Jump to content

Domaće serije

deez nuts.

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Niko nije gledao prvu epizodu "Sablje"? :smiley33:
Jel u pitanju bojkot radikalske RTS i njihove verzije događaja ili nešto drugo?

Ja sam odlučio da seriji dam šansu iako,priznajem,imam strah šta ću tamo naći. Za početak mi se već nije dopala poruka koja ja plasirana - ko sarađuje sa krimosima,od njih i strada. Tako sam razumeo kontekst susreta Đinđića i Legije noć pred 5.oktobar.

Ja ne bih iznosio neke konkretnije utiske, odgledao sam samo prvu epizodu, večeras planiram drugu.

Kasting za pojedine likove odličan: Đinđić, Čeda, Beba, Zvezdan, Šiptar.

Inače sam veoma skeptičan da će serija zaći dublje od samog atentata, fokusa na zemunski klan i akcije policije. Odnosno, da neće zalaziti u neke "sive" eminencije...

• Like 1

Da,to je i moj utisak.
Iole kvalitetnija i dublja serija bi kao predložak za scenario imala sudske spise sa suđenja klanu. Ovde toga izgleda neće biti.

Dragan Mićanović je dobar kasting,samo mi se čini da isuviše imitira Đinđića.

5 minutes ago, Charles De Ketelaere said:

večeras planiram drugu.

Gde imaju sve epizode?

Just now, Drug Crni said:

Iole kvalitetnija i dublja serija bi kao predložak za scenario imala sudske spise sa suđenja klanu. Ovde toga izgleda neće biti.

Da, pritom je ova priča mnogo više od sukoba kriminalnog klana premijerom, a to sam siguran da se ne bi emitovalo danas i to na RTS. I timeline mi se čini da najdublje ide do 5. Oktobra... malo mi je gorak ukus, ovo je jedna od priča koje narod zaslužuje da se u potpunosti odmota i svari, onda i ekranizuje, za šta kao društvo još uvek nismo spremni ni blizu.

5 minutes ago, Drug Crni said:

Dragan Mićanović je dobar kasting,samo mi se čini da isuviše imitira Đinđića.

Meni je utisak pomešan, sa jedne strane kao da nedovoljno gestikulira/imitira facijalne ekspresije, a sa druge kao da prenaglašava dijalekt i ono njegovo "brzanje" u pričanju, ne znam baš kako da opišem. Ali svakako dobar kasting odrađen.

• Like 1

Serija je dosta dobro urađena, dopada mi se.  Mićanović dobro glumi Đinđića, možda nije savršeno ali ta uloga je zahtevna i ne vidim glumca koji bi to odglumio savršeno. 

Što se tiče susreta Đinđića i Legije na početku prve epizode, ja to uopšte nisam video kao poruku da ko sarađuje sa krimosima od njih i strada, već kao to da je Đinđić morao da napravi kompromis sa Legijom kako ne bi izbilo krvoproliće 5. oktobra i kako ne bi narod stradao, i da je zbog toga na kraju platio glavom.

• Like 2

Nisam gledao drugu epizodu ali meni je problematičnije to što nije objašnjena veza sa Čumetom nego taj susret sa Legijom. Ispada da je Čume bio saradnik Đinđića a ne svedok saradnik. Sa Legijom se definitivno sastajao Đinđić ali ne znamo pouzdano da li su išta dogovorili i ako jesu šta su. Biće interesantno videti da li će se dodirnuti SPS i SRS veza sa Legijom i zemunskim klanom.

Odgledao obe epizode Sablje i utisak je jedno ogromno ništa.

Propuštena, svesno ili nesvesno, prilika da se o mesecima (čak i godinama) pred atentat priča otvoreno i bez preletanja bitnih činjenica. Ostavljam mogućnost da naredne epizode donose nešto novo, da će se vraćati na period pre atentata, ali za sada - jedno veliko ništa i relativizacija i razvodnjavanje svega. Beretke, Koštunica, Koštuničin kabinet...nula bodova. 

Mićanović sjajan ali to smo znali i bez ove serije (iskreno, nisam očekivao da ovako dobro skine Đinđića). Ostatak dramatizacije najblaže rečeno tanak (katkad i smešan). Neki jako bitni likovi Koštunica, Beba...predstavljeni tek tek. Nadam se da će se ovo razviti malo detaljnije.

Imamo Šešeljev govor a eto slučajno nestao Tomin govor gde kaže da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom...Beba maltene kao neki službenik vlade a ne medijski guru i zlo.

I tako, sve u svemu, bojim se da je bila dobra prilika da se napravi baš kvalitetna serija a da se, zbog xy kompromisa, dobila jedna limunada. I to topla. 

• Like 3

Onaj taksista što je slavio smrt Đinđića, jel to bio Vučić 🙂

Ovde fali jedan flešbek u 90-e da se objasni kako su nastajali ti klanovi i kako su se ubacili u sve pore države, možda nama to nije neophodno ali mlađi ljudi nemaju pojma ko su oni i od kad vedre i oblače po podzemlju. Spominju se 90-e ali bez detalja i samo u tekstu na početku epizoda. U drugoj epizodi je Čume prikazan kao neko ko je potencijalni saradnik ali on je tada već bio u tom programu a to nije ovde objašnjeno kako treba kada ga je Đinđić posećivao.

Pripadnici klana su isuviše izkarikirani sa tim namrgođenim stavom non stop. Od mafijaša jedini koji dobro glumi je ovaj sa bradicom koji izdaje komande "malom", ne znam ko je taj glumac, a i "mali" nije loš mada vrlo malo ima dijaloga pa još mi utisak nije konačan kod njega. Nije loš ni Timotijević u ulozi Lukovića. Ostale sporedne uloge onako, ima dobrih kao na primer Daničina mama ali ima i ekstra loših kao što je onaj novinar izveštač, za koga sam pomislio na prvu loptu da je Zoka Bosanac.

Ova što glumi Danicu, Bandović i Štukan su za sada vrlo dobri mada po meni je malo tanak scenario i režija jer je moglo to malo više da se dotegne, pogotovo to kada ih stavljaju u procep gde treba da biraju između dva loša izbora ili kada se Danica kajala zbog priloga.

Čekamo da vidimo hoće li biti parizera u seriji. 

• Like 1

Nemojte da ocekujete da ce u vreme radikalske vlasti na RTSu da se pusta serija koja bi prikazala i politicku pozadinu atentata, radikale, Tomin govor, Kostunicu, Nebojsu Covica, Dragana Jocica, Tijanica, Radeta Bulatovica itd. Bice ovo limunada kako je Djindjic hteo da se bori protiv organizovanog kriminala, a Legija se uplasio da ce on i njegovi u Hag, pa resili da ga koknu... Osnova za to je postavljena jos na samom pocetku prve epizode kad Legija pita Djindjica: A sta cemo za Hag? 

Edited by 40Wins
  • Like 7

Jbg, niti je ovo dokumentarac niti su ovo vremena za njega, a bojim se da nikad neće ni doći.

A i šta bi Srbi radili sa istinom osim što bi je negirali.

Kasting je odličan, produkcijski izgleda fino za početak, svakako serija za pogledat' ponedeljkom kad djeca napokon zaspu i kad sipaš sebi jednu hladnu šljivu.

• Like 3

Meni je Mićanović dosta dobar,ipak je pred sobom imao zahtevan glumački zadatak.

Ljuba i Fedja odlični kao dva inspektora.

Milica Gojković kao novinarka Danica vrlo dobra,gde je kroz svoju ulogu objasnila kakvu je medijsku torturu trpeo Djindjić tih godina.

Beba prikazan kao neko nevinašce,iako svi znamo ko je i šta je.

Zemunce su generalno prikazali kao i većinu kriminalaca u svakoj domaćoj seriji.Besni,namrgodjeni.

Smatram da se Navojec nije posvetio istraživanju lika kojeg glumi.

Spasojević je zapravo bio sve suprotno od onoga kakvim je prikazan do sada u seriji.

Scenaristima su se dve greške potkrale,gde nisu pratili činjenice,ali to ću u spojleru napisati.

Spoiler

Prva greška je prikazivanje Bebe kao lika koji je do kraja bio uz premijera,iako je zapravo bio oteran 2002.godine od strane Zorana.

On se pojavio taj dan nakon ubistva u zgradi vlade i maltene bio glavni tokom vanrednog stanja.

Drugo,Čumetova žena u stvarnosti nije otkrila gde su im stanovi,koga su imali na platnom spisku i kakva su zlodela radili,nego njihov saradnik koji je uhapšen u Sablji,ali u ovom slučaju razumem umetničku slobodu.

• Like 1

1 hour ago, Klotzen said:

Onaj taksista što je slavio smrt Đinđića, jel to bio Vučić 🙂

To je prosečan srpski glasač zadnjih 30 godina, 90ih glasao za Miloševića, 2000ih za SRS , slavio smrt Đinđića  a sad glasa za Vučića i SNS

Edited by Skyglider

49 minutes ago, 40Wins said:

Nemojte da ocekujete da ce u vreme radikalske vlasti na RTSu da se pusta serija koja bi prikazala i politicku pozadinu atentata, radikale, Tomin govor, Kostunicu, Nebojsu Covica, Dragana Jocica, Tijanica, Radeta Bulatovica itd. Bice ovo limunada kako je Djindjic hteo da se bori protiv organizovanog kriminala, a Legija se uplasio da ce on i njegovi u Hag, pa resili da ga koknu... Osnova za to je postavljena jos na samom pocetku prve epizode kad Legija pita Djindjica: A sta cemo za Hag? 

Upravo. Taj prvi deo, početak, gde Legija pita za Hag je zapravo izmišljen. Iz svih izvora i tada i sada poznatih, jedino što je legiju tada zanimalo na tom sastanku (ispred zgrade iz koje su pucali 3 godine kasnije) je bilo da jedinici i njemu 05.10. ne fali dlaka sa glave i da niko ne napada pandure. Što se i desil pa se Jedinica prošetala pored skupštine.

Što se bolda tiče, fali tu mnogo imena, od Ace Tomića, preko Bebe do Montija i Čarlija ali zato i kažem, ako serija nije imala ideju da se malo detaljnije i ozbiljnije bavi temom, već samo da pruži jeftinu dramatizaciju, neke krindž likove kao zemunce i slično, onda se ja serem u scenaristu i ovo je onda serija i gora od prosečne hiperprodukcijske srpske serije. 

al ajde, moooožda se nešto izmeni u narednim epizodama

ot:

Spoiler

koga, nevezano za seriju, zanima nešto najpribližnije događajima koji pretohde atentatu, toplo preporučuje krivičnu prijavu Srđe Popovića za pobunu beretki

• Like 1

O Đinđiću sam imao podeljeno mišljenje, pokupio je moje simpatije pri kraju svog života kad je otvoreno i jasno krenuo pričati o mnogim stvarima. O lažnim obećanjima EU, Kosovu, shvatio je da se okružio neznalicama, idiotima, poltronima, šibicarima, mutivodama, lešinarima, prevrtljivcima...Njegov intervju za tada popularni Glas Amerike je prošao nezapaženo. Mediji da imaju danas takvu slobodu kao u vreme njegove vladavine i da raspale na takav način u pravcu Vučića, brzo bi bili pogašeni a mnogi završili na robiji. Da u seriji prikažu delić onoga što je Vučić govorio o Đinđiću, verovatno bi serija bila prekinuta a medijski kerovi krenuli da laju o pokušaju državnog udara.

Serija je zanimljiva, a što se tiče istine, pa tu će uvek biti i onakvih i ovakvih komentara. Svako ima neko svoju istinu, a pravu istinu nećemo nikada saznati. Mislio sam da su zbrzali malo sa atentatom, al sam gledajući drugu epizodu shvatio da će se tokom ostalih serija vraćati u prošlost i detaljnije se baviti nekim događajima i likom i delom Đinđića. Inače, neverovatnu moć je imao Legija, on je sa zemuncima tada smestio Maki ubistvo policajca Buhe. Hapsili su ljude, tukli, čak se i Legija izvinio onom liku na sudu jer ga je tukao lopatom. I ko je prvi objavio slučaj vezan za Maku? Pa Šešelj, drugovao je sa zemuncima i dobro im je došao u zamaskiranju istine.

• Like 1