Jump to content

košarkaška pravila, sporne situacije... kutak za diskusiju...


Stoned Laki21

Recommended Posts

3 hours ago, Tamburinjo said:

Po kom osnovu su prekinuli igru i to gledali?

 

1 hour ago, Kooineeperk said:

Povod za prekid igre je igrac koji lezi na terenu.

 

1 hour ago, Tamburinjo said:

Juce sudija prekida igru. Dakle zasto se prekinula igra inicijalno?

 

1 hour ago, Kooineeperk said:

Pa rekao sam ti ja - prvi razlog je sto igrac lezi na terenu a napad je u ranoj fazi. Sudije moraju da prekinu.

Drugi razlog je sto ti se Zoc dere iza ledja i lupa te po ruci. 

 

19 minutes ago, Tamburinjo said:

Ali zasto su prekinuli utakmicu ako je jedan sudija pokazao da je flop (to nisam video ali pisete), znaci svaki put moze igrac da flopuje i urla kao da su ga uboli srafcigerom i mora igra da se prekine?

 

 

@Tamburinjo me ima na ignoru ili... ne, nemam drugo objasnjenje. 😞 

 

sad-baby.gif

  • Ha-ha 6
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, uini said:

 

generalno doživljavam sudijske propuste kao deo igre i držim da treba živeti sa tim. 

međutim, ova cela epopeja oko lessortovog nasrtaja volume 1, nije nešto što se dešava u milisekundi, već je bilo prilike za introspekciju i očigledne a jednostavne odluke.

nema potrebe da se ja sad tebi pravdam a ni ti verovatno da troluješ temu skretanjem u neki felš, pošto isključivo ovde pitam merodavne ljude o datim situacijama i dobio sam odgovore, zahvalio se i ciao.

 

Bukvalno nema potrebe da mi se pravdaš. Forica, baš zato što potpadaš pod objektivne u vrućim trenucima.

 

Svakako, da je bilo grešaka, kao i uvek, jeste, da je suđenje rešllo utakmicu, jebiga, verovatno se nećemo složiti, i to je skroz OK.

 

 

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Tamburinjo said:

Dizem buku jer je plodno tle. I jer sam lud. I zato sto sam Covicevac. I omiljeni igrac mi je Nelson. Volim sladoled od vanile. 

 

I bas zato pisem ovde a ne na tati jer plodno tle ... Mislim da sam sharpa i drakona iscimao 20 puta do sada za najrazlicitije situacije sto iz el sto iz aba, jer ja ih tumacim na jedan nacin a sudije na drugi. Ovde je sticajem okolnosti Lesor u putanju da je mlatarao ovako Lazic isto bih pitao. 

 

Dakle crno beli moj prijatelju nije poenta u tome ko je i sta uradio, nego u ako hoces bas konkretno u mom nerazumevanju sudijske odluke a mozda i pravila da se ovo pusti bez ikakve sankcije za igraca koji divlja u ovom slucaju Lesora. Pa ako biste blagoizvoleli da mi dopustite da i dalje pisem ovde uz vas blagoslov bih i dalje priupitao ucenije od mene za stvari koje mi nisu jasne ma koliko one vama znalcima bile ocigledne. Ponizno vas Tamburinjo. 

 

Meni više deluje da ti pitaš ali ne čitaš odgovore nego nastavljaš u nekom svom pravcu. Btw, nema potrebe za takvim sarkastično-samosažaljujućim-dečijim tonom.

  • Like 2
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Tamburinjo said:

Ok ok kapiram taj deo, a zasto onda nema sankcije za ono posle nasrtanje? 

E to je pitanje koje i mene muci i nemam odgovor i jasno je da je to dovelo do svega sto je usledilo.

 

Sudije nisu imale muda (ili kako vec hocete to da se okarakterise) da sude tehnicku za taj prvi nasrtaj. Rekao sam vec, dat je jasan signal Lesoru da moze da divlja. 

 

I sve to nakon gledanja snimka. Razumeo bih da mozda nisu dobro videli nasrtaj i da nisu gledali snimak pa da nista nisu dosudili. Doduse, Arena nam i nije prikazala sta su sudije gledale. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 3/13/2023 at 8:43 PM, Sharp said:

Greška stola i delegata. Ne vode suci računa o tome kome je upisan faul. Njihovo je da ispravno pokažu čiji je faul. 

Ja bih dodao i greska klupe Splita. Pomocnici treba da obrate paznju i na to, posebno kad se radi o jednom od najboljih protivnickih igraca.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
17 minutes ago, Del Piero said:

Prva situacija, koraci Madara?

 

 

 

Traveling po clanu 25.2.2. FIBA pravilnika. 

 

Quote

25.2.2. A player falling, lying or sitting on the court:

  • It is legal when a player falls and slides on the court while holding the ball or, while lying or sitting on the court, gains control of the ball.
  • It is a violation if the player then rolls or attempts to stand up while holding the ball

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

Ovdje se najbolje vidi kako i zašto je faul obrane, pogotovo iz ovog drugog kuta kamere. Bell Haynes je pokušao igrati na loptu ispred Pantera, promašio i inercijom u padu tijelom napravio faul. Iskreno, ne mislim da je situacija pretjerano sporna, priča se o njoj samo zato što se desila 2 sekunde do kraja utakmice. 

  • Like 11
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@Sharp

Slažem se sa tobom ali čim si ti to morao gledati usporeno bilo je i uslova da i sudije isto gladaju.

Da reše sve insiunacije odmah, a ne da nam neki nabedjeni forumaši postavljaju FREJM kao dokaz.

Pozdrav

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

Jedina osnova po kojoj oni mogu gledati snimak ovdje je to radi li se o throw in faulu ili običnom obrambenom faulu. Dakle, jedino što se gleda je trenutak kontakta i gdje je lopta u tom trenutku, u rukama izvođača ili ne. Sve ostalo se zanemaruje i ne mogu promijeniti odluku čak i da vide da je npr. Panter 3 sekunde ranije odgurnuo Bell Haynesa ako to nije svirano. 

Link to comment
Share on other sites

Da. Ali mora Fiba ili ko već da napreduje u pozitivnom smislu zbog tumačenja pravila i verodostojnosti takmičenja.

U fudbalu je to mnogo bolje rešeno. Nije sviran penal a u Var sobi misle da jeste bio i može se promeniti odluka.

U košarci se ne raspravlja o situacijama gde nešto nije svirano.

Dakle sudije u fudbalu priznaju da nisu bezgrešne i gledaju snimak nečega što nisu ni dosudile i mogu promeniti odluku. To u košarci nije slučaj

Link to comment
Share on other sites

To je sad već drugi par cipela. IRS, coach challenge i korištenje tehnologije općenito je tek u začetku što se košarke tiče i pravila te načini primjene se mijenjaju iz sezone u sezonu i trebat će sigurno još dosta vremena i metode pokušaja i pogrešaka da bi se došlo do nekog optimalnog rješenja kako najbolje iskoristiti i ukomponirati to sve. 

Link to comment
Share on other sites

Realno, trenutni coach challenge je kurcinela prvenstveno jer ne mozes da challenge faulove kao sto je slucaj u NBA i vrlo je limitirano to sto moze da bude predmet istog sto ne smeta tipovima poput Itoudisa da ga svaki posjed traze pa imalo to smisla ili ne.

Link to comment
Share on other sites

@Sharp kad si vec pogledao ovo, potvrdi mi molim te, da s obzirom da su izvodjena 2 bacanja (a mislim da se i vreme na satu smanjilo za koju desetinku), to znaci da je faul dosudjen kao obican odbrambeni a ne kao faul u mrtvom vremenu u poslednja 2 minuta (sto bi bilo 1 bacanje i lopta sa strane). A s obzirom na dalje gazenje linije, sudije su to gazenje previdele ili zakljucile da je faul bio pre tog gazenja, bukvalno u neverovatno kratkom periodu vremena koji se tu desio. Jel tako?

Link to comment
Share on other sites

Ne postoji kategorija faula u mrtvom vremenu. Postoji faul dok je lopta u rukama izvođača i faul nakon što lopta napusti ruke. Rijetko je, ali se može desiti kao u ovom slučaju da se kontakt desi dok lopta putuje zrakom, a još nije dirala niti jednog od igrača na terenu ili su u otprilike istom trenutku kontakt i faul. 

U ovom konkretnom slučaju gaženje linije očigledno dolazi nakon kontakta koji je okarakteriziran kao faul. Ne znam, meni ovaj let lopte nije nešto što bih smatrao nevjerojatno kratak period vremena, traje barem sekundu, a to je u košarci vječnost, navijači Partizana to najbolje znaju. :smiley2:

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...