Jump to content

Epidemija koronavirusa (Covid-19 / SARS-Cov2) - dnevne aktuelnosti iz zemlje i sveta


djole
Message added by Eddard

Dragi forumaši, molimo vas da u vreme ove krize ostanemo prisebni i racionalni i da pisanjem na ovoj temi ne dođemo u situaciju da naudimo nekome. Stoga:

 

- nemojte davati savete za uzimanje lekova i bilo kakvu terapiju, čak i ako ste zdravstveni radnik - jedini ispravni put za sve one koji eventualno osećaju simptome je da se jave svom lekaru ili na neki od telefonskih brojeva koji su za to predviđeni.

- takođe - ne uzimajte lekove napamet! Ni one proverene, ni one potencijalne - obratite se svom lekaru!

- nemojte prenositi neproverene informacije koje bi mogle nekoga da dovedu u zabludu i eventualno mu načine štetu. Znamo da je u moru informacija po pitanju ove situacije jako teško isfiltrirati one koje su lažne, pogrešne ili zlonamerne, ali potrudite se - radi se o zdravlju svih nas. Pokušajte da informacije sa kojekakvih obskurnih sajtova i sumnjivih izvora ne prenosite. Ili ih prvo proverite pre nego što ih prenesete.

- potrudite se da ne dižete paniku svojim postovima - ostanimo mirni i racionalni.

- aktivno propagiranje naučno neutemeljenih (između ostalih i antivaxxerskih) stavova i pozivanje na nevakcinisanje bazirano na njima nećemo tolerisati.

 

Budimo dostojanstveni u ovoj krizi, ovakve situacije su ogledalo svih nas. 

Hvala na razumevanju.

 

Vaš tim Vox92

Vakcinacija  

193 members have voted

  1. 1. Da li ste vakcinisani protiv Coronavirus-a i kojom vakcinom?

    • Pfizer/Biontech
    • Sinopharm
    • Sputnik V
    • Moderna
    • AstraZeneca/Oxford
    • Johnson & Johnson
    • Nisam i ne želim da se vakcinišem
    • Nisam još sigurna/an da li ću se vakcinisati
    • Preležao/la sam Covid-19, pa čekam da vidim da li i kada ću da se vakcinišem


Recommended Posts

4 minutes ago, Sunshine State said:

 

Herd immunity i jeste cilj svake epidemije - e sad, da li cemo ga postici uz 95 % populacije (za measles) ili uz 25 % (za sezonski grip) - velika je razlika. A koliko ce % biti, zavisi od toga koliko ljudi jedna zarazena osoba zarazi - da li 20-ak (kao kod measles) ili 1.3 (kao kod sezonske gripe).

 

Po nekom članku, koji je supruga videla, po Kinezima ovde je faktor 4.8. Španski grip je valjda imao manji faktor.

Link to comment
Share on other sites

Just now, Akiro said:

 

Po nekom članku, koji je supruga videla, po Kinezima ovde je faktor 4.8. Španski grip je valjda imao manji faktor.

 

Brojke se jos uvek menjaju, neke pretpostavke su bile 2-3 osobe, ali obzirom da sve jos traje, tacnije podatke cemo imati tek kad sve prodje (one way or another)

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, McLeod said:

50-60 pošto nam treba prema do sad dostupnim podacima

 

Da, pod pretpostavkom da jedna osoba zarazi 2-3.... ovim merama treba postici 50-60 %, ali u duzem periodu (flattening curve)

 

Jako nezgodno - sve i da postignemo procenat sezonskog gripa (25 %)  u nasem drustvu, nista nam to nece pomoci ako ostale drzave i dalje imaju zarazenih, osim ako smo u potpunoj izolaciji od ostatka sveta - nema dok se ne postigne 50-60 % u celoj EU, slabo ce se epidemija primiriti

Edited by Sunshine State
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, SamoFlacko said:

Ne kapiram foru za 10kg brasna jer ko pece hleb kuci i nek jednom spremi kolac, to je bukvalno nedelju dana da traje. Znaci najnormalnija nabavka.

Nije to nista.

Mene keva i komsinica penzionerka naterale da odem do, pazi sad, mlina po brasno prekjuce kad je nestalo u radnjama. Iako ako necega ima ima brasna, al dzaba ne mozes objasniti. Komsinica teski bolesnik a cuva mi bebu stalno pa aj da je umirim jer je uspanicila a i ne sme da ulazi, nema ko da joj pomogne pa reko aj da joj ucinim. I tako odoh ja do mlina, platih dzak brasna 910 din i 1000din goriva do tamo.🙄

Dodjoh ispred zgrade, otvaram gepek i dzak u ruke, a sve babe i ceo ulaz na terasama gledaju me ko debila, javljam se komsijama, oni mi jos otvaraju vrata od lifta, verovatno u sebi misleci koji je ovo debil. Ostavio sam trag od brasna po celom ulazu i kolima, usao kod babe komsinice, bacio jos na sto i otisao kuci. Uvece Vucic rekao izvozimo brasno. Kad ih nisam podavio obe.

Ako do sad nisam morao da se selim, sad cu morati 🙁

 

  • Ha-ha 17
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, McLeod said:

Naravno da ih je malo ali ne vidim razlog da ih ne bude više. Radovanović je sinoć rekao da testovi koštaju izmedju 10 i 20 evra. Staviš u promet i staviš 25-30 evra cenu za svakoga ko hoće na svoju ruku da se testira, vratiš pare i bukvalno pokriješ potrebe cele populacije za dve nedelje.

 

Izvini, kako zamisljas testiranje na svoju ruku? 

Link to comment
Share on other sites

Pozvao nekoliko manjih proizvođača Asepsola (koji prodaju i fizičkim licima), odgovor svuda isti: ako predsednik ne laže (jedan se bukvalno tako izrazio), sirovine su na granicama i stižu za dan dva. Preko vikenda kreće proizvodnja.

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, mare80 said:

Milos premda nepismen i bahat,imao je tu dobru osobinu da poslusa sta mu pismeniji od njega predloze...

Ovaj trenutni jok...

 

ovaj je do pre par dana pravio komediju sa virusom i vodio predizbornu kampanju.

bio je vidno frustriran sto virus izlazi u prvi plan i postaje glavna tema, a ne izbori.

kada mu je, verovatno sugerisano spolja da je situacija alarmantna, on je odlucio panicno i agresivno da uvodi mere koje su trebale da budu uvedene jos pre dve nedelje.

nijednoog trenutka se nije ponasao kao odgovoran, miran i stalozen drzavnik koji ce svom narodu na dostojanstven nacin saopstiti realnost situacije u kojoj se svet nalazi.

zato smo dobili pomahnitalu rulju koja ide i cisti rafove, preneo je svoju paniku nha njih.

naravno,  nastavlja da svaku konferenciju za stampu iskoristi da se ispromovise maksimalno i dalje su tv prijemnici prepuni priloga kako je on sposoban i kako nam spasava zivote.

napada penzionere, gastose i ostale neodgovorne pojedince, servira novog neprijatelja, svaljujuci krivicu na njih, peruci sebe od odgovornosti, a s druge strane u zemlju mu je do pre tri dana ulazio ko je i kako je hteo, iako i mala deca znaju da u italiji gori nedeljama.

 

naravno, u svom ovom crnilu ima i jedna potencijalno dobra stvar, a to je da nas nepismeni i neuki narod tj vecina, dobija idealnu priliku da prepozna i konacno progleda i izdigne malo glavu te shvati koliko je ova vlast bahata, nesposobna i nekomententna, ali ce kao i do sada mudro kad/ako se ovo stisa, propustiti po milioniti put da nesto uradi za sebe.

Edited by kalistenika u rutini
  • Like 18
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Akiro said:

Pozvao nekoliko manjih proizvođača Asepsola (koji prodaju i fizičkim licima), odgovor svuda isti: ako predsednik ne laže (jedan se bukvalno tako izrazio), sirovine su na granicama i stižu za dan dva. Preko vikenda kreće proizvodnja.

 

.

 

Akiro, a za sta ti je potreban?...Za povrsine u kuci, ili dezinfekciju ruku...Ukoliko moze da se kupi alkohol, kupis jos gel aloe i ..Voila..

 

.

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Akiro said:

Šire se glasine da ćemo za koji dan pod potpuni zatvor u sopstvene stanove. Na to čujem na vestima da je što već stiglo, što graničnim prelazima 65.000 neodgovornih majmuna iz rizičnih evropskih područja. Na Batrovcima navodno kolona od 30 kilometara.

 

Već sam pisao šta mislim o motivima većine njih, a ovu vest ne bih smeo ni da ih komentarišem, t.j. nadenem im imena i kvalifikacije, koji mi spontano padaju napamet i koje realno zaslužuju, jer bi trenutno zaradio ban. Da ostanemo na tome da su neodgovorni majmuni.

Sa tako neodgovornim narodom i ne zaslužujemo ovako nešto da preživimo. Problem je što se, na žalost, ovo neće zadržati na njima, nego će preći i na svet, koji nije ni kriv ni dužan. Sve koji su iz rizičnih područja Italije, Španije, Švajcarske, etc, odmah ekspedovati u ograđena medicinska šatorska naselja da ostanu među sobom i dele to, što su možda doneli, samo među sobom. Nisu zaslužili da ovdašnji lekari svoje zdravlje rizikuju za njih. Pa kod koga se posle 28 dana ne pokaže ništa, može dalje. A ostali - valjda će se među njima naći i ponešto medicinskog osoblja da ih neguje jer nisu zaslužili da bilo ko drugi rizikuje zbog njih. Lepo su moljeni da ne dolaze.

 

A sad, ajde rafal fašizam, konclogori, i sve ostalo po spisku. Zabole me.

Drugar mi javlja da kod njega u ulici slepcine se vec razmilele iz inostranstva, pice po radnjama i vicu ocemo na pivu. Prijavice ih.

Savetujem ih da se grupisu i stvore imunitet krda, kad su vec stoka.

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, attolini said:

 

.

 

Akiro, a za sta ti je potreban?...Za povrsine u kuci, ili dezinfekciju ruku...Ukoliko moze da se kupi alkohol, kupis jos gel aloe i ..Voila..

 

.

Za sve živo. Trošimo ga i u normalnoj situaciji kao manja zdravstvena ustanova. Nakon svakog diranja para, prskanje ruku Asepsolom (ona mala prskalica), ako slučajno kvake, rukohvate, tastere u liftu, na cash-automatu, etc, uhvatimo rukom mesto antibakterijalnom maramicom, prskanje ruku Asepsolom, ispiranje veša - Asepsolom, nakon bilo kakvog diranja bilo čega van kuće - Asepsol, ako moraš baš sa nekim da se rukuješ - Asepsol, ako nađemo kafić gde su gosti proređeni i sednemo - brisanje stola Asepsolom. Etc, etc. Supruga i ja smo po tom pitanju i u normalnoj situaciji kao Japanci, a sada još gore. Trebalo bi da se preselimo u Japan, tamo ne bi bili OCD nego standard.

 

Alkohol nigde ne može da se nađe, bio najjeftinije sredstvo pa najbrže nestao. Inače, našao vest da je za etilalkohol 96% utrostručena cena pa sva sredstva na bazi alkohola - mrka kapa. Našao neki gel za dezinfekciju rana, odličan je, delotvorniji od Asepsola, ali cena preko 700 RSD za malecku tubicu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Sunshine State said:

@Akiro  inace ili samo sad?

 

Ako i inace, pa vas ce dotuci bilo koja bakterija!

 

Dobar deo toga i inače. Svejedno smo prilično rezistentni. Ali i inače izbegavamo nepotrebne masovne skupove kao što su tržni centri. Za dobar koncert ćemo se žrtvovati, ali druge masovke izbegavamo.

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, Dorcol said:

 

Izvini, kako zamisljas testiranje na svoju ruku? 

Odeš i kažeš (pozoves) dobar dan hoću da kupim test, kupiš test i sacekaš u rasporedu da te testiraju. Koliko shvatam, test se brzo radi i jednostavan je, dobijaš rezultate relativno brzo. Bukvalno desetak medicinskih tehničara može da pokrije oveći grad u Srbiji. Kako Koreja radi po 10k testova dnevno? Znači moguće je.

Edited by McLeod
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

32 minutes ago, Akiro said:

Za sve živo. Trošimo ga i u normalnoj situaciji kao manja zdravstvena ustanova. Nakon svakog diranja para, prskanje ruku Asepsolom (ona mala prskalica), ako slučajno kvake, rukohvate, tastere u liftu, na cash-automatu, etc, uhvatimo rukom mesto antibakterijalnom maramicom, prskanje ruku Asepsolom, ispiranje veša - Asepsolom, nakon bilo kakvog diranja bilo čega van kuće - Asepsol, ako moraš baš sa nekim da se rukuješ - Asepsol, ako nađemo kafić gde su gosti proređeni i sednemo - brisanje stola Asepsolom. Etc, etc. Supruga i ja smo po tom pitanju i u normalnoj situaciji kao Japanci, a sada još gore. Trebalo bi da se preselimo u Japan, tamo ne bi bili OCD nego standard.

 

Alkohol nigde ne može da se nađe, bio najjeftinije sredstvo pa najbrže nestao. Inače, našao vest da je za etilalkohol 96% utrostručena cena pa sva sredstva na bazi alkohola - mrka kapa. Našao neki gel za dezinfekciju rana, odličan je, delotvorniji od Asepsola, ali cena preko 700 RSD za malecku tubicu.

 

Ne spricati. Prskanjem samo podizes prasinu, bakterije i viruse, pa ih onda udisete. Nadalje, mada to vjerojatno znas (ali mozda drugi ne znaju), virucidno sredstvo za ruke razlikuje se od virucidnog sredstva za povrsine.

 

...

 

Ovo za ispiranje vesa je, nadam se, sala.

Link to comment
Share on other sites

Da probamo malo da uvedemo reda:

 

- za naučno medicinske aspekte je otvorena nova tema 

- za ekonomske posledice je otvorena nova tema. 

 

Dakle o tim stvarima tamo, ovde o dnevnim aktuelnostima. Sve teme su pinovane. 

 

Probajte da nam olakšate posao tako što će te sami sortirati postove, nije lako ovo sve pratiti i uređivati.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Nisam ni sanjao da ću jednog dana slikati toalet papir. Moj supermarket danas, ima ga, ne 20 marki nego samo 2-3.

 

2020toiletpaper102.jpg

 

Kako su strateški postavili i ova sredstva za pranje sudova, i za njih je vladala panika.

 

2020toiletpaper101.jpg

 

Bio je u Beogradu hotel "Park", na Cvetnom trgu. Firma iznajmila jednu manju salu za sastanke da održimo neki kurs. Niko od studenata nije bio gost hotela.
Gosti hotela su bili - Česi, paket turisti. 1989. godina.

 

U WC-u, rolna toalet papira vezana lancem. valjda su Česi to krali.

 

Pre 10 godina, ispričam ovo jednom Čehu, pitao ga, šta jedna rolna toalet papira znači ikome? Ismeja se on i reče: "Ne, to nije za one koji su rolnu doneli (ukrali) nego da, kada im gosti dođu, stave tu rolnu u WC da se prave kako su dobri domaćini a ne isečene novine u korpici. Posle, sklone tu rolnu, do sledećih gostiju".

  • Like 1
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard featured this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...