Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

 

spacer.png

gledam malo krive za pojedine zemlje EU

 

Drugi talas spoceo u razllicito vreme (sad je pitanje sta je u kojoj zemlji bilo na snazi i kad je pocela skola, odnosno kad su imali jesenji raspust).

U Holandiji kriva pocela da ide na gore najranije, potom u UK i Irskoj, s tim sto su Irci uveli neke vrlo efikasne mere poprilicno rano i zato su sada u najboljoj situaciji (mada i kod njih kriva pocinje polako da ide na gore).

Britnci su nesto malo brljali s merama, kao i mi u Nemackoj, mada su oni posle jednog jaceg porasta imali jedan jaci pad. No sad su, kao i gotovo sve zemlje, negde od pocetka decembra ponovo krenuli na gore.

 

Italija i Austrija su kasnije od ostalih imali porast inficiranih ove jeseni, s tim sto je Italija nekako ranije sprecila dalji rast (ne znam da li su uvodili neke mere ili je nesto drugo uticalo). Kod njih nije poceo ovaj ponovni rast pocetkom decembra, ali su na prvi znam da brojke krecu na gore ponovo krenuli s ostrim merama. Austrija je krenula s merama kad i mi, ali su im mere bile ostrije pa je i pad bio strmiji - sad su negde na istom nivou kao i mi.

 

Svajcarci su ove mere uveli krajem oktobra: limiting public gatherings to 15 people, prioritising home office and making masks mandatory in all enclosed public spaces, sto je dovelo do naglog pada inficiranih, ali je kod njih, kao i kod svih ostalih, ovo bilo nedovoljno krajem novembra-pocetkom decembra. Videcemo da li ce im najnovije mere soft lockdowna pomoci.

 

Kod nas su Sachsen i Türingen u haosu (to je okolis Leipziga), Sachsen je vec prestigao sve ostale pokrajine po ukupnom broju inficiranih na milion stanovnika, iako su velike, gusto naseljene pokrajine (NRW, Bajern, B-W) imale solidnu "prednost". I po broju umrlih na milion stanovnika su izbili na 1. mesto.

Najbolje se drze severne pokrajine.

Link to comment
Share on other sites

slicno kaze i Lauterbach: jos nema tacno dokaza ni da se novi soj brze siri niti da je opasniji. Drugi virolog kaze da bi generalno trebalo da vazi pravilo ako se virus brze siri onda ne bi trebalo da bude smrtonosniji (jer virusu nije "u interesu" da prerano ubuje domacina, tj. samo oni sojevi koji postignu da se dovoljno dugo razmnozavaju nne ubivsi domacina ce preovladati).

Sad, mozda je virus uspeo da mutira tako da ubrza sirenje ali da ne promeni smrtnost (sto onda nije bas najbolje).

 

Biontech kaze da su svoju vakcinu testirali na 19 razlicitih sojeva koji su do sada bili poznati (zakljucujem da ovaj najnoviji niti onaj iz Juzne Afrike nisu ukljuceni) i da je vakcina radila za sve njih.

Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, wwww said:

slicno kaze i Lauterbach: jos nema tacno dokaza ni da se novi soj brze siri niti da je opasniji. Drugi virolog kaze da bi generalno trebalo da vazi pravilo ako se virus brze siri onda ne bi trebalo da bude smrtonosniji (jer virusu nije "u interesu" da prerano ubuje domacina, tj. samo oni sojevi koji postignu da se dovoljno dugo razmnozavaju nne ubivsi domacina ce preovladati).

Sad, mozda je virus uspeo da mutira tako da ubrza sirenje ali da ne promeni smrtnost (sto onda nije bas najbolje).

 

Biontech kaze da su svoju vakcinu testirali na 19 razlicitih sojeva koji su do sada bili poznati (zakljucujem da ovaj najnoviji niti onaj iz Juzne Afrike nisu ukljuceni) i da je vakcina radila za sve njih.

 

 Britanci  kazu:

"The strain, known as VUI-202012/01, may be up to 70% more transmissible - and has a "very clear genetic make up".

 

https://news.sky.com/story/covid-19-should-we-be-worried-about-the-new-coronavirus-mutation-12161566

 

 

Link to comment
Share on other sites

Holandski premijer razgovarao s predsednikom vlade NRW oko avionske veze s UK (posto je NL uvela zabranu letova s UK ocekuje se da ce neki probati da preko NRW dodju do NL), Nemacka uvodi zabranu letova za/iz UK od ponoci. Jedan avion je oko 17h sleteo u Keln, putnici su odmah testirani i poslati u karantin (pretpostavljam da ce da provere i koji tip virusa imaju oni koji su pozitivni), jos par ce sleteti u Dizeldorf i Dortmund, pa ce i kod njih isto da odrade. Belgija je vec obustavila vozove do UK, a valjda ce sutra i avio saobracaj. Austrija takodje.

Smatra se da na nivou EU treba da se koordinirano odradi prekid saobracaja s UK.

Slicno vazi i za Juznu Afriku.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pfizer and Moderna haven't specified whether their vaccines are safe for people who previously had COVID-19. Studies have suggested these people might have immunity that lasts anywhere from several months to several years. But the research is far from conclusive. They're likely to need a vaccine at some point.

"We want to look at vaccinating patients who have not been infected with COVID who are susceptible," Todd Ellerin, the director of infectious diseases at South Shore Health in Massachusetts, told Business Insider. "The post-COVID patients are not going to be your first, second, third, or fourth tier of groups that you're going to look at to want to vaccinate."

For people with long-lasting symptoms - known as long-haulers - it's possible that a vaccine could intensify an already aggressive immune response that for many has led to fatigue, muscle aches, trouble breathing, heart palpitations, or difficulty concentrating or sleeping.

"It'd be hard to engage a long-hauler in [a vaccine] study if they're having ongoing health problems," Natalie Lambert, an associate professor of medicine at Indiana University, told Business Insider. "Ethically there'd be big problems with having them take a vaccine, if you're worried about those effects."

Moderna did not include people who already had COVID-19 in its clinical trials. Pfizer, however, didn't screen participants for evidence of a prior coronavirus infection during its late-stage clinical trial. So it turned out that 3% of participants had been infected before. The data indicated the vaccine was just as effective in this group, but the FDA review said there wasn't enough evidence to know whether the vaccine prevented reinfection.

Ellerin said it would be unwise to inoculate previously infected people without more safety data.

 

https://news.yahoo.com/pfizers-coronavirus-vaccine-safe-most-215119152.html

 

@Sunshine State Mozda bude bitno.

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, koca popovic said:

Samo jedna stvar. Sve vas "volim" kad pisete na engleskom . Mnogo razumljivo?????????? 

 

Ja ponekad ubacim u google translate, pa kopiram ovde... 

 

Pa vas "Norvezane" bas hvale da pricate engleski kao da vam je maternji - otkud se ti bunis?

 

Edit: koliko je samo korisnih informacija postavila wwww - zamisli da je morala sve da prevodi? Pa ne bismo videki ni stoti deo!

Ns mogu da obrisem ovaj smiley ispod, izvinjavam se!

😄

Edited by Sunshine State
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Sunshine State said:

 

Ja ponekad ubacim u google translate, pa kopiram ovde... 

 

Pa vas "Norvezane" bas hvale da pricate engleski kao da vam je maternji - otkud se ti bunis? 😄

Draga Suncice ja jesam dobrim dijelom  Norsk. Ali na zalost nisam sto postao norsk. Original norvezani mladji od cca 50 skoro svi pricaju i znaju engleski. Ali ja kao malo stariji koji sam morao uciti norveski sa 40(😐) nije bilo lako nauciti jos jedan strani jezik, na zalost . Mnogi od vas koristite tekstove iz stranih novina ( najvecim dijelom sa engleskog govornog podrucja) . Meni je bilo tesko da ucim dva jezika. Inace mladji ljudi nemaju taj problem(prirodno).Puno pozdrava sa sjevera. Na zalost ili srecu moji problemi sa jezikom mi se cine dosta manji od ovih problema sa koronom kod vas svih sagovornika ovdje. Mi ovdje imamo "veliki" problem sa 400-500 novozarazenih dnevno. Ubise se sa novim saopstenjima.😊

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, urosg3 said:

još zarazniji, a eto pojavio su u Australiji ali se tamo nije proširio.
Ali je zarazniji.

 

Gledao sam uk ministra zdravlja, tesko da mu covek veruje ali bas tesko. 

Obecali popustanje mera za praznike ali iskoci mutirana verzija. Sad mora lockdown dok se ne vakcinise vecina

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, Sunshine State said:

 

Ja ponekad ubacim u google translate, pa kopiram ovde... 

 

Pa vas "Norvezane" bas hvale da pricate engleski kao da vam je maternji - otkud se ti bunis?

 

Edit: koliko je samo korisnih informacija postavila wwww - zamisli da je morala sve da prevodi? Pa ne bismo videki ni stoti deo!

Ns mogu da obrisem ovaj smiley ispod, izvinjavam se!

😄

Pričaj bona mostarski, da te ceo svet razume.

 

:default_coffee:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, koca popovic said:

Samo jedna stvar. Sve vas "volim" kad pisete na engleskom . Mnogo razumljivo?????????? 

budi srecan sto ne stavljam tekstove ne nemackom :lol_2::wicked: nego ih prvo pomocu googla prevedem na engleski (prevod na srpski zna da bude sucmurast).

 

elem, nekako mi bilo logicno da vecina (ako ne i svi) razume engleski, pa otuda ne prevodim tekstove na engleskom, a ove na nemackom prebacim na engleski. ja inace koristim google i za citanje tekstova npr. na francuskom, spanskom (sasvim solidan prevod na engleski, mada se ponekad nesto izgubi u prevodu, pa onda kombinujem s prevodom na nemacki ili s srpskom varijantom). jeste naporno, ali vrlo cesto funkcionise za nesto sto me bas zanima (no, ponekad se neki fini detalji izgube, tu je ipak potreban pravi poznavalac jezika za takve finese).

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Sunshine State said:

 

Onda cu i ja na holandskom! 😄

Razlika kao naš i bugarski otprilike. Pisani razumem 70+%, govorni me nervira jer mi zbog izgovora slova S zvuče nekako šulumulu. Dok Nemci nisu uveli kablovsku (davne prepotopske godine) gledao redovno Veronicu i navikao se na holandske titlove. Holandski pirati su imali ubedljivo bolji muzički, filmski i serijski program od Nemaca.

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...