :classic_biggrin:

Nisam hteo da vredjam za godine, nisam ni ja mlad, samo nisam tada koristio forume 😄 

Ok, sad si me smirio, sacekacu da vreme prodje i da serija postane kultna u inat hejterima 😄

Edited by Rajon Rondo

Posto sam ja prvo pogledao filmove pa onda citao knjigu...Bas sam se iznenadio kad sam dosao do dela hobitske bune.Posle krunisanja Aragorna za kralja Gondora.

To je po meni vazan plotpoint gde vidis koliko je hobitska druzina izrasla i ocvrsnula van Okruga.

I tu se lepo zaokruzuje prica.Od veselih hobita i slabih i uplasenih do hobita koji su u stanju da proteraju provalnike(Sarumana(jes oslabljen bio) i Grimu).

A u filmu prikazano kako se vracaju u mirno vreme bez nevolje.

• Like 2

8 minutes ago, Don Dusko said:

Posto sam ja prvo pogledao filmove pa onda citao knjigu...Bas sam se iznenadio kad sam dosao do dela hobitske bune.Posle krunisanja Aragorna za kralja Gondora.

To je po meni vazan plotpoint gde vidis koliko je hobitska druzina izrasla i ocvrsnula van Okruga.

I tu se lepo zaokruzuje prica.Od veselih hobita i slabih i uplasenih do hobita koji su u stanju da proteraju provalnike(Sarumana(jes oslabljen bio) i Grimu).

A u filmu prikazano kako se vracaju u mirno vreme bez nevolje.

Ne znam kako bi se to ubacilo u film a da deluje "prirodno" u smislu toka priče. Imaš kulminaciju cele trilogije sa uništenjem Prstena, i onda posle toga treba da se u Okrugu pojave nekakav Šarki (i Žorž) i da to publika ozbiljno shvati nakon što je koren svega zlog eliminisan.

5 minutes ago, Smrtokapa said:

Ne znam kako bi se to ubacilo u film a da deluje "prirodno" u smislu toka priče. Imaš kulminaciju cele trilogije sa uništenjem Prstena, i onda posle toga treba da se u Okrugu pojave nekakav Šarki (i Žorž) i da to publika ozbiljno shvati nakon što je koren svega zlog eliminisan.

Razumem ali opet to je neko zaokruzivanje njihove(hobitske) price. 

Samo kazem da sam bio iznenadjen jer nisam bas ocekivao da cu na to naici. :))

Edited by Don Dusko
  • Like 1

Sećam se da je bilo dosta zamerki što film ima nekoliko krajeva pa nikako da se završi, zamisli da su još ubacili i čišćenje Okruga :classic_biggrin: inače prilično sam ambivalentna prema tom delu, s jedne strane ga baš volim i pokazuje koliko su hobiti sazreli, ali nekako mi je i najsumorniji i najmanje "srednjozemaljski" u celoj knjizi. Previše realnosti za moj ukus :classic_sad:

I nakon,po mom mišljenju,solidne tri epizode,dolazi četvrta koja je opet "dva koraka unazad" epizoda. Najlošija do sada. Ona koja jako podseća na slabosti prve sezone i bojim se već sada pokopava nadu da će ova sezona biti nekakav iskorak prema napred..ali da se ne zalećem jer smo tačno na njenoj polovini.

Serija nudi napredak u nekim oblastima (tempo,korištenje mapa,kvalitetnije popunjavanje pojedinih priča),ali opet je tu previše slabosti i stvarno nekih neverovatnih momenata koji uopšte ne mogu da idu uz Tolkina. Pojedine priče su čak i potpuno nepotrebne pa samim tim i epski promašaj.

Što kaže Frenso - glumci još rade sjajnu stvar,ali su limitirani lošim pisanjem.

Još jedno zapažanje:više je nego jasno da autori koriste više materijala od onog na kojeg formalno imaju pravo što u ovom slučaju nije loše..makar dobijamo nešto kvalitetniji sadržaj od onog kojeg moraju sami da stvore tj.napišu jer je on često loš..a loš je jer isuviše fantaziraju i izmišljaju valjda u nastojanju da stvore nešto "originalno" umesto da se striktnije drže lore-a..ili da makar pišu u njegovom duhu..

Šteta.

Meni recimo ova epizoda nije losija od trece.

Imam bas veliki problem sa Numenorom, odnosno sa tim koliko povrsno i zbrzano je prikazan sukob na relaciji elf-lovers - Pharazon&co. Prosto zato sto je to neuporedivo bitnije za celu pricu i dinamiku odnosa od toga je li back-and-forth izmedjh Arondira i Thea imalo zivotan. Bilo je tu jako finih linija koje je izgovarala Miriel, no to su samo neke sitne kockice u izgradnji i prosto nije dovoljno. Inace mi se jako dopada kako je Cynthia donosi.

Ako izuzmemo sleper onih potpuno neshvatljivo i nepotrebno kartuniziranih atletskih poduhvata Arondira i Galadriel (sa Legolasom smo za 3 filma sa 10+ sati materijala imali ukupno 3-4 takve scene, a ovde je svaki fajt, svaki potez Matrix fazon), mislim da je epizoda imala neku strukturu i da je cak i inkluzija Bombadila bila prihvatljiva (naravno, ne i sam koncept da drzi privatne casove carobnjastva, to je toliko glupavo da ne znam sta reci). Ukljucivanje Entova je isto izvedeno prilicno korektno. 

Izuzev imidza koji nikada necu moci da svarim, meni je Cruz-Cordova jedan od hajlajta serije. Dopada mi se kako predstavlja Arondira, sjajno barata glasom i nacinom na koji sta izgovara, izrazima lica. Dopada mi se sto je bar on, za razliku od tolikih Noldora koji su prikazani kao neshvatljivo naivni i na momente priglupi, pronicljiv, stalozen, uvek budan i oprezan, ima oko za detalje, koristi dedukciju i ono sto mu je veliko iskustvo dalo. 

Harfuti nastavljaju da smaraju epski, ja ne znam kome osim bas sitnim klincima onaj plotlajn moze biti interesantan. Nema nikakvu dusu, sve je nekako u trku, s pet na devet, a i sam nacin na koji su prrdstavljeni, od vizuelnog preko ovog sustinskog mi nije tolkinovski uopste. Bas ozbiljan generic fantasy vajb od svih njih, nebitno jesu li Harfuti Stoorovi ili oni carobnjakovi minioni. Da se taj deo skroz izbaci i vreme usmeri na druge, mnogo vaznije stvari, serija bi bila instant 30% bolja.

Ne mogu sasvim da se slozim da su losiji delovi serije oni koji su originalni i ubaceni od strane P&Mck. Prosto je sve uneven, pa i to. Recimo Adar je njihova kreacija, a opet je mozda i najjaci lik u citavoj seriji, i ceo koncept ukljucivanja jednog od prvih iskvarenih vilenjaka je odlican. Cak i sama prica i njegova motivacija i delanje u skladu sa njom su solidno izvedeni. Isto tako su izmislili Arondira. A deo sa trvenjem u Numenoru gde su u osnovi u dobroj meri kao pratili likove i zaplete koje je ostavio Tolkien je jako jako los. Takodje Plavi carobnjaci koji odlaze u Rhun i mozda cak podlezu zlu takodje je Tolkienova kasnija ideja, ne njihova, ali opet je taj deo izuzetno sloppy. Otprilike je sve hit&miss kada je ova serija u pitanju. Nesto bas ubodu, a nesto je toliko lose da se pitas je li ovo Rados Bajic produkcija...

• Like 2

Yup. Ostajem pri tome da je potpuno nepotrebno njegovo ukljucivanje, ali moram biti iskren, uspeli su da ga prikazu tako da nije karikaturalan, prenaglasen, prilicno su redukovali personaliti iz knjige (koji se ovako na ekranu moze uciniti sasvim sizofreno i poremeceno, jelte), nema previse pevanja ni patetike. Plus onaj song na kraju epizode sto je alcesta vec ranije ovde postavljala je zaista izvanredan.

• Thanks 1

Možda su čak i previše "utišali" Toma :classic_tongue: Nije mi zasmetao.

Stranac nije i neće biti Plavi čarobnjak. Sada je to već potpuno jasno. Dodaću,nažalost. Još će gore biti kreativno rešenje za onog drugog :smiley26:

Inače,meni je produkcija možda najjači element serije. Između ostalog sam i zato napisao "šteta". 

• Like 1

Uf ponovo dosta nelogičnosti, najveći od svih je putovanje od Lindolna do Eregiona. Kako je moguće da ne postoji trgovina izmedju dva grada koja se odvija bukvalno svakodnevno.

Da l je realno da su krenuli iz Lindolna pješke, bez konja i kako Adar dodje prije njih iz Mordora sa sve armijom orka, bukvalno distanca je 5 puta duža?

Epizoda i nije bila loša( izuzev nelogičnosti )do zadnjih 15 minuta, kada su Arandir i Galadrijel krenuli ful mortal kombat.

Od prve epizode se provlači da se staf ili grana koju vidi u mislima koji stranac traži zove Gand, tako da stvarno se nadam da stranac nije Gandalf.