Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta

djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

194 members have voted

1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

• Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem

Recommended Posts

34 minutes ago, ZiS said:

pomenuo jednom, cini mi se, procitao to tvoje objasnjenje i nevazno mi je u principu...

Zato sto su ti (vam) takve i slicne stvari nebitne, a zaludjujute se i protestujete protiv objektivno 1000 puta manje bitnih stvari, izmedju ostalog zato i zivimo ovako.

Jer da u ovom drustvu postoji koncept odgovornosti, koncept fact-checka, koncept jedinog moguceg autoriteta, a to su cinjenice potkrepljene materijalnim dokazima, ne samo da nam Vodja ne bi preneo sizofreniju, nego ne bi nikada bilo moguce da dodje na vlast.

Umesto toga mi cemo ga sada stihijski rusiti za vreme globalne pandemije, because that is the right thing to do right now.

• Thanks 1

16 minutes ago, Laki John Terry said:

Evo ja ti odmah kazem da ne svaljujem krivicu samo na Kona. Casna rec. Svi su mi podjednako odgovorni, ne krivi. Odgovorni za sranje koje se desilo. Iskorisceni su i izmanipulisani. A zasto su to sebi dozvolili, to je dobro pitanje.

Odgovora moze biti nekoliko, a najverovatniji su:

1. To su ljudi koji su ucenjeni (iz fioke), i odlucili su da ponovo budu na strani kriminala da bi izbegli zatvor i uhvatili neku sitnu finansijsku korist.

2. Da su to ljudi utopijsticno altruistickih motiva koji iako vide da su manipulisani, ne zele da odustanu u nekoj morbidno naivnoj nadi da ce se ipak desiti nesto od toga sto oni preporucuju.

3. To su zli ljudi, karijeristi, koje zabole pache za narod i gledaju iskljucivo svoj interes.

A nista manje odgovoran nije Nestorovic, taman posla...

Poznavajuci njegov rad u Jevrejskoj opstini Beograd ovo pod tri je tacno. Eventualno pod jedan, da je ucenjen zbog toga, pa mora i ovde da svira kako gazda kaze uz unapredjenje i neku itnu finansijsku korist. 

• Like 2

5 minutes ago, McLeod said:

Zato sto su ti (vam) takve i slicne stvari nebitne, a zaludjujute se i protestujete protiv objektivno 1000 puta manje bitnih stvari, izmedju ostalog zato i zivimo ovako.

Jer da u ovom drustvu postoji koncept odgovornosti, koncept fact-checka, koncept jedinog moguceg autoriteta, a to su cinjenice potkrepljene materijalnim dokazima, ne samo da nam Vodja ne bi preneo sizofreniju, nego ne bi nikada bilo moguce da dodje na vlast.

Umesto toga mi cemo ga sada stihijski rusiti za vreme globalne pandemije, because that is the right thing to do right now.

Teško da neko (osim mene lično) sublimira besmisao u kojem živimo. Kon je tu nevažan, svaki aspekat života se svodi na percepciju osnovnog problema, a to jeste odgovornost. I potreba da se ona sa lične prenese ili na kolektiv (društvo, državu) ili na vođu. Potreba je tu, menja se samo ko je zadovoljava.

2 minutes ago, urosg3 said:

Teško da neko (osim mene lično) sublimira besmisao u kojem živimo. Kon je tu nevažan, svaki aspekat života se svodi na percepciju osnovnog problema, a to jeste odgovornost. I potreba da se ona sa lične prenese ili na kolektiv (društvo, državu) ili na vođu. Potreba je tu, menja se samo ko je zadovoljava.

Slazem se sa ovim sto si napisao.

Verovatno se ne bismo slozili ko treba da pocne sa tim zadovoljenjem potrebe.

Jedno pitanje za forumske pravnike. Citam naredbe naseg opstinskog staba za vanredne situacije. Tu se propisuju raznorazne zabrane i mislim kazne, ali jedna stvar me buni. Svuda stoji da naredba stupa na snagu odmah, nema da stupa na snagu nakon objavljivanja, vec odmah. To mi bilo nelogicno, pa pogledam po susednim opstinama, kad i tamo ista situacija, ili eventualno nista ne pise o stupanju na snagu. 

Pitanje je da li su takve naredbe ustavne? Ustav jasno propisuje da opsti akti stupaju na snagu tek nakon njihovog objavljivanja, pogledao sam to pise i u statutu nase opstine. Ove naredbe stupaju na snagu bez ikakvog objavljivanja i odnose se na sve gradjane. Cak ih i ne objavljuju u Sluzbenom listu opstine uopste. Bukvalno kao da su tajni propisi, neko ih podeli na fejsu ili ih stave na sajt opstine posle nekog vremena. Znaci mogu da me kazne na osnovu tih naredbi, a da uopste nisam znao da je tako nesto doneseno jer nigde nije ni objavljeno. Aj za preporuke mogu nekako i da razumem, one nisu obavezujuce, ali ovo mi je bas neshvatljivo. 

Da li je takva praksa u skladu sa ustavom i zakonima i da li neko moze u svoju odbranu u zalbi na kaznu da navede da se nije ponasao u skladu sa nardebom jer za nju nije ni znao posto nije nigde ni objavljena? 

Mislim da bi se problemi discipline u primeni mera i time i širenju zaraze lako rešili kad bi distribucija ružnih dejstava virusa bila potpuno ravnomerna kroz sva godišta od malog deteta do starca. Da vidiš kako bi svi odmah nosili maske, držali distancu i učili decu da drže distancu i izgubili želju za žurkama, utakmicama i drugim vidovima masovnih skupova.

Iliti jednostavan primer u Kusturicinom Undergoundu: karakter, koga glumi Laza Ristovski, se tek aktivira kada mu slon krade cipele sa prozora. Dotle, koga briga što Nemci bombarduju. Lako je ne verovati u Covid preko tuđih leđa, odnosno pluća. Sa ovim mladuncima nemamo šta da razmišljamo o budućnosti - nema je. Neka svako preko 50 o tome razmisli kada razmišlja o poklonima ili preko 60/70, kada razmišlja o testamentu. Ja da imam decu sa prioritetima kakve mladi (do 35 pa i 40) danas imaju, ostavio bih sve nekoj siromašnoj romskoj porodici.

• Like 3

4 hours ago, vepar said:

Beogradjani, eto vam ulica veceras pa stisnite muda i pokazite koliko vas ima... grad od skoro 2 miliona, od toga vecina ima muda samo na internetu

Zlo i naopako! Skupljane na ulicama usred pandemije nije pokazivanje mooda nego pokazivanje kobne praznoglavosti.

To vazi i za nedostojno prizivanje na takva okupljanja. 

• Like 2
  • Thanks 2

1 hour ago, McLeod said:

Zato sto njemu nije stalo do sebe, nego do nas. I zna da bi bilo gore ako bi to uradio.

Ok. Imamo dve opcije. Da si Kon, koju bi izabrao:

(1) Ostaješ u kriznom štabu. Lažeš narod i pričaš onako kako gazda hoće, u nadi da će neka tvoja preporuka da se usvoji iza zatvorenih vrata. Naravno, ova podrazumeva da su Konove pobude ispravne, u šta sumnjam.

(2) Napustaš krizni štab, govoreći istinu o tome šta se dešava. Posle toga, gostuješ na televiziji i edukuješ ljude o epidemiji. 

Koja je bolja za narod?

Edited by Darko

3 minutes ago, Cyber said:

Zlo i naopako! Skupljane na ulicama usred pandemije nije pokazivanje mooda nego pokazivanje kobne praznoglavosti.

To vazi i za nedostojno prizivanje na takva okupljanja. 

Pa mora da postoji neka granica posle koje ni ova situacija sa pandemijom nece da spreci ljude da izraze nezadovoljstvo, zar ne?

Ako sutra krenu da nam seku prste po ulici, zar i tad treba da sedimo kuci i da se pravimo ludi? Ili ako krenu da nas ubijaju cisto radi reda?

Ne kazem da se treba okupljati iz svakakvih razloga, ali granica mora da postoji, a deluje da su je presli ovom najavom policijskog casa za vikend svalivsi time svu krivicu na narod.

Edited by Malkolm Brogdon
  • Like 1

3 minutes ago, McLeod said:

Ma nisam, placa me Kon da ga branim na forumu na kom pise 100 ljudi. Jes da je cudno, ali ima se moze se, ipak je Jevrejin.

Nemoj sad da upadas u pasivnu agresiju kad si ostvario i jedan trijumf 😋

Sto se mene tice, hvala na diskusiji. Ne slazemo se skoro uopste, ali i to je za ljude. 

Just now, urosg3 said:

Izgleda kao mala pobeda, ovo ukidanje policijskog vikenda, više mala nego pobeda, ali super.

Jedan besmisao manje je za pozdraviti svakako.

Ukinuo ga?

15 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Pa mora da postoji neka granica posle koje ni ova situacija sa pandemijom nece da spreci ljude da izraze nezadovoljstvo, zar ne?

Ako sutra krenu da nam seku prste po ulici, zar i tad treba da sedimo kuci i da se pravimo ludi? Ili ako krenu da nas ubijaju cisto radi reda?

Ne kazem da se treba okupljati iz svakakvih razloga, ali granica mora da postoji, a deluje da su je presli ovom najavom policijskog casa za vikend svalivsi time svu krivicu na narod.

Ovo sa postojanjem "neke" granice se cuje svaki put u poslednjih ... koliko? ... godina. I svaki put ... sta? Nista. A sto bi se onda nesto bas promenilo sada usred pandemije?

Ipak mislim da je u datim pandemisjkim okolnostima najracionalnije sacuvati sebe i svoju okolinu od bolesti, iskoristiti nemilu priliku pa zastati malo, promisliti o nekim stvarima, nauciti nesto o sebi, drugima i svetu,  pa ... kad opasnost prodje, okrepljen, zdrav, prav i racionalan, organizovano menjati sta treba da se menja. Nista se ne menja na bolje od danas do sutra iz pravednickog besa. Narocito ne usred pandemije. Jedini rezultat tu moze viti da se jos vise ljudi zarazi. A to je neozbiljno, neodgovorno i na kraju krajeva bezumno. 

U nekim drugim zemljama, gledam mesecima kako su se ljudi distancirali; babe i dede stoje na ulaznim vratima / kapiji a unucici na druge strane ulice, tek da se vide ili digitalno druzenje, ne organizuju se svadbe, krstenja, ne slave se mature, rodjendani i sl. cak su i mnoge sahrane samo digitalne. A po Srbiji se setkaju i skupljaju na gomilu samo tako. Radi se o zivotu i smrti. Ko to ne razume i nije za bolje nego za policijski cas i pod kljuc. 

• Like 1
  • Thanks 2

2 minutes ago, Cyber said:

Ovo sa postojanjem "neke" granice se cuje svaki put u poslednjih ... koliko? ... godina. I svaki put ... sta? Nista. A sto bi se onda nesto bas promenilo sada usred pandemije?

Ipak mislim da je u datim pandemisjkim okolnostima najracionalnije sacuvati sebe i svoju okolinu od bolesti, iskoristiti nemilu priliku pa zastati malo, promisliti o nekim stvarima, nauciti nesto o sebi, drugima i svetu,  pa ... kad opasnost prodje, okrepljen, zdrav, prav i racionalan, organizovano menjati sta treba da se menja. Nista se ne menja na bolje od danas do sutra iz pravednickog besa. Narocito ne usred pandemije. Jedini rezultat tu moze viti da se jos vise ljudi zarazi. A to je neozbiljno, neodgovorno i na kraju krajeva bezumno. 

U nekim drugim zemljama, gledam mesecima kako su se ljudi distancirali; babe i dede stoje na ulaznim vratima / kapiji a unucici na druge strane ulice, tek da se vide ili digitalno druzenje, ne organizuju se svadbe, krstenja, ne slave se mature, rodjendani i sl. cak su i mnoge sahrane samo digitalne. A po Srbiji se setkaju i skupljaju na gomilu samo tako. Radi se o zivotu i smrti. Ko to ne razume i nije za bolje nego za policijski cas i pod kljuc. 

Ne vidim kakve veze ima to koliko se puta sta ponavlja sa ovim sto sam ja napisao.

Evo pitam te ponovo i ocekujem direktan odgovor.

Da li postoji granica posle koje je racionalno izaci na proteste usred pandemije ili ne postoji?

• Like 2

A kako je u Švedske? Čuvaju se stari? Koliko ono beše umrlo?

• Like 1

1 minute ago, Malkolm Brogdon said:

Ne vidim kakve veze ima to koliko se puta sta ponavlja sa ovim sto sam ja napisao.

Evo pitam te ponovo i ocekujem direktan odgovor.

Da li postoji granica posle koje je racionalno izaci na proteste usred pandemije ili ne postoji?

Zbog cega se protestvuje? Zbog toga sto se tri dana morati da se skrase na jednom mestu?

Da su pametni to bi i sami radili, poput vecine ljudi na svetu. 

• Thanks 2