Jump to content

Izvan i iza turnira


wwww

Recommended Posts

On 7/20/2023 at 12:45 AM, McLeod said:

Au sine... ako je ono sa Saripovom bilo nejasno i izvukao se, bas me zanima sta ce sada da se desi imajuci u vidu da je ovo druga zena koja ga optuzuje za slicnu stvar.

Jedan od razloga što sam mu davala benefit of the doubt je upravo što nije bilo optužbi od drugih devojaka, a zna se da je takvo ponašanje obrazac. Sad, bogami... baš će mi biti žao da poverujem to za njega.

 

15 hours ago, Romantik said:

Udade se Jagoda, ovaj Kvitova, a forumske dame ni rečju ni slikom to da pomenu 🏅

Ništa ne pratim ovih dana, ni nevezano za tenis, ali ako se setim pogledaću ima li koja sličica.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Darth Steva said:

 

Samo jos jedan dokaz da gluten-free establishment upravlja svetom i rade protiv Alkaraza... a jos ga i mrze jer je Spanac.

 

 

Hoce da zatru sve u korenu, promocija Djokovica na svakom koraku probija krov.

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Darth Steva said:

 

Samo jos jedan dokaz da gluten-free establishment upravlja svetom i rade protiv Alkaraza... a jos ga i mrze jer je Spanac.

 

Ako će ti biti lakše, čini mi se da je Mats na RG rekao da Alkaraza ne treba zvati Španac jer on sad pripada celom svetu, kao Federer :classic_biggrin:

Istini za volju, ne sećam se da je nešto tako izjavio za Rafu :classic_rolleyes:

  • Like 1
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

On je ocito sa ocem i ekipom usao u neku rutinu i sad ne moze cak ni da se malo strpi i pokusa drugacije, nego odmah tu trazi opravdanje. Kao da je do americke turneje sve bilo bajno i sjajno, pa sad Filipusis ispada problem. On je ocito sa ocem kao glavnim dostigao neki limit, ako hoce da pokusa da napravi iskorak mora nesto da promeni.

Link to comment
Share on other sites

Ja bih rekla da je stvar jednostavna-prosto se zaljubio, možda prvi put u životu i to je to, kome je još do tenisa :classic_biggrin:

Ali to svakako ne amnestira roditelje-sveznalice.

 

Rud nema osvojenu ni 5stotku, džaba mu ta finala.

 

Cicipas ništa od GS, samo finala.

 

Rune isto slabo, a danas čitam da mu je majka agent i ona optužuje trenere za njegove neuspehe.

Primera ima još, a imaju Alkaraza ispred nosa koji ima trenera, a viđala sam ovih dana i Ferera u boksu.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Helena said:

Fiona Kroli, studentkinja (nekog) univerziteta u Severnoj Karolini je osvojila 81.000 dolara učešćem na USO, novac ne sme da uzme jer gubi NCAA-to valjda neka stipendija?

Koja glupost.

 

Helena, ovo verovatno zasluzuje posebnu temu. No interes bi bio mali pa cu odgovoriti ovde. Nadam se da ces imati vremena i strpljenja da procitas citav odgovor.

NCAA je "National College Athletic Association"

 

Postoji neka granica izmedju djackog/univerzitetskog sporta -ili uopste amaterskog - i onog profesionalnog. Kako je to uredjeno legalno  i drugacije, razlikuje se izmedju drzava i organizacija.

 

Krenucu iz davnina. Kad sam bio jos dete (ali vec pismen i citao vesti), priblizno 1970. Jackie Stewart je, uspesan, hteo da sudeluje na Olimpijadi puskom, u gadjanju glinenih golubova. Diskvalifikovan je, nisu mu dozvolili jer je bio svetski sampion Formule 1, automobilista, a to ga je svrstalo medju profesionalne sportiste dok je Olimpijada bila samo za amatere. Kakve veze imaju formula 1 i puska, ne razumem.

 

Skoro 20 godina kasnije, u Zagrebu je 1987. bila Univerzijada - takmicenje studentskih sportista iz citavog sveta. Mi Balkanci smo jebivetri i mutikase kao i vecina zemalja tzv. "treceg sveta" pa su mnogi sportski profesionalci odjednom "upisali fakultet" da se kvalifikuju. Tada sam vec bio u emigraciji ali sam uzeo slobodno vreme da pogledam neke sportove i takmicenja.

Gledao sam meceve Gorana Prpica. Jebote, ne samo da se ja ne secam nego ni Prpic ne zna sta je upisao da se takmici. Mozda ekonomiju? Inace, Prpic i Monika Seles su tih nekih godina za Jugoslaviju osvojili Hopman Kup u mesanim parovima...

 

Aj'mo jos 20 (skoro 30) godina dalje. Zivim vec preko 40 u USA Imam 65. Ovde su ludi za srednjoskolskim i fakultetskim sportovima, ali ih strogo dele od profesionalnih. Za nas na ovom forumu je najpoznatiji John Isner. Pametan momak, koristio je stipendiju da se takmici za fakultet _pa je tek nakon toga presao u profesionalce. I Jebiga, sad se penzionise - ali barem ima fakultet.

 

Imam obrnuti primer u porodici.

Cerka je bila dobra. Ima gomilu trofeja sa decijih i juniorskih turnircica. Sigurno je mogla i vise, ali mama i ja naprosto nismo imali para za putovanja i hotele. I ovako nam je tenis odneo barem jednu kucu (tokom 10+ godina).

Nakon mature, imala je nekoliko ponuda za "athlethic scholarship" (u prevodu: sportsku stipendiju).

Ej, ovde se studiranje placa iz dzepa - a njoj nude da stanuje i studira badava, samo da igra tenis za univerzitetsku ekipu!

 

No, budalasta, nije htela neke jednostavne studije uz koje bi imala vremena za svakodnevne treninge i takmicenja. Opredelila se za medicinu.

Jebote, to u USA kosta izmedju 50 i 100 000 godisnje! Mi te pare nemamo.  Dete ima, po nama, uz americko, i srpsko i hrvatsko drzavljanstvo. Nakon proracunavanja, ispalo je da je najpovoljnije da studira u Zagrebu.

 

Kako se to povezuje sa temom?

 

Jebiga, tako sto je tri godine za redom teniska univerzitetska sampionka drzave.  Mada znam da je to proverbijalni qrtz  jer je drzava mala kao opstina i takmici se manje od 100 devojki. Bice lepo, ako jednom ima decu i unucad, da im pokaze neku plaketu na zidu.

 

Da se vratim na citirani post i povezem moja laprdanja sa temom.

 

Dete igra dovoljno dobro za, recimo, 2. kolo nekog ITF turnira. Ali bi je ucestvovanje tamo klasifikovalo u profesionalce i izbacilo sa univerzitetskog takmicenja.

 

I zato je lepse da za nekih 20 godina kaze deci "ja sam bila prva na univerzitetu" nego "usla sam u drugo kolo na nekom nebitnom turniru."

 

Tako, @Helena , odlicno razumem situaciju Fione Crawley. I skidam joj kapu, klanjam se.

 

 

 

 

 

 

 

Edited by zoran59
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ma jasan je meni taj princip, imam fala bogu godina i ja, sećam se kad NBA košarkaši nisu mogli da učestvuju na svetskom prvenstvu, pa teniska open era, pa umetničko klizanje etc

Ali ovo nisam znala....i dobro, nisam znala ja, ali kako ona nije znala?

Nju je koštao i put i smeštaj i sve...a onda se čudimo što su sportisti neobrazovani.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...