Mina D. Harker Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Jasno je da oko razloga za banovanje nema puno razgovora, ja bih samo na tragu Volterovih upisa zamolila da se preispita duลพina banova koje dajete, mnogo je ljudi dragi, mnogo.
๐๐ช๐ซ๐ Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 1 hour ago, 40Wins said: ย Ne razumem tvoj odgovor. Tvrdis da je Srbija poฤinila genocid? ย ย Ne, nego da je percepcija bila da su srbi genocidan narod dosta dugo vremena posle rata.ย
JPM Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 7 minutes ago, ๐๐ช๐ซ๐ said: ย Ne, nego da je percepcija bila da su srbi genocidan narod dosta dugo vremena posle rata.ย ย Ne percepcija nego narativ. Oznaceni smo kao krivci da bi zapad mogao da pravda sva zverstva nad Srbima. 2 1
๐๐ช๐ซ๐ Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 1 minute ago, JPM said: ย Ne percepcija nego narativ. Oznaceni smo kao krivci da bi zapad mogao da pravda sva zverstva nad Srbima. ย Pa to, narativ od medija i vrha, percepcija kod ljudi.ย 1
Ludi za Poli Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 2 hours ago, fancy said: Tako neลกto nije nikom dozvoljeno. Mislim da si potpuno pogreลกno protumaฤio napisano, nije bilo nikakve namere tog tipa.ย ย Istorija reลกenja meฤunarodnih konflikta, uฤi da su konaฤna reลกenja uvek kratkotrajna i izazivaju joลก veฤe sukobe, ali da privremena praktiฤna mogu biti vrlo uฤinkovita. ย E sad asocijacija - koja se nameฤe - povlaฤi pitanje koje onda reฤi zabraniti jer asociraju na holokaust? Konaฤno? Krajnje? Finalno? Ja nisam ni za ลกta od toga, po cenu da me i jevrejske interesne grupe proglase za neosetljivog, relativizatora, nemam problema s tim moji stavovi su jasni i ne stidim ih se. ย "Podmetanje"ย nije moja priฤa, puno sam otvoreniji od toga. ย Izvini ลกto si duลพe ฤekao na odgovor, nisam verovao da zaista misliลก da bih se bavio imputiranjem holokausta, pazi sad, ฤlanu foruma koga ni ne poznajem. ย Pozdrav uz pesmu, da, potpuno je u mom stilu: ย ย ย (I ne, ne imputuram ti niลกta, ako moram da naglasim) Dobro jel ti stvarno mislis da je neko retardiran pa da ovakva โobjasnjenjaโ imaju nekog smisla? Da vidimo post po post sta je tacno napisano bilo: ย On 4/10/2026 at 10:50 AM, Magia said: Srecom, menja se percepcija kod mladih svuda, a cak i kod republikanaca u Americi. ย ย Za sve ove sto poistovecuju antisemitizam sa kritikom Nehtejanuove politike, predlazem da poslusaju Gabor Matea, koji je i Jevrej i covek koji je preziveo Holokaust, a kao mlad bio u Zionistickom pokretu. ย ย Dakle forumas @Magiaย pise jasno โza sve ove sto poistovecuju antisemitizam sa kritikom Netanjahuove politikeโ. Uopce ne ulazim u to koliko je covjek na kog se referencirao relevantam za bilo sta niti me uopce zanima.ย ย Ti na ovo odgovaras sa: ย On 4/10/2026 at 11:02 AM, fancy said: ย Imaลก li ลกtogoฤ da predloลพiลก i onima koji sve Jevreje poistoveฤuju sa Netanjahuom? ย Mislim, neki predlog, neko reลกenje... Ne mora baลก da bude konaฤno. ย Dakle ovdje direktno pitas sta forumas predlaze onima kojima su svi Jevreji jednako Netanyahu. Na to dodajes dio o konacnom rjesenju. Pa svakome sa osnovnim kognitivnim sposobnostima je i vise nego jasno sta pominjanje โkonacnog rjesenjaโ u kontekstu Jevreja znaci. Da stvar bude jos jadnija, prije koju godinu je neko bio banovan za pominjanje konacnog rjesenja u kontekstu Rusije na temi rata u Ukrajini. ย Svjestan si i sam koliko si zasrao, svjesni su i drugovi iz moderacije pa ti je trebalo ovoliko vremena da smislis neki vid mentalne gimnastike ne bi li opravdao ovu gadost koju si uradio. Naravno, uz standarno pripisivanje novokomponovane cancel kulture gdje se sve potencijalno skakljive rijeci trebaju zabraniti. Veoma je jasno na sta si mislio u citiranom postu i jadno je da za tebe nece ocito biti nikakvih posljedica za razliku od ekspresnih banova za sve one koji napisu ovdje za Gazu stvari koje neki od najcijenjenijih strucnjaka za instrazivanje genocida medju kojima je i Omer fakin Bartov odavno tvrde.ย 4
Amigdala Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 10 hours ago, Helena said: Kad jedna drลพava pobije svesno i namerno 100.000 ljudi, ne mora na vikipediji da piลกe genocid. ย ย 1 hour ago, fancy said: - stvar je jednostavna - ne sakriti i ignorisati ratne zloฤine veฤ saฤuvati sรขm termin od devalvacije koja bi ga vremenom umanjivala i poslediฤno neke druge snage sasvim neoฤekivano oprala od krivice za genocid. U tom smislu nema koriลกฤenja tog termina ni kod ruske agresije na Ukrajinu iako i broj ลพrtava i mnoge meฤunarodne organizacije tvrde da je opravdano koristiti termin genocid. Jos jednom skrecem paznju da se ovde neozbiljno i krajnje neodgovorno frljate sa veoma ozbiljnim stvarima. Broj zrtava ne opredeljuje karakter zlocina genocida.ย On moze biti i doslovno 0 neposredno ubijenih.ย Primer je danak u krvi , aka odvodjenje hriscanske muske dece i formiranje janicara u vreme otomanske imperije. Ili razni laboratorijski eksperimenti, unakaลพivanja i sterilizacija dela stanovnistva sa ciljem trajnog sprecavanja opstanka grupe,koje su primenjivali nacisti. Da su se "samo" na to ogranicili , npr prema Jevrejima, postojao bi genocid i bez gasnih komora, Ausvica i "Crnih Marija".ย ย Broj zrtava genocida ima "samo" moralnu i psiholosku tezinu, a ne i pravnu. Za razliku od drugih teskih krivicnih dela, poput ratnih zlocina.ย ย Genocid ima i tu posebnost, sto ga je moguce sprovesti i u relativnom miru.ย ย 1 hour ago, Smrtokapa said: ย Super, onda tamo 2096. godine kada u Savetu bezbednosti stalne ฤlanice budu Nigerija, Indija, Komunistiฤke Ameriฤke Drลพave, Nova Drลพavna Zajednica Poljske i Litvanije i Dominion Istoฤnog Timora, moลพda budemo u istom staraฤkom domu pa da se gaฤamo protezama za zube tokom diskusije. ย Lajkovao sam ti prethodni komentar, jer je zaista tacno da globalne supersile i njihovi sticenici imaju tu privilegiju da u jednom mikro periodu izbegnu pozivanje na odgovornost koriscenjem svoje politicke, ekonomske i vojne moci. 40winsย je u pravu jer, istorija svedoci, nijedna geopoliticka postavka ne traje vecno i sve dodje na svoje, pre ili kasnije.ย Sta je za istoriju stotinjak godina? Treptaj oka. Doziveli mi tome da svedocimo ili ne. ย Smatram da se veca usluga i veci pijetet dajeย zrtvama genocida (svim zrtvama podjednako, bilo kada) kada se ozbiljno i odgovorno porazmisli i pristupiย temi. A bez potezanja praznih parola i floskula samo da bi se zacinila nekakava forumska diskusija, koja se ionako zaboravi posle nekog vremena.ย Razmislite malo o tome. ย ย
Smrtokapa Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 8 minutes ago, Amigdala said: Lajkovao sam ti prethodni komentar, jer je zaista tacno da globalne supersile i njihovi sticenici imaju tu privilegiju da u jednom mikro periodu izbegnu pozivanje na odgovornost koriscenjem svoje politicke, ekonomske i vojne moci. 40winsย je u pravu jer, istorija svedoci, nijedna geopoliticka postavka ne traje vecno i sve dodje na svoje, pre ili kasnije.ย Sta je za istoriju stotinjak godina? Treptaj oka. Doziveli mi tome da svedocimo ili ne. ย Smatram da se veca usluga i veci pijetet dajeย zrtvama genocida (svim zrtvama podjednako, bilo kada) kada se ozbiljno i odgovorno porazmisli i pristupiย temi. A bez potezanja praznih parola i floskula samo da bi se zacinila nekakava forumska diskusija, koja se ionako zaboravi posle nekog vremena.ย Razmislite malo o tome. ย Slaลพem se sa ovim, ali stvar je u tome ลกto mi na ovoj temi razgovaramo o politici moderacije i reฤniku koji je dopuลกten, a ono ลกto je iz ugla istorije treptaj oka je iz tog forumskog ugla veฤnost. ย Odnosno, za ono ลกto je ovde tema (za ลกta i koliko se kaลพnjava), odgovor 40Wins-a "koriลกฤenje termina genocid za deลกavanja u Gazi biฤe dopuลกteno kada sud donese odgovarajuฤu presudu" efektivno znaฤi "koriลกฤenje termina genocid za deลกavanja u Gaziย neฤe biti dopuลกteno nikada".
Amigdala Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 2 minutes ago, Smrtokapa said: Odnosno, za ono ลกto je ovde tema (za ลกta i koliko se kaลพnjava), odgovor 40Wins-a "koriลกฤenje termina genocid za deลกavanja u Gazi biฤe dopuลกteno kada sud donese odgovarajuฤu presudu" efektivno znaฤi "koriลกฤenje termina genocid za deลกavanja u Gaziย neฤe biti dopuลกteno nikada". ย Veruj mi da ni ja ne znam sta moderacija dopusta, sta ne, prilicno sam zbunjen (nevezano za temu) i sam stojim naspram njih, ne znam ni sam zasto i kako sam se doveo u tu poziciju. Proslo je 5 dana, jos cekam odgovor i pitanje je da li cu ga dobiti ikada.ย ย Sto se citata tice, apsolutno sam saglasan sa takvim odgovorom koji ti je upucen i upravo je to ono na sta apelujem.ย Ne mozes, zaista nije ljudski, civilizovano, nazovi kako hoces optuzivati nekoga za genocid, rasizam, stagod bez ozbiljnih dokaza u rukama.ย Postoji pravni sistem u svetu i to je jedino merilo. Zlocinac je onaj koga takvim proglasi relevantan sud. Tacka! Ne mozemo/ ne bi trebalo se igrati tim stvarima, jednostavno nije u skladu sa danasnjim shvatanjem prava, pravde i civilizacijskog ophodjenja prema drugome.ย Zamisli mene/tebe neko iz cista mira optuzi za zlocinca, genocidasa, pa se brani ako umes i znas... To nije u redu, nije ljudski, nije parlamentarno. Nije civilizovano.
Smrtokapa Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 38 minutes ago, Amigdala said: Sto se citata tice, apsolutno sam saglasan sa takvim odgovorom koji ti je upucen i upravo je to ono na sta apelujem.ย Ne mozes, zaista nije ljudski, civilizovano, nazovi kako hoces optuzivati nekoga za genocid, rasizam, stagod bez ozbiljnih dokaza u rukama.ย Postoji pravni sistem u svetu i to je jedino merilo. Zlocinac je onaj koga takvim proglasi relevantan sud. Tacka! Ne mozemo/ ne bi trebalo se igrati tim stvarima, jednostavno nije u skladu sa danasnjim shvatanjem prava, pravde i civilizacijskog ophodjenja prema drugome.ย Zamisli mene/tebe neko iz cista mira optuzi za zlocinca, genocidasa, pa se brani ako umes i znas... To nije u redu, nije ljudski, nije parlamentarno. Nije civilizovano. ย U danaลกnjem vremenu (i ne samo u njemu) ljudi se dosta frljaju izrazima, pa treba povesti raฤuna kako se izraลพavamo i tu se slaลพem. ย Ali ti ovde preterujeลก, poลกto: 1. Nismo u sudnici. Da jesmo, morao bih da koristim izraze poput osumnjiฤeni i okrivljeni ฤak i za nekog ko je poฤinio masovno ubistvo naoฤigled svih. Ovo je ipak neformalni kutak interneta, gde svakoga dana na politiฤkim temama koristimo izraze poput kriminalci, lopovi i ubice, a jadni Putin, Siniลกa Mali, braฤa Vuฤiฤ, iranski ajatolasi i Tajler Dลพejms Robinson nisu u moguฤnosti da nam odgovore. 2. De fakto ne postoji relevantan sud.ย Imamo neka miลกljenja nekih eksperata, koja se oฤito ne prihvataju, a relevantan sud ฤe moลพda postojati jednog dana kada svi umremo, hvala na utesi. 1
Amigdala Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 5 minutes ago, Smrtokapa said: ย U danaลกnjem vremenu (i ne samo u njemu) ljudi se dosta frljaju izrazima, pa treba povesti raฤuna kako se izraลพavamo i tu se slaลพem. ย Ali ti ovde preterujeลก, poลกto: 1. Nismo u sudnici. Da jesmo, morao bih da koristim izraze poput osumnjiฤeni i okrivljeni ฤak i za nekog ko je poฤinio masovno ubistvo naoฤigled svih. Ovo je ipak neformalni kutak interneta, gde svakoga dana na politiฤkim temama koristimo izraze poput kriminalci, lopovi i ubice, a jadni Putin, Siniลกa Mali, braฤa Vuฤiฤ, iranski ajatolasi i Tajler Dลพejms Robinson nisu u moguฤnosti da nam odgovore. 2. De fakto ne postoji relevantan sud.ย Imamo neka miลกljenja nekih eksperata, koja se oฤito ne prihvataju, a relevantan sud ฤe moลพda postojati jednog dana kada svi umremo, hvala na utesi. ย Shvatam ja na sta ti aludiras i intimno seย slazem sa tvojim misljenjem. Kao covek, kao neko koga pogadja nepravda, sto je, slozices se, subjektivna i vrlo individualna stvar. Svakoย ima neki sopstveni, licniย koncept pravde .ย Rekao bih i da "zlocinac" , "genocidas" imaju vecu i specificnu tezinu od opstih kvalifikacija "lopov", " kriminalac" , "seronja". Svaka nepismena zena ili muskarac zna sta je lopov, ali za kvalifikiaciju genocid, ratni zlocin je vec potrebno nesto saznati, upititi se, razmiskiti o tome, shvatiti ( ili ne). Ne kazem da je ok nazvivati nekog proizvoljno lopovom, kriminalcem ali to nije ista kategorija jednostavno. Lopova je ivek i svugde bilo, genocidasa tek ponekad i povremeno. Nije isto po posledicama za ฤoveฤanstvo. Lopov je iย onajย koji iz nuzde krade hleb da prezivi i onaj gramzivi koji zahvata lopatom iz pohlepe. Sa teskim krivicnim delima poput genocida to nije slucaj. Ili jesi ili nisi - zlocinac.ย ย Za tacku 2 opet masis fudbal, mada se kao covek donekleย mogu sloziti. Za sud je bitno da postoji DE JURE.ย Postojanje dobrog, adekvatnog, zakona je primarno za temu. To definise pojam.ย Znacajno je, ali tek drugog reda, njegova primena u praksi ili selektivnost iste. ย Drugim recima, SNS je lopovska bagra per se, uprะฐvo u odnosu na postojeci Ustav i Zakon kojega se ne pridrzavaju-vec po potrebiย zaobilaze,ย a manje zbog zbog cinjenice kao takve da kradu ili zato sto se meni ne svidjaju. Da nema zakona , u odnosu na sta bismo meriliย stepen krivice- odgovofnosti?ย Isto je i sa genocidom. Treba znati definiciju i pojavne oblike genocida, ne radi diskusije, vec iz moralne duznosti prema zrtvama. Ne postoji takav lopov, kriminalac, nitkov koji moze da se meri sa nepocinstvom izazvanim genocidom. To je pravna i ujedno moralna kvalifikacija. Naravno, ako zelimo da se zovemo civilizovanim, razumnim, promisljenim,ย plemenitim, odmerenim.. svim onim sto se danas smatra Covekom.
Helena Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Daj, molim te, oฤutala sam prvu korekciju upuฤenu meni. Sad je mnogo. Koji sud i kada ฤe se to dokazati ili dokazivati? Oni ฤe se jednostavno izuzeti i neฤe priznati nijedan sud, a meฤunarodni pravo je ionako mrtvo slovo na papiru. De facto je ubijeno 100.000 ljudi. I niko neฤe odgovarati.
Amigdala Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 3 minutes ago, Helena said: Daj, molim te, oฤutala sam prvu korekciju upuฤenu meni. Sad je mnogo. Koji sud i kada ฤe se to dokazati ili dokazivati? Oni ฤe se jednostavno izuzeti i neฤe priznati nijedan sud, a meฤunarodni pravo je ionako mrtvo slovo na papiru. De facto je ubijeno 100.000 ljudi. I niko neฤe odgovarati. Sud ne dokazuje. Sud presudjuje- obicno po zakonu, ali bilo je i drugacijih primera kroz istoriju. Ne zelim da se ponavljam. ย Bez uvrede, ali ti jednostavno ne shvatas koliko nista ne razumes glede ove teme. ย ย
Helena Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 minutes ago, Amigdala said: Sud ne dokazuje. Sud presudjuje- obicno po zakonu, ali bilo je i drugacijih primera kroz istoriju. Ne zelim da se ponavljam. ย Bez uvrede, ali ti jednostavno ne shvatas koliko nista ne razumes glede ove teme. ย ย Ne vreฤam se, nemam zaลกto. ย ย Bez uvrede, ali ti precenjuลก sebe. Koji sud ฤe suditi i kad?
Div Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 8 minutes ago, Amigdala said: Sud ne dokazuje. Sud presudjuje- obicno po zakonu, ali bilo je i drugacijih primera kroz istoriju. Ne zelim da se ponavljam. ย Bez uvrede, ali ti jednostavno ne shvatas koliko nista ne razumes glede ove teme. ย ย Doฤim, ti si kvalifikovan i ovlaลกฤen da ceniลก ko koliko razume ili moลพe da razume.
Amigdala Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 minutes ago, Helena said: Bez uvrede, ali ti precenjuลก sebe. Koji sud ฤe suditi i kad? Ne znam kako ce se zvati taj sud i sudija koji ce suditi niti kada ce to biti. To se mozda desi u, nama poznatoj formi, mozda i ne. ย Ono sto pouzdanoย znam i za sta nemam ni zrnce sumnje, da ce svako, apsolutno svako, kao pojedinac i kao entitet, proci sud istorije. A taj se pokazao kao ujedno i najpravedniji i najsuroviji.ย ๐ ย
Helena Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Takav odgovor o sudu moลพe da se primeni i na pesme Mice trofrtaljke. ย
Amigdala Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 6 minutes ago, Div said: 17 minutes ago, Amigdala said: Sud ne dokazuje. Sud presudjuje- obicno po zakonu, ali bilo je i drugacijih primera kroz istoriju. Ne zelim da se ponavljam. ย Bez uvrede, ali ti jednostavno ne shvatas koliko nista ne razumes glede ove teme. ย ย Expand ย Doฤim, ti si kvalifikovan i ovlaลกฤen da ceniลก ko koliko razume ili moลพe da razume. Inace sebe ne smatram ekspertom za ovuย temu, daleko od toga, ali ovde ispade da jesam najkvalifikovaniji.ย ย Nije mi drago zbog toga ni najmanje. ๐ ย
Div Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 3 minutes ago, Amigdala said: Inace sebe ne smatram ekspertom za ovuย temu, daleko od toga, ali ovde ispade da jesam najkvalifikovaniji.ย ย Nije mi drago zbog toga ni najmanje. ๐ ย ล ta tebe kvalifikuje da procenjujem ลกta je neko sposoban da razume.
Amigdala Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 7 minutes ago, Helena said: Takav odgovor o sudu moลพe da se primeni i na pesme Mice trofrtaljke. ย Tvoje pitanje je bilo ravno onom podlom antiteistickom: " ako Bog postoji, pokaziย ga".ย ย Dobila si vrlo pristojan, korektan i pre svega istinit odgovor. Zalim ako te ne zadovoljava. ย
Helena Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Ne, bilo je vrlo konkretno pitanje, na ฤega je odgovor bioย Sud istorije. ลฝao mi je ลกto nisam ostala bez daha na to.
Amigdala Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 6 minutes ago, Div said: ล ta tebe kvalifikuje da procenjujem ลกta je neko sposoban da razume. A zaลกto je to tebi bitno?ย ล ta te pogadja konkretno? ย
Angelia Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 hours ago, Smrtokapa said: ย U danaลกnjem vremenu (i ne samo u njemu) ljudi se dosta frljaju izrazima, pa treba povesti raฤuna kako se izraลพavamo i tu se slaลพem. Bez suda, izraz mora da prodje razumni test definicije. Inace izraz gubi vrednost. To se desava I sa fasizmom, I nacizmom i svim slicnim izrazima koji se ne primenjuju u skladu sa definicijom. Inace, izrazi se koriste kao uvrede. Imas ratove gde gine mnogo vise ljudi, ali se ne koristi izraz genocid. Zasto se samo koristi u ratovima koje vodi Izrael? Zato sto za jevreje treba da boli najvise jer su bili zrtva genocida. Da li je u Ukrajini genocid? Poginulo je mnogo ljudi, ali tu svesno znamo da je u pitanju rat, I u ratu ljudi ginu. Medjutim rat u Gazi, ili Libanu se nekako frejmuje kao genocid, bez da prolazi razumni test definicije. ย
Amigdala Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 5 minutes ago, Helena said: Ne, bilo je vrlo konkretno pitanje, na ฤega je odgovor bioย Sud istorije. ลฝao mi je ลกto nisam ostala bez daha na to. I meni. Najiskrenije ลพalim ลกto je tako. ย
Helena Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 5 minutes ago, Amigdala said: I meni. Najiskrenije ลพalim ลกto je tako. ย Ne treba da ti bude ลพao, samo se potrudi sledeฤi put, bez opลกtih mesta i bezveznihย sud istorijeย odgovora. Ja ti opraลกtamย
Recommended Posts