Jump to content

Recommended Posts

Posted
On 2/20/2025 at 6:13 AM, Big Ticket said:

Само да кажем да ме ничији пост не насмије као Махараџин. Онакав rage нијесам гледао ни код ликова који глупо погину на League of Legends 

Pa ja tek sad otkrio ovu temu 😄

Nijedan moj post nije rejdž, već uvek suva istina. Popu pop, bobu bob, a MAGI.... 🙂 🙂 

Posted (edited)
11 hours ago, Eddard said:

Izgleda ne samo u njenom, već generalno i čarapanskom jer mojoj ženi njena majka vrlo često kaže da je Hitler, iz istog razloga 😂

Srbin su jedan generalno emotivan narod koji često ne zna da ih odvoji od razuma, pa je tu linija između "sećamo se i pamtimo da se ne ponovi" i "mrzimo ih, majku im nacističku" veoma delikatna, ali istovremeno i nepromenljiva. Videti pod "Ustaše". 

Tako da, ne znam, možda je to neki mehanizam da ih ne mrzimo stalno, jer ne treba, a možda je jednostavno pamćenje zlatne ribice. 

Nema nista lose u toj emotivnosti, kada je ispravno usmjerena na naciste ili ustase, zlodjela koja su napravili treba da se pamte, osudjuju, i da nam svima sluze kao opomena kakvo zlo moze nastati iz relativno malih grupa na pocetku. Sa druge strane, nikada mi nece biti jasne takve emocije prema Nijemcima, Hrvatima ili bilo kojem drugom narodu ili naciji kao cjelini... Pogotovo prema onima koji su samo 50-tak godina prije tog zla donijeli civilizaciju i progres u moj rodni grad i ukljucili ga u Evropsku Uniju (Austrougarska)  prije nego sto se tako zvala - Bosna i Sarajevo su tokom svog postojanja imali dva perioda razvoja - pod Austrougarskom, kada su se gradile i otvarale fabrike, skole, putevi, bolnice, pozorista, javni prevoz i period tokom SFRJ koji su iznijeli kadrovi koje su doveli ili razvili Austrougari (malo je fabrika u Bosni koje nisu pocivale na glavnom majstoru ili pogonskom inzenjeru Cehu, Madjaru, Austrijancu, Slovencu ili Hrvatu iz Austrougarske... I sam Emerik Blum je dijete jevrejskih doseljenika iz Madjarske)...Ostali periodi su bili cekicanje tepsija u Kujundziluku, rucno okopavanje kukuruza ili uzimanje desetine ili petine kmetu, zavisi kako se kome zalomilo... I zbog toga Nijemci (i Austrijanci i Madjari) kod mene imaju veliko postovanje  - oni koji nisu bili nacisti i hortijevci...

Edited by ters
  • Thanks 1