Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
32 minutes ago, Angelia said:

Pa cekaj malo, znaci ne moze malo Evropa da uskoci, da zameni USA? Znaci nismo bas extremno glupi da trosimo vise nego zaradjujemo, nego smo korisni... ma ne pricaj. Hoces da kazes da nas porez odrzava ljude u zivotu, da ni 90 dana ne moze bez USA pomoci?

A ja bila uverena, da malo poreza iz Evrope pokrije to. Mislim, posto ste velikodusni, sa tudjim parama. Mogu ti reci da sam izuzetno razocarana.

Toliko se prica kako je USA nepotrebna, naucice lekciju, zavrsice izolovana...I onda ovo. Niste mogli 90 dana da pokrijete?

Gospode boze ja ovo zaista ne mogu vise da citam

https://commission.europa.eu/aid-development-cooperation-fundamental-rights/recipients-and-results-eu-aid_en#:~:text=The EU is collectively the,poverty and advance global development.

• Like 2
  • Love 2
Posted
1 hour ago, Angelia said:

Mislis da Musk organizuje teroristicke napade? Wth bi to njemu trebalo?

To pitanje ide uz bukvalno svaki Muskov potez od kad se dohvatio Trumpa.

Sto se tice teroristickih i slicnih napada, meni je sa ove pozicije sve bliza ideja da je i tzv atentat na Trumpa bio staged, imajuci u vidu implikacije koje je izazvao i ko je tu najvise profitirao.

Posted
3 hours ago, Maharaja said:

E pa, situacija je više nego tragična, i mnogo ljudi je već mrtvo.

https://www.msf.org/after-first-100-days-us-aid-budget-cuts
https://oxfam.qc.ca/en/sudan-two-years-into-the-conflict-the-worlds-largest-humanitarian-crisis-now-threatens-regional-stability/

Svako sa pola grama mozga je znao kakve će biti posledice, i da se USAid ne može nadomestiti preko noći, pogotovo u Čadu i Južnom Sudanu. I pogotovo ne u tako ranjivim područjima, koja su uvek na ivici egzistencije. Ali jbg, gadno je kada čisto zlo popije mozak.

Jako je teško ovo čitati, iako smo znali da će se desiti. Bezdušnost, bezosećajnost, narcizam, gledanje samo u sebe - sve odlike kriminalaca. Koji sad, nažalost, vladaju Amerikom.

A tragedija je čitati i potpuno neobaveštenu bezdušnost Trampovih pristalica ovde. Grozna jedna situacija i trenutak u kome se svet nalazi.

• Like 5
Posted
4 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Hajde neka neko od Kanađana konačno pokrene topik o Kanadi. Ja ne bih, jer ne samo da ne živim u Kanadi, nego nikad nisam ni bio tamo, pa mislim da je fer da neko od lokalaca to uradi. Imam dosta prijatelja, imam i čak i kumove, ali treba neki Kanađanin, sa nekim un titre canadien que les locaux comprennent.

• Like 1
Posted
4 minutes ago, Rex said:

Hajde neka neko od Kanađana konačno pokrene topik o Kanadi. Ja ne bih, jer ne samo da ne živim u Kanadi, nego nikad nisam ni bio tamo, pa mislim da je fer da neko od lokalaca to uradi. Imam dosta prijatelja, imam i čak i kumove, ali treba neki Kanađanin, sa nekim un titre canadien que les locaux comprennent.

Vec postoji. 

Posted
20 minutes ago, Maharaja said:

Možda ova tema da se prebaci na politiku, pa da se tu prebaci sve što smo spamovali o Kanadi na drugim mestima?

11 minutes ago, Rex said:

Daj link, molim te. Pa da tamo kačimo ove kanadske vesti, a ne na usranom Trampu.

Vidi gornji navedeni post.

@Maharaja u pravu si ovo bi verovatno moglo da se prebaci.

Posted

Mene ne cudi sto stabilna budala neprekidno valja gluposti i lazi, jer je jednostavno glup i lazljivi narcis, a uz to jos i prevarant.

Mene cude oni koji u tim glupostima vide neke genijalne planove i namere (osim licnog bogacenja i opijenosti s moci).

Posebno ako je jos iz nasih krajeva, jer mislim da prosecno opste obrazovanje u Jugi nije bilo lose (posebno u poredjenju sa US).

Kladim se u svu svoju imovinu da balvan ne zna sta je hiperbola, ili metafora, a kamoli da bi znao da ih upotrebi (na srecu takve tvrdnje vidim samo kad je neko citira).

Kako li je on uopste prosao osnovnu skolu ?

• Like 3
Posted
8 minutes ago, Dragan said:

jer je jednostavno glup i lazljivi narcis, a uz to jos i prevarant.

Gresis, jos je gluplji. 🙂 

To je jedan pokeras, koji poker igra na srecu. Siledzija veliki, bez trunke manira i ova njegova Melanija je gospodja za njega. 🙂

Kladio bih se i ja, ali sam se zarekao da se nikada u zivotu necu kockati, osim sto sam se trkao kolima. 🙂

Moze bre i u USA sve za pare, samo vise para nego u Srbiji. 🙂 

Posted (edited)
42 minutes ago, Rex said:

@ters, @nonick

Nego sam naisla na ovu izjavu i mislim da je ovo vise sudbina Amerike nego ostalih zemalja pa i Kanade. 

Ovo sto se sada desava je radikalizovana ideja Monrove doktrine, izolacionizam. Sa razlikom sto je onda bila izolacija od Evropljana koji su naselili i osvojili kontinent pa je sa razlogom evropska politike imala uticaj na Ameriku, sada otisla u krajnost tj. izolacionizam kakav je moguc u danasnjem trenutku. Tj. totalna izolacija, jer sa saveznicima su zakuvali, a kruzok u koji hoce da se ubace ce biti gotovo nemoguc. Putin ih ne zarezuje, Kinu su ocepili. Putin je bukvalno dobio hladni rat. 

Edited by 𝓑𝓪𝓫𝔂
Posted (edited)
16 minutes ago, Dragan said:

Mene ne cudi sto stabilna budala neprekidno valja gluposti i lazi, jer je jednostavno glup i lazljivi narcis, a uz to jos i prevarant.

Mene cude oni koji u tim glupostima vide neke genijalne planove i namere (osim licnog bogacenja i opijenosti s moci).

Ponavljam se, ali jedan od razloga je to što živimo u nekom čudnom postmodernom dobu, gde su ljudi naučili da političari lažu i da im ne treba verovati, ali, da parafraziram Angeliu, klatno je otišlo previše u tu stranu.

- Ja sam moron. Glasajte za mene.

- Aha, kapiram. Ti to govoriš da bi prevario ove obične glupake, ali mi se razumemo. :classic_wink:Imaš moj glas.

(Moron je izabran i kreće da radi moronske stvari.)

- Čekaj malo, šta je sada ovo? Zašto se događaju moronske stvari, u čemu je fora?

- Bukvalno sam ti rekao da sam moron, šta očekuješ?

- Ne, ne verujem. Nisam ja toliko glup da me tek tako naprave budalom. Mora postojati još nešto što se ne vidi na prvi pogled.

Na to dodaš ove što su videli Trampov iskreni moronizam i baš zato glasali za njega i voila.

Edited by Smrtokapa
  • Like 3
Posted (edited)
3 hours ago, Angelia said:

Pa cekaj malo, znaci ne moze malo Evropa da uskoci, da zameni USA? Znaci nismo bas extremno glupi da trosimo vise nego zaradjujemo, nego smo korisni... ma ne pricaj. Hoces da kazes da nas porez odrzava ljude u zivotu, da ni 90 dana ne moze bez USA pomoci?

A ja bila uverena, da malo poreza iz Evrope pokrije to. Mislim, posto ste velikodusni, sa tudjim parama. Mogu ti reci da sam izuzetno razocarana.

Toliko se prica kako je USA nepotrebna, naucice lekciju, zavrsice izolovana...I onda ovo. Niste mogli 90 dana da pokrijete?

Naravno da ne moze niko da uskoci preko noci - potrebno je vrijeme da se izvrsi tranzicija, normalan svijet stvari ne radi kao Sjedinjanci na ho-ruk...

A sto se tice te velikodusnosti sa tudjim parama, covjek bi pomislio da hranite citav svijet, kada u stvari pomazete manje nego bilo koja normalna zemlja... ODA (Official Development Aid) kao procenat GNI (Gross National Income):

Country                          Total ODA (USD billions)                    ODA as % of GNI

🇳🇴 Norway                                                    5.5                            1.09%

🇸🇪 Sweden                                                     5.6                            0.91%

🇩🇪 Germany                                                36.7                             0.79%

🇩🇰 Denmark                                                  3.1                              0.74%

🇳🇱 Netherlands                                             7.4                             0.66%

🇬🇧 United Kingdom                                     19.1                              0.58%

🇫🇮 Finland                                                      1.6                              0.52%

🇫🇷 France                                                     15.4                             0.50%

🇯🇵 Japan                                                       19.6                             0.44%

🇨🇦 Canada                                                     8.1                               0.38%

🇮🇹 Italy                                                           6.0                              0.27%

🇺🇸 United States                                        66.0                               0.24%

🇸🇮 Slovenia                                                   0.2                               0.24%

🇪🇸 Spain                                                       3.8                                0.24%

Luxembourg  - 0.99%, Ireland 0.67%, Switzerland - 0.6%, Belgium 0.44%  - za njih nemam totalni iznos...

Edited by ters
  • Thanks 1
Posted (edited)

Mala preduzetnica odlicno objasnila kakav zajeb ceka male preduzetnike u Americi. I odlicno je primetila da tarife ne postoje za visoko tehnoloske proizvode dakle techbros nece biti pogodjeni ili ce biti pogodjeni daleko manje od male privrede a bas u visokoj tehnologiji Amerika ima nekakvu sansu da vrati proizvodnju kuci.

Inace vec sam pomenuo sta bi sa chip act, Trump prakticno radi da ga ukine a to je bio Bajdenov program za otvaranje fabrika cipova po Americi.

Dakle zajebali obican svet, obicne Amere je ce njima biti znatno skuplji jeftiniji proizvodi iz Kine, i domacu malu privredu jer ce morati da stave katanac ili da otpustaju zbog znatno skupljih proizvoda, dok ce high tech i dalje da lepo uvozi high tech proizvode za svoje servere, kompove, tablete, telefone, automobile...

Ali eto nasa Andja ce da nam objasni kako Trump ima:

43ka4r.jpg

Edited by MeanMachine
  • Thanks 1
Posted (edited)
1 hour ago, Rex said:

Slazem se - treba nam tema Americka Politika bez Sjedinjanaca i Sjadnika

Edited by ters
Posted

Trump, meni deluje, posle vise iskustva sa njime, kao mali Mujo, koji kupi jabuku za 5 dinara, proda je 4 i kad shvati, da je izkubio kupi vecu kolicinu da bi zaradio. 🙂

Nije on SAM!